2005-06-30
 
HELSINKI - Donderdagochtend. Ik verliet gisteren pas na negenen kantoor, wat een lange dag. Maar wel een interessante, dat scheelt. De dag ving aan met het rituele e-mail-lezen en -schrijven. Daarna ging ik verder met wat performance-hacking. Hoewel ik niet meer zoveel code schrijf, is het nog altijd een erg vertrouwd gevoel. Een paar beeldschermen om me heen, GNU/Emacs en wat xterms, en het hacken kan beginnen. Ik ben zeker geen überhacker, maar ik weet een beetje over hoe efficiënte code geschreven dient te worden.

Vandaag alweer Finse les; ik moet nog proberen de Finse versie van Robin Hood te doorgronden. Dat wordt interessant.

Mijn huis is nog steeds ingepakt. Al meer dan een maand (zes weken?) zijn de ramen aan een kant helemaal verduisterd. En sinds kort staat ook de andere kant in de steigers. Daar is nog niets verduisterd, maar moet ik juist zelf de gordijnen goed sluiten, om niet geconfronteerd te worden met een bouwvakker op de steiger als ik vredig in bed lig...


2005-06-28
 
HELSINKI - Zo, alweer twee dagen terug in Helsinki, na mijn bezoek aan LinuxTag. Samenvattend - het was allemaal best succesvol, daar in Karlsruhe. Ik heb met zoveel mensen gesproken, mijn Rudi Carrel-Duits een beetje bijgeschaafd. Ik heb wat tot dan toe onbekende collega's beter leren kennen. En het geweldige Weizenbier. In mijn naïviteit dacht ik dat Weizen iets met 'wit' te maken had, en was nogal verbaasd dat er ook donker Weizenbier bestond. Maar Weizen is gewoon tarwe.

Het was ook een succes op professioneel gebied. Het is uitputtend, maar ook erg verhelderend om met zoveel eindgebruikers en softwareontwikkelaars te spreken -- wat willen ze precies, wat is goed en wat niet. Ik heb heel veel ideeën opgedaan in ieder geval, en ook wat dingen waaraan ik nog moet werken. Vandaag heb ik al een slag geslagen. Deur dicht, muziek in mijn oren, en met twee uur geconcentreerd hacken wist ik een vervelend probleem op te lossen. Applaus voor jezelf! Oh, en de ZDF toonde ons op de Duitse televisie, zie hier. Eerst een stuk over Ubuntu, en op het eind 2 hele seconden onze 770.

De terugreis verliep voorspoedig. Nou ja, aanvankelijk voelde ik me wat suboptimaal, vanwege het eerdergenoemde Weizenbier (de donkere variant), dat we avond te voren genuttigd hadden... Het bier in Duitsland is ongeveer gratis als je de Finse prijzen gewend bent. Alles leek er bijna gratis... *zucht*. Verder valt er niet zo heel veel over de terugreis te vermelden, behalve dat er tijdens mijn terugvlucht een lunch geserveerd werd... met daarbij een klein bakje... chocoladevla!!! Een van de weinige Nederlandse producten die ik echt mis... maar vla... yum yum... Enig nader onderzoek in de lokale S-Market leerde dat er hier inderdaad enkele vlaoïden op de markt zijn - niet echt zoals in Nederland, en ook van die vingerhoedjes, maar goed, een reden minder om terug te gaan naar Nederland :-)

Vandaag was het weer tijd voor mijn Finse les. Vanwege allerlei tijdverslindende activiteiten heb ik de laatste weken erg weinig aandacht besteedt aan de lessen, hopelijk kan ik het weer een beetje inhalen. De Finse grammatica is nogal barok, zoals bekend, en het is tamelijk om zelfs schijnbaar eenvoudige zinnen correct te construeren. De vijftien naamvallen waaraan ongeveer elke woord aan onderhevig is, maken het niet gemakkelijker. De meeste zelfstandige naamwoorden kunnen worden verdeeld over een twintigtal groepen, elk met hun eigen verbuigingsgedrag. Ok, genoeg geklaagd, laat ik mijn Finse lesboek maar weer eens openslaan. Passief Fins lukt al wat beter - het begrijpen van een kinderboek.

Zaterdag komt Ann-Christin eindelijk weer terug, en volgende week staan Vader en Zus op het programma. Ik moet maar eens wat gaan plannen! En ik heb nog steeds geen camera.


2005-06-25
 
KARLSRUHE - Zaterdag. Nog een dag hier op de beurs. En het is behoorlijk druk. En behoorlijk warm... Maar mijn Duitstalige verhaaltje gaat al wat vloeiender. Veel mensen zijn tamelijk eenvoudig te overtuigen (schickes Spielzeug), maar er zijn natuurlijk ook mensen met gedetailleerde technische vragen, bijvoorbeeld over de details van W-LAN of de DSP. Vandaag hebben we ons uitgedost in vrolijke Hawaii-hemden, oranje-wit. In ieder geval zijn we opvallend! Ik weet niet of ik het na vandaag nog vaak zal dragen...

Gisteravond waren we behoorlijk uitgeput, maar het bier is hier zo spotgoedkoop (ik ben al helemaal gewend aan de Finse prijzen!), dat we toch nog behoorlijk wat gedronken hebben. Halve liters Weizen-bier, dat gaat er wel in bij de tropische temperaturen hier. En zeker na een inspannende dag praten met verschillende mensen. De meeste mensen lijken tamelijk tevreden, al zijn er natuurlijk wat kritiekpuntjes (* rolt ogen *). Laten we zeggen, "nuttige feedback". Soms komen mensen met het schuim op de lippen vragen waarom we niet, zeg, Qt gebruiken.

[...]

Eind van de beursdag, en eind van vier dagen LinuxTag. Ik ben behoorlijk vermoeid van het praten met mensen, honderd maal de dezelfde vragen beantwoorden... Wann ist es verfügbar. Wie kostet es... Maar, hoort er allemaal bij, en ik vond het ook best interessant. Vanmiddag reikte ik de 1e prijs uit bij de Coding Marathon van HP. De winnaar mocht kiezen uit twee Nokia producten: een Communicator of een voucher dat recht geeft op onze 770. En steeds kozen ze de 770, hoewel die toch een stuk goedkoper is. Maar goed, leuk dat enthousiasme! En ik heb ons Nokia snoep uitgedeeld bij de mensen van Gnome, Debian, X.org, en bij KDE!

Nu is het tijd voor douchen en bier en zo. Morgenochtend om negen uur vlieg ik weer terug naar Finland, dus we zullen de midzomerfestiviteiten hier een *beetje* moeten beperken; we moeten ook nog eerst weer naar Stuttgart.


2005-06-24
 
KARLSRUHE - Nog immer in Kalsruhe. Het is vrijdagochtend. Ik ga zo ontbijten, maar laat ik nog even wat schrijven... Het is hier zo warm, en er is geen airco; ik wordt om half zes 's ochtends wakker!

Gisterend was weer erg anstrengend. Zoveel mensen met allerlei vragen. Sommige met diepgaande technische vragen, anderen met meer eenvoudige ("...und wieviel kostet das Spielzeug?"). Maar het is natuurlijk goed om de echte (potentiële) kopers eens te spreken, en te horen wat zij belangrijk vinden, en wat niet. Ik sprak geruime tijd met een uiterst enthousiaste ontwikkelaar met een BlueTooth-pen, die onthoudt wat je schrijft, en met behulp van speciaal papier met een patroon, ook weet *waar* je schrijft. Je schrijft je afspraken in een papieren agenda, en die kun je vervolgens synchroniseren met de agenda in je computer. En hij had het dure speciale papier geanalyseerd, en kon nu z'n eigen maken met wat PostScript-magie:-)

Aan het eind van zo'n dag ben ik in ieder geval tamelijk vermoeid. En dan was er gisteren nog een bierfeest, met de programmeurs achter MySQL en PHP, naar aanleiding van het tienjarig jubileum van beide programma's. Daarna met wat collega's gegeten en bier gedronken in het stadscentrum. Karlsruhe is een fraaie stad, het weer is prachtig, en 's avonds verzamelt de halve stad zich op de vele terrassen.

Terug naar de beursvloer. De meeste mensen zijn tamelijk enthousiast over onze 770, de web browser loopt tamelijk gladjes, net als andere programma's. Natuurlijk gaat er af en toe wel wat mis, maar dat kunnen we tamelijk geruisloos oplossen :-) Het publiek bestaat uit veel verschillende soorten mensen - zakenlieden, hackers en ook 'gewone' mensen. Een aardige mix. Er zijn zelfs relatief veel vrouwen voor een computerbeurs. Dit jaar werd er voor het eerst een entreeprijs geheven voor LinuxTag, maar dat schijnt niet veel mensen weerhouden te hebben... Vandaag (vrijdag) en zaterdag beloven bovendien de drukste dagen te worden...

Ik ben natuurlijk ook een beetje rondgelopen om te zien wat er verder wordt aangeboden. De X.org 'wobbly windows' demo was natuurlijk erg leuk. HP heeft een enorme stand, net als RedHat, IBM demonstreert de Cell-processor, zelfs Microsoft heeft een behoorlijk stand. Novell/Suse is echter nauwelijks zichtbaar. Hmmm.. En er was een coding marathon, die gewonnen werd door ene Georg Lukas (!), en die onze 770 koos als prijs :-) [...] Update, 's middags. Nog steeds druk en warm hier, en met 10E6 mensen gesproken, en het is hier zo warm *puf* *puf*. Toch ben ik er in geslaagd mijn TTB Teletekst Browser te laten werken op onze Nokia 770. Dat ging erg gemakkelijk; ik hoefde de code zelfs nauwelijks aan te passen; ik zal nog wat werken aan iets betere integratie. Eenvoudig.

Zie het fraaie screenshot :-) Oh, en de modekleur voor vandaag is oranje. En een bezweet hoofd. Het is hier *zo* warm.

Nu weer terug naar de diepgaande gesprekken met beursgangers :-) Reacties zijn in ieder geval erg enthousiast.


2005-06-23
 
KARLSRUHE - Ik ben in Karlsruhe bij LinuxTag, een conferentie rond Linux en open-source software die een halve week duurt. Samen met wat collega's demonstreer ik onze 770.

Ik hoorde pas vrijdag dat ik er naar toe zou gaan, en er moesten nog 1001 zaken geregeld worden; uiteindelijk kon ik me dinsdagmiddag uit een hacksessie onttrekken om het vliegtuig naar Stuttgart te pakken, natuurlijk met een heleboel promotiemateriaal... Via een saaie vlucht en een autorit was het uiteindelijk na twaalven toen we eindelijk het hotel bereikten, in het centrum van Karlsruhe. Pfffff.... wat is hier warm! Zelfs zo 's avonds laat viel de hitte als een warme deken over me heen. Slapen lukt ook niet echt, maar gelukkig vond ik een open wavelan, zodat ik mijn email kon ophalen en versturen. Mijn kamer was erg warm, en ik werd al om vijf uur 's ochtends wakker om een koude douche te nemen... brrr.

En nu dus op de beurs, tussen de stands van RedHat en Microsoft(!). Veel mensen met vragen, en sommige zijn erg hardnekkig :-) Ik probeer mensen zelfs in het Duits te woord te staan, wat ehm, interessant is. De dag duurt wel erg lang, moet ik zeggen. Maar aan het eind van de dag was er free as in free beer.

Woensdagavond miste ik het grote Nokia Zomerfeest (daar is iedereen in Finland nogal opgewonden over) en bovendien later deze week Midzomer (dat wild gevierd wordt in de noordelijke landen). Maar, gelukkig is er ook in Kalsruhe veel te doen, 's avonds is de stad vol met terrasjes en mensen. In Helsinki wonen drie keer zoveel mensen, maar hier is toch wat meer te doen. Toen in uiteindelijk mijn bed vond, viel ik als een blok in slaaazzzzppp. En nu is het alweer dag 2 van LinuxTag. Later meer nieuws.


2005-06-20
 
HELSINKI -Zondag. Een prachtige dag. Maar het weekend is alweer ten einde. Morgen wacht alweer een drukke week. Het belooft echter ook een interesssante week te worden. Dinsdag vlieg ik naar Kalsruhe voor LinuxTag. Ik ben benieuwd; waar GUADEC meer voor hackers was, is LinuxTag toch meer de beurs voor bedrijven, zo begrijp ik. Nou ja, het is interessant om te zien hoe het gaat. Voorlopig was iedereen erg interessant over onze Nokia 770, en komen al allerlei interessante hacks en suggesties voorbij op de maemo.org mailinglijsten (spreek uit: maimo).

Dit weekend een beetje lichtjes gehackt aan ttb, mijn teletekstbrowsertje. Ik kreeg tamelijk veel email met tips en suggesties van mensen, en die probeer ik dan te verwerken. Maar ik moet nog even prutsen voordat ik een nieuwe versie beschikbaar heb.

Ik heb m'n laptop wat verder gereed gemaakt voor mijn mobiele levensstijl. Het verbinden met draadloze netwerken werkt al als een zonnetje met Ubuntu, en ik heb wat shellscripts geschreven om mijn muziek, mail, foto's etc. te synchroniseren tussen mijn computer thuis en mijn laptop (T41). Met behulp van de scripts kan ik mijn mail ophalen en versturen via SSH-tunnels. Het is immers best aardig als mensen hun netwerk beschikbaar stellen voor anderen, maar dat wil nog niet zeggen dat ik dan ook al mijn mail en wachtwoorden zichtbaar wil maken...

Dit weekend bestond echter niet alleen maar uit computerzaken. Ik bracht wat tijd door met Ann-Christin; op zaterdag gingen we naar Uunisaari, een eilandje op een steenworp afstand van het Helsinkiaanse centrum. Een beetje in de zon liggen, heerlijk. 's Avond was er een soort feestje, Agathe (de huisgenote van Ann-Christin) slaagde er in een enorme splinter in haar been te krijgen, en een ad-hoc medisch team probeerde die er weer uit te krijgen, met hulp van wat keukengerei en wodka als ontsmettingsmiddel. Dat lukte slechts matig... Daarna naar Helmi. En zondag heb ik ook niet zoveel gedaan, beetje in de zon gezeten, gegeten, gedronken. En zelfs een beetje verbrand - n Finland!

En nu naar bed.


2005-06-16
 
HELSINKI - Zo, mijn strategische congres zit er weer op. Best interessant moet ik zeggen; ik kan er natuurlijk niet zo veel over zeggen :-) Naderhand heb ik heerlijk in het gras gelegen in het park nabij de congresruimte. Er is hier overal wel draadloos internet te vinden, dus ik kon eenvoudig wat chatten met MartinH. Liggend in de zon.

Mijn dagboekbijdragen van de laatste tijd zijn wat ongeïnspireerd heb ik het idee; dat ik er niet zo eenvoudig foto's bij kan plaatsen helpt natuurlijk ook niet echt... Dit weekeinde lukt het me hopelijk een nieuwe camera te kopen, en wat fraaie foto's te maken van het Helsinkiaanse leven in de zomer. Dat is geen slecht leven, moet ik zeggen.

Grappig fenomeen hier is dat het 's nachts niet echt donker wordt; we zitten natuurlijk vlakbij midzomer, en zelfs om een uur of een 's nachts is het niet echt donker, meer een soort schemering. Voor de echte middernachtszon moet je natuurlijk in het noorden zijn, boven de poolcirkel, maar hier is er al niet veel nacht te bekennen.


2005-06-13
 
HELSINKI - Lief dagboek... ondanks de hoop die ik vrijdag uitte, heb ik niet al te veel kunnen werken aan het terugdringen van mijn slaapachterstand. Het was een druk weekend! Vrijdagavond ging nog, een rustig biertje, met vader gebeld, en in de zon gezeten. Zaterdagochtend kon ik zelfs een beetje uitslapen. Maar daarna werd het al snel druk, met wat winkelen en koffiedrinken, en zag het nieuwe hippe busstation. Daarna liet ik me kappen bij knapknippende knecht van de kapper, en heb nu wel een *heel erg* kort kapsel...

's Avonds was ik uitgenodigd voor de house warming party van Agathe en Ann-Christin, waar toch bijna vijftig mensen op af zouden komen. Nog net voor sluitingstijd zaterdagmiddag slaagde ik er in enkele essentiële ingrediënten te verkrijgen, zoals wodka en vruchtjes op sap. Ik trok een voor mij karakteristieke zeer trendy ;-) kostuum aan, en mengde mij onder de feestvierende meute. Het was erg gezellig, zoals overal hier waren er vele Nokianen, ik sprak met Chinese, Finse, Franse, collega. Het feest zette zich voor in het nabije Helmi ("ster"), waar een Spaanse feestgangster mij dansen trachtte bij te brengen - tevergeefs natuurlijk. Dansen is een van de vele dingen die ik absoluut niet kan.

Zondag bracht ik grotendeels in bed door, en in de zon. Drie uur slaap en Nachtbier.

En nu is alweer maandag, tijd voor werk. Nou ja, woensdag en donderdag zijn alweer gewijd aan een of andere strategische bijeenkomst, twee dagen pp-slides bekijken...

Jorn heeft een nieuwe baan bij OpenedHand: gefeliciteerd!


2005-06-10
 
HELSINKI - Vrijdag. Een prachtige dag.

Woensdagavond werd de wedstrijd Finland - Nederland gespeeld, in het kader van de kwalificatie voor het WK2006 in Duitsland. Voetbal is niet echt sport #1 hier in Finland, maar er was toch veel belangstelling. Het stadion was uitverkocht, en veel cafes hadden televisieschermen. Ik bekeek de wedstrijd met een zeer internationaal (.nl,.de,.za,.rm,.kn en zelfs .fi) gezelschap in Molly Mallone's. Nederland speelde niet al te best, en Finland had aanvankelijk de beste kansen. Maar een enkel geniaal moment van Van Nistelrooij en het was 0-1! Woohoo, ik sprong op, als bijna enige; de Finnen waren minder enthousiast - "You - go home!". "I am!". Onder de schaarse mejuichers ontwaarde ik een Nederlandse jongedame; Willemijn heette ze, en zo zag ze er ook uit. De tweede helft was wat beter, en Nederland won met een geflatteerde 0-4. Vreugde alom. Nou ja, bij mij tenminste.

Na de wedstrijd kwam een groot aantal in het oranje uitgedoste voetbalfans ook in de bar. Ik sprak met een bouwondernemer (geloof ik) uit Veenendaal, die voor grote hoeveelheden bier zorgde. Het was verschrikkelijk :-). Ik had Neil, mijn Z-Afrikaanse logé, meegenomen. Hij vermaakte zich ook prima, zeker na de wedstrijd, toen de onvermijdelijke band haar opwachting maakte. Het werd laat, en het bleef nog lang onrustig; via enig oponthoud, bami, en enkele uren slaap zat ik donderdagochtend reeds om 09:00 uur een vergadering voor. Zo gaat dat!

De rest van de donderdag gewerkt, Finse les, en een beetje urheilu, en daarna zocht ik mijn tijdelijke huisgenote Saara op, samen met Ann-Christin, in café Kuku. Vol met artistiekerige types en schilderijen van Lenin en Marx. Ik was helaas te laat voor Saara's toneelstuk, maar nog vroeg genoeg voor de na-borrel. Neil was daar ook. Saara was een beetje dronken, geloof ik... Nou ja, de laatste avond. Ik bleef tot tamelijk laat, ongeveer totdat een vervelende Fin zich ongevraagd in de discussie mengde. En ik herinnerde me dat ik de nacht daarvoor niet al teveel geslapen had *gaap*. Nou ja, ditmaal redelijk geslapen, en bewaar de rest van het slaapgebrek voor het weekeinde...

Vanmiddag heb ik geluncht met Neil, die nu op weg is naar Zweden, per Viking Line... dat wordt lachen met alle dronken Finnen. Volgens mij had hij het best naar zijn zin hier. Hij had een interessant verhaal over een Zuidafrikaan die naar Amerika emigreerde, en daar een schrijfwedstrijd voor Afro-Americans won. Probleem: hij was blank.

Genoeg voor nu. Het weekend staat voor de deur, dat wordt vast leuk. Al mijn bezoek ik nu ook vertrokken, zodat ik een beetje kan herstellen en aan nieuw slaapgebrek werken.


2005-06-08
 
HELSINKI - En een prachtige woensdagochtend, minder wolken en meer zon dan gisteren, en nu, om acht uur 's ochtends, en reeds 10°C. Dat belooft een mooie dag te worden. En vanavond voetbalt Nederland hier tegen de Finnen. Het stadion schijnt reeds uitverkocht! Ik twijfel nog of ik mijn oranje shirt aantrek als ik de wedstrijd ga bekijken in een of andere bar...

Gisteren had ik een strategie-sessie, en daarover heb ik nu waarschijnlijk al meer gezegd dan ik zou moeten doen. De marketingafdeling had een bijzonder interessant verhaal.

Na de strategiesessie begon ik maar weer wat te doen, maar werd toen, net als mijn directe collega's, gesommeerd naar Linnanmäki te komen, een pretpark, met achtbaan, raketban, spookhuis, alles :-) Best leuk. En daarna weer terug naar kantoor, nog enkele doorgehakt... Het is een spannende tijd, alle miljoenen hehe mensen die onze apparaatjes kopen, moeten toch een zo goed mogelijk produkt in handen krijgen... Mensen schrijven nu al allerlei nuttige applicaties, zoals de Commodore 64 emulator... hehe.

Ok, nu weer aan het werk.


2005-06-07
 
HELSINKI - Een prachtige dinsdagochtend, zonnetje, wolkjes en al 8°C. Vandaag heb ik een dagdurend bijeenkomst met sprekers enzo. Ben ik niet zo dol op.

Het weekend was bijzonder druk, ik zie een groot waas met wat door de stad slenteren, C2H5OH, een house warming feest bij Anu (grapgevoelige naam). En ik ontving Neil uit Zuid-Afrika, een FOAF van Louise, die deelneemt aan de conferentie over duurzame ontwikkeling. En zo heb ik plots twee medebewoners (Saara en Neil). Werk is ook druk, zoveel ontwikkelingen, dingen te doen en om over na te denken. Maar het leven is goed. Later meer, nu moet ik rennen...


2005-06-03
 
HELSINKI - En het is alweer vrijdag; een zonnetje met lichte bewolking.

Gisteren trof ik mijn tijdelijke huisgenote Saara; ze speelt een week lang in een toneelstuk hier, en ze had een halve pagina in de Helsingin Sanomat zowaar. Misschien ga ik het stuk nog wel bekijken, maar het is in het Fins, wat de begrijpelijkheid wellicht niet ten goede komt (*rolt ogen*). Het is wel weer even wennen, een huisgenote, maar gelukkig gaat dat soepeltjes met Saara (ze had zelfs mijn was gedaan!); we bespraken de afgelopen paar maanden, etc.

Sinds de teloorgang van mijn camera is mijn blog wat fotoarm, maar gelukkig zijn er meer camera's in deze wereld. Foto van Ann-Christin en mij op de Torni. Ik ben degene aan de linkerkant :-) Sinds deze foto heb ik overigens het mes gezet in mijn haar.

Werk gaat verder met de Nokia 770. Er is nog veel werk te doen voordat 'ie in de (virtuele) winkel ligt. Software-ontwikkelaars kunnen alvast de Maemo-website bestuderen, in het bijzonder het aanbod voor een Nokia 770 voor €99,- voor open source ontwikkelaars. Stuur een mailtje naar n770-developer-device@maemo.org en leg uit wie je bent, je open source werk, wat je met de 770 wilt doen, enzovoort. Let wel, dit is geen prijsvraag ofzo, het doel is om het apparaatje in handen te krijgen van geschikte open-source ontwikkelaars, om zoveel mogelijk software 770-gereed te maken. Er zijn 500 exemplaren beschikbaar voor €99,-, en het gaat hard, dus wacht niet te lang. Oh, de opbrengst van de verkoop gaat naar de Gnome Foundation. Ok - laat ik nu maar ophouden over Nokia :-). Het is tenslotte weekend!


2005-06-01
 
HELSINKI - Terug in Helsinki, waar het regent :-(

Zo, GUADEC is weer voorbij. Het was geweldig, ik heb veel geleerd, heel veel mensen gesproken, handen geschud, en oude contacten aangehaald.... Mensen waren erg enthousiast over ons werk, de Nokia 770, en natuurlijk met over hoe je je eigen programma's op de 770 kan krijgen, via de Maemo SDK; en er is een HOWTO inzake het porten van een desktop-applicatie naar het 770-platform, met de GAIM instant messenger als voorbeeld.

Er zijn liefst 500 exemplaren (van de Nokia 770) beschikbaar voor ontwikkelaars, voor slechts €99,-. En de opbrengst van de verkoop gaat naar de GNOME Foundation. Yeah!!! De mensen van de GNOME Foundation waren dan ook erg tevreden, en wilden me bijna knuffelen enzo :-) GUADEC was een groot succes, en ik heb ervan genoten. Veel nieuwe interessante dingen gezien; zoals de demo waarbij de virtuele desktops op de zijden van een kubus geprojecteerd waren, die soepeltjes roteerde. Inclusief de video die om een ribbe van de kubus geslagen. Ook het praatje van Robert Love inzake desktop performance was erg interessant, en inspirerend. Behalve de informatie was het natuurlijk ook geweldig voor sociale contacten, en zeker zo belangrijk bij de communicatie. En die zal vast toenemen, nu we hier niet meer zo geheim hoeven te doen over ons werk :-)

De terugreis naar Finland was tamelijk vervelend; reeds in Kopenhagen had het fraaie weer van Stuttgart plaatsgemaakt voor regen en kilheid... zucht. Maar alles kwam nog goed; even na tweeën was ik in Helsinki. En tamelijk onverwacht wachtte Ann-Christin mij daar op :-) Vroeger maakte men tv-programma's over dit soort dingen...

Op dit moment is er hier in Finland een nogal diepgaand conflict aan de gang. 80% van de Finse export bestaat uit papier (nee, niet uit telefoons:-). De werkgevers willen enkele 'rationalisaties' doorvoeren, maar de in deze sector zeer sterke vakbonden, denken daar anders over. De lonen en vakanties zijn tamelijk riant. Zo verdienen de schoonmakers in de papierindustrie liefst tweemaal zoveel als elders, en wordt er met kerst en midzomer niet gewerkt, vrij zeldzaam in de procesindustrie. Maar ja, het is natuurlijk moeilijk om verworven rechten op te geven, en de werknemerspositie is traditioneel sterk in Finland.

En dus wordt er gestaakt. In de haven is erg weinig te doen, en de doorgaans flathoog opgestapelde containers zijn ook niet meer zichtbaar. 's Woendags en vrijdags spreken werkgevers en vakbonden met elkaar, maar een oplossing lijkt nog ver weg. Sommige mensen beginnen zelfs toiletpapier te hamsteren!

Anneloes: gefeliciteerd!



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger