2004-05-31
 
DEN HAAG - Vannacht is mijn laatste nacht hier in Nootdorp. Ik ga weer op reis... op weg naar hartje Den Haag!

adieu nootdorp

Zaterdag kreeg ik de sleutels voor mijn nieuwe paleisje. Zie links voor de "voor"-foto. Dat wil zeggen, voordat ik mijn binnenhuisarchitectonische inzichten heb losgelaten op de kamer... In ieder geval, ik ben niet langer dakloos, of beter gezegd niet langer afhankelijk van de gastvrijheid van mijn zus en haar vriend. Nou ja, ik heb niet direct signalen opgevangen die er op wijzen dat ze me er uit willen gooien. Maar je weet maar nooit, misschien heb ik enorm bord voor m'n kop. En dus het maar goed dat ik m'n eigen plekkie weer gevonden heb. Oh, aan de linkerkant ook mijn laatste foto van Nootdorp, en rechtsonder eentje van het Haagse stadhuis.

Ik heb bij vader-lief wat kleren en andere spullen opgehaald. De laatste 9 maanden liep ik in de hoeveelheid kleren die in een rugzak past. Als een stripfiguur droeg ik steeds hetzelfde. Dat is natuurlijk niet echt een probleem als je nergens langer dan twee dagen blijft. Of omringd wordt door mensen die even weinig kleren hebben. Maar nu terug in Nederland zit ik natuurlijk tussen de collega's die de ene modieuze outfit met het andere hippe kostuum afwisselen :-) Nou ja, ik heb weer wat kleren. Inmiddels zaten ze al bijna twee jaar in de opslag bij m'n vader, en daarvoor droeg ik ze ook al een tijd. Maar laat ik het er maar op houden dat ze tenminste tijdloos en misschien wel 'retro' zijn :-)

Een aardige verassing was dat T-Mobile mij een oranje t-shirt had toegezonden (ik ontvang mijn post veelal ook bij mijn vader). Dit natuurlijk in het kader van het EK Voetbal dat spoedig losbreekt in Portugal. Ik hulde mij in het oranje, en ontdekte de voetbal in vaders tuin. De rest van de middag heb ik geprobeerd de bal 'hoog te houden'. Ik was er nooit zo goed in maar ook hier baarde oefening kunst, en in mijn verbeelding hoorde ik het legioen mij al toezingen vanaf de tribunes nadat ik he winnende doelpunt gemaakt had. Nou ja, ik heb nu eenmaal een rijke fantasie.

voordat je veertig bent...

Zoals ik al zei, Arean is getrouwd met Opal. Zie de foto vanuit Seattle. De echte bruiloft (met een ABC natuurlijk, en ander grappig bedoelde 'stukjes' en liedjes, ongetwijfeld voor een dolenthousiast publiek dat voor 80% procent uit Thais bestaat... Dat wordt lachen. Vooralsnog natuurlijk de felicitatie voor het kersverse echtpaar!

2004-05-29
 
DEN HAAG - Heerlijk weer vandaag.

Ja, ik *werk* dus, zie hiernaast de foto van mij op kantoor. Ik ben tamelijk druk met het werken en bedenken van allerlei "geniale" invallen :-) Hoewel ik vandaag wat "brown paper bag" dingen bedacht, gelukkig kon ik ze snel herstellen. Boost rules. Misschien krijg ik te weinig slaap?

Maandag trek ik in mijn nieuwe paleisje. Morgen (nou ja, vandaag, zaterdag) krijg ik de sleutel, en na wat schoonmaken kan ik dan mijn schamele bezittingen in mijn nieuwe kasteel plaatsen. Ik kijk er naar uit!

Vandaag was het de dag van het huwelijk tussen Arean en Opal (wier zusters ik onlangs nog ontmoette voor een etentje in bij MK Restaurant in Bangkok. Nerdy-sidenote, de website van dat restaurant is kapot, ethereal leert me dat de webserver antwoordt op mijn GET met:

HTTP/1.1 200 OK
Date: Sat, 29 May 2004 00:26:49 GMT
Server: Apache/2.0.40 (Red Hat Linux)
Accept-Ranges: bytes
Connection: close
Transfer-Encoding: chunked
Content-Type: text/plain
En zie die laatste regel: Content-Type: text/plain (dat moet natuurlijk text/html zijn...). Elke webbrowser die zich netje aan de standaard houdt, zal deze pagina dus afbeelden als de HTML-broncode. Internet Explorer doet echter second-guessing van de webserver, en toont de html-gerenderde versie... In dit geval natuurlijk niet zo erg, maar in veel geval wel. Hopelijk zijn ze bij het restaurant wat zorgvuldiger met hun eten...

Ik vermoed dat het Arean en Opal ook niet zoveel zal kunnen schelen :-) Hartelijk gefeliciteerd in ieder geval. Het huwelijk was in eerste instantie een wettelijke kwestie, maar voor begin volgend jaar staat er een heuse bruiloft gepland in Thailand. Bah, moet ik daar weer naar toe :-)

Ook gefeliciteerd met je verjaardag, Cathriona!!!


2004-05-27
 
DEN HAAG - Oef - tijd geleden dat ik mijn dagboek bijwerkte... hmmm...

illias

Donderdag ging ik met Suuz naar Troy, de film over de Trojaanse oorlog. De film leek nogal gericht op het tonen van Brad Pitt in zijn blote kont. En regisseur Wolfgang Petersen had nogal grote vrijheden genomen met het oeroude verhaal. Zo duurde de Trojaanse oorlog toch een jaar of tien, en niet een dag of tien? En dan de scene waarbij men kijkt naar de zonsopgang... maar in de westelijke richting (de Egeische zee!). Nu ben ik niet echt iemand die al te veel wil letten op dat soort 'details', maar het verhaal was ook niet goed. Nergens overtuigend. Te traag, ongeloofwaardig.

braai

Zondag was het tijd voor een Zuidafrikaanse 'braai', in Amsterdam. Louise had me uitgenodigd, en ik kon met haar zuster vanuit Den Haag meeliften. Een aardig appartementje (in betere staat dan het mijne:-) in Amsterdam-West ('Islamabad'), en ik constateerde dat ik de enige Nederlander in het gezelschap was. Smaakmaker (naast de braai zelf!) was een Spaanse straatmuzikant. Zijn naam is mij ontschoten, maar zijn Engels klonk plotseling bijna vloeiend toen hij House of the Rising Sun e.d. ten gehore bracht. Ik heb een foto van hem gemaakt!

Daarna heb ik mijn zuster + man nog bezocht, op hun boot in de Amstel. Eindelijk kreeg ik mijn USB-kabel weer terug, en zij de sleutels! En toen was het al zo laat dat ik er maar ben blijven slapen, ook gezien de vertragingen in verband met het treinongeluk.

huis

Via internet zocht ik naar woonruimte, en ik heb het gevonden! Vanaf 1 juni woon ik aan de Herengracht in hartje Den Haag. Het bleek niet al te lastig wat te vinden, en het is goed dat ik mijn zuster kan bevrijden van mijn aanwezigheid :-) Het huis heeft eigenlijk wel wat onderhoud nodig, maar het is erg ruim, en heeft *karakter*. Ik heb twee Engelse huisgenoten, en ik slaagde er met mijn geveinsde vriendelijkheid door de ballotage te komen... er was kennelijk niet veel animo... In eerste instantie is het voor drie maanden; en daarna... hmmm.... wat ga ik doen over drie maanden? Weer op reis? Of hier blijven en mijn wortels in de grond steken? Nou ja, ik kan er nog even over nadenken. En voor zo'n korte periode heeft het ook weinig zin om te gaan schilderen. Of allerlei andere wilde binnenhuisarchitectuur. Dat scheelt! Volgende keer hopelijk wat foto's van mijn nieuwe paleisje.

De foto toont de stoplichten vlakbij Nootdorp. Om onduidelijke redenen heb ik die laatste 's avonds gemaakt. En bij hoge uitzondering blijkt 'ie aardig gelukt. Mijn camera zuigt een beetje voor flits-fotografie, maar als ik *heel* voorzichtig ben...

misc

Vrijdag gaat Arean trouwen met Opal -- Gefeliciteerd! Het is in eerste instantie een wettelijke kwestie, maar begin 2005 komt er een heuse bruiloft, in Thailand... Bah, moet ik daar weer naar toe :-) Mijn Engelse drinking buddy Jon blijft nog even in Bangkok, hij kreeg een Amerikaanse contractin job... En tenslotte is de illustere Dan voor een jaar uit Bangkok vertrokken naar Zuid-Korea.

Veel meer is er niet gebeurd (geloof ik)...


2004-05-19
 
DEN HAAG - Ik pas nog steeds op mijn zus' huis. En nog steeds ligt dat USB<->camera-kabeltje in Amsterdam. Daarom vandaag nog maar eens een foto uit het archief; hier lig ik zorgeloos in het gras van een wijnmakerij, in de buurt van Melbourne.

strop

Vandaag moest ik na een *externe* klant van mijn huidige opdrachtgever. Het was dus tijd voor de *strop*. Gelukkig kon ik er nog eentje vinden. In Sydney had ik in Paddy's Market een zeer goedkoop exemplaar van dit wormvormige aanhangsel weten aan te schaffen. Voor een sollicitatiegesprek. En gelukkig zat de knoop er ook nog in (dank je, Cathriona!). Het zag er wel een *beetje* raar uit, maar goed, kennelijk ook niet totaal belachelijk. Daar kon ik mee aankomen bij die externe klant, die ik kan samenvatten als Er is hier een lot of red tape, maar dat is part of the game. Amen.

Ook poetste ik mijn schoenen; ik zocht wat schoensmeer in de meterkast, hetgeen het alarm in werking stelde. Ik kreeg meteen iemand van de alarmdienst aan de lijn. Gelukkig had mijn zus mij met haar vooruitziende blik voorzien van de benodigde code om te bewijzen dat ik toch echt geen inbreker was...

misc

Software-patenten lijken nu toch toegestaan te worden in de EU. In een staaltje Euro-democratie legde de ministerraad de bezwaren van een meerderheid van het Europarlement naast zich neer, en zwichtte voor de druk van een aantal lobbyisten. Het Europarlement moet er over een half jaar weer over stemmen maar het zal lastig zijn de patenten van tafel te krijgen.

Gmail-accounts blijken erg gewild, en worden zelfs te koop aangeboden! Na de beta-periode is het natuurlijk gratis, maar mensen willen er nu al bij zijn voordat alle interessante "naam@gmail.com"-accounts weg zijn. En ik heb mijn twee uitnodigingen weggeven!


2004-05-16
 
DEN HAAG - Ik ben nog steeds in Den Haag, in Nootdorp om precies te zijn. Ik pas op het huis van mijn zus en haar vriend, die een weekje op vakantie zijn naar Kreta, samen met Jasmijn (zie foto van haar, gehuld in kimono!). [Wederom geen foto's; ik heb m'n USB-kabel in Amsterdam laten liggen...]

werk

Ik ben ook weer aan het werk. Vanaf afgelopen donderdag ben ik weer aan het werk bij een oude klant. De stukken software die ik er vorig jaar schreef, waren nog steeds in gebruik, en zelf uitgebouwd. Maar omdat er nog een aantal belangrijke uitbreidingen nodig is, ben ik weer terug!

De gebruikte programmeertalen zijn nog steeds C++ en Perl. En ik werk op OpenBSD, en zoveel mogelijk met Emacs. Helaas werken de kleuren niet echt goed in de OpenBSD-console. Uiteindelijk werkte het, maar alleen onder screen(?!). Oh ja, putty is natuurlijk ook onmisbaar, het nuttigste Windows-programma ooit :-). Nog een aardige observatie: ik kon Windows 2000 "professional" (ha!) herhaalbaar crashen door lynx op te starten in een Putty-sessie. Uh?

woon

Ik verblijf zoals gezegd nog bij zuslief. Om de gastvrijheid niet al te zeer op de proef te stellen, moest ik hier maar niet al te lang blijven. Nou ja, ik wil natuurlijk ook wel iets voor mezelf, hoe goed het hier ook toeven is. Ik ben dan ook op zoek naar woonruimte. Ik denk maar dat ik voorlopig in Den Haag ga wonen, hoewel ik niet veel binding met de stad heb. Afgezien van m'n zuster en mijn huidige klus natuurlijk. Misschien ga ik anti-kraak proberen. Geen slecht alternatief, zolang mijn totale bezit nog in een rugzak past...

misc

Vrijdag bij Suuz op bezoek geweest; die had ik een tijd niet gezien. Vanuit kantoor nam ik de tram richting het centrum. Ik had natuurlijk geen kaartje, en moest de controleurs ontwijken. Snel de tram verlaten.. En besloot er dan maar een stadswandeling van te maken... Langs de rand van het centrum richting het Westeinde ziekenhuis. En uiteindelijk bij Suuz aangekomen. Geen spat veranderd.

Na het eten besloten we een biertje te gaan drinken bij cafe "De Bieb", een cafe vol met dertigers in diverse staten van wanhoop. Desondanks was het best aardig. Daarna slaagde ik er nog in de laatste tram te nemen terug naar Nootdorp, onderweg moest ik nog overstappen, en toen maakte ik de getoonde foto...

En nu is het alweer zondag. Ik moet nog wat code schrijven op de Dag des Heren. Ik heb de afgelopen dagen veel tijd verspild met chat. Ik chatte met de Chinese Peng, met een webcam; grappig om iemand in China rechstreeks het ontbijt te zien eten. Melk met een appel en... ducklings.

gmail

Ik heb nu ook een e-mailaccount bij Gmail, de e-maildienst van Google. Belangrijkste voordeel van Gmail boven andere emaildiensten zoals Hotmail en Yahoo is dat ik maar liefst 1000Mb ruimte krijg! (Vergelijk: Hotmail 2Mb, Yahoo 4Mb). Gmail *werkt* bovendien erg goed, en ze hebben er elfs voor gezorgd dat alle functionaliteit met wat 'sneltoetsen' gebruikt kan worden. vi-gebruikers voelen zich gelijk thuis met de 'j'- en 'k'-toetsen om door je lijst met mail te wandelen :-)

Kritiek op gmail was natuurlijk dat er 'gerichte' reclame naast je berichten zou worden getoond. Nou, dat doet gmail inderdaad. Ik verstuurde mezelf mijn .emacs (en zat al bijna aan die 1000Mb-limiet :-), en kreeg daarnaast een advertentie voor Lisp-software. Hmmmm... Het stoorde me niet echt, moet ik zeggen. De normale niet-storende Google-reclame, zeg maar. Het enige wat nog niet beschikbaar is, is POP3-toegang, in tegenstelling tot Yahoo (de com.uk variant in ieder geval). Dan kan ik m'n mail tenminste downloaden! Maar het is wel beloofd. (HotMail is te downloaden, via een MS-only protocolletje, httpmail. Ik heb het nooit werkend gekregen buiten Outlook, Outlook Express).

Nou ja, zoveel gebruik ik webmail niet als ik een behoorlijke internetverbindng heb, maar goed om te hebben, de volgende keer dat ik de wijde wereld in trek...

patent

Europese softwarepatenten lijken toch geen gelopen race; het leek er even op dat ze onafwendbaar waren. De Haagse protesten leken niet zo heel zouden uithalen, en misschien hebben ze dat ook niet; maar nu heeft Duitsland besloten het voorstel niet te steunen. Dat is goed nieuws. Wie zich afvraagt wat er zo slecht is aan software-patents, zie dit voorbeeld: een simpele website, maar er blijken maar liefst 20(!) patenten te worden gebruikt, en voor nogal triviale dingen. Indien softwarepatenten worden toegestaan, wordt het bijna onmogelijk software te maken die niet iemands patenten overtreedt (zonder het zelf te weten). Zoals gezegd, het gaat meestal over hele simpele dingen, en dingen die al lang gebruikt werden voordat iemand er een patent op verwierf. Maar alleen grote bedrijven hebben de resources om de juridische gevechten te voeren. En daarmee worden kleine innovatieve bedrijven de nek omgedraaid.

2004-05-10
 
DEN HAAG - Helaas, geen foto's ditmaal. Ik ben weer terug in Den Haag bij mijn oudere zus, na enkele dagen bij Martine in Amsterdam. De rest van de zaterdag heb ik besteed aan... ja aan wat eigenlijk. Het spelen met mijn neefje, eten en wat televisiekijken. Later op de avond had ik afgesproken met Louise en Nadja (zie Koninginnenach), die samen met een groep Duitsers in coffeeshop De Rokerij. Nu rook ik niet en heb helemaal niets met de coffeeshop-subcultuur, maar het was geen slechte plek. De lounge-muziek sloot goed aan bij de wat verdwaasde clientele. En ze verkochten er bier; een minder verlichte drug wellicht dan de geestverruimende (wat een misnomer) rookwaren, maar voor barbaren zoals ik een stuk beter. Op zeker moment deed een ware DJ zijn intrede, wat een vervelende vent, met een haast wetenschappelijk blik in zijn ogen beroerde hij zijn platen. In de kennelijke veronderstelling dat het erg belangrijk was wat hij deed. Zijn verblijf daar was echter net zo zinloos als dat van mij, maar ik stoorde de overige bezoekers tenminste niet. Tijd om te vertrekken! Volgende halte was een ander cafe, dat gesierd was met een groot portret van de barmedewerkers in klassieke Red Hot Chili Peppers-stijl. Dat wil zeggen, gehuld in niets dan een enkele sok. Een interessante discussie ontspon zich rond thema's als reizen, stoppen met reizen, toch weer gaan reizen enzovoort. Om een uur of twaalf waren de dames voldoende afgepeigerd en ik eigenlijk ook wel, dus ik sprong op de fiets. Ik maakte een te verwaarlozen omweg, kwam aan bij de boot, en sprong in bed. Met een laptop voor mijn neus. Chat met Seattle. Arean confronteerde mijn verdoofde brein met een serie vragen over het Linux modules (gebruik modprobe), toen nog een chat met Berlijn waarbij ik in slaap viel en 's ochtends door mijn neefje gewekt werd. En een chat met de Fiji-eilanden tot aan het ontbijt. Via het moederdagontbijt ging het verder met Anyang, Korea. Toen was er meer, veel meer dan voldoende gechat. Voetballen in het Sarphatipark! Dat was een beter idee - met neefje en zijn ouders en kennissen. Daarna zowaar nog wat *gewerkt*, gersynct enzovoort. Maandagochtend terug naar Den Haag met de trein, gesprek bij klant. Dat liep tamelijk gladjes, donderdag begin ik met wat interessante projecten, software schrijven en er nog voor betaald worden ook... wat kan een mens nog meer wensen? Volgende keer weer foto's!

2004-05-08
 
AMSTERDAM - Ik zit nog steeds in Amsterdam. Ik verblijf bij m'n zus. De foto toont mijn neefje Jip, in het Thaise boksbroekje dat ik voor 'm had meegenomen uit Bangkok. Het is nogal 'voor de groei' :-) maar nu al is 'the eye of the tiger' zichtbaar! Ik pas op dit moment op 'm. Hij is een middagdutje aan het doen, terwijl zuslief op stap is met wat vriendinnen en haar man werkt, Ik hoop niet dat ik z'n luier moet verschonen want dat heb ik nog nooit gedaan! Nou ja, mama komt over een uurtje weer terug, er is een gebruiksaanwijzing voor Jip(!). Best leuk hoor, voetballen met dat mannetje :-)

Gisteren ben ik hier aangekomen, voor wat PHP- en Perl-werk. Een waslijst aan wensen, maar gelukkig ging het tamelijk snel. En hopelijk is maandag iedereen een beetje blijer, als ik de wijzigingen ook in het productiesysteem heb doorgevoerd.

's Avonds beetje bijgepraat met m'n zus; en weer eens wat Nederlandse televisie gekeken. Sterker nog, Hollandse televisie, het Tros Smartlappengala, waar we een Marokkaanse vertolker van het Hollandse levenslied ("Rachid") de finale zagen bereiken. Mijn fotogallerij bekeken (de gecensureerde versie natuurlijk :-). Grolsch(!) bier gedronken met Martijn, en dit na een lichamelijke tour in de Amstel(!) geloosd. Handig hoor, zo'n woonboot.

Vandaag heb ik nog niet veel gedaan; wat code geschreven, gewinkeld etc. Misschien wat meer actie vanavond.

UPDATE: Natuurlijk had mijn neefje besloten dat ik zijn luier *wel* moest verschonen. Nou ik, heb mijn best gedaan. Wat een rommel kan zo'n klein mannetje al voortbrengen... En nu wil hij weer voetballen. Daar komt ome Dirk al aan...


 
AMSTERDAM - Het is kwart over twee 's ochtends. Ik zit bij zuslief op de woonboot in de Amstel. Zie foto. Zus en haar man slapen al (denk ik). Maar ik ben nog wakker. De Amstel is mooi. De Amstel geeft, de Amstel neemt. Uitkijkend over de rivier denk ik aan verre streken. Mooie herinneringen. Ik bekijk nog eens mijn foto's. De foto's brengen me terug, naar Sydney, Melbourne, Bangkok, Kuala Lumpur. Een bijzondere tijd. In elke stad laat ik iets achter, maar neem ik ook iets mee.*zucht* Genoeg poezie voor nu, ik ga maar slapen.

2004-05-07
 
HELLENDOORN / DEN HAAG - Weer in het westen. Ik ben ook weer mobiel bereikbaar; onder het oude nummer. Wie dat vergeten is moet me maar even mailen... Ik heb een polyfone en polychromatisch exemplaar verworven. Ik verheug me al op de interessante gesprekken die ik er mee ga voeren! Ik heb ook helemaal niets interessants gefotografeerd, dus helaas geen foto's vandaag.

0405

Ik zag de Dodenherdenking op de Dam; het daaropvolgende Journaal besteedde veel tijd aan de Marokkaanse jongeren die zich dit jaar wat beter gedroegen (na het voetballen met kransen etc., vorig jaar). Het blijkt nodig te zijn om een groepje in Zeeland gesneuvelde Marokkaanse soldaten op te voeren om de jongeren te interesseren. De geitewollesokken houden ook nooit op - als ik in Cambodja bij Killing Fields sta, heb ik echt geen Nederlandse slachtoffers nodig om te weten dat ik daar enig respect moet tonen. Waarom duikt in Amsterdam eerst weer het hele hulpverleningscircus op die rotte appels, om hun *excuses* aan te bieden. "Het spijt ons echt, jongens, dat we niet eerder uitgelegd hebben dat voetballen met kransen in Nederland, eh, niet zo gepast is. Als jullie nu lief zijn krijgen jullie een sticker."

De Duitsers waren ook geen lieverdjes.

safe hex

Ik heb ook weer eens wat x86-assembly gehackt. Tijd geleden. Ik heb de x86-variant van assembly eigenlijk nooit al te diepgaand bestudeerd; vroeger gebruikte ik Z80-assembly, op mijn MSX. De Z80 is een zeer wijdverbreide 8-bit CPU, die nog steeds gebruikt wordt. Aangezien ik in die dagen geen assembler had, moest ik de codes in een boek opzoeken en mijn programma's in het geheugen zetten met een MSX-BASIC-programmaatje, de hex-codes in DATA-regels. Griezelig hoe ik de codes voor sommige mnemonics nog uit mijn hoofd ken, zoals 0xcd voor CALL, en 0xc9 voor RET.

Maar goed, x86-assembly dus. Ik probeerde een priemgetallengenerator te schrijven. Dat was verbazingwekkend simpel. Nou ja, assembly lijkt ook allemaal op elkaar... Volgende stap is een Mandelbrot-generator!

Morgen naar Amsterdam.


2004-05-04
 
HELLENDOORN - Nog immer ben ik in landelijke Hellendoorn. Weer is niet zo slecht, en slechts een graad of twintig kouder dan in ZO-Azie :-) Gisteren at ik zuurkool, om dat punt nog eens te onderstrepen. Smaakte erg goed, trouwens!

ppt

Vandaag heb ik mijn vader geholpen bij het maken van een Powerpoint-presentatie voor zijn optredens in Vietnam, Ghana en wellicht Vietnam. Tijd geleden dat ik met Powerpoint had gewerkt; ik was er niet erg tevreden over. Uiteindelijk heb ik een aardige presenatie gemaakt, en ben niet onder de druk bezweken om allerlei nutteloze grafische effecten... En een filmpje gemaakt op basis van een Vietnamese VCD. Oh well.

Ik heb ook negen maanden post doorgewerkt. Een enorme stapel "blauwe enveloppen", van 's lands grootste stalker... *zucht*. Maar ik heb me er doorheen gewerkt!

webtex

Ik heb een nieuwe versie uitgebracht van webtex (geboren onder de naam webmath). Ter herinnering, het is een programmaatje om o.a. wiskundige formules in webpagina's op te nemen. De nieuwe versie kan nu ook het Thaise schrift aan, een feature die ik in Bangkok geimplementeerd heb :-) Ik zie er tamelijk normaal uit (vind ik zelf dan :-), maar diep in mij schuilt een nerd. Waar anderen hun tijd in Bangkok besteden aan drank en vrouwen, schrijf ik software. Hmmm...

webtex-thai

(Doe geen moeite dit te ontcijferen).

Ik ben zelf nog bezig met het leren van het Thaise schrift; langzaam maar zeker probeer de rare kriebels om te zetten naar vloeiende polsbewegingen. Echt nuttig is het niet, maar het is aardig om eens een totaal andere taal te leren.

webtex is nog steeds tamelijk ongepolijst, maar het werkt voor mij, en wellicht voor anderen.


2004-05-02
 
HELLENDOORN - Wat een miezerig weer. Het is 2 mei vandaag, het is grijs buiten, en fris. De *kachel* brandt hier, en ik heb een *trui* aan. Vorige week zat ik nog in de warmte aan de andere kant van de wereld... Ergens is er iets verkeerd gegaan... Daarom nog maar een zonnige foto, maanden geleden gemaakt in Sydney.

Nou ja, het is hier erg rustig. Gisteren ben ik hier bij m'n vader + Anneloes aangekomen, na een saaie treinreis van enkele uren. Ik word hier altijd goed verzorgd, heb heerlijk gegeten, en daarna wat televisie gekeken. Zeker een half jaar geleden dat ik een avond televisie heb gekeken. Ik zag het laatste stuk van de finale van Idols, een programma dat ik de laatste twee jaar grotendeels heb weten te vermijden, zelfs in Australie.

heimwee

Wat kost het een moeite om wat interessants te schrijven... Op reis valt er elke dag wel wat te melden, maar nu? *zucht* Gelukkig had ik m'n laptop meegenomen zodat ik in ieder geval nog wat eigen dingetjes kan doen. Zoals het bekijken van Thaise karaoke (screenshot), of lezen van de emails uit verre streken, die me nog een beetje in de reisstemming houden:

Hi ! How are U??  today!! It's starting May!!
and I'm now stay in PAI...2,3days stay back to BKK-JAPAN
so your phot nice face!! cute!! we're foget ...memorly
I'm back home send you my phot!!      see-ya!!
Da's een stuk leuker om te lezen dan die stapel blauwe enveloppen die hier op me lagen te wachten!

xp

Ik probeer mijn vader (de foto toont zijn tuin) te helpen met zijn computerprobleempjes. Hij heeft onlangs een ALDI-laptop gekocht, met Windows-XP. Voor mij was het een tijdje geleden dat ik langer dan vijf minuten met Windows-XP gewerkt heb. Integratie tussen programma's is aardig, maar nog wel wat "clunky" vergeleken met bijv. MacOS-X. Het startmenu is een rommeltje. Speciaal voor mijn vader bleek het wel erg bewerkelijk om een foto te schalen en/of te roteren. Waar ik in Nautilus simpel rechts-klik op een plaatje... Nautilus ondersteunt scripts, hier is mijn ~/.gnome2/nautilus-scripts/image/rotate-cw:

#!/bin/sh

paths=`echo $NAUTILUS_SCRIPT_SELECTED_URIS | sed 's/file:\/\///g'`
test -z $paths && exit 0;

for f in $paths; do
   mogrify -rotate 90 $f
   mv $f $f.foobar; mv $f.foobar $f
done
(Toegegeven, ik geloof niet dat m'n vader daar op gekomen was...). Script werkt aardig, ondersteunen van bestandsnamen met spaties e.d. ter oefening aan de lezer... Oh ja, die mv aan het eind zorgt ervoor dat Nautilus een verse thumbnail maakt.

Hopelijk ben ik aan het einde van deze week weer mobiel-telefonisch bereikbaar. Nu snel even m'n blog online zetten. Vader ziet er scherp op toe dat de online-tijd beperkt blijft, maar op dit moment wordt hij afgeleid door een of andere kwis met Linda de Mol.



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger