2007-01-28
 
wintersun
HELSINKI - *Oef* wat een writer's block de afgelopen weken :-). Maar, de geruchten over mijn dood zijn sterk overdreven, en ik hoop mijn schrijffrequentie weer naar een normaal peil te brengen.

De winter is hier eindelijk een beetje aangebroken. Het is nu -11°C, en Finland is bedekt onder een sneeuwpak - zoals het hoort in deze tijd van het jaar. Normaalgesproken wordt de sneeuw een beetje saai na een paar maanden, maar afgezien van een kort winteroffensiefje in oktober is dit de eerste sneeuw. Winterpret alom dus.

Het is prachtig weer om te gaan hardlopen. Ik nam mijn vaste rondje, en had zelfs een 'haas' - een vrouw die vanuit Espoo achtervolgde. Ik ging iets sneller, maar het duurde zeker twintig minuten om het verschil van 300 meter terug te brengen naar zo'n 10 meter. Hoe dan ook, het is prachtig om door het besneeuwde landschap te rennen, zonnetje enzo. En eindelijk kon ik mijn wintermuziek (MP3) met recht beluisteren:

Winter - The realm of eternal ice
Snowfall and darkness descends upon the vales of time
Distant caress of the sun's fading light
The lands were painted white with the Winter's might

2007-01-12
 
verboden vrucht
HELSINKI - Naast het nodige rumoer over onze nieuwe N800, was er natuurlijk ook nog de Apple iPhone. Hoewel de N800 natuurlijk geen telefoon is, is het altijd aardig om dingen te vergelijken. Een punt waar we veel sterker zijn dan de iPhone is in openheid. Het is voor software-ontwikkelaars eenvoudig om software voor ons platform te schrijven, maar de Apple iPhone is een verboden vrucht voor ontwikkelaars...

Interessant is ook om te zien hoeveel van de interessante embedded projecten ongeveer dezelfde tools gebruiken:

Natuurlijk zijn er ook nog een *paar* projecten die WinCE of Qtopia gebruiken, en elke platform heeft zeker zijn sterke (en zwakke punten). Maar na alle tijd die ik aan de 'G'-stack besteed heb, is het goed te zien dat het nut daarvan alleen maar toeneemt.

Labels: ,


2007-01-09
 
leesweer
HELSINKI - De Finse winter laat het nogal afweten, dit jaar. Na een klein beetje vorst in oktober, is het sindsdien herfst. Geen vorst, maar wel veel regen en wind. En natuurlijk de zeer korte dagen... de aardas laat het voorlopig nog niet afweten. Weer om in bed te blijven. Of om wat te lezen.

lunar park

Eind 2006 las ik nog Bret Easton-Ellis' laatste, Lunar Park. Het begin als een terugblik op de opkomst (en bijna ondergang) van de schrijver, in de ik-vorm. Dat stuk schijnt tamelijk dicht bij de werkelijkheid te liggen; maar daarna divergeert het in een niet-bestaande wereld. Ten eerste in een post-9/11 wereld met nog veel meer aanslagen in de VS, en ten tweede in de waandenkbeelden van de dan fictionele Easton-Ellis. Ik vond het verhaal niet zo 'pakkend' als, zeg, American Psycho en Glamorama.

purple cow

Nog minder pakkend was Purple Cow van Seth Godin. Het is een boek over marketing; op zichzelf een interessant onderwerp, maar dit boek heeft 101 voorbeelden van ideeën die achteraf succesvol bleken, omdat de bedenkers het *echt* begrepen. Kom, kom, het is best leuk om succesverhalen te lezen, maar het is toch wat te gemakkelijk om achteraf nog eens te 'verklaren' waarom die ideeën werkten, en andere niet.

mind performance hacks

Het derde boek heb ik uitgelezen in 2007 en telt dus mee voor mijn goede voornemens:-): Mind Performance Hacks van Ron Hale-Evans. Het is een boek met allerlei trucs om je brein te optimaliseren, zoals het verbeteren van het geheugen, de rekencapaciteit en het nemen van beslissingen. De meeste dagen gebruik ik mijn brein wel een keer, dus ik ben zeer geïnteresseerd omdat zo goed mogelijk te doen.

De geheugentrucs zijn aardig; ik had ze al eens gezien, maar ik ga er nu toch eens serieus werk van maken. De manier om willekeurige informatie te onthouden is door ze te koppelen aan een aantal bekende begrippen, en daar een verhaal mee te maken. Door dat verhaal later af te spelen in je hoofd, komen de begrippen (die bijvoorbeeld weer getallen kunnen zijn) terug. Klinkt wat abstract,maar lees de Memory Improvement HOWTO voor een uitgebreide uitleg.

Later in het boek wordt het wat minder praktisch ('Verzin je eigen taal!'), maar het blijft interessant. Ik werd nog eens genoopt de kritiek op Esperanto eens te lezen; vermakelijk, hoewel me de linguïstische bagage een beetje ontbreekt.

Heel veel van de informatie is ook online beschikbaar. Maar een leuk boek, waarin ik me zeker verder ga verdiepen.


2007-01-08
 
n800
HELSINKI - Vandaag was de glorieuze introductie van ons nieuwe N800 Internet Tablet. Whoohoo. Er was prikwijn, er waren toastjes. En ik heb nu ook zo'n fraai stukje techniek. Het is erg interessant om aan consumentelektronica te werken. Het is natuurlijk niet *helemaal* zoals in 'The Soul of a New Machine', maar na alle bureaucratie en stress is het toch geweldig om iets tastbaars gemaakt te hebben, voor veel mensen. En weer eens op Slashdot terecht te komen.

We werken al weer hard verder aan toekomstige verbeteringen -- stay tuned.


2007-01-03
 
verbinding
HELSINKI - Woensdagavond. Een kort overzicht van de afgelopen weken...

Met Ann-Christin bracht ik een blitz-bezoek aan Berlijn, om haar moeder te verrassen. Dat lukte. Na de verdere nodige festiviteiten gingen we terug naar Helsinki -- niet rechtstreeks, maar via Riga, de hoofdstad van Letland. Echt grote bezienswaardigheden zijn er niet (of niet gevonden), maar het was de moeite waard, en heel ontspannen om wat rond te lopen, en lekker te eten en drinken. Via Estland (Tallinn) gingen we terug naar Finland, waar Oudejaarsavond wachtte, met geweldig eten van Agathe en Ann-Christin.

technische problemen uitdagingen

Een van de redenen waarom er zo'n lange pauze zat tussen m'n laatste blogentries, was een technische. Ik gebruik Blogger, en die eist tegenwoordig FTP in active mode. Maar mijn hosting provider biedt alleen passive mode aan.

Voor de niet-ingewijden:

  • active-mode betekent: client vertelt server 'verbindt u met mijn poort X, en stuur de data';
  • passive-mode betekent: server vertelt client 'verbindt u zich met mijn poort Y, en ontvang de data';
Resultaat: ik kom mijn blog niet meer publiceren. Foutmeldingen. Frustratie. Tranen. Slechts een onelegante hack kon me helpen:
  1. Start een ftp-server op mijn computer, stel m'n ADSL/router in om ftp daarnaartoe door te sluizen;
  2. Laat Blogger publiceren (via active-ftp) naar mijn computer in plaats van naar m'n provider;
  3. Kopieer m'n blog nu naar mijn hosting provider (via passive-ftp).
Lelijk, maar het werkt.

Maar techniek is soms ook nog leuk. Ik ontdekte puTTY voor Symbian, en nu kan ik op m'n computer inloggen via m'n telefoon :-). Great solution, looking for a problem.


2007-01-01
 
2007
HELSINKI - Gelukkig 2007!!

vijf goede voornemens

Normaalgesproken is mijn enige goede voornemen 'geen goede voornemens dit jaar', maar dit jaar wil ik 't toch proberen. Een aantal van de boeken die ik gelezen heb, zoals The Seven Habits of Highly Effective People en Getting Things Done geven aan hoe belangrijk het is om doelen te stellen. En om de kans te vergroten dat ik ze ook waarmaak, publiceer ik ze hier:
  1. lees minstens 52 boeken, waarvan minstens 12 fiction. Sinds een paar maanden ben ik al behoorlijk aan het lezen, maar een boek per week heb ik (denk ik) niet gehaald in 2006. In 2007 wil dat wel halen;
  2. loop een halve marathon - ik loop tamelijk veel, en wil in het voorjaar een halve marathon lopen. Als alles heel voorspoedig gaat, kan ik misschien zelfs nog wat verder lopen... maar daarop wil ik me nog niet vastleggen...;
  3. doe interessant werk. Ik vind m'n werk erg interessant, hoewel er natuurlijk altijd verbeteringen mogelijk zijn. Daaraan wil ik in 2007 werken. werk kost teveel vrije tijd om niet interessant te zijn. Ik heb de laatste tijd veel gelezen over software ontwikkeling en over productiviteit en creativiteit, en ik ga die lessen toepassen;
  4. breng 'modest' uit. In 2007 ga ik eindelijk het 'modest' e-mail programma uitbrengen, en hopelijk wijd verspreiden. In ieder geval wil ik het zelf gaan gebruiken :)
  5. eet gezonder. Ook daar heb al verbeteringen gemaakt in 2006, maar het kan nog beter. Meer groente, meer fruit. Minder alcohol door de week (en meer tijdens het weekeinde :). En mijn gewicht bewaren, ergens rond de 87kg.

Labels: ,



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger