2006-03-30
 
nog steeds in nederland
AMSTERDAM / DEN HAAG - We zitten in de trein van Amsterdam naar Den Haag. Vanaf zondag waren we in Amsterdam, bij mijn zus Martine. Het weerzien met haar en haar kinderen Jip (3) en Flore (2) was heel erg hartelijk en leuk. Die kinderen waren gegroeid als kool sinds de laatste keer (september '05), en hadden al een beetje een persoonlijkheid ontwikkelt. Jip had zich ontwikkeld tot een ware Bob de Bouwer, terwijl Flore de onbereikbare dame speelde. Mijn capaciteiten als paard en trampoline werden behoorlijk op de proef gesteld :-)

Amsterdam zelf was zoals voorheen - druk maar gezellig. We hadden gepland wat culturele uitstapjes te doen. Het stedelijk museum (nabij het Centraal Station) bleek echter niet veel interessants te bieden, behalve het grote lunchrestaurant op de 11e verdieping (aanrader!). En hoewel het Rijksmuseum al/nog jaren verbouwd wordt, stond er een lange rij... Onze culturele ontwikkeling kwam niet veel verder dan foto's van het beeld van André Hazes op de Albert Cuyp. En twaalf Dirk-van-den-Broek-zakken.

Nederland bevalt prima. Het is natuurlijk leuk om mijn familie weer te zien. En het is goed om weer eens een eenvoudig gesprek met de barman te kunnen voeren. Over koetjes en kalfjes.

Waar ik deze vakantie geen tijd voor heb zijn uitgebreide hack-sessies. Hoewel ik nog de nodige vingerjeukende ideeën heb, kan ik ze nu niet uitvoeren. Da's niet zo erg als het klinkt. Er is natuurlijk meer in het leven dan computers. En eigenlijk rijpen technische ideeën veel beter zonder dat ik met mijn vingers aan het toetsenbord zit - genoeg voor enkele koude winteravonden als ik terug ben in Finland.

Ik hoop wel dat ik nog een beetje tijd heb om mijn nokia-email deze week door te werken. Ik kijk er niet naar uit dat allemaal bij terugkomst te doen.

Maar nu eerst maar een beetje ontspannen. Met een half uur zijn we in Den Haag, Nootdorp.

(...)

En het is alweer donderdag. We zijn nog steeds in Den Haag. Gisteren hebben we een beetje toerist gespeeld rond het Binnenhof en het Vredespaleis. We dronken koffie bij Het Gouden Hooft en Dudoc. Ik kocht zo'n crappy MP3-speler bij BelCompany. Enzovoort.

In Wit-Rusland, Frankrijk, Engeland, Italië en andere plaatsen wordt er gedemonstreerd. En wat men ook van hun standpunten vindt, ze zijn in ieder geval vurig. Terug in Nederland, op het Plein achter het Binnenhof trof ik een FNV/CNV-demonstratie aan -- geen gesleur met de chauffeur. Vol met besnorde buschauffeurs die met hun voeten het ritme volgende van de klanken van Doe Maar. Biertje, sjekkie in de hand, dringend rond de patatkraam. Het is fijn te zien dat het zo goed gaat met Nederland :-)


2006-03-25
 
terug in nederland
HELSINKI / DUISBURG / HELLENDOORN - Vrijdag was een tamelijk drukke dag. Veel praten, e-mails beantwoorden, een sollicitatiegesprek (aan de ontvangende kant!). Daarna was er nog slechts weinig tijd om cadeautjes te kopen voor mijn familieleden, maar het lukte allemaal nog net. Druk maakt creatief.

€58,- kostten onze tickets naar Düsseldorf. Daarvoor kregen we de allerbeste Air Berlin-kwaliteit - niets mis mee. Via Düseldorf ging het met de trein naar Duisburg, waar we ons halve uur wachttijd besteden aan het zoeken naar een slagerij -- voor Eisbein :-) Maar Duisburg, Duisburg, wat een lelijke, troosteloze stad. Het enige wat nog lelijker is, moeten wel de bewoners van Duisburg zijn. Gelukkig duurde het allemaal slechts een half uur.

Want toen vertrok de internationale trein richting Nederland. De Duitse ICE-treinen hebben een aardige feature: stopcontacten. Kilometers spoor rijden onder mij door terwijl ik op mijn toetsenbord roffel. En ik kan gewoon een film kijken terwijl ik in trein zit (in 5 jaar klinkt dit heel erg gedateerd...).

(...)

En nu, zaterdagmiddag, zit ik op de bank bij m'n vader. Vanmiddag hebben we een beetje rondgefietst en wat foto's gemaakt van typische Nederlandse culturele uitingen. Helaas konden we geen Eisbein vinden (gepekelde varkens'hipse' - zo noemde de slager het) voor Sauerkraut mit Eisbein. We zijn nu bezig met Plan B - nog steeds met zuurkool. De spannende belevenissen in de keuken bewaar ik echter voor een andere keer...


2006-03-24
 
ankomaat
HELSINKI - -13°C brrrrr... Na een lange, succesvolle dag kwam ik eindelijk thuis. Ik deed het licht aan. Maar het ging niet aan. Een andere lamp ging ook niet aan. De koelkast was uit... stroom was afgesloten. **zucht**. Ik belde het energiebedrijf, waar ik in het Fins duidelijk moest maken wat het probleem was. Tegen alle verwachting in, stond binnen een uur een medewerker van het energiebedrijf voor de deur. Meer Fins. En nu heb ik weer stroom. Wat een avontuur - een heel uur zonder internet en lauw bier.

Ik hou me doorgaans afzijdig van het wolvengehuil over Microsofts beveiligingsproblemen, met name omdat het me niet echt interesseert. En zo gevaarlijk is het nu ook weer niet, als je de beveiligingsadviezen opvolgt:

We’re going to continue to look into this but remind you also that safe browsing practices can help here, like only visiting trusted websites, etc.
(nadruk van mij)

Morgen gaan AC ik naar Nederland. En ik ga mijn vaders en zusters bezoeken. En toerist spelen in eigen land.

Ik heb ook de Comments-functionaliteit geactiveerd, bij wijze van experiment. Zodat iedereen zijn of haar vileine reacties achter kan laten op mijn lauwe schrijfsels.

effective emacs.


2006-03-21
 
spuug
HELSINKI - Maandagavond. Het was een lange dag - van negen tot negen. Veel praten, rapporteren en plannen maken - interessante plannen!

Gisteren bezocht ik een klassiek concert, waar jeugdige musici hun kunsten ten gehore brachten. Dat was alleraardigst. Klassieke muziek is nu eenmaal een uitstekende manier om een beetje na te denken over dingen. En daarbij kwam nog dat ik een en ander anderhalf uur lang zwijgend moest ondergaan. Vele Grote Gedachten kwamen bij me op. De meeste vergat ik al snel weer.

Behalve de technische natuurlijk... zondag besteedde ik ook wat tijd aan spuug, een Ruby-script om GObject-code voor me te genereren. Het is allemaal nog pre-alpha, maar als ik:

% spuug --class=CuteThing --namespace=Cute --parent=GObject --test
doe, worden cute-thing.c en cute-thing.h gegenereerd, met de GObject-boilerplate. En zelfs ('--test') de boilerplate voor test-cute-thing.c en een bijbehorende Makefile. Als het wat verder ontwikkeld is, zal ik er nog wat meer over schrijven.

Vrijdag naar Nederland, voor iets meer dan een week!


2006-03-18
 
st patrick's
HELSINKI - Laat ik snel mijn blog schrijven, voordat m'n writer's block weer toeslaat :-) Het sneeuwt hier, en ik kom een beetje bij na de St-Patrick's, de Ierse feestdag. David, Ier in hart en nieren, had een kleine bijeenkomst georganiseerd waarbij allerlei in groen/oranje gekleede mensen deelnamen aan oude en nieuwe tradities. Zoals het doen van een wens, en dan opdrinken van een glas Balzam, een Letse likeur (inderdaad, typisch Iers). Ik ontdekte dat blikken Guinness een witte bal verbergen. Vreemd. (St-Paddy foto van Ann-Christin).

Het was weer een interessante week. We bereikten een mijlpaal -- champagne! Ik werk aan vele plannen. En niet alleen ik! Met veel interesse volg ik de verrichtingen van Philip, Chris, de GPE-mensen en anderen. Er lijkt een nieuwe interesse in GNOME-land om applicaties voor sub-desktop systemen te maken. Om zuiniger met geheugen te zijn, en met CPU-cykels. Dat sluit natuurlijk goed aan bij mijn werkgerelateerde plannen :-)

Ik heb (rechtsboven) mijn meta-informatie een beetje aangepast, en links aangebracht voor de communcicatie via sip: en xmpp: -- allemaal open communicatiemedia!

Onze nationale trots Rudi Carell sterft binnenkort. Hij gaf een afscheidsinterview met de Süddeutsche Zeitung. Zelfs aan het einde is 'ie nog geen spat veranderd: "Was halten Sie von Peter Alexander? Ein Gigant. Neben mir der einzige echte Showmaster in Deutschland."


2006-03-15
 
for the mind of the world i share my eyes
HELSINKI - Dinsdagavond al weer. De foto (rechts) nam ik in Melbourne, in 2003/2004 -- de Finse winter doet soms terugverlangen naar zonniger tijden. Ik ben erg tevreden over de foto, ook al was het een lucky shot.

Ik heb wat fotos bij flickr geplaatst. Het is aardig te zien hoe zg. social computing daar functioneert. Mensen bediscussiëren elkaars foto's, lezen elkaars blog, enzovoort. Ik krijg er niet zoveel hits - mijn populairste foto blijkt die van wat Bangkokse danseressen... Maar ik haal het bij lange na niet bij Ann-Christins foto's.

Ik kon de slaap maar niet vatten, gisteren. Een kleine hack dan maar.

Ik gebruik F-Spot om mijn foto's te beheren. Dat programma gebruikt een SQLite-database om de gegevens over foto's op te slaan. Na verloop van tijd kunnen bestanden echter verdwenen zijn, maar nog wel in de database voorkomen. Het volgende Ruby-script verwijdert de loze verwijzingen uit de database.

#!/usr/bin/ruby -rubygems
require 'sqlite'
# cleanup photos from f-spot database that no longer point 
# to a photo on disk

FSPOTDB =  "#{ENV['HOME']}/.gnome2/f-spot/photos.db"
raise "#{FSPOTDB} not found!" if not test(?e,FSPOTDB)

db = SQLite::Database.new(FSPOTDB)
db.execute("select id,directory_path,name from photos").each{|row| 
  img_id, img_file = row[0], row[1]+ "/" + row[2]
  if not test(?e,img_file)
    print "deleting from db: " + img_file + "\n"
    db.execute("delete from photos where id=" + img_id)
    db.execute("delete from photo_tags where photo_id=" + img_id)
    # urgghh sqlite v2 doesn't have ref integrity or nested queries
  end
}
Simpel en effectief -- Ruby kan Perl prima vervangen voor dit soort kleine scriptjes. Gebruik het voor eigen risico, en niet als foto's ook opgeslagen kunnen worden op plaatsen die soms niet beschikbaar zijn. Maak zonodig een kopie van photos.db. Scriptjes die dingen wissen zijn nu eenmaal nogal gevaarlijk...

Mijn Ruby ziet er nog steeds uit als Perl :s, maar ik maak vorderingen.

Maar - slapen lukte nog steeds niet, en ik begon maar wat te lezen in Knuths The Art of Computer Programming. Een verademing om eens wat echts over programmeren te lezen, in plaats van de alledaagsheid van wat functieaanroepen, een lusje hier, een sprongetje daar. Bij Knuth gaat het om algoritmen, om bewijzen. En om tamelijk intense wiskunde. Het kostte dan ook de nodige tijd om me door de eerste bladzijden van het eerste deel te worstelen... en daarna kon ik eindelijk slapen. Ooit worstel ik me nog eens door alle delen, als Knuth er in dit leven nog in slaagt die te vervolmaken.


2006-03-14
 
maandag
HELSINKI - Maandag. Een zeer productieve dag. We hadden een belangrijke review voor het behalen van een mijlpaal in een project - met succes! Dat stemde mij zeer tevreden, ook al waren er nog wat actiepunten voor mij.

Ik stapte ook eindelijk in het Windows-XP tijdperk. Mijn arbeids/Windows-machine was kapot, en nu gerepareerd. Het lijkt wat vloeiender dan 2K. Windows heeft vaak de neiging langzaam af te takelen... De installatie was natuurlijk niet compleet zonder wat extra applicaties: Firefox, WinAmp, GNU/Emacs voor Windows en tenslotte Ext2 FS voor Windows. Echt vloeiend werkt het daarmee nog steeds niet, maar in ieder geval kan ik m'n werk doen. Er zijn nog een paar applicaties die Windows vereisen, helaas... Ik ben niet helemaal OS-agnostisch.

Ik zag dat Ekiga 2.0 (voorheen GnomeMeeting) uitkwam. Hulde! Met name ook voor Damien Sandras, met wie ik onlangs de eer had wat bier te drinken. Zoveel (vrije) tijd heeft hij aan Ekiga besteed. Het heeft geleid tot een zeer fraai en gepolijst stuk software. De discussie op Slashdot ging met name over de naam... nou ja, de naam heeft google, yahoo of linux nooit gestopt...

Iemand suggereerde dat Damiens het programma naar zijn vriendin genoemd heeft; dat zou natuurlijk kunnen, maar zijn vrouw Jonita zou dat misschien niet zo leuk vinden... Mijn collega Naba heeft Anjuta wèl naar z'n vriendin (en tegenwoordige vrouw) genoemd.


2006-03-12
 
sunnantai
HELSINKI - Zondag. Ik houd me bezig met m'n normale weekendactiveiten ofwel het totale gebrek daaraan. Vrijdag- en zaterdagavond had ik eet- respectievelijk drinksessies met wat bekenden, uit alle windstreken.

De Hellendoornse verkiezingen leverden niet echt het gewenste resultaat op - ondanks mijn voorkeurstem. Maar goed, ik zal er hier niet veel van merken. Gemeentepolitiek... Mochten de verkiezingen van volgend jaar u niet bevallen, dan is emigreren wellicht een optie. Vanaf 1999 neemt het aantal mensen dat emigreert gestaag toe, to 75.049 personen in 2004, inclusief 'administratieve correcties' zelfs 110.235 mensen. En omdat 94.019 mensen Nederland kwamen verrijken, nam de bevolking per saldo met 16.216 af. Als dat zo doorgaat is er in 1000 jaar niemand meer over! De verkiezingen in Nederland interesseren me niet echt - de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren wat spannender. Ik herinner met het debat na afloop, de zg. nacht van Fortuyn (RealVideo). De tijd vliegt.

Het blijft indrukwekkend om de continue stroom van verbeteringen in de Linux-kernel te zien. Veel van de dingen zijn niet echt zichtbaar voor mij, als eenvoudige eindgebruiker. Maar recentelijk zijn er een aantal patches om Linux merkbaar sneller te maken.

Landgenoot (naar ik aanneem) Arjan van de Ven schreef een patch om de kernel meer dan 10% sneller te maken, zo bericht LWN. De patch zorgt ervoor dat de meestgebruikte kernelfuncties in dezelfde TLB 'translation buffer' terug te vinden zijn. Dat vermijdt de dure operatie om het adres elders op te zoeken. Het doet een beetje denken aan GNU Rope, dat iets soortgelijks deed voor functies in binary's -- helaas lijkt het project de milleniumwisseling niet overleefd te hebben...

Natuurlijk betekent een 10% snellere kernel nog niet dat programma's ook 10% sneller werken. Maar er zijn ook directere verbeteringen. Zo schreef de Australische anestesist (!) Con Kolivas een patch voor swap prefetching. Het idee is eenvoudig: al er een piek is in het geheugengebruik, wordt het geheugen van andere applicatie 'uitgeswapt'. De patch zorgt ervoor dat nà de piek het 'uitgeswapte' geheugen weer langzaam wordt ingeladen. Als daarna een andere applicatie wordt geactiveerd, hoeft niet eerst de swap weer te worden ingelezen - alles gaat vloeiender. Ik ben benieuwd wat het doet voor laptops - het effect op energiegebruik. Je wilt dat alleen doen als de drive nog draait.

(BTW, er blijken asteroïden vernoemd te zijn naar Linux (9885), Torvalds (9793), GNU (9965) en Stallman (9882))


2006-03-08
 
can i have a pony
HELSINKI - Dinsdag. Veel voortgang geboekt vandaag, in mijn eenzame tocht door het moeras der documenten.

Ik kan helaas (vanwege wat logistieke problemen) vandaag niet stemmen. En dat terwijl ik zulke sterke gevoelens heb voor de Hellendoornse gemeentepolitiek... UPDATE: ik blijk toch gestemd te hebben.

Maar hoe veilig is elektronisch stemmen eigenlijk? Dat is niet alleen onduidelijk, het is ook totaal oncontroleerbaar. Veel stemmachines komen van NEDAP - en niemand buiten dit commerciële bedrijf kan de broncode inzien. Weliswaar worden de stemmachines bij TNO getest, maar dat bewijst niet veel, zoals het gelinkte artikel al opmerkt. Een 'aanpassing' van de software die geschreven wordt met het doel om niet ontdekt te worden, zal niet gauw uit TNO-tests (met geheime testrapporten) naar voren komen. Vertrouwen is goed, maar controle is beter. Bij wet zou moeten worden vastgelegd dat slechts stemmachines gebruikt kunnen worden, waarvan burgers de werking kunnen controleren. Het verbaast me dat dat kennelijk niet vanzelfsprekend is.


2006-03-07
 
pimp my 770
HELSINKI - Maandag. De kop is er af, en ik had een behoorlijk productieve dag. De wereld is verder verbeterd dankzij mijn projectplannen :-)

Gisteren bezochten we DTM, zoals gezegd -- de heterovriendelijkheid ging niet veel verder dan de garderobeman, die maar bleef jammeren om onze jassen op een haakje te hangen (à 2 euro). Maar het was happy hour, en bier werd verkocht voor de hier bespottelijk lage prijs van €2,50 -- du geiziger Holländer. Vanuit DTM is het slechts een kleine stap naar de 'gepimpte' 770 (foto rechts), in een gay-vriendelijke outfit. Mijn collega Karl verraste ons allen met dit fraai stukje huisvlijt. Ik denk zelf aan een tijgermotief.

In Bram Cohens blog, waarover ik gisteren sprak, las ik het artikel over het schudden van kaarten. Hij beschrijft een machine om dat in zo min mogelijk stappen te doen. Ik moest denken aan mijn Ruby-implementatie voor dit probleem (in m'n flashcard programma):

 cards.sort!{rand(2)<=>0.5} 
Brams mechanische oplossing is wat interessanter...

Via digg.com lees ik: US Black Military Space Shuttle Program Confirmed!. Dat artikel gaat echter niet in op het echte zwarte ruimtevaartprogramma: het Negro Space Program - hilarisch.


2006-03-05
 
geen alcohol is ook geen oplossing
HELSINKI - Zondagavond -- het weekeinde is al bijna weer ten einde. Ik heb de laatste tijd wat moeite om wat te schrijven in mijn blog. Maar vrees niet, alles is goed met me, ben druk maar gelukkig etc. etc. Als laatste wapenfeit van dit weekeinde gaan we (AC en ik) zometeen nog een afsluitend biertje drinken met Rob en Rike -- Rob is Nokiaan, en vanavond buhneslaaf voor de Vagina Monologen. Dat klinkt grappig, en is het ook. Twee uur lang het gelul van een aantal feministische vaginae aanhoren - en daarna een 'after party' in homobar Don't Tell Mama. Het klinkt als iets dat je niet verzint -- en dat heb ik dan ook niet.

Wat valt er verder te zeggen? Ik ontdekte het blog van BitTorrent-ontwikkelaar Bram Cohen, die niet alleen lijdt aan het Syndroom van Asperger, maar ook interessante dingen schrijft over wiskunde in het (semi) dagelijkse leven. Zoals computerschaak, sudoku of het schudden van kaarten.


2006-03-02
 
maart heeft een witte staart
HELSINKI - Februari kende (voor mij) niet de negentiende-eeuwse werktijden van januari/december. Desondanks was mijn blogfrequentie een beetje ondermaats. Misschien fijn voor de lezers van planet.nl.gnome.org (waar mijn schrijfselen ook verschijnen), maar ik ben toch van plan weer wat vaker te schrijven. Er valt tenslotte genoeg te vertellen - maar na een week is de hoeveelheid niet veel meer dan na een dag. De details vallen weg, da's alles. Vaker schrijven dus.

Werk blijft ook erg interessant. Er gebeurt zoveel - ontwikkelingen overal. Ik hoor interessante nieuwigheden als ik naar de koffiemachine loop... en daarna weer terug ga naar mijn papierwerk... Ik handel al mijn email af, totdat er nog slechts een paar in mijn Inbox overgebleven zijn. Een vergadering - en anderhalf uur later zijn er 25 nieuwe emails verschijnen, schreeuwend om mijn aandacht. Met natuurlijk (heel onbeleefd) de als 'URGENT' gemarkeerde emails. Of 'YOUR ACTION REQUIRED'. Gelukkig kan ik het organisatorische toneel nog met een glimlach aanschouwen.

Het afgelopen weekeinde miste ik helaas FOSDEM, maar enkele van mijn collega's (Tommi, Sampsa en David) waren er wel. En de video's van hun voordrachten zijn online beschikbaar. We werken hard aan nieuwe software voor onze 770, maar ook buiten de Nokia-poorten wordt gewerkt aan allerlei applicaties. Of aan andere accessoires, zoals dit fraaie 770-etui (foto rechts) van Ann-Christin.



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger