2005-09-30
 
rupert is terug
HELSINKI - Donderdagavond. De werkweek nadert alweer haar einde. Het was een bijzonder drukke week. We zijn nog niet helemaal klaar, maar we werken hard, geloof me... Ik ben deze week tamelijk druk geweest met wat manager-dingetjes, en een beetje software-ontwerp, en een beetje optimalisatie, en... en... En vanmiddag had ik Finse les. De taal blijft erg lastig, en elke les brengt weer nieuwe verrassingen. Ik heb een aardig overzicht van de grammatica, dat wil zeggen, ik weet wanneer iets wellicht verbogen dient te worden (bijna altijd!). Maar wanneer precies? En hoe? Vanmiddag was een beetje zoals Life of Brian ("Romani ite domum") toen ik een zin moest opschrijven op het bord...

Waar is mijn telefoon toch gebleven?

Ik ben altijd geïnteresseerd in het optimaliseren van software - zowel professioneel als bij mijn hobbyprojecten. Ik vond de analyse van de starttijd van de GNOME-desktop van Lorenzo Colitti dan ook erg interessant - de voorgestelde veranderingen zorgen ervoor dat het opstarttijd ongeveer gehalveerd word, en er zijn verdere verbeteringen mogelijk. Sommige van de voorgestelde wijzigingen zijn ook interessant voor onze 770, maar over het algemeen richten de verbeteringen zich nogal op het minimaliseren van disk-seeks. De 770 heeft echter geen harddisk maar flash-geheugen, waarvoor disk-seeks niet zo'n probleem zijn.

In het 770-geval is het optimaliseren van het geheugengebruik wel erg belangrijk. Daarvoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar.

Er is bijvoorbeeld smaps, geschreven door de mensen van Instituto Nokia de Tecnologia in Brazilië. Vooralsnog nog niet in de standaard Linux-kernel (maar staat in het lijstje voor 2.6.14, zo lijkt het). Via /proc/<pid>/smaps (een uitgebreide versie van /proc/<pid>/maps (proc(5)) kan gedetailleerde informatie over het geheugengebruik van een applicatie verkregen worden. Voor alle 'gemapte' stukken geheugen (incl. bestanden) wordt aangeven hoeveel geheugen 'shared', 'private' en 'dirty' is (ik heb hier even geen smaps-kernel, dus output is geleend):

# cat /proc/4576/smaps

08048000-080dc000 r-xp /bin/bash
Size: 592 KB
Rss: 500 KB
Shared_Clean: 500 KB
Shared_Dirty: 0 KB
Private_Clean: 0 KB
Private_Dirty: 0 KB
080dc000-080e2000 rw-p /bin/bash
Size: 24 KB
Rss: 24 KB
Shared_Clean: 0 KB
Shared_Dirty: 0 KB
Private_Clean: 0 KB
Private_Dirty: 24 KB
080e2000-08116000 rw-p
Size: 208 KB
Rss: 208 KB
Shared_Clean: 0 KB
Shared_Dirty: 0 KB
Private_Clean: 0 KB
Private_Dirty: 208 KB
b7e2b000-b7e34000 r-xp /lib/tls/libnss_files-2.3.2.so
Size: 36 KB
Rss: 12 KB
Shared_Clean: 12 KB
Shared_Dirty: 0 KB
Private_Clean: 0 KB
Private_Dirty: 0 KB
etc.

De analyse van de uitkomsten daarvan (zeker wanneer het gaat om de veranderingen tijdens de uitvoering van een programma) is echter niet zo eenvoudig, en vergt wat ervaring... De hoeveelheid dirty geheugen moet geminimaliseerd worden, en 'shared' geheugen valt te prefereren boven 'private' geheugen. 'Onze' Tommi Komulainen paste dat toe op GTK+, bijvoorbeeld.

Een simpeler manier om iets over het geheugengebruik van een programma te leren is good-old top - een goede ruwe benadering van het geheugengebruik van een programma is RES - SHR, oftewel het 'residente' geheugen minus het geheugen gedeeld met andere programma's. In het onderstaande voorbeeld geldt bijvoorbeeld dat rhythmbox, Xorg (de X-server), en top zelf, resp. 10Mb, 12Mb, en 264Kb gebruiken.

top - 11:54:51 up  2:08,  7 users,  load average: 1.19, 0.67, 0.37
Tasks: 117 total,   1 running, 116 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s): 29.4% us,  3.3% sy,  0.0% ni, 66.7% id,  0.0% wa,  0.7% hi,  0.0% si
Mem:    515744k total,   504536k used,    11208k free,    14464k buffers
Swap:        0k total,        0k used,        0k free,   208564k cached
PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND           
12779 djcb      15   0 61404  20m  10m S  7.2  4.0   3:39.76 rhythmbox          
 6447 root      15   0 59496  20m 8340 S  3.6  4.0   2:30.68 Xorg               
13232 djcb      16   0  2132 1104  840 S  0.7  0.2   0:00.27 top                
...
Een ander interessant getal is the load average. De drie getallen 1.19, 0.67 en 0.37 geven de gemiddelde systeembelasting aan voor resp. de laatste 1, 5 en 15 minuten. Getallen > 1 betekenen dat de CPU het zo druk had dat processen moesten wachten. Trouwens, altijd goed om af en toe naar dit soort gegevens te kijken - ik ontdekte uit bovenstaande dat m'n swap niet geactiveerd was - oops

2005-09-26
 
ursache und folge
HELSINKI - Zondag was ik uitgenodigd bij mijn collega Makoto voor een Japanse lunch. Dat was erg geslaagd! Makoto woont in Tapiola, in Espoo - een stadje vlakbij. Lauttasaari (waar ik woon) ligt precies tussen Helsinki en Espoo, en heeft uitzicht op het Nokia House, het hoofdkwartier van Nokia.

Ik bracht versie 1.0.2 uit van gnuvd (minor bugfixes), en maakte een (experimentele) rss-feed voor een website; dat bleek erg eenvoudig met de XML::RSS-module voor Perl. Ik heb ook nieuwe versies van ttb en sendxmpp, maar het ontbreekt me eenvoudig de tijd om ze te voltooien en uit te brengen... hopelijk snel.

Verder ben ik nogal druk -- mijn project is erg druk op het moment. Ik maak lange dagen om alles op tijd te voltooien. Maar het ziet er allemaal redelijk goed uit. Tijdens mijn lunch vandaag (dinsdag), zag ik Keith Packard - grappig.

Vandaag was een dag om niet gauw te vergeten.


2005-09-25
 
but I doubt there's a journey planned for me; as I own every moment of my life
HELSINKI - Zaterdag! Na een zeer inspannende week, is het weekeinde dan toch aangebroken. Ik besteedde de vrijdagavond met Ann-Christin, en het bekijken van wat afleveringen van The Office; bijzonder grappig. Ik was echter ook nogal moe, zodat het niet lang duurde voordat ik in een diepe slaap viel, waaruit ik niet al te vroeg ontwaakte.

Zaterdag is een heerlijk rustige dag (in ieder geval tot nu toe!), gevuld met wat tv-kijken, bier drinken en pannenkoeken eten. Net wat ik nodig heb! We hebben een wandeling gemaakt over dit eiland. Met name ook om mijn camera een beetje uit te proberen. Het lukt soms best om wat leuke plaatjes te schieten, maar het kost nog wel wat tijd voordat ik wat beter inzicht heb hoe de diverse instellingen de foto beïnvloeden, en wat de beste keuze voor een bepaald effect.

Tijdens mijn wandeling kon ik ook mijn appartement nog eens bekijken; zoals eerder gezegd, kon ik maandenlang niet uit het raam kijken omdat men *iets* aan het doen was. Nu schijnt het eindelijk voltooid te zijn; ik verwachtte iets als de hangende tuinen van Babylon, maar veel verder dan wat schilderwerk lijkt men niet gekomen te zijn - moest dat nu *zo* lang duren?! Het is wel heerlijk om weer uit het raam te kunnen kijken!

Ik heb een TV-kaart in mijn computer, en daarbij hoorde ook een afstandsbediening. En natuurlijk probeer ik nu een zg. media-center te maken van mijn computer. Dat wil zeggen - een computer die zich gedraagt als een intelligente tv, waarbij ik liggend met een afstandsbediening muziek kan beluisteren, films en tv kan kijken, en op te nemen. Tv-kijken/opnemen is voor mij niet zo belangrijk. De twee bekendste Linux-programma's om dat te doen zijn (voorzover ik weet) MythTV en Freevo. MythTV installeerde niet out-of-the-box op mijn Ubuntu/Breezy/AMD64, maar Freevo wel (met enige moeite - in 32 bits modus).

Het kostte enige moeite om mijn afstandsbediening werkend te krijgen (via lirc, maar dan kan het feest ook van start... Hmm.. nou ja, feest, Freevo werkt 'best aardig', maar meer ook niet. De muziekspeler is nogal... Spartaans, en het lukte me vooralsnog niet om de videospeler ook in volledig-scherm-modus te laten spelen (hoeveel ik ook in de configuratiebestanden wroette - nou ja, het lukt als ik mplayer niet rechtstreeks start maar via een shellscript...). Het programma werkt ook nogal langzaam, zelfs op mijn tamelijk rappe machine. Over het algemeen lijkt Freevo best een aardig programma, dat zich zou kunnen ontwikkelen in iets heel erg leuks... maar dat kan nog wel even duren.

Een volgende keer (als ik het kan installeren) zal ik MythTV eens proberen... (en moet ik wellicht mijn reserves tegen Qt-programma's laten varen ;-). MythTV lijkt (op basis van de screenshots) in ieder geval wat verder. We zullen zien.


2005-09-21
 
:wq
HELSINKI - Mijn vakantie is weer voorbij... mijn huis stond er gelukkig nog, en er was een leuke verrassing: ik kan -sinds maanden- weer uit het raam kijken! Toen ik maandag weer op kantoor kwam na mijn vakantie, was het meteen erg druk. Meer dan tweeduizend emails wachten op mijn afhandeling. Gelukkig volstond in de meeste gevallen een simpel klikje op 'd' (ik gebruik mutt). In andere gevallen moest ik natuurlijk wat meer doen... Het werk aan de Nokia 770 blijft in ieder geval erg interessant. Ik heb het tegenwoordig erg druk - op alle niveaus eigenlijk - van product management tot source code. En op alle niveau valt er gelukkig ook voortgang te boeken.

Overal duiken al programma's op voor de 770. We hebben de Maemo Word Processor (Abiword voor de 770), en Gnumeric (aardig bijkomstigheid is dat je daarmee ook o.a. MS-Word resp. MS-Excel bestanden kunt lezen). En deze week zag ik dat Mono is geport naar ARM en naar de 770. Er is een korte video beschikbaar van een zeer eenvoudig Gtk#-programmaatje, dat tamelijk vlot lijkt te starten. Interessant... Python-ondersteuning was er natuurlijk al.

Ik ben blij met mijn nieuwe camera. De capaciteiten van de camera overstijgen mijn fotografische talenten in ruime mate ;-) Maar ik ben een beetje aan het experimenteren met de mogelijkheden, en zal der resultaten daarvan regelmatig in dit blog publiceren. Twee negatieve puntjes zijn er wel voor m'n camera - (1) de camera gebruikt een non-standaard mini-USB aansluiting, zodat de kabels voor andere camera's niet werken, en (2) er was best plaats voor 2 AA-batterijen, maar de camera kent z'n eigen batterij en -lader. Voor zowel (1) als (2) blijf ik dus afhankelijk van Panasonic als er iets kapot of verloren gaat...

Erg handige Firefox-extensie: Scrapbook. Met Scrapbook kunnen webpagina's en fragment bewaard worden in de browser, zodat ik ze later kan terugvinden.

Interessant om te zien dat KDE gaat overschakelen op scons (en bksys) in plaats van good-old autotools/make. Nu ben ik nooit een groot liefhebber van autotools geweest, en ben ik met name niet dol op het schrijven van M4-macro's - maar het systeem werkt toch behoorlijk goed [en ik ben *hoest* oud genoeg om de hel te herinneren van imake etc.]. KDE ging eerder al van CVS -> Subversion; erg vernieuwend dus, maar ook risicovol... Ik ben erg benieuwd naar de resultaten.


2005-09-18
 
toerisme
HELSINKI - Terug in Helsinki, na ruim een week in Nederland... Waar was ik ook al weer gebleven? Oh ja, in Den Haag.

Vrijdag ontwaakten we al vroeg, en een groot deel van de dag stond in het teken van mijn nieuwe Panasonic FZ5 digitale camera. Na wat eerdere pogingen had ik besloten 'm dan maar in Nederland te kopen (via internet), en vrijdag zou 'ie bezorgd worden. Dat duurde lang, maar om een uur of drie 's middags kon ik het felbegeerde apparaatje in mijn sluiten. Later meer over de camera, eerst was het nu zaak om nog wat toerisme te gaan doen - daarvoor was ik tenslotte in Nederland ;-)

We gingen naar Delft, het prachtige oude stadje met zoveel historie. We waren nog op tijd om de Nieuwe Kerk te bezoeken. Onder de Nieuwe Kerk liggen Willem van Oranje en veel van zijn nageslacht begraven, en in de Nieuwe Kerk is een prachtig praalgraf zichtbaar van de Vader des Vaderlands. Ik kende de geschiedenis wel een beetje natuurlijk, maar het is erg interessant om het allemaal van dichtbij te zien.

Daarna gingen we naar de Prinsenhof, waar op 10 juli 1584 Willem van Oranje vermoord werd, door de fanatieke katholiek Balthasar G.. Hij kwam er een stuk beroerder vanaf dan, zeg, Folkert van der G.. Balthasar werd naar het schavot geleid,

omme aldaer eerst zijn rechterhant, daer hy het voorsz. verradisch moordadighe feyt mede bedreven heeft, met een gloeyende toesluytende yzer geschroyet ende afghebrant te worden, ende dat daer naer met gloeyende tanghen tot ses reysen ende verscheyden plaetsen so aen aermen, beenen, en t'gheen daer sijn lichaem meest met vleesch becleedt is, het vleesch uutgebrant en afghenepen sal worden, ende dat hij daer nae levendich aen vier quartieren ghehouden sal worden, beghinnende van onderen.

Na deze geschiedenisles aten we typisch Hollandse lekkernijen als poffertjes en foe-yong-hai, onderwijl driftig fotgraferend met nieuwe camera :-) We wilden eigenlijk alweer terug gaan naar Den Haag, toen ik nog een telefoontje kreeg van oud-collega Jeremy. Met hem en zijn broer Christo dronken we bier in overvloed in De Waag. Leuk ze weer te zien, en we hadden een heleboel technische en non-technische zaken te bespreken.

Zaterdag was alweer onze laatste dag in Nederland - het was snel hard gegaan! In Den Haag kocht ik nog een geheugenkaart voor m'n camera, en daarna gingen we naar Amsterdam - nog een paar uurtjes voordat we via Schiphol weer naar Helsinki zouden vliegen. Het liep niet allemaal zo gladjes... Ann-Christins iBook viel uit een bagagekluis, we braken een fles wijn, rennen voor de trein, geen kaartje, op Schiphol van kastje naar muur gestuurd, en toen nog de extra strenge controle... Maar we hebben het gehaald!

Samenvattend - het was een heel erg leuke week in Nederland. En het is leuk om toerist te spelen in je eigen land. Er is nog zoveel *meer* te zien, en dat komt een volgende keer. Maar ik ben ook wel blij weer in Finland te zijn :-)

Op de vlucht terug ontdekten we dat vliegtuigvoer voorbij zijn houdbaarheidsdatum was - slordig, KLM! Toen we dat meldden ging plots het halve vliegtuig te klagen, en waren er niet genoeg maaltijden. Oh well. Aangekomen in Helsinki hadden we nog een feest bij Alex, waar ik whisky en wat ongedefinieerde Baltische drank / raketbrandstof dronk. En daarna heb ik **heerlijk** geslapen!

Ik denk soms wel veel gereisd te hebben, maar het kaartje toont dat ik er nog heel wat wereld is waar ik niet geweest ben... Het kaartje is gegenereerd met behulp van http://douweosinga.com/projects/visitedcountries. Zuid-Amerika, Afrika en een groot deel van Azië... ik heb in ieder geval de meeste cliché-bestemmingen al gehad ;-)


2005-09-16
 
maastricht
MAASTRICHT - Tot dusverre bevalt het me prima om een weekje terug te zijn in Nederland. Woensdag vertrokken we uit Hellendoorn naar Maastricht; ik was er (jaren geleden) al enkele keren geweest, en nu leek het mij een leuke stukje Nederland om Ann-Christin te tonen. We vertrokken wat later dan gewenst, omdat de bus pas na het middaguur voor het eerst langskwam... (semi) openbaar vervoer in Nederland... Op station Nijverdal aangekomen, wilde ik een kaartje kopen. Dat ging echter niet. Er is alleen een automaat, en die accepteert bankpasjes en muntgeld -- natuurlijk niets dat 'buitenlanders' zoals ik bij zich hebben. Moet ik misschien 56 euro aan muntgeld in mijn zak hebben?! Toch maar in de trein naar Zwolle gestapt, en niet gecontroleerd...

Maastricht is een erg 'sjoene' stad om te bezoeken. Nadat we woensdag aankwamen, kostte het niet veel tijd om een redelijk geprijsd hotelletje in het centrum te vinden (aan de markt). Na het noodzakelijke opfrissen, Nederlandse en Duitse televisiekijken en in slaap vallen, brachten we de avond door in een gezellige Maastrichtse kroeg, met weinig licht en donker bier. Dat was leuk!

Donderdag verkenden we Maastricht nog een beetje verder, met wat basilieken, kastelen en diverse andere oude gebouwen. Maar vooral natuurlijk met wat bier. Finland heeft me gehersenspoeld... zeg mij na: Bier In Nederland Is Goedkoop. Verder kocht ik nog wat kleren en wat willekeurige andere onbelangrijke zaken, zoals een boekje: 'Duits - de fijne kneepjes'. Juist de grote overeenkomsten zorgen ervoor dat je je gauw vergist. Doos/Dose, zee/See, net/nett, afzichtelijk/absichtlich,... En laat ik nog maar zwijgen over het verschil tussen ich komme zu dir en ich komme bei dir...

Daarna togen we weer naar Den Haag, om bij m'n zus te logeren (die er niet is); via een rit in de smerige Haagse tram naar Nootdorp. En we zijn weer in het heden...

Ik las het interview met Autrijus Tang uit Taiwan, een van de mensen achter Perl6, die als hobby programmeert in Haskell - en hij implementeerde Perl6 zelfs in Haskell. Over Haskell schreef ik al eerder, maar het is leuk om wat mee te spelen... onderstaand de definitie van de functie ispriem, die vertelt of een getal al dan niet een priemgetal is. Zoals te zien is het programma feitelijk niets anders dan het omschrijven van de definitie van een priemgetal in Haskell:

delers  n =   [y | y <- [1..n], n `mod` y == 0]
ispriem n =   delers n == [1,n]
Met een Haskel-interpreter kunnen we dan eenvoudig en elegant doen:
Main> ispriem 1
False
Main> ispriem 2
True
Main> filter ispriem [1..100]
[2,3,5,7,11,13,17,19,23,29,31,37,41,43,47,53,59,61,67,71,73,79,83,89,97]
(Natuurlijk kunnen priemgetallen veel efficiënter berekend worden - excercise for the reader). Goed is te zien hoe elegant je van een formele specificatie (de priemdefinitie) naar een programma kunt komen. Om die Tang nog maar eens te citeren, volgens hem is Haskell:
"faster than C++, more concise than Perl, more regular than Python, more flexible than Ruby, more typeful than C#, more robust than Java, and has absolutely nothing in common with PHP."

Er zijn tamelijk complete bindings voor GTK+/Gnome voor Haskell. Maar I/O in Haskell blijft een wat rare constructie - side-effects zoals I/O zijn eenmaal een beetje schmutzig...


2005-09-14
 
rust
HELLENDOORN - Ik ben nog steeds in Hellendoorn. Ik geniet van de rust hier; ik was haast vergeten hoe het voelt om een paar dagen helemaal niets te doen, behalve een beetje rond te fietsen en wat te lezen. Ik heb hier Bernhard Schlinks Der Vorleser liggen, maar niet geheel onverwacht kom ik niet veel verder dan wat technische dingen...

Zo las ik het interview met Hans Reiser, de man achter ReiserFS. Ik gebruikte ooit versie 3, maar versie 4 belooft veel leuks. Wat voor mij met name interessant is, zijn de wijzigingen op gebruikersniveau - wat kan de gemiddelde gebruiker met ReiserFS4 wat 'ie nu nog niet kan. De zoekmogelijkheden zijn misschien leuk, maar die kan ik ook via, zeg, Beagle krijgen. De compressieplugin klinkt aardig - maar hoeveel performancewinst levert mij dat werkelijk op? Multi-media bestanden gebruiken verreweg het grootste deel van de harde schijf, en die zijn tamelijk moeilijk te comprimeren.

Evenzogoed is ReiserFS natuurlijk wel interessant vanuit computertechnisch oogpunt, vandaar dat ik dit soort interviews altijd met zeer grote interesse lees.

Het plan voor morgen is om naar Maastricht te vertrekken. Het is een leuke stad (kan ik me herinneren). Probleem hier is dat de bus die ons naar het station moet brengen slechts tweemaal daags rijdt!

Ik heb nog een poging gewaagd om mijn Panasonic FZ5 te kopen, dit maal in Nederland. Als alles goed is, kan ik 'm vrijdag ofzo in Den Haag oppikken. Ik heb er zin an! En nu moet ik nog een 512MB SD-kaartje zien te bemachtigen, dat was niet zo goedkoop online...


2005-09-12
 
nederland o nederland
HELLENDOORN - Zo... eindelijk weer eens tijd om wat te schrijven. Na een nogal drukke vorige week, ben ik nu in Nederland voor een weekje uitrusten enzo.

Het begin van de vorige week stond in het teken van het verhelpen van zoveel mogelijk bugs voor het subproject (messaging) dat onder mijn verantwoording valt. Ik blijk de juiste keuzes gemaakt te hebben, en we wisten alle belangrijke bugs op te lossen. Woohoo! Dat kostte behoorlijk wat tijd, maar ik had ook nog een ander project, voor de avonduren, php enzo. Ik had het behoorlijk druk. Mijn vakantie kwam dan ook als geroepen!

Donderdagochtend had ik de laatste bespreking op kantoor, om ervoor te zorgen dat ook de volgende (deze) week gladjes verloopt. En daarna gingen we (Ann-Christin en ik) op weg naar Vantaa, het vliegveld van Helsinki.

Na een aardige vlucht met de voorheen vaderlandse KLM kwamen we aan op Schiphol, alwaar mijn zus Jeannette ons opwachtte. De rest van de middag brachten we op het Scheveningse strand door, spelend met mijn nichtjes Jasmijn en Esmee. Dat was erg leuk - leuk om voor hobbelpaard te spelen. Of om zandkastelen te bouwen, al werden mijn architectonische hoogstandjes al gauw met kindervoeten getreden... Ann-Christin kon de fijne Nederlandse cuisine waarderen - patat met frikandel-speciaal en kroket.

Vrijdag 'deden' we Den Haag - de Tweede Kamer, paleis Noordeinde enzo. Erg leuk. Ook erg leuk was het Nederlandse bier, in het bijzonder de prijzen. Iedereen klaagt hier, maar voor wie de Finse prijzen gewend is, is het bier hier bijna voor de geef. 's Avonds gingen we naar Amsterdam, om mijn andere zus Martine en haar achterban te bezoeken op de woonboot. Ook hier weer kinderspeelplezier...

Zaterdag begon met een boottocht door Amsterdam - door de grachten, door het IJ. Ik had de toch al eens eerder gemaakt, maar het was prachtig Amsterdam nog eens van die kant te bekijken. Daarna speelde ik voor reisgids, en liep met Ann-C via de Albert Cuyp naar het Leidse Plein, en via de Kalverstraat naar de Dam. Het is best leuk om een beetje toeristje / gids te spelen in je eigen land. Toen was het ook al weer tijd om een hapje te gaan eten, en daarna kregen we een lift van m'n zus naar Hoofddorp (where the streets have no name), naar het verjaarsfeest van Frederik, het Zweedse vriendje van Ann-Christins Franse huisgenote, die in Finland werkt en in Hoofddorp woont. Het werd gelukkig niet zo laat, en we kregen nog enkele uren slaap voordat de wekker rinkelde...

Zondag moesten we namelijk al vroeg op weg naar Hellendoorn, om mijn vader te bezoeken. Al mijn naaste familieleden hadden besloten juist deze week op vakantie te gaan, zodat het een soort tetris werd om alles te plannen. Het was goed m'n vader weer eens te zien.

Maandag vertrok hij echter al weer (naar Turkije). Maar ik kon AC een beetje rondleiden, en m'n oude voetbalclub, huis, supermarkt,... kon tonen. En natuurlijk de boom waaruit ik op 11-jarige leeftijd naar beneden viel (waarschijnlijk om invloed van lucht en zijtakken op de valversnelling te meten). Twente is mooi en rustig, en precies wat ik nu nodig heb. Een paar dagen rust.


2005-09-04
 
weekeinde, sterkbegin
HELSINKI - Het weekeinde alweer bijna ten einde. Ik had een aardig weekend. Vrijdagavond deed ik *niet veel* - uitgeput na een lange week; nou ja, ik keek een beetje naar BBC-World - house of the rising water - een van de twee engelstalige zenders die ik hier ontvangen kan (samen met MTV). Verder werd het nogal een surrealistische avond...

Zaterdagavond had ik een diner op het dakterras bij Agathe en Ann-Christin, en misschien was het wel de laatste keer dat dat kon dit jaar. 17 mensen waren uitgenodigd - het gebruikelijke internationale gezelschap, met ditmaal drie Nederlanders, Finnen, Fransen, Amerikanen, een Duitse, een Spanjaard, een Zweed en een Marokkaanse. En maar liefst vier mensen die niet voor Nokia werken! Het diner was erg goed - zo goed zelfs dat ik samen met Alex (een Amerikaan) diverse bekende liederen ten gehore bracht, met Javier (een Spanjaard) op gitaar. De meningen over onze zangkunst waren nog verdeeld; zelf waren we erg tevreden ;-) Ann-Christin heeft foto's gemaakt.

Zondag stond in het teken van wat uitrusten, en werk. Daarmee ben ik nog niet helemaal klaar. Ik wil het voor morgen af hebben.

Google Maps is best indrukwekkend, moet ik zeggen. Vooralsnog zijn niet van alle plaatsen op de wereld ook detail-opnamen beschikbaar, maar mijn flat is tamelijk duidelijk zichtbaar. Ik zou mij eerdere wereldreizen nogmaals kunnen doen met satellietfoto's. Singapore, Bangkok, Kuala Lumpur en Saigon zijn niet echt gedetailleerd beschikbaar. Sydney, en Melbourne voor ongeveer de halve stad. Auckland is nogal onduidelijk, en Tahiti is onvindbaar. In Nederland zijn slechts een paar stukjes gedetailleerd beschikbaar. Kortom: Google heeft zich vooralsnog vooral op de Verenigde Staten geconcentreerd -- veel is daar gedetailleerd beschikbaar. Zelfs Area 51 (ongeveer?) - UFO's zijn helaas niet zichtbaar...

Best leuk al die links, maar het is jammer dat er geen open/vrije aanbieder van dit soort satellietbeelden is, een soort 'wikisatellite' ofzo. Immers, veel van de satellietbeelden worden gemaakt met satellieten die met mijn belastinggeld betaald zijn...


2005-09-01
 
sacred power of raging winds
HELSINKI - Donderdagochtend, net na middernacht. De week gaat alweer in sneltreinvaart voorbij. Ik heb het druk, erg druk. Ik probeer zaken wat de te managen en te delegeren, maar ik probeer ook op loopgraafniveau wat te doen. Testen, bugs ontdekken en rapporteren - het liefst met een patch natuurlijk. Zo blijft er weinig tijd over voor andere dingen - en dat terwijl Helsinki zoveel romantische plekken kent...

Trouwens, de Helsinki-link voert naar de Google maps satellietbeelden van de stad. Indrukwekkend. Ik kan zelfs mijn huis zien - het witte gebouw in het midden! Maar ik besef dat dit allemaal een beetje duh is...

Ik heb echter nog een projectje lopen, en daarbij gaat het om wat PHP. Ik heb al eerder wat geschreven over de taal... Natuurlijk zijn er altijd verrassingen - talen zijn immers verschillend. Maar bij PHP zijn verrassingen wel erg... verrassend; T schrijft:

make sure you include files as "filename.php" and not
"http://www.yourdomain.com/filename.php" or sessions won't work -
spent a day trying to figure out this problem.

Also make sure that $_SESSION['$name'] does not any $name variables
that you send with POST OF GET - spent another day until i noticed
this could be the cause of my problems.
En dat is dan wel weer aardig van PHP - het is allemaal tamelijk goed gedocumenteerd, en de commentaren kunnen ook erg behulpzaam zijn (zoals in dit geval). Da's ook wel nodig, PHP versie 5 biedt maar liefst 65 verschillende functies aan op arrays, waarbij allerlei vergezochte, duplicaten en vele die simpel in termen van andere geschreven kunnen worden... Het is raar dat basismodules als strings en arrays zo'n rommeltje zijn.

Maar nu genoeg geklaagd, en genoeg PHP - na mijn werkdag nog een werkavond kan wat vervelen. Nou ja, over een week ga ik op vakantie naar het buitenland - naar Nederland!



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger