2006-02-27
 
leijonat
HELSINKI - Vandaag (zondag) was de finale van het Olympische ijshockeytoernooi, Finland tegen Zweden. IJshockey is de nationale sport van Finland, en dan een Olympische finale tegen uitgerekend de Zweden. Zweden is zo'n beetje Finlands aartsvijand. Na eeuwen van overheersing, zien veel Finnen de Zweden als arrogante, overheersende types, liefst ook nog homoseksueel (Zweden hief het verbod daarop zo'n tien jaar eerder op dan de Finnen...). De krant (links) spreekt heldere taal: de leeuwen [Finland] gaan Zweden opvreten.

Maar goed, het ging natuurlijk om de sport -- driemaal twintig minuten razendsnel ijshockey. We zagen de strijd aanvankelijk vanuit Molley Malone's, maar de laatste periode bekeken we op de grote videoschermen in de haven. Helaas, helaas bleken de Zweden toch wat te sterk... na tien seconden in de derde periode scoorde Zweden een verwoestende 3-2. De Finnen konden niet echt meer een vuist maken... jammer. De boze Zweden hadden weer gewonnen...

Thuisgekomen probeerde ik nog wat computerdingen te doen. Ik trachtte mijn flashcard-programma op Ann-Christins iBook te installeren, en ontdekte tot mijn vreugde dat Ruby al in de default-installatie zit. De command-line van MacOS is echter niet zo geweldig; het kostte de nodige moeite om een en ander muisklikbaar-werkend te krijgen. Textedit en/of Terminal begrijpt geen UTF-8. De Finder begrijpt niet wat 'ie met een +x gemarkeerd script moet doen... Maar het is natuurlijk de moeite waard om de Nederlandsche taal verder te verspreiden...


2006-02-25
 
wak
HELSINKI - Vandaag (zaterdag) stond een afscheidsbijeenkomst voor de Britse expat Steven, die teruggaat naar zijn vaderland, na enkele jaren Finland. Om zijn afscheid in stijl te vieren stond een aantal typisch Finse activiteiten op het programma. Allereerst gingen we langlaufen, daarna wat wandelen door het woud en een winterse barbecue, en tenslotte gezamenlijk in de sauna.

Het skiën ging best aardig, hoewel ik niet echt perfecte ski's had. Maar ik was niet ontevreden, en de pijn in mijn elleboog (na een val) is ook weer bijna weg :-). Het is een heel erg inspannende activiteit, dat langlaufen. Ik ontdekte dat de hoeveelheid energie die het kost, ook nauwelijks afhankelijk is van de snelheid - het kost hoe dan ook veel energie. Maar op de een of andere manier is het best lang vol te houden, totdat je eindelijk stopt, en je merkt dat het toch allemaal best inspannend was :-)

Na wat worstjes in een hut in het woud, was het tijd voor die andere typisch Finse traditie: de sauna. Ik ga tegenwoordig bijna dagelijk, maar als 'gezelschapssport' had ik het nog niet vaak gedaan. Een andere bijzonderheid was, dat het gezelschap niet geheel naakt in de sauna zat - da's niet gebruikelijk bij gemengde groepen. Maar het grootste onderscheid met mijn Nokia-saunabezoeken was het meer. Er was een gat gehakt in een van de 187.888 meren van Finland, en vanuit de sauna was het slechts een wandeling van enkele tientallen meters door de sneeuw. Een gat, groot genoeg om in te springen, en er dan ook heel snel weer uit te gaan. Allerlei lichaamsdelen protesteerden luid... maar het schijn gezond te zijn...

Ik schreef een flash card-programma: flits. Toegegeven, er zijn al vele van dat soort programma's, maar ik het is toch aardig om het zelf te doen (een gevoel, ooit zo teder beschreven door de Bloodhound Gang in The Ballad of Chasey Lane). Hoofdreden was om wat met Ruby te spelen, en (ook niet onbelangrijk) om een beetje Finse vocabulair op te doen. Daartoe schreef ik een tweede programma (24 regels) dat een lijst maakt van de 200 meestgebruikte woorden, gebaseerd op wat Finse websites, en wegschrijft in een formaat dat programma #1 begrijpt.

Fins leren gaat best aardig met mijn programmaatje, en als bonus begrijp ik nu ook meer van Ruby. Het is echt een heel fraai taaltje. Het combineert het het beste van Perl (kort en krachtig) en Python (helder, en minder 'vies'), en gooit daar nog wat Scheme dingen bij. En dat alles volledig OO. Er zijn nog wel wat zwakke punten - de regexp-parser begrijpt schijnbaar geen UTF-8 bijvoorbeeld - maar er schijnt aan gewerkt te worden. Er wordt zelfs een geheel nieuwe byte-code/virtuele machine voorgesteld -- alsof de wereld er nog niet genoeg heeft ;-)

Binnenkort in dit theater.


2006-02-21
 
goede buur
HELSINKI - Wooeeh. Het lijkt erop dat ik ook vandaag een vriendelijke buur heb met een open WLAN. Snel wat in mijn blog krabbelen...

Dit weekeinde had ik een etentje bij mijn collega Andrea; dit niet alleen steen-en-been klaagt over het voedsel in de Nokia-kantine, maar zelf ook het goede voorbeeld geeft! Samen met Ann-Christin, en andere collega Makoto + Naoko werd het een lange avond van Italiaanse lekkernijen, en tenslotte alcohol. Het bleef nog lang onrustig...

Werk blijft alleszins interessant. Er zijn zoveel nieuwe ideeën, zoveel plannen en vooral: zoveel dingen te doen. Maar mijn werkdruk is een stuk lager dan in december/januari, en ik ben zelfs regelmatig voor acht uur 's avonds weer thuis. Er blijft veel belangstelling voor onze 770; binnen en buiten Nokia. Ik deed van 'evangelisatie' en probeer de vele vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Het leuke van een open platform is dat mensen hun eigen ding kunnen doen - dingen die misschien niet direct op onze "roadmap" staan. Het beste voorbeeld vind ik wel deze meneer, die z'n 770 omvormde in een heus GPS-apparaat.

Leuk om te zien dat men bij Palm (semi-concurrenten notabene!) een nieuw platform voorstelt - voor een belangrijk deel open-source, en gebruikmakend van GStreamer en GTK+. Als meer mensen hun denkkracht kunnen aanwenden om de software te verbeteren - met name ook voor kleinere devices - hoe beter de software wordt. Voor iedereen!

Indrukwekkend zijn de vorderingen die Philip maakt met zijn TinyMail. Met name fraai is het gebruik van moderne technieken om flexibele, uitbreidbare code te schrijven, zoals in het Gang-of-Four-boek over design patterns. Over dat onderwerp werden al vele boeken geschreven, gebruikmakend van Smalltalk, C++, Java, ... Misschien kan Philip het eerste Design-patterns in C-boek schrijven :-)


2006-02-20
 
terug
HELSINKI - Mijn zeer sporadische internettoegang maakte het mij tot nu toe onmogelijk mijn schrijfselen ook te publiceren. Dit is dan ook een verzameling krabbels van de laatste weken - semi-chronologisch, quasi-samenhangend.

Mijn eerste weekend in mijn nieuwe huis aan de Lielahdentie... En het bevalt prima! Zie ook de foto van mijn perfecte IKEA-interieur. Zaterdag kwamen Agathe en Fredrik mij bezoeken. Ze namen zelfs nog wat mee - 2 mokken en 2 pakken hopjesvla. Woohoo!! Het werd een lange avond. Ann-Christin had haar niet geringe kookkunst losgelaten op kip en aardappelgratiné mmmmmm, en daarna bekeken we de Family Guy-speelfilm. Grappig - al vind ik de losse afleveringen nog leuker...

Mijn internettoegang is vooralsnog zeer moeizaam, en de buurman met zijn open WLAN lijkt verdwenen. En dus is mijn vrije tijd behoorlijk offline op dit moment. Tot overmaat van ramp lijkt de kernel wat bytes te hebben opgegeten van mijn /-partitie. Gelukkig had ik nog ergens een Ubuntu-cd rondslingeren - zo eentje die er uitziet als een Benetton-reclame. En dat was mijn redding. Mijn echt belangrijke partities (die met mijn data) waren nog veilig, en ik had weer een werkend systeem. Maar... een half jaar oud systeem... Met een nieuw ontdekte buurman ben ik mijn systeem nu weer stapsgewijs aan het bijwerken naar iets recents... met een nieuwere kernel! Nu is mijn toegang plots weer verdwenen... *zucht*... maar volgende week zou ik weer volle toegang moeten hebben.

En er zijn natuurlijk meer dingen in het leven behalve internet... ik las Zomerhitte, Jan Wolkers' boekenweekgeschenk voor 2005. Aardig - zeer karakteristiek Wolkers. Ik zou weer wat meer moeten gaan lezen...


2006-02-08
 
thuis
HELSINKI - Maandagavond kwam IKEA met mijn nieuwe meubels, en ik besteedde de avond met Ann-Christin (geweldige hulp!) om tafels, stoelen, bed en bureau in elkaar te zetten. Geen enkel probleem - behalve de stigmata in mijn handpalmen vanwege het driftig gebruik van de schroevendraaier. Nu staat alles, en ik ben zeer tevreden over mijn nieuwe woning. Het is een genot om er te zijn :-) Er zijn nog wat details die ik nog moet doen, maar dat kan later. Zo krijg ik zaterdag mijn open-haardbenodigdheden en wat hout.

Maar ik ben heel erg tevreden over mijn nieuwe huis. Ik ga zelfs vroeger naar huis van m'n werk! En werk dan nog thuis natuurlijk....</nokia>.

En hoewel ik nog geen echte internetverbinding heb, kan ik gebruikmaken van het WLAN van een onwetende buur :-) Niet echt een snelle verbinding, maar genoeg voor mijn bescheiden eisen.

En alsof dat nog niet genoeg was, ontving ik een pakje van m'n zus... een neus- en oorhaartrimmer! Geweldig! En net op tijd! :-) Verder ontving ik nog een Fokke & Sukke. En A-C kreeg een Undutchables-boekje, om haar *hoest* kennis over de Nederlandsche cultuur een beetje uit te breiden. Bedankt zus!

software

Geweldig om te zien dat XGL nu beschikbaar is. Ik heb al enkele malen de demo's genoemd die we zagen tijdens GUADEC, vorig jaar. Het werk blijkt nu ver genoeg gevorderd om te publiceren. Miguels blog heeft wat filmpjes, met de 'Spinning Cube' nog wel als fraaiste voorbeeld. Geweldig oogsnoep, maar hoe nuttig het nu helemaal is? Grafische grapjes kunnnen dingen misschien wat duidelijker maken, maar totaal nieuwe concepten heb ik nog niet gezien. Maar dat kost tijd; het X-window systeem was aanvankelijk ook niet veel meer dan een manier om veel terminals tegelijkertijd op je scherm te hebben.

Ik ontdekte Free Mind, een Java-programma (GPL) (Linux/Mac/Win/...), voor het genereren van zg. mind maps. Een mind-map is een boomdiagram van woorden/ideeën (maar FreeMind staat ook andere links tussen nodes toe -- gelukkig maar, mijn wereld pas niet echt goed in een boomstructuur). Ik ben er nog niet helemaal uit hoe nuttig het is om mijn gedachten op deze wijze te organiseren, maar het levert inieder geval interessante plaatjes op :-) Dit zou goed gecombineerd kunnen worden met Tomboy.


2006-02-06
 
gods engel / verhuizen
HELSINKI - Zondagavond. Eindelijk weer wat tijd om mijn blog een beetje bij te werken.

Na iets meer dan een jaar ben ik verhuisd: van Gyldenentie 400 meter verderop naar Liilahdentie. Afgelopen maandag was de oude bewoner vertrokken, en ik kon ik beginnen met verhuizen. Ik kon mijn schamele bezittingen zowaar te voet verhuizen.

En dat heb ik gedaan - elke avond een beetje. Ik hou er niet zo van om de hulp van anderen in te roepen, dus het beviel me wel dat ik alles zelf kon doen... tot donderdag. Dankzij Ann-Christin hielp Tommi me met zijn auto bij het vervoeren van het enige ding dat een beetje zwaar was: mijn 19-inch beeldscherm. En daar hielp Ann-Christin me nog veel meer, met het schoonmaken van mijn oude woning. Geweldig! Poetsen, boenen, afwassen, stofzuigen, ... tot laat in de avond. Waarna we vertrokken. Ik liet de sleutel achter, en trok voor de allerlaatste maal de deur achter me dicht. Weer een periode afgesloten, op naar de volgende! Ik denk dat het de laatste keer is dat ik te voet ga verhuizen...

Mijn nieuwe woning is mooier dan het oude. Maar de oude was gemeubileerd, terwijl de nieuwe helemaal leeg is. Ik kocht twee bankstellen van de oude bewoner, maar voor de rest had ik helemaal niets. Geen bed, geen tafel, geen stoelen, geen lampen. Geen borden, geen potten, geen pannen, geen bestek. Wat doe je dan? Inderdaad - zaterdag ging ik naar IKEA. We leenden een auto van een collega van Ann-Christin, en ik we gingen naar de IKEA-vestiging bij Vantaa. Het is er net zo druk als in Nederland... Ik ben niet zo'n liefhebber van dit soort winkels - maar het was best efficiënt. In enkele uren had ik mijn hele inboedel bij elkaar. Helaas wordt het meeste pas maandag (vandaag) afgeleverd. Maar dan ben ik ook helemaal klaar om mijn nieuwe paleis te betrekken. Een interessant punt is dat het nog 2 à 3 weken duurt voordat ik een internetverbinding heb... wat moet ik doen met al die tijd ?! :-)

Mijn excuses alvast aan iedereen die nog e-mail van me verwacht... Het zal wel weer het aloude verhaal worden van email typen en op floppy meenemen naar mijn werk. Inderdaad, de floppy - uit het tijdperk van paardentram en trekschuit - is soms toch nog handig. En ik heb er nog geen, die ik ironisch genoeg in het predeluviale Phuket kocht. Twee jaar geleden - Tijd, wat ga je snel...

Behalve mijn verhuisactiviteiten, had ik ook nog twee feesten, op vrijdag bij David (.ie) en zaterdag bij Javier (.es). Zeer vermoeiend, maar leuk. Alle 'expats' van Helsinki leken zich verzameld te hebben.

De laatste tijd zie ik ook tamelijk veel GTK+/Gnome-bekenden voorbij komen. Om de onschuldigen te beschermen zal ik geen namen noemen :-) Nou, eentje dan: sinds enkele dagen is Tuomas Kuosmanen aka 'tigert', mijn collega. Hij ontwierp veel van de GNOME-pictogrammen en andere grafische dingen de laatste vijf jaar. Ik ben benieuwd wat voor fraais hij gaat bedenken voor de 770...

Wow, Matisse, een werkende X desktop waar je je vensters kunt spiegelen, draaien, vouwen(!): video en source code... Ander goed nieuws is GoogleTalk nu eindelijk ook verbonden is met andere Jabber-servers. Dat betekent dat de XMPP/Jabber nu weer geheel verbonden is, en ik met mijn jabber-account (djcb@jabber.org) ook met GoogleTalk-gebruikers kan praten. Ik ben benieuwd wat er gebeurt met Chinese GoogleTalkers die over democratie, vrijheid, Tibet of andere gevaarlijke dingen praten... Politiek terzijde, XMPP/Jabber schreeuwt echt om interessante toepassingen. Ik heb veel halve ideeën, misschien moet ik de internetloze dagen maar eens benutten om wat leuks te verzinnen - al wordt testen natuurlijk wat lastig... Naast mijn overvloedige vrije tijd moet ik af en toe ook nog een beetje werken, en er breken weer interessantere tijden aan, zo lijkt het. Ik krijg wat meer tijd en mogelijkheid om me met wat technische zaken bezig te houden. Zoveel ideeën, zoveel dingen te doen. Ik wil proberen de open source / free software gemeenschap directer bij Maemo - en vind mijn baas aan mijn zijde :-) Dat komt goed uit!



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger