2004-07-28
 
DEN HAAG - Dinsdag. Zoals gezegd, mijn zus was jarig vandaag. Gezien mijn cash-flow probleempjes kwam ik niet verder dan een kamerplant :-(, binnenkort nog maar een cadeautje kopen. Overigens heerlijk gegeten en gespeeld met dochtertjes Jasmijn en Esmee (tien dagen oud!), zus' vriend Mark en zijn zusje Von. Wat een speelvreugde!

(ik mag me ook wel eens scheren...)

kat

De kat is weer terug... Vanmiddag heb ik 'm opgehaald uit het asiel, of tenminste een exemplaar dat voldoende op de verdwenen Nacho lijkt. Het is nu wel plotseling een kater, geen poes. Hmmm... nou ja, ik had ook nog al te zeer gefocust op de geslachtsorganen van het beestje. Maar ja, zoon van een dierenarts... In ieder geval kreeg ik 'm mee uit het asiel, tegen een losprijs van 67 euro. Ze hadden 'm meteen maar even ontvlooit, gevaccineerd etc. Niet zo erg natuurlijk, maar, 67 euro was wat ververvelend, gezien mijn eerder genoemde cash flow problemen, die nu nog wat nijpender zijn...

De kat gedraagt zich weer als voorheen, misschien nog wel wat aanhankelijker. Maar ik ben er nu toch wel van overtuigd dat ik de *juiste* kat heb meegenomen. Dat zou wat zijn... Ik had nog bijna een verkeerd beest meegenomen, dat er wel op leek (uh-oh). Maar deze heeft z'n favoriete plekje (onder mijn bank) alweer gevonden - het moet 'm zijn!

Het blijft wel vreemd, de kat klimt uit het raam, iemand ziet 'm op straat, en hoogstwaarschijnlijk had het beestje zelf (zoals gewoonlijk) z'n weg naar huis teruggevonden. Maar iemand pakt 'm op, en brengt 'm naar een asiel, waar je kat op een of ander onmogelijk tijdstip kunt ophalen. Bovendien ondergaat het beestje ongevraagd allerlei behandelingen, en die moet je natuurlijk eerst betalen voordat je 'm weer mee mag nemen. Ik ga ook maar een asiel beginnen :(

De mensen van het asiel waren overigens erg vriendelijk, en typische... asielmensen. En die /lost+found voor huisdieren (http://www.amivedi.nl/) blijkt erg handig, en up-to-date. Anders had ik die kat *nooit* teruggevonden.

vakantieplannen

Avontuur. En dat van die koeien klopt :-)

2004-07-27
 

zus

DEN HAAG - Maandag. Weer is prima; hardloopweer! En het ging best lekker; ik loop tegenwoordig een klein stukje verder. Ik wil mijn rondje oprekken tot ongeveer 35 minuten. Zie ook de foto, toepasselijk getiteld: "Bezweet na hardlopen". Vandaag (27 juli) wordt Jeannette 36! Gefeliciteerd!

kat

Vanmiddag was het dan zover - eindelijk kon ik de kat ophalen bij het asiel. Ik leende een auto van kantoor. Ik was al wat laat, 10E6 stoplichten en moest eigenlijk nog langs de bank. Ik was mijn pas immers kwijt! Nou ja, de bank was niet meer, en ik reed snel naar het asiel *ver* weg aan de Lozerlaan(!). Om half vier sluiten ze al! Maar ik was nog net op tijd... Nou, ik heb de kat gezien, en het was haar - Nacho is veilig en gezond. Eerder vreesde ik nog dat ze door het Japanse restaurant, een paar huizen verderop, "gevonden" zou zijn. Pushi! Maar... ze bleek in blakende gezond. Ik kon haar echter niet meenemen :-( Het was wat lastig omdat ik in mijn onschuld had vermeld niet de eigenaar maar de verzorger van het beestje te zijn... Bovendien is mijn accute cash-flow probleem ook nog niet opgelost.... en dus.... mag ik het morgen nogmaals proberen. *zucht*

bank

Daarna naar de bank; de Rabobank aan de Leyweg. Ik ben mijn bankpas kwijt, zoals ik al vertelde. Na eerst een kwartier te moeten wachten op de enige medewerkster die een wat trage klant hielp met de internet terminal. En een andere medewerker die achterovergeleund in zijn stoel zat, handen achter het hoofd, de gedachten bij verre vakanties, vrouwen, voetballen wat dan ook - in ieder geval niet bij klanten. Eindelijk werd ik geholpen. Mijn kredietkaart activeren kan niet... wel... toch niet... oh ja het kan toch! Mijn bankpas komt er ook aan. Alleen nog even wat geld opnemen. Helaas is mijn rekening-courant bijna leeg (zoals het hoort!), en wil ik wat geld overboeken van mijn spaarrekening. Maar dat kan alleen via internet... en daar heb je een bankpas voor nodig **arghh***. Nou ja, zuinig leven dan maar, de bankpassen zijn onderweg. Waar naar toe eigenlijk? Oh ja, ik moest mijn adres wijzigen. Niet Hellendoorn maar Den Haag. De vriendelijke medewerker wilde de postcode weten, die ik natuurlijk niet kende. Er bleek geen enkele manier te zijn om de postcode bij een straatnaam te vinden... Totdat ik me weer dat Japanse restaurant herinnerde... Okinawa. En in het telefoonboek vonden we mijn postcode.

mail

Ik krijg best veel email. Zo'n 50 per dag van wat technische mailinglijsten, en een stufk of 5-10 van vrienden en bekenden. Als je reist ontmoet je nu eenmaal veel mensen. Als de ontmoeting langer duurt dan vijf minuten, en je elkaar ondanks dat niet hartgrondig haat, dan wissel je dikwijls emailadressen uit. Van veel mensen hoor je niet of zelden nog wat, maar anderen blijken trouwe elektronische correspondenten. Leuk natuurlijk, en ik probeer het een beetje bij te houden, en schrijf in drie talen met mensen uit tien landen ofzo.

Mijn emailadres staat op wat plaatsen op het web, en ik krijg dus ook *heel veel* spam (100 per dag ofzo...), en allerlei computervirussen. Nou ben ik daar niet vatbaar voor -- dat zijn eigenlijk alleen gebruikers van Outlook en Outlook Express. Er zijn echter ook *sociale* e-mailvirussen; virussen die de de lezer oproepen iets te gaan doen, meestal het doorsturen van het bericht aan zoveel mogelijk anderen. Ironisch genoeg zijn het vaak *waarschuwingen* voor een of ander gevaarlijk virus:

"Het Teddybeer virus (jdbgmgr.exe) is op mijn computer gekomen. Dit virus is toch ondanks alle
maatregelen buiten mijn medeweten op de computer gekomen en naar jullie doorgestuurd.
Stuur dit bericht naar de personen in jullie adresboek.
[...]
Vervolgens wordt aangegeven hoe je een (volkomen onschuldig!) bestand van je computer moet verwijderen om het virus te "verwijderen". Alsof iemand je zegt dat je ernstig ziek bent als je een blauw pluisje in je navel hebt, en alleen het afscheren van je wenkbrauwen je kan redden - oh, en vergeet niet deze waarschuwing aan iedereen die je kent door te sturen!

Soms gaat het niet over een virus maar over een of ander politieke boodschap:

Dear All,
The Brazilian congress is now voting on a project that
will reduce the Amazon forest to 50% of its size. It
will take 1 MINUTE to read this, but PLEASE put your names
on the list and forward this on as instructed below.
Dit was ooit goed bedoeld, maar nu een beetje een plaag aan het worden... Zie bijvoorbeeld hier of hier.

Moraal van dit verhaal: ook al komt een bericht van een bekende, neemt dit soort'kettingbrieven' met een grote korrel zout en stuur ze niet door. Als iedereen zich daar nu aan zou houden, zou er een klein beetje minder onzin-email het internet vervuilen...


2004-07-25
 
DEN HAAG - Zondagmiddag. De hemel is grijs. Er valt regen.

andijvie

Gisteravond bij Suuz gegeten; een soort andijvie-schotel. Dat smaakte goed! En het kwam natuurlijk goed uit te worden uitgenodigd voor het eten, gezien mijn cash-flow problemen. Na het eten zijn we even langs het Scheveningse strand gewandeld. Daar waren nog meer mensen! In het bijzonder, een groep van zo'n dertig line-dancers. Nou ja, iedereen heeft recht op een hobby :-)

Ik voel me een stuk beter dan vrijdag... hopelijk kan ik morgen die kat heelhuids uit het asiel halen. Het lijkt er wel op alsof iemand in een overijverige bui een kat naar het asiel heeft gebracht die waarschijnlijk op eigen kracht haar weg naar huis ook wel had gevonden; nou ja. Ik ben al lang blij als het beest weer terug is. Hoewel me niet veel te verwijten valt, lijkt het me toch niet erg leuk om mijn huisgenoten weer te zien, en met de mededeling te komen dat de kat al haar levens verspeelt heeft. Maar goed, ik moet een slag om de arm houden, misschien is het toch een andere kat in het asiel, misschien is de kat gewond... Nou ja, als er maar een is die voldoende op het origineel lijkt :-) We zullen het zien... morgen.

stadsvernieuwing

Nog even terugkomend op Scheveningen - zie de foto van dat oerlelijke complex met een prachtig uitzicht... Welke stedenbouwkundige komt er nu om het idee om zo'n ontzettend lelijk brok beton daar neer te zetten? Waarom geen *mooi* gebouw? Hoeveel beslissers is het plan om dit gedrocht te bouwen gepasseerd, en waarom heeft *niemand" nee gezegd?! Geschreeuwd

Ik wil luchtmacht oproepen dit gebouw als test-doelwit te kiezen. Een MOAB zou afdoende moeten zijn, anders kunnen we nog een MOP (geen grap!) gebruiken, die nog zo'n 40% zwaarder is.

Bah. Man of vrouw? Doe de test. Dat doet me denken aan de eerste avond dat ik ooit in Bangkok (waar anders?!) was, in 2002. Ik hoorde mijn buurman praten, vlak voor een, eh, cultureel uitwisselingsprogramma: I know you're really a man, but you're girl enough for me...

Er is nu Republikeinse ketchup. Voor de Bush-fans.

symphony-x

Ik luisterde deze week wat naar de Amerikaanse band Symphony-X; klassiek-geinspireerde rockmuziek, die soms doet denken aan bands als Dream Theater, Savatage en Rhapsody, maar ook aan jaren-70 symfo-rock zoals Pink Floyd (die ik persoonlijk nogal *saai* vind overigens...).

Uiteindelijk is de muziekstijl natuurlijk minder belangrijk dan de kwaliteit van de liedjes. Die kwaliteit lijkt me elk van de zeven albums toe te nemen. De laatste albums vervelen geen moment, hoe bombastisch ook :-) Getuige The Odyssey, een 24:10-lang epos van het gelijknamige album uit 2002, geinspireerd door, tja, Homerus' werk:

Seems like forever that my eyes have been denied
Home - I'm finally home
It's been twenty years away from all I ever knew
I have returned to make my dream come true

firefox

Ondersteuning voor de FireFox webbrowser groeit explosief! Neem nou deze website met niet al te ranzige afbeeldingen van mooie vrouwen, in het bijzonder, zie de wallpaper-sectie. Er is nu weinig reden meer om nog Internet Explorer te gebruiken, behalve voor een handjevol gebroken websites die dat vereisen...

2004-07-24
 
DEN HAAG - Het weekend is er weer. Vandaag (zaterdag) is een prachtige dag, het zonnetje schijnt, en er klinkt een draaiorgel... Ik heb hard gewerkt deze week, maar nog niet helemaal het resultaat bereikt dat ik zocht; misschien kan ik dit weekend nog wat doen...

De kat lijkt van de aardbodem verdwenen - ik begin me een beetje ongerust te maken. Zoals vaker klom de kat door het keukenraam naar buiten, maar doorgaans komt ze dan na een aantal uren wel terug... Maar ze is nu al meer dan 48 uur weg. Ik hoop maar dat ze weer veilig terugkomt...

Tot overmaat van ramp lijk ik ook mijn bankpas ergens kwijt te zijn geraakt, zodat ik dit weekend moet doorkomen met 10 euro. Nou ja, dat zou moeten lukken... als ik me bezighoud met wat '***gratis***' zaken zoals hardlopen...

update: er is een kat gevonden die aan het signalement voldoet; maandag kan ik het asiel bezoeken, en het beestje hopelijk meenemen...


2004-07-23
 
DEN HAAG - Het is donderdag, bijna middernacht. Nog een dag stug doorwerken, en dan is het weekend bereikt. Niet dat het zo vervelend is om te werken. En niet dat ik zulke bijzondere plannen heb. Maar ach, een uurtje uitslapen kan ik wel gebruiken...

De kat ("Nacho") is verdwenen. Vanochtend is ze door het keukenraam vetrokken; dat doet ze vaker, maar meestal keert ze na verloop van tijd weer terug. Hopelijk ditmaal ook, maar ze heeft zich nog steeds niet gemeld. Wel hoorde ik vanochtend enige gemiauw ergens *hoog*, maar ik moest rennen voor de tram. Nou ja....

Eet smakelijk!. De wetenschap staat ook voor niets.


2004-07-19
 
DEN HAAG - Ik heb het weekeinde bereikt, overleefd, en nu is het alweer maandag! Normaalgesproken maakt het me allemaal niet zo veel uit en werk ik lang en zo, maar vrijdag was ik behoorlijk _moe_. Het zal de leeftijd zijn :-), waar wellicht speelt ook mijn slaapgebrek een rol. Ik moet eens wat vroeger naar bed. En ik wil valgrind eens loslaten op mijn brein... Vrijdag heb ik zelfs m'n dagelijkse hardlopen overgeslagen. Maar natuurlijk heb ik het de rest van het weekend goedgemaakt.

esmee

Het grootste nieuws van het weekend was natuurlijk de geboorte van mijn nichtje Esmee; een prachtige wolk van een baby. Zaterdagavond keek ik nog The Day After Tomorrow bij mijn zus (matige film met leuke special-effects overigens), en enkele uren later was het zover... Ik werd 's zondagsochtends vroeg gebeld met het heugelijke nieuws. Later op de dag heb ik het nieuwe wereldburgertje bezocht; gelukkig waren de winkels geopend zodat ik een grote beer voor haar mee kon nemen. Ook leuk is Nijntje. De poster heb ik zelf gekregen in 1975, bij een pak luiers. En nu, bijna dertig jaar later, hangt diezelfde poster op het kamertje van Esmee!

misc

In overig nieuws, ik heb een aanbod voor een vaste baan afgeslagen; vraag me af of dat verstandig is, maar ach... de laatste jaren lijk ik steevast te kiezen voor onzekerheid. Er is een zekere onrust in me die het lastig maakt om beslissingen te nemen die me op de een of andere manier aan een plaats of persoon zouden binden. En terwijl ik het woord 'binden' typ, wil ik eigenlijk 'vastnagelen' schrijven. Terwijl mensen om me heen zich op allerlei manieren inbedden in maatschappelijke structuren, ren ik de andere kant op.

Hoe lang nog? Het is geen echte vlucht. Ik kan me best inbedden in structuren; het gaat er gewoon om de juiste structuren, plaatsen, persoon te vinden. Kan ik die hier vinden? Of ergens anders? Mijn reislust wordt wel geprikkeld in dit soort tijden. Waarom niet eens een tijdje rondrennen in dat groene gras van de buurman? Ditmaal wil ik echter niet zo vrijblijvend aanpakken als de vorige keren.

De kat hier is nogal hongerig naar aandacht, zo lijkt het. Als ik aan mijn bureau zit voor wat late-night hacking, probeert Nacho op allerlei manieren mijn aandacht af te leiden. Daarbij worden middelen als het bijten in mijn hand, niet geschuwd. Terwijl ik douchte en bukte om het spreekwoordelijke stukje zeep op te rapen, sprong te kat tegen het douchegordijn aan. Een wat eigenaardige ervaring om in een verder onbewoond huis, plotseling bij je hoofd gegrepen te worden!

collatz

Collega MartinH herinnerde me aan het zg. Vermoeden van Collatz. Het is tamelijk simpel:
  1. kies een willekeurig geheel getal > 0, we noemen het n;
  2. indien n even is, deel het dan door 2, is n oneven, vermenigvuldig het dan met 3 en ter er 1 bij op;
  3. indien n=1: stop. Anders, ga terug naar stap 2.
Het Vermoeden van Collatz luidt nu dat dat dit recept altijd (ongeacht het begingetal) in een eindig aantal stappen naar 1 leidt. Bijvoorbeeld, als we met 5 beginnen, krijgen we: 5,16,8,4,2,1 , en met 7 : 7,22,11,34,17,52,26,13,40,20,10,5,16,8,4,2,1

We kunnen hiervoor natuurlijk een computer inzetten, een triviaal Haskell-scriptje:

 collatz::Integer->[Integer]
 collatz n
     | n == 1  = [1]
     | even n  = n : collatz (quot n 2)
     | odd n = n : collatz (3*n + 1)
Zoals gezegd, Collatz vermoedde dat dit simpele receptje voor elke n>0 in een eindig aantal stappen naar 1 zou leiden, maar hij kon het niet bewijzen... en na 50 jaar is er nog steeds niemand in geslaagd! Met 'brute-force' heeft men aangetoond dat de het vermoeden klopt tot 3 x 253, maar dan blijven er natuurlijk nog een paar getallen over...

Ook ik heb het bewijs helaas niet :-( Het is aardig eens wat te spelen met het algoritme; bijvoorbeeld door eens te kijken naar de 'collatz-length' ofwel het aantal stappen dat het kost om 1 te bereiken.

  [length (collatz n) - 1 | n <-[1..100]]

In Mathworld hebben ze de grafiek getekend... Intrigerend hoe wat simpele wiskunde toch zo lastig te begrijpen is.

Maar gelukkig is er altijd nog klassieke muziek.


2004-07-18
 
Jeannette is bevallen vanacht van Esmee Martha - *wow*. Felicitaties voor Jeannette en Mark. En voor mezelf - ik ben voor de vierde maal oom geworden. Later meer nieuws.

2004-07-15
 
DEN HAAG - Het weer is nog steeds zo grijs. Regen. Vorig jaar kwam er haast geen einde aan de zomer (tja, zuidelijk halfrond), en nu nemen de weergoden wraak....

Ik ben nog niet helemaal (duh) uit mijn toekomstplannen; ik wel weer gaan reizen, en ergens anders wonen. Maar waarheen leidt die weg? En is er überhaupt wel een weg?

run to the hills

Maandag at ik Japanse bami bij Suuz, en daarna wandelden we wat door de stad, waarbij ik nog wat foto's maakte. Disndag en woensdag was er gelegenheid om wat te gaan hardlopen. Mijn horloge had ik in Hellendoorn laten liggen, zodat ik zonder tijdopname liep. Een stuk relaxter dan met dat strenge horloge om mijn pols, moet ik zeggen... Toch had ik nog wel een goed gevoel over mijn looptempo.

Het hielp ook dat ik nu met muziek op mijn oren kon rennen. Ik weet eigenlijk niet precies wat goede muziek is om te rennen. Nou ja, trage muziek is vast geen goed idee; beter om wat up-tempo muziek te gebruiken. Ik vermoed eigenlijk dat er wel dance-muziek te vinden is met precies de juiste beat. Maar daar hou ik niet zo van, dus ik koos voor wat snelle rockmuziek. Black metal (alsof de duivel je op de hielen zit!) van de Children of Bodom. Klassieke heavy-metal van Iron Maiden. Trash-metal van Slayer. Van-dik-hout-zaagt-men-doodskisten metal van Morbid Angel. Een brede smaak!

Vandaag weer naar $EXTERNE_KLANT; de terugweg moest ik met de trein, waarin ik, onder werktijd een dutje deed! Heerlijk.

quatorze juillet

Vandaag is het ook 14 juli, en in Frankrijk (Quatorze Juillet) een nationale feestdag. Op die dag werd namelijk in 1789 de gevangenis Bastille bestormt. De al dan niet politieke gevangenen van de oude machthebbers waren daar opgesloten. Het volk bestormde de gevangenis, bevrijdde de gevangenen en startte de Franse revolutie. Da's natuurlijk welbekend; zie het gelinkte artikel. Wat voor mij echter nieuw was, was de rol die de Markies de Sade daarbij gespeeld schijnt te hebben, door door de tralies naar buiten te roepen dat de gevangenen vermoord werden. De markies zat er gevangen vanwege zijn nogal schandalige en 'libertijnse' levensstijl, en boeken van een pornografisch karakter, waarin vernedering en marteling een grote rol spelen. Zijn naamt vormde daarme de basis voor de term 'sadisme'. De boeken zijn behoorlijk weerzinwekkend om te lezen, en dan zwijg ik nog over de films...

Voor modernere media is er Pornzilla, een uitbreiding voor de webbrowser Firefox voor, eh, online research. Zoals in- en uitzoomen en het automatisch door genummerde afbeeldingen bladeren.

kat

Ik begin al wat meer te wennen aan de kat ("Nacho") waarvoor ik zorg. En dat lijkt wederzijds. Natuurlijk, ik begin nog te kokhalzen als ik zo'n blik kattenvoer open moet maken... Wat een lucht! Maar verder gaat het prima, en Nacho zoekt in toenemende mate mijn gezelschap. Mijn vuile was lijkt ook erg interessant, hoewel die toch niet erg naar ingeblikt kattenvoer ruikt... toch?!! De kat zit ook graag op mijn bureau (zie foto), of loopt over het toetsenbord. En geloof het of niet, het typwerk van de kat lijkt een perfecte sendmail.cf op te leveren. Maar zeker weten doe ik het niet, nooit zo'n fan geweest van 'sendmail... De favoriete plek blijkt echter onder mijn bank.

tip

Zet http://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaal:Randompage als de startpagina in je browser. Het is overigens niet *allemaal* zo goed; ik nomineerde de pagina over konijnenfokken voor verwijdering...

2004-07-11
 
DEN HAAG / HELLENDOORN - Een grijze zondagochtend. Vrijdag vertrok in naar Hellendoorn. Sloot vader aan op ADSL etc. En at een pan vol mosselen... Mmmmm. Ik kocht toch de eerder genoemde MP3-speler; hardlopen ging best aardig; maar ik had m'n horloge in Hellendoorn laten liggen... *zucht*. De batterij-oplader die ik bij mijn digitale camera kreeg, bleek zowaar ook AAA-batterijen aan te kunnen.

En een tweede pluspunt was dat de speler de normale USB-storage ondersteunt (net als m'n digitale camera), zodat ik 'm makkelijk aan mijn Linux-doos kan hangen. Heerlijk rennen met muziek op mijn oren; in de stemming van de muziek waande ik me welhaast een stoere krijger die over de toendra rent om de strijd aan te binden met een draak ofzo. Maar dat gevoel zal iedereen wel kennen :-)

De Happy-foto is een origineel Chinees ontwerp; ik bemiddel in opdrachten voor Nederlandse klanten :-)

aardschok

Om tijdens mijn treinreis van Den Haag naar Hellendoorn wat te lezen te hebben, kocht ik een Aardschok, het internationale magazine over hardrock en heavy metal. Altijd aardig om te lezen, zelfs de interviews met mij totaal onbekende bands. Wat opviel was ook de toenemende gemiddelde leeftijd van de rockers; menige 40+ jarige, de buik hangend over de nog immer strakke lederen broek en de lange haren die weigeren die kalle kruin nog langer verhullen. Ikzelf ben natuurlijk ook wat ouder geworden sinds ik voor het eerst naar die herrie luisterde :-) Gelukkig komt er ook wel wat vers bloed bij. Ik noemde al eerder het Zweedse Evergrey of Sonata Arctica uit Lapland.. . Evergrey maakt stevige maar melodieuze rock/metal, soms wat progressief, soms wat alternatief, met een krachtige zanger; en Sonata Arctica maakt melodieuze liedjes die in galop op de luisteraar afkomen - ideale muziek bij het hardlopen of het schrijven van code...

Oh, ik mag natuurlijk ook het Italiaanse Rhapsody niet vergeten, die hun muziekstijl (de Lord of the Rings als harde rockopera, zeg maar) maar steeds verder polijsten. Voor hun laatste werkje wisten ze Christopher Lee te strikken (a.k.a Saruman, de kwade tovenaar uit Lord of the Rings). Op Dark Secret bestaan zijn bijdragen uit het uitspreken van achtergrondtekst bij het verhaal...

Into the silent dark forgotten
Caves of Dark-Kunor
Deep in the secret book is awaiting
Unholy warcry
Mekron promised bloody terror
Bringing death and pain
To the new world

Nou, daar valt weinig tegen in te brengen!

waterloo

Vader had ter decoratie van zijn tuin een Franse kar gekocht, naar verluidt zo'n 200 jaar oud! Zie de foto. Volgens mijn vader had Napoleon Bonaparte zelve er nog in rondgereden, dat waag ik te betwijfelen... Maar als die kar echt twee eeuwen oud is....

De Franse veldheer en zelfs keizer beleefde zijn gloriedagen in het begin van de 19e eeuw. En niet alleen zijn gloriedagen, op 18 juni 1815 werd hij uiteindelijk verslagen in de Slag bij Waterloo. Napoleon was al eerder verslagen en verbannen naar Elba, na een totaal mislukte expeditie tegen Rusland (en die Tsjaikovski later inspireerde tot de Ouverture 1812).

Napoleon wist te ontsnappen van Elba. Een laatste grote slag zou er plaatsvinden, tussen de Fransen en een Engelse-Nederlandse strijdmacht, samen met Pruisische troepen. Een geweldige veldslag volgde, waarbij de Nederlandse en de Engelse lezing nog al verschillen... Natuurlijk, de Fransen verloren, maar de Engelsen in de Engelse lezing hebben zij dat zo ongeveer alleen gedaan. Dat is echter niet helemaal waar en Steve den Beste legt uit wat er echt gebeurde.

kat

Oh terwijl mijn huisgenoten in Kenia zitten, zorg ik voor de poes Nacho; de foto toont het beest op mijn bureau, luttele minuten voor het invoeren van mijn clean desk policy. Ik moet bijna kotsen als ik dat kattenvoer uit blik moet halen overigens. Yuk. Het zal een hongerige dag zijn voordat ik daar mijn tanden in zet...

Verder overig best een aardig beest, dat de plek onder mijn bank als nieuwe hangplek heeft gekozen. De rest van de dag wordt het liefst liggend in de zon doorgebracht, en af en toe klagend miauwend waar het eten toch blijft... Wat een leven!


2004-07-09
 
DEN HAAG - Een regenachtige donderdagavond...

ren je rot

Net weer heen en weer gerend naar Huis ten Bosch; en nee, ik ben nog niet aangereden door Maxima... Maandag liep ik 26:40 ofzo. Slecht! Veel verkeer, wind etc., maar toch. Dinsdag revancheerde ik mezelf met 25:30, en vandaag brak ik mijn record opnieuw met 25:15. Het gaat de goede kant op. Vandaag, zoals gezegd, in de regen. Bemodderd kwam ik weer thuis, maar de overwinning (op mezelf) was daar. Het Hennie Stamsnijder-gevoel, voor wie die nog kent (sportman van het jaar 1981!).

revisionisme

Eerder plaatste ik de trouwfoto van Arean; op hun verzoek heb ik vervangen door een leukere foto. Geweldig. En Arean: die andere foto's zijn in veilige handen. Misschien kan ik ze gebruiken voor het huwelijkscollage...

werk

Deze week behoorlijk hard gewerkt; ik liep tegen behoorlijk wat muren op, maar lijk ze nu toch allemaal geslecht te hebben. Multi-tier debugging is vervelend, net zoals het testen van code die afhangt van databasevulling (die ik natuurlijk eerst nog uit een oude database moest trekken en een beetje "masseren").

Ik integreerde ook wat patches in mijn woordenboekprogrammaatjes gnuvd, die mensen mij stuurden. Dit weekeinde zal ik mij eens door de auto*-hel vechten en een nieuwe release doen, dat werd eens tijd, na een jaar ofzo, hoewel er gelukkig geen bugmeldingen zijn, alleen wat verzoeken.

reisgenoten

Mijn huisgenoten Kate en Mark (zie de wat *vage*) foto hiernaast... gaan drie weken op vakantie naar Kenia - *wauw*. Ik zal op het huis passen; een verantwoordelijke taak, zeker ook omdat ik de kat ("Nacho") in leven moet proberen te houden... Mijn huisgenote en ik bleken ook nog een boekhouder te delen - en dat schept een band natuurlijk! Zo sterk zelfs dat Mark en Kate woensdag voor mij kookten - taco's en wijn. Mmmmmm...

geluid

Ik had nog *bijna* zo'n aansteker-formaat MP3-speler gekocht bij Mediamarkt; 75 euro leek een goede koop; er zijn wel meer spelers die ongeveer zoveel kosten, maar er was een aanbieding voor de Gembird FMP3, met 256Mb geheugen, terwijl de meeste spelers het met 128Mb moeten doen. Bij een *redelijke* geluidskwaliteit (zeker bij een koptelefoon), comprimeert MP3 naar iets minder dan 1Mb per minuut.

Iets preciezer; een redelijke geluidskwaliteit voor een apparaat met koptelefoon is 128Kbps (128 kilo bit per seconde), dat betekent ruwweg (60 x 128000) / (8 * 1024 * 1024) ~= 0,92Mb / minuut en nog een beetje overhead; een betere kwaliteit is 192Kbps (ongeveer 1,37Mb/minuut). Merk op dat sommige MP3-encoders ook per fragmentje ("frame") een verschillend aantal bits per seconde kunnen kiezen, afhankelijk van de vraag of het een "druk" of "rustig" stuk geluid is; dit staat bekend als VBR (variable bitrate).

Natuurlijk is MP3 niet het enige geluidsformaat; zo is er Microsofts WMA en Ogg/Vorbis, die allebei een wat betere compressie bieden bij dezelfde geluidskwaliteit. Van deze twee biedt Ogg/Vorbis de beste geluidskwaliteit en nog wat voordelen (volledig open, geen patenten enzovoort), maar heeft WMA een betere ondersteuning in mobiele hardware (zoals die Gembird FMP3).

Uiteindelijk heb ik die Gembird nog niet gekocht; er moeten van die kleine AAA-batterijtjes in waarvoor ik geen oplader heb, en misschien moet ik iets meer geld uitgeven voor een beter apparaat. Maar op zichzelf is het wel leuk; bijna 4 uur muziek past erop, velen uren muziek (geen draaiende onderdelen), dus ideaal voor hardlopen enzo...


2004-07-05
 
DEN HAAG - Zondagmiddag; niet al te zonnig. Maar ondanks dat was een groepje Antillianen (?) bezig met een Haagse versie van het zomercarnval in Rotterdam.

Hier ziet het er toch wat triest uit, vier danseresjes met de Zeeman als achtergrond... Maar wel mooie benen.

Hardlopen in de regen; maar wel een verdienstelijke tijd: 25'50"! Al doen mijn rappe verbeteringen vermoeden dat ik nog niet zo in vorm ben... Wordt vervolgd.

Vrijdag ben ik mijn (geleende) matras kwijtgeraakt, zodat mijn kamer nog wat... spartaanser is geworden. Het is wel even wennen om op bank te slapen, maar ik had natuurlijk ook gewoon een matras kunnen aanschaffen. Ik had echter geen tijd gehad om mijn geleende matras goed te reinigen, een beetje beschamend eigenlijk... Gelukkig ben ik geen bedplasser.

Ontving een kaartje van Aini uit Johor Bahru, Maleisie; leuk.

Ik heb mijn blog een klein beetje aangepast; aan de rechterzijde is nu ook een lijstje met plaatsnamen te zien, en dat zijn links naar (verrassend) plaatsen die ik eerder bezocht en beschreef. Natuurlijk heb ik er niet elk dorp of gehucht in gezet; zo ontbreken bijvoorbeeld Amsterdam en Hellendoorn, waar ik tamelijk vaak en kort ben. Ik wilde ook het toevoegen van commentaar mogelijk maken, da's in principe niet zo lastig. Blogger biedt er ondersteuning voor, maar dat werkt met aparte pagina's per posting, en die zet 'ie in een eigen directory, wat natuurlijk weer niet goed werkt met mijn relatieve <img src=...>-links... Nou ja. Misschien moet ik toch eens overschakelen op WordPress, maar dan moet ik m'n eigen site gaan hosten... Nadeel is ook dat WordPress vooralsnog alleen MySQL ondersteunt; niet mijn favoriete DB...

Een geweldige informatiebron op internet is Wikipedia; een echt vrije encyclopedie, waaraan iedereen kan bijdragen! De Nederlandse versie heeft al meer dan 30.000 artikelen (en de Engelstalige bijna 300.000). De artikelen zijn over het algemeen van hoge kwaliteit; ik trof wel ergens een spellingfoutje aan, dat ik gelijk gecorrigeerd heb!


2004-07-04
 
DEN HAAG - Vrijdagavond. Buiten regen en bliksem, maar binnen is het *eh* gezellig, en tenminste droog. Ik ben net terug van mijn hardlopen, 26:53 ditmaal, tevreden, gezien wind en verkeer. Het was een stress week. Maar nu is het weekeinde aangebroken. [...] Inmiddels is het al zaterdag. Ik zal mijn schrijfsel maar eens online zetten.

Maar eerst weer hardlopen. Dat ging best goed (26:15 ditmaal). Ik heb een beetje een haat/liefdeverhouding met hardlopen. en probeer me tijdens het lopen bezig te houden met allerlei rekensommetjes (hoeveel procent heb ik al gelopen, hoeveel meter per seconde loop ik, wat is de totale oppervlakte van mijn voetafdrukken,...) zodat ik me niet zo hoef te concentreren op de inspanning.

In Den Haag was er dit weekeinde niet eens echt een demonstratie; het bleef wat vertwijfelde 'Boycot Israel'-demonstranten. Maar vlak om de hoek was een bijeenkomst van break-dancers (wow, dat die deze eeuw nog gehaald hebben!) en grafitti-spuiters (foto's). Verder weinig vermeldenswaardigs; ik kocht nog bijna een honkbalknuppel want die waren in de aanbieding. Maar afgezien van het machtige gevoel is het een tamelijk nutteloos attribuut.

Ik keek naar Nederland-Portugal met Ulrike, op doorreis van Berlijn naar Engeland. Goed haar weer te zien, na bijna een jaar. Een jaar waarin veel gebeurd is. De wedstrijd was een drama natuurlijk, erg frustrerend. Ik dronk mijn blikjes bier in een rap tempo. Toen ik de volgende ochtend opstond om te gaan werken voelde ik me wat... sub-optimaal. En ik had het zo druk!

software en politiek

oss

OSS is niet alleen bekend van de "Bommengooier van Oss" (vreemdgenoeg onvindbaar op Google) en meer recente voetbalrellen. Nee, OSS is natuurlijk ook open source software. Zelfs de Nederlandse overheid maakt er gebruik van; waarom ook niet? kwalitatief goede software zonder licentiekosten, die bovendien door verschillende leveranciers ondersteund kan worden. Daar kan toch niemand het mee oneens zijn, of het zouden leveranciers van dure niet-open software moeten zijn.En de VVD. VVD'er Szabo wil dat de overheid 'pas op de plaats maakt bij de invoering van open-source software' (bron: Automatiseringsgids). De VVD, die zich ook wel eens heeft laten sponsoren door de gesloten-softwareindustrie. Of had het iets met Szabo's eerder werkgever te maken? Nou ja, niet alle VVD'ers blijken tegen OSS, en inmiddels lijkt Zsolt Szabo (wie verzint zo'n naam?!) zijn woorden wat 'genuanceerd' te hebben.

Overigens is de overheid niet alleen gebruiker, maar ook aanbieder van open software; bij het zg. Uitwisselplatform kan de software voor o.a. "Stemmen op Afstand" gedownload worden (met de GPL-licentie), en kan gratis een cdrom met Linux, OpenOffice e.d. aangevraagd worden.

patenten

Eerder sprak ik al over de voorgenomen Europese plannen voor het toestaan van softwarepatenten. In een verrassende zet heeft Nederland zijn steun daaraan ingetrokken. Minister Brinkhorst gaf toe dat hij de Tweede Kamer inderdaad verkeerd had ingelicht, maar, zo verzekerde hij, dat was het gevolg van een fout met de tekstverwerker... Tijdens het kamerdebat werden twee moties ingediend om de minister te bewegen de Nederlandse stem te veranderen in een (1) een tegenstem of (2) een onthouding van stemming. Uiteindelijk haalde (2) het, met steun van alle partijen.... behalve de VVD.


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger