2006-01-30
 
longing for the woods
HELSINKI - Zondagavond; en ik heb de sleutels voor mijn nieuwe onderkomen! Nu mijn schamele bezittingen pakken en ik kan verhuizen -- te voet! Want het is vlakbij. Voor het volgende weekeinde staat een tripje naar IKEA gepland. Tot nu toe verbleef ik in een gemeubileerd huis, maar dat gaat nu veranderen. Ik heb wat meubels kunnen overnemen van de oude bewoner, maar heb nog wel enkele andere woonwensen. Zoals een bed. Een tafel. Stoelen. Misschien zelfs borden en bestek. Maar mijn eerste levensbehoefte is natuurlijk internet; maar ik hoop dat ik dat met een strategisch geplaatst telefoontje kan regelen.

Ik heb deze week weer hard gewerkt etc. etc., maar er lijkt wat schot in te komen. Ik heb wat belangrijke documenten kunnen voltooien. En wat belangrijke plannen gemaakt, waarover ik hopelijk binnenkort wat mededeelzamer kan zijn. Over het algemeen lijk ik de zaken in ieder geval weer aardig onder controle te hebben. Dit weekeinde moet ik aan nog wat technische zaken werken, en dan komt het helemaal goed, volgende week.

Paco schrijft over Mono/C# op de 770; interessant. Ik ben zelf nog niet erg ver gekomen met C#; de taal is niet erg interessant (in de zin van vernieuwend, 'anders'). En ik heb ook niet echt een professionele reden om de taal te leren. Dan vind ik good-old C++ interessanter; ik ben van plan om sendxmpp te herschrijven in C++, gebruikmakend van boost:: en libloudmouth.

Zondagmiddag heb ik besteed aan wat werk-gerelateerd hacken aan met GtkHTML en GMime. Na enige tijd had ik deep-hack mode bereikt; die staat van verlichting waarbij de hersenen schijnbaar moeiteloos oplossingen aandragen, een beantwoord door de vingers die statacco over het toetsenbord bewegen. Werkt erg goed met snelle, energieke muziek. Probleem is altijd om weer uit die staat van levitatie, terug te keren naar de normale wereld. Ann-Christin nam me mee voor wat ontspanning bij eilandgenoot Tommi, maar het duurde de volle twintig minuten wandelen voordat ik geen codefragementen meer zag verschijnen voor mijn geestesoog.

Na het heerlijke eten zagen we nog La marche de l'Empereur, een Franse film over het zware leven van de keizerspinguïn in het onherbergzame Antarctica. Prachtig.


2006-01-24
 
i'm just a singer in a rock 'n' roll band
HELSINKI - Dinsdag - en wat is er nu interessanter dan het weer? Het weer hier heeft een verrassende wending gemaakt - en nu is het kwik gestegen naar 0°C!. 20 graden temperatuurstijging in twee dagen. Boze tongen beweren dat het binnen enkele dagen weer heel koud wordt... ik ben benieuwd. Op mijn gezicht zijn in ieder geval twee rode vlekken van de laatste dagen - mijn wangen waren bevroren!

Vandaag heb ik het contract getekend voor mijn nieuwe woning. En ik kon twee sofa's en een wasmachine overnemen van de oude bewoner voor een zacht prijsje. Nu alleen nog de rest van de meubels kopen... een heel gedoe, want ik heb werkelijk niets. Maar in ieder geval heb ik nu ook in februari een dak boven mijn hoofd...

How I Learned to Stop Worrying and Love MS-Project... Drukte op het werk. Finnen schijnen een fetish te hebben voor het documenteren en het maken van gedetailleerde processen... Ik besteed veel tijd aan het schrijven van tientallen documenten, en het aanmoedigen van anderen dat ook te doen. Het is vast mijn jeugdige onervarenheid die mij doet denken dat het toch allemaal niet zo bureaucratisch hoeft. Of is het mijn Nederlandse non-conformisme... Op dit moment vind ik het eigenlijk nog wel interessant. Ik leer eenvoudigweg heel veel. Zo heb ik vandaag wat plannen gemaakt het het duivelse MS-Project; wat een hel om de Gantt-chart in de juiste vorm te krijgen. Maar binnen enkele weken kan ik me hopelijk weer wat meer op technische zaken gaan richten - da's toch nog wat meer mijn ding.

Interessante dingen, zoals Erlang versus Haskell; nou ja, dat gebruik ik niet bij mijn dagelijkse arbeid. Maar functionele programmeertalen zijn uitstekend geschikt voor wiskundige problemen en (vooral) om mijn brein een beetje te scherpen - hard nodig na al dat geschuif met mensen, dagen en taken in MS-Project :-) Programmeertalen als, zeg, Lisp (niet zuiver functioneel natuurlijk) bieden enorme voordelen, zo schrijft bijv. Paul Graham. Nou ja... (uit mijn verzameling lelijke hacks in Emacs-Lisp):

;; when replying to email
;; remove parts of email, and replace with 
(defun snip-mail (r-begin r-end summary)
  (interactive "r\nsSummary:")
  (let ((line-num (count-lines r-begin r-end)))
    (delete-region r-begin r-end)
    (insert (format "\n" 
       (if (= 0 (length summary)) "" (concat ": " summary))
       line-num 
       (if (= line-num 1) "" "s")))))
Ik vermoed echter dat de mensen die zich aangetrokken voelen tot Lisp, relatief vaak behoorlijk slim zijn, en dat dat de voornaamste reden is voor de voorgestelde voordelen. Al bewijst bovenstaand voorbeeld dat je geen genie hoeft te zijn, is (goede!) Lisp of Haskell voor de gemiddelde Visual Basic-programmeur (met de nadruk op 'gemiddeld'), te abstract. Wat natuurlijk niet wegneemt dat de gemiddelde Visual Basic programmeur misschien eenvoudiger werk vindt, en geld.

Een Indiase Microsoft-programmeur durft de vraag "what will be the next Lisp?" zelfs te beantwoorden met "C# and VB" in een overigens interessante blog-entry. Da's natuurlijk onzin - want Ruby is de nieuwe Lisp.

Zo, genoeg elitair geblaat over Visual Basic versus Lisp - ik ga me vermaken met Family Guy, een bijzonder grappig Amerikaanse tekenfilmserie, die doet denken aan The Simpsons, maar nog enkele stappen verder gaat in cynisme, humor en vooral een kritische kijk op samenleving. Maar, vooral, grappig is.


2006-01-22
 
klappertand
HELSINKI - Vierentwintig graden vorst vandaag. Zolang ik beweeg, gaat het wel. Maar toen we gisteren op de bus moesten wachten... brrrr... En de kou houdt nog wel even aan, zo schijnt het. Ik ben geen koukleum, maar m'n oren vallen er bijna af.. Gisteravond hadden we een dinertje bij Ann-Christin; mijn collega's Andrea en Makoto (met zijn vrouw) kwamen op bezoek voor een potje rakletten. Na enig zoeken was ik er nog in geslaagd een zak open-haardhout te vinden, zodat we konden eten bij knapperend haardvuur. Wijn, bier, Jägermeister, ..., het werd behoorlijk laat. Nu ben ik aan het genieten van de laatste restjes weekend, voordat morgen de ratrace weer verder gaat...

Nog een ruime week, en dat ga ik verkassen naar een paar honderd meter van hier. Mijn nieuwe onderkomen is echter ongemeubileerd - en dus moet ik nog wel even naar IKEA. Belangrijker is echter de internetverbinding - wat moet ik met een bed als ik geen internetverbinding heb?! Ik lees de patterns voor architectuur nog maar eens - een verzameling samenhangende oplossingen voor de inrichting van steden en huizen.

Finland maakt zich op voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Onverwacht behaalde de zittende presidente Tarja Halonen (Sociaal-democraten) niet de absolute meerderheid, en is een tweede ronde noodzakelijk, met de nummer twee: Sauli Niinistö ('Conservatieven'). Opinieonderzoeken geven Halonen nog steeds een voorsprong, maar gezien het beperkte verschil en het grote aantal onbesliste kiezers, blijft het nog even spannend... Nou ja, spannend - de Finse politiek kenmerkt zich door weinig verschillen - en de verkiezingsdebatten gaan echt over punten en komma's.

Ik las de Xara-webpagina's - Xara biedt een commercieel vector-tekenprogramma (zoals Adobe Illustrator), voor Windows, Mac en Linux. En het wordt (binenkort?) uitgebracht onder de GPL - binaries zijn nu al beschikbaar. Nu is tekenen een van de vele dingen waarvoor ik totaal geen talent hebt, maar ben toch erg benieuwd. Xara heeft een eigen rendering-engine, en volgens (hun eigen!) statistieken is die vele malen sneller dan Cairo en (in iets minder mate) Microsofts GDI+. Ik zou graag eens zien hoe ze dat voor elkaar krijgen. Cairo kan ik in ieder geval nog wel wat optimalisatie gebruiken -- maar da's niet zo eenvoudig...

Tip van de dag:

alias less="/usr/share/vim/vim64/macros/less.sh"

2006-01-20
 
-18 and life
HELSINKI - Vrijdagavond - eindelijk. Gisteren wees de thermometer -22°C aan, maar vandaag is het een aangename -18°, en een dik pak sneeuw. Anton-Pieck-achtige tafereeltjes, ziet er prachtig uit!

Goed nieuws: ik heb een nieuw huis gevonden. Per 1 februari moet ik verhuizen, omdat men mijn huidige woning gaat verkopen. Maar, ik heb een nieuw optrekje weten te vinden, vlakbij het huidige. Ik vind het een verbetering - al zal ik de tweede slaapkamer wellicht missen. Maar... er is een open haard! Kom maar op met die marshmellows :-)

Woensdag werkte ik thuis; en dat betekent in dit geval niet dat ik de hele dag in bed lig :-) Het betekent dat ik eindelijk die eens aan die lijst met documenten toekom. Veel van mijn werk op kantoor is nogal reactief - ie. het beantwoorden van vragen. En het eigenlijke werk blijft dan liggen tot na zes-zeven, als alle normale mensen naar huis gaan. Gisteren heb ik echter een flinke bres weten te slaan in de muur van documenten die nog geschreven moeten worden voor diverse documenten, en dat stemt tevreden. Maar op kantoor bleek donderdag dat een collega vader was geworden - leuk natuurlijk, maar het kind had wel even de projectplannen kunnen lezen, en nog twee weken kunnen wachten. Nu komt alle extra werk (en dit is een drukste periode) ook op mijn bordje :-( Nou ja, genoeg geklaagd. Het weekeinde is nabij.

Ik probeer na alle werk ook elke dag een beetje te sporten - half uurtje ofzo, en ophouden voordat het gaat vervelen. En dan in de sauna. De mening zijn verdeeld of het gezond is - in ieder geval lijkt het een heilzame werking te hebben voor de huid. Het is ook heilzaam voor de geest om na een lange dag het zweet door mijn poriën te persen, en een beetje te filosoferen over het leven. Enzo.

Wow - het nieuwe logo van Ubuntu ziet er zeer artistiek verantwoord uit.


2006-01-17
 
dreiging
HELSINKI - Dinsdagavond. Plots is het een stuk kouder -- -7°C -- brrrrr. Niet veel nieuws, maar laat ik wat bloggen over mijn speelgoedprojectje van afgelopen zondag.

Ruby en terrorisme

Ik ben al een tijdje geïnteresseerd in de programmeertaal Ruby. De taal belooft allerlei fraais - een betere Python dan Python. En goede ondersteuning voor Gtk+ en vrienden. Klinkt mooi natuurlijk - maar eerst zien, dan geloven. En zondag had ik wat tijd om wat te prutsen...

Iedereen heeft het tegenwoordig over terrorisme, dus waarom niet een programmaatje om het huidige dreigingsniveau op elk moment van de dag te zien? Er zijn al zulke programmaatjes voor Amerika en voor Australië (meen ik me te herinneren). Dus waarom nog niet voor Nederland. Vrees niet langer - hier is dreiging.rb. Een Ruby/GTK+ programmaatje om me altijd op de hoogte te houden - zodat ik weet wanneer de hel losbreekt in Nederland, terwijl ik hier in het veilige Finland zit... Enkele opmerkingen:

Ok, genoeg geschreven over een simpel programaatje van 120 regels... Ruby bevalt me in ieder geval prima. Hoewel ik vrijwel vanaf nul moest beginnen, is het allemaal vrij snel op te pikken. Al zal het nog de nodige tijd kosten om de weg te vinden in de libraries enzo...

2006-01-15
 
rustdag
HELSINKI - Zondag. Heerlijk, een dagje ontspannen :-) Gisteravond ontmoetten we mede-Nederlander Rob en aanhang voor een verlaat verjaardagsfeest (38) in de Underbar. Leuk een aantal lang-niet-geziene mensen weer eens te spreken. En leuker dan de vergeefse poging daarna om bij Hamlet naar binnen te gaan. "Waar brandweerlieden en verpleegsters elkaar ontmoeten", zo werd mij verzekerd. Of, zoals de worldsexguide (in '95!) meldt: "hamlet is the best bar. the girls are free if they like you". Hmmmm...

Kortom: genoeg reden om daar niet een half uur in de rij te gaan staan. Buiten in de rij voor een bar - dat is toch wat teveel voor mijn zelfrespect. Daarom waren we reeds om twee uur bij mij thuis, Tommi, Ann-Christin en ik, voor wat laatste wijn en zzzzzllllaaaaapppp....

Ik ben ook op zoek naar nieuwe woonruimte. Binnen enkele weken moet ik m'n huidige woning verlaten, en ik probeer wat mogelijke nieuwe woningen te bezoeken deze week. Ik heb al een aardige gezien, vlakbij mijn huidige optrekje. De meeste aangeboden woningen zijn ongemeubileerd, zodat ik eerst nog een bezoekje aan IKEA zal moeten brengen...

teletekst

Ik ontdekte dat mijn ttb teletekst browser in ubuntu/universal terecht is gekomen (voor Dapper). Dat betekent dat iedereen die Dapper gebruikt eenvoudig
 apt-get install ttb
kan typen om ttb geïnstalleerd te krijgen - en dat vanaf april de grote massa van gebruikers zich niet meer door mijn installatie-instructies hoeven te worstelen :-)

lijsten

Philip schrijft interessante dingen over het efficiënte gebruik van GtkTreeView/GtkTreeModel.

Eerder ontdekte ik bij analyses met Sysprof al dat de meeste tijd bij het toevoegen van data in een naïeve implementatie zit in de GSignals die worden afgegeven als data wordt gewijzigd. Als je voor het toevoegen van een rij bijvoorbeeld eerst gtk_list_store_append en vervolgens gtk_list_store_set gebruikt, worden er twee of zelfs drie signalen afgegeven. Vanwege de performance-problemen die dit op kan leveren is ook gtk_list_store_insert_with_values toegevoegd, dat slechts een enkel signaal afgeeft.

Dat is een kleine optimalisatie - maar Philips aanpak is structureel van aard, en maakt het mogelijk miljoenen rijen in een lijst te hebben. Het Proxy Design Pattern wordt toegepast door middel van een custom ListModel, dat de rijen die in beeld zijn just-in-time creëert (en verwijdert). Een fraai bewijs voor de flexibiliteit van het Model-View-Controller design pattern dat GTK+ biedt.

Een probleem dat overblijft (voorzover ik de code begrijp) is het sorteren van de lijst. Doorgaans worden rijen niet willekeurig in een lijst geplaatst, maar is er een zekere ordening. En het is vaak ook wenselijk dat de gebruiker die ordening eenvoudig kan wijzigen, bijvoorbeel door een muisklik op een kolomtitel. Als dan een miljoen items geïnstantieerd moeten worden, dan gaat dat niet zo snel. Er zijn echter wat trucs denkbaar met GtkTreeSortable - maar dat vereist nog wel wat werk...

Management summary: lees het design patterns boek. Een schat een informatie.

background noise

Lang had ik uitgekeken naar het nieuwe album 'Dominate' van het Franse Adagio. Zoals ik een jaar geleden schreef: "Adagio [...] [zal] in ieder geval voor altijd verbonden blijven met mijn eerste week in Finland". Het album stelt niet teleur, maar is ook niet echt ik-val-van-mijn-stoel verrassend. Maar, zeer technische, verzorgde en symfonische metal: de Franse Symphony-X, met wat 'death'-invloeden. Enige minpunt is de cover van Fame (!!!).

En dan is er het Britse DragonForce met hun nieuwe album Inhuman Rampage ("Through the Fire and Flames" als MP3). Zoals hun vorige albums gaat het allemaal heel erg snel. Maar net als bij vorige albums is het componeertalent niet zo groot als het speeltalent. Niet alle nummers zijn even sterk, al blijft het indrukwekkend hoe nietsontziende snelheid wordt gekoppeld aan meezingmelodietjes.


2006-01-14
 
ballen
HELSINKI - Heerlijk - zaterdag. Deze week was weer bijzonder anstrengend. Ik heb gestreden, ik heb gevochten. Ik heb documenten geschreven - een heleboel. Maar donderdag was er een kick-off meeting voor een project waarin ik een rol speel. En we gingen... bowlen. En eten. De reden voor de foto is dat ik maar liefst 131 punten scoorde -- een persoonlijk record. Ik had geen tijd gehad om te lunchen, dus na een beetje bier was het gauw afgelopen met mijn geluk. En toen ik nog enkele clubspelers zag (met eigen bal!), moest ik toch weer enige bescheidenheid betrachten - die gingen allemaal ver over de 200 punten...

Vrijdag om negen uur had ik afgesproken met Ann-Christin voor de film Match Point van regisseur Woody Allen. De film was erg geslaagd, en verhaalt over een ex-tennisprof uit een arm milieu, die zich omhoog probeert te werken. Een verhaal rond geluk en ongeluk, liefde en leugen. Zeer duidelijk zijn ook de verwijzingen naar Dostojeski's Misdaad en Straf (dat ik drie jaar geleden las -- de tijd vliegt!). Laat ik verder niets zeggen over het plot - maar het was een intrigerende film. Goed genoeg om mijn ogen bij open te houden, op vrijdagavond, en dat zegt wat!

OK, eindelijk het antwoord op het raadsel met de biljartballen uit de vorige aflevering. Ik herhaal het nog eens:

Stel je voor: je hebt 8 biljartballen waarvan een zwaarder is dan alle andere, die hetzelfde gewicht hebben. Om te bepalen wat de zwaarste is, heb je de beschikking over een balans. Hoe vaak moet je wegen om de zwaarste te vinden?
Ik heb verschillende oplossingen gehoord... maar niet het juiste antwoord: 2 maal. Interessant is natuurlijk hoe we tot dat antwoord komen. Een mogelijk antwoord zou kunnen zijn dat we het aantal ballen steeds halveren: je gaat steeds verder met de zwaarste kant van de balans. Dus 4 aan de ene, en vier aan de andere kant, en heb je 8...4...2...1 ballen en moeten we dus driemaal wegen...

Maar - we kunnen nog beter! De 'truc' is dat we de ballen niet in twee groepen, maar in drie groepen verdelen. Groep A en B worden vergeleken op de balans, en als die even zwaar blijken, zit de zwaardere kennelijk in groep C (de ballen die we terzijde gelegd hebben). In dit geval: we nemen twee groepen van drie ballen op de balans, en leggen er twee terzijde. Na eenmaal wegen, weten we of de zwaardere bal in groep A, B of C zat. Als groep C (die met twee ballen) de zwaardere bal bevatte, dan kunnen we die natuurlijk eenvoudig met nog eenmaal wegen vinden. Zat de zware bal in groep A of B, dan voeren we onze 'truc' nog maal uit: leg een bal terzijde en weeg de andere twee. Dus in alle gevallen kunnen we met tweemaal wegen de zware bal vinden. QED ;-)

Meer algemeen, we kunnen de ene zware bal uit n ballen met CEIL(3log n) maal wegen vinden. (Zelfs uit 9 ballen kun je met tweemaal wegen de zwaardere bal vinden!)


2006-01-11
 
jetzt geht's los!
HELSINKI - Plots is de temperatuur omhooggesprongen - het is nu 3°C hier! In januari! Een van de gevolgen daarvan dat het spekglad is op straat. Op de ijzige onderlaag ligt een laagje water - en ijs met een laagje water is een van de gladste oppervlakten denkbaar. Zo ondervond ik. Iets te gehaast op weg naar een vroege vergadering. Klap boem. Mijn hart stond stil, maar mijn Fossil Arkitekt (zie foto) liep.

En mijn MP3-speler is kaputt. Het was zo'n simpel €50,- / 256Mb USB-stick dingetje; niets bijzonders dus, maar een trouwe vriend bij mijn wandelingen in de vroege ochtend. Ik moet eens denken over een vervanger. En ik wil een wat krachtiger apparaat, waar ik mijn hele muziekverzameling op kwijt kan. Ik denk dus aan een harddisk speler. Eentje met meer dan 30Gb opslagruimte, en ondersteuning voor (in ieder geval) mp3 en ogg. En natuurlijk als normale USB Mass Storage te koppelen aan een PC. Ik vind iPods fraai, maar nogal overprijsd. Bovendien ondersteunen ze geen ogg. En de user-interface, tja... 99% van de tijd bestaat de user interface van een muziekspeler uit die twee dingen in mijn oren...

Ik kijk naar de Neuros met liefst 80Gb opslag, en FM-transmitter - leg 'm naast je radio en je kunt je muziek ook daarop spelen. Dingetje kost $249,-. Maar waarschijnlijk lastig te krijgen hier in Europa - en die FM-feature is hier zelfs niet toegestaan, vermoed ik. Ik sta open voor andere suggesties...

In aanloop naar het WK Voetbal deze zomer in Duitsland, zijn er diverse producten op de markt. Gisteren zag ik dat deze helm (foto rechts) wordt aangeboden. Natuurlijk direct herkenbaar als de stahlhelm van het Duitse leger, met name bekend uit de Tweede Wereldoorlog. Nogal flauw en achterhaald - als er een land heeft afgerekend met het oorlogsverleden, is het Duitsland wel. Ze zijn daar dan ook not amused (nou ja, het forum is erg gematigd). Maar vast een commercieel succes voor de bedenkers - die overigens hun spelling wel even hadden kunnen controleren: Jetzt Geht Loss staat er op de helm...

Gisteren speelde ik nog een partijtje poolbiljart - tamelijk slecht. Maar ik hoorde een interessant raadsel, dat me wat tijd kostte om op te lossen: Stel je voor: je hebt 8 biljartballen waarvan een zwaarder is dan alle andere, die hetzelfde gewicht hebben. Om te bepalen wat de zwaarste is, heb je de beschikking over een balans. Hoe vaak moet je wegen om de zwaarste te vinden? Succes!

Verder niet zoveel nieuws. Druk druk druk enzo, maar vooralsnog wint het leerzame aspect het van het saaie. Maar dit soort van-9-tot-9 werkdagen moeten niet te lang duren. Ik heb tenslotte ook nog een leven! Ik heb wat te weinig tijd om me met een aantal technische zaken bezig te houden, die mijn aandacht vereisen. En met mijn technische achtergrond is het moeilijk om mensen niet te micromanagen - en soms noodzakelijk. Maar het is leuk om met allerlei opwindende features bezig te zijn - van idee tot implementatie.


2006-01-10
 
maandag
HELSINKI - Maandag. Wow; ik ben behoorlijk productief wat betreft het schrijven van mijn blog; planet.nl.gnome.org wordt er zelfs een beetje mee overstelpt; nou ja, dan moeten anderen ook maar wat vaker schrijven (Jorn!). Mijn werk vereist ook de nodige productiviteit; ik worstel nog een beetje met de balans tussen delegeren en zelf doen. En met collega's die eindeloos veel mensen Cc:'en 'voor alle zekerheid'. Een woord: spam. Als iedereen eens wat doelgerichter mailde, dan werd hetgeen dat verstuurd werd ook met meer aandacht gelezen. Zo sprak ik, in de strijd tegen windmolen en bierkaai.

Ik las Der Vorleser, een boek van Bernhard Schlink met als thema's ongelijkwaardige liefde, boete/schuld, de oorlog, analfabetisme en nog wat dingen; ik verklap niets over het verhaal (zie de Wiki-pagina's), maar het was zeker de moeite waard. Het Duits (in dit boekje althans) was goed te lezen. En het wees me er nog eens op hoe leuk het is om een boek te lezen. Terwijl ik vroeger zoveel boeken las, is mijn aandachtsspanne tegenwoordig erg kort. Ik lees nog steeds veel - maar steeds kleine brokjes. Webpagina's enzo. Dat haalt het toch niet bij het plezier om weg te dromen bij een goed boek...

Misschien moet ik weer voorzichtig beginnen. In een vlaag van zelfoverschatting heb ik ooit Leo Tolstois War and Peace meegenomen uit Nederland - maar die gifbeker der leesvreugde laat ik voorlopig aan mij voorbijgaan... Ik kan ook wat Fins proberen, maar vermoed dat zelfs de Finse Nijntje mijn taalvaardigheid overtreft... Mijn zeer karig gevulde boekenkast heeft nog een boek over trigonometrie&OpenGL, en eentje van Wilbur Smith. Die laatste dan maar - een zeer goede verteller. Of iets van Project Gutenberg - een geweldig idee, dat helaas lijdt onder een wat onvriendelijk uiterlijk en veel typfouten. En met War and Peace als tekstbestand van meer dan 3Mb.

Mijn Dapper-desktop is een beetje instabiel; met name Nautilus crasht om de haverklap. Ik heb bugs gerapporteerd, die AMD/64-specifiek lijken.


2006-01-08
 
zondag
HELSINKI - Zondag. Nog steeds is het hier "te warm voor de tijd van het jaar", maar het vriest nu tenminste. -6°C en een zonnetje - heerlijk weer voor een wandeling, foto's maken en tenslotte warme chocolademelk.

Gisteravond zagen we Sommersturm - een luchtig-serieuze Duitse tienerfilm over een jongen die tijdens een roeikamp ontdekt dat 'ie homo is. Niet slecht, ook niet echt goed. Mensen met een Beiers accent zijn in ieder geval moeilijk te verstaan.

Ik zag dat bash tegenwoordig grappige trucjes kan doen met pseudo-/dev-bestanden: (compileer bash met --enable-net-redirections)

bash$ cat </dev/tcp/time.nist.gov/13
53082 06-01-07 20:14:33 00 0 0 724.7 UTC(NIST) *     
De mannen achter zsh (waarover ik het al eerder had) hebben besloten dat dat niet zo'n goed idee is (inderdaad wat erg magisch, pseudo-dev-bestanden), maar hebben iets soortgelijks:
zsh% tcp_open time.nist.gov 13
Session 1 (host time.nist.gov, port 13 fd 7) opened OK.
zsh%                                              
<-[1]
<-[1] 53742 06-01-07 20:15:13 00 0 0 724.7 UTC(NIST) *
Zsh ondersteunt zelfs een heel expect-achtig systeem; nu eerst nog eens uitvinden hoe ik tcp_open simpelweg kan laten evalueren naar z'n uitvoer, en niet al die <-[5] enzo...

Ik beluister bombast van Timeless Miracle (SE) , Secret Sphere (IT), Galneryus (JP), Mägo de Oz (ES). Niet erg verrassend allemaal, maar het is aardig te zien hoe last.fm functioneert bij het zoeken naar muziek. Er is een plug-in voor o.a. Rhythmbox die op basis van wat ik het vaakst beluister, muziek suggereert die wellicht ook de moeite waard is.


2006-01-07
 
zaterdag
HELSINKI - Zaterdag. Heerlijk, zo'n lang weekend.

Na alle manageriële beslommeringen van deze week, is het interessant om weer wat technische dingen te doen in het weekend. Het brein dient tenslotte scherp gehouden te worden :-) Ik las een interessante tutorial: Haskell for C Programmers. Hoewel de functionele programmeerstijl niet zo heel erg mainstream is, vind ik het een verrijking om problemen ook op die manier te benaderen. Zoals iemand zei: een programmeertaal die je denkwijze niet verandert, is de moeite van het leren niet waard. Functioneel (side-effect free) programmeren is goed wanneer een probleem erg algoritmisch / wiskundig van aard is... maar voor meer ordinaire zaken als I/O en user-interfaces zijn ze niet erg geschikt.

Ik las het verhaal van een Amerikaanse Chinees, die in Amerika een blog onderhield bij Microsofts MSN Spaces. Zijn woorden waren de Chinese machthebbers echter onwelgevallig, en op hun (impliciete of expliciete) aandringen, werd het blog verwijderd. Gewist.

Daarom zeg ik: Falun Gong Tiananmen massacre Tibet independence

Zo, dat was mijn dappere daad van verzet, vanuit het veilige Helsinki. Maar als iedereen dat nu eens deed in zijn of haar blog, met name de ongelukkigen die MSN-Spaces gebruiken... Worden ze dan allemaal verwijderd? Iedereen weet dat de Chinese machthebbers bloed aan hun handen hebben, maar waarom werkt een 'vooruitstrevend' en 'innovatief' where do you want to go tomorrow bedrijf als Microsoft daar aan mee? (Niet-chineestalige blogs lijken nog niet gecensureerd te worden). Het is niet alleen Microsoft. Zoals bekend, gaat Yahoo nog een stap verder met het verklikken van een kritische journalist bij de Chinezen - hij werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.


2006-01-06
 
Loppiainen
HELSINKI - Zo - vandaag geniet ik van een (welverdiende?) vrije dag - het is Driekoningen, of wel Epiphany, naar de gelijknamige web browser.

Donderdagavond had ik een feestje bij de Fins-Spaanse combinatie Antti en Grisella. Eerstgenoemde vierde zijn dertigste verjaardag in het luxueuze appartement van zijn ouders. Het was allemaal tamelijk schicki-micki, met allerlei exquize lekkernijen, champagne en kaviaar. Ik voelde me daar natuurlijk als een vis in het water, babbelend met de andere gasten, nippend aan een whisky. Cynisme terzijde - het was best leuk, en het was ook best laat toen we huiswaarts wankelden... blij dat het een vrije dag is, vandaag!

Binnenkort zijn er hier presidentsverkiezingen. Finland is een parlementaire democratie met het zg. semi-presidentiële systeem. Dat wil zeggen dat het een gekozen president kent die verantwoordelijk is voor de buitenlandse politiek, die samenwerkt met een minister-president die verantwoordelijk is voor de binnenlandse politiek. Dit is vergelijkbaar met het systeem in bijv. Frankrijk. Andere systemen zijn het presidentiële (gekozen president heeft zowel uitvoerende als wetgevende macht, voorbeeld: Verenigde Staten), en het parlementaire systeem (een niet direct-gekozen minister-president, steunend op een parlementsmeerderheid; voorbeelden: Nederland).

Merk op dat niet iedereen het eens is over het systeem in Finland - semi-presidentieel of toch gewoon parlementair. In Finland heeft de president in ieder geval tamelijk veel macht - hij (of zij) draagt de minister-president voor, gaat over buitenlands beleid en kan het parlement ontbinden. Een president kan maximaal tweemaal de ambtstermijn van zes jaar vervullen, en moet een geboren Fin zijn... *Damn* daar gaan mijn kansen - nou ja, Finland heeft vaak met speciale wetten de regels voor het presidentschap een beetje aangepast.

Ok, genoeg achtergrondinformatie ;-) De huidige president van Finland is Tarja Halonen van de Sociaal-Democratische Partij ('Suomen Sosialidemokraatinen Puolue'). En dat zal ook wel zo blijven, want in de polls lijkt ze liefst 54% van de bevolking (en 63% van de vrouwen) achter zich te hebben. Haar tegenstanders zijn Matti Vanhanen (huidig minister-president, en leider van de conservatieve Finse Centrum Partij - 'Suomen Keskusta'), en Sauli Niinistö (van de conservatief/liberale, pro-Europese Nationale Coalitie Partij - 'Kansallinen Kokomuus').

Black horse bij deze verkiezingen is Timo Soini (foto), van de populistische en eurosceptische True Finns ('Perussuomalaiset'), bekend om zijn charisma en redenaarskunst. ... (Nou ja, black horse... Eigenlijk maakt hij geen schijn van kans. Maar de foto is geweldig!)


2006-01-05
 
planner
HELSINKI - Drukke dagen (blabla). Ik probeer me een beetje te verdiepen in Microsoft Project, het programma om project-management gemakkelijk te maken (en ja, er is een viewer voor Linux). Project-management wordt een beetje een tetris-achtige oefening om alles te plannen en te controleren. De eenvoud waarmee ik met de muis een deadline kan verplaatsen is erg bedrieglijk :-) Ik vind het programma nogal complex; misschien zou het erg onderschatte Planner wat beter werken? De mailinglijst is nogal stil...

Nog een dag werken, want vrijdag is het Driekoningen. Dat herinnert me eraan dat ik nu alweer een jaar in Finland woon. Het bevalt me best, eigenlijk. Ik heb in ieder geval geen korte-termijnplannen om het land te verlaten, al is de toekomst natuurlijk altijd ongewis. Maar ik denk niet dat ik over vijf jaar nog in Finland woon... we zullen zien.

Oh, en een plaatje van het eerdergenoemde Rhythmbox/770. Fraai stukje werk. Er zijn nog wel een paar programma's die ik graag zou willen porten naar de 770; had ik maar een beetje tijd... Veel van mijn werk bestaat uit het beantwoorden van email; en mijn Inbox bevat alleen onverwerkte mail. Het streven is dus altijd die Inbox leeg te krijgen. Maar helaas - de laatste dagen komt de mail sneller binnen dan ik 'm verwerken kan... misschien moet ik dingen maar gaan negeren ofzo. Mijn privémail lijdt onder hetzelfde euvel, maar ik beloof iedereen dat er echt een antwoord komt! (ooit).


2006-01-02
 
maandag
HELSINKI - Het nieuwe jaar is weer begonnen. En het begon meteen weer ouderwets druk; maar ik heb het onder controle. De nodige vergaderingen, email-tsoenami, etc., en eindigend met een te lange juridische discussie in de sauna(!)

Een aantal mensen heeft eigen software geschreven/geport voor de Nokia 770. Het 'porten' van GTK+-applicaties is tamelijk eenvoudig, en vergt vaak niet veel meer dan een recompile. Je gebruikt scratchbox en een cross-compiler om de code te compileren voor de ARM-processor, maakt er een Debian package van, kopieert dat naar de 770 en vervolgens kan het eenvoudig geïnstalleerd worden met behulp van de 'Application Installer'.

Een interessante applicatie: Rhythmbox. Ooit ontwikkeld door Jorn, nu ook beschikbaar voor 'ons' apparaatje. Het werkt best aardig; de geheugenruimte op de 770 is natuurlijk beperkt, maar NFS wordt ondersteund (met enige moeite), zodat je vrijwel ongelimiteerde opslagruimte hebt...


2006-01-01
 
hyvää uuden vuotta!
HELSINKI - Gelukkig Nieuwjaar! Ik had een zeer geslaagde oudejaarsavond met Ann, Agathe, Fredrik en Minh en later ook Rike en Rob. Het normale multinationale (2 x NL, 2 x DE, 2 x FR, 1 x SE) gezelschap. A&A hadden een geweldig raklettendiner voorbereid, en mijn bijdrage bestond uit openhaardhout en bier. Veel te veel eten.... maar het smaakte geweldig. Net als de wijn en het bier... en champagne. Het duurde tot ca. vier uur voor de laatste gasten het feest verlaten hadden, en ik eindelijk kon zzzzzlapen. (zie Ann-Christins Flickr-pagina voor meer foto's)Ik was op tijd wakker voor het Nieuwjaarsconcert in Wenen en het skispringen in Garmisch-Partenkirchen, maar zag geen van beide.

Natuurlijk verveelde ik de aanwezigen weer met mijn eeuwige raadsel: we zijn hier met 7 mensen, die allemaal klinken (met hun glazen). Hoe vaak wordt er geklonken? (zie onderaan voor het antwoord)

Nog eenmaal UTF-8 (zie ); we nemen het fraaie Finse woord ääretön ("oneindig").

karakters:ääretönlengte: 7 (g_utf8_strlen)
UTF8-bytes (hex):c3a4c3a4726574c3866elengte: 10 (strlen)
Zo eenvoudig is het! De vele problemen met UTF-8 doen me vermoeden dat sommige mensen een beetje het zicht missen op wat 'onder water' gebeurd. Zou het te maken hebben met de programmeertaal waarmee mensen 'opgegroeid' zijn?

Joel klaagt over het gebruik van Java als onderwijstaal. Studenten zouden onvoldoende leren van hoe een computer echt werkt. En belangrijker nog: Java is niet moeilijk genoeg, zodat ook mindere goden hun informaticastudie kunnen voltooien (nou ja, die testjes van hem zijn tamelijk eenvoudig). Paul Graham heeft dezelfde reserves tegen Java (en soortgenoten); en hij heeft het ook over Javagebruik buiten het onderwijs. In beide gevallen gaat het niet zozeer om Java an sich, maar over het type mensen dat zich in de taal specialiseert - de stereotiepe ontwikkelaars in overhemd met korte mouwen en pen in de borstzak. Op meer sympathie mogen echte hackers rekenen, de mannen die Lisp programmeren. Of Python.

Geen idee of ze gelijk hebben - maar een ding vind ik belangrijk, en daarin volg ik Joel: studeren is om jezelf te ontwikkelen. Om algemene vaardigheden te leren. Om het verstand te scherpen. Om te leren leren. En vooral om iets te doen dat echt interesseert. Studeren is (voor mij) niet een cursus om een baan te vinden. En hoeft ook niet alle trefwoorden uit de laatste vacatures te ondersteunen. Elitair standpunt? Misschien... maar zelfs vanuit een plat utilitaristisch 'ik-zoek-een-baan' perspectief gaat het daarom: middelmatige mensen zullen hun baan in toenemende mate zien verdwijnen naar lage-lonenlanden. Daarom vind ik het belangrijk een passie te volgen, dat ene ding waarin je goed bent. Ok - genoeg gepreekt ;-)

21 keer; in het algemeen n(n-1)/2, of (n-1)+(n-2)+...+1



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger