Odyssea
Dirk-Jans saaie reisverslag...
::20021206::
auckland.... Het is alweer eergisteren dat ik in Auckland, op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland ben aangekomen. Auckland is een grote stad, zeker voor NZ-begrippen. Het is hier wat moeilijk om een hostel/bpa te vinden in het stadscentrum, maar dankzij mijn charmes ;-) is het toch gelukt. Redelijke plek, maar niet geweldig. Donderdag vloog ik van Christchurch naar Auckland, met Air New Zealand; niet echt een geweldige maatschappij - goed, ik ben niet neergestort, maar de bediening onderweg was niet echt om over naar huis te schrijven (hmmmm). De rest van de donderdag besteed aan wat gewandel door het centrum van Auckland. Leuke stad, veel te doen etc. 's Avonds via de haven (interessant -- de America's Cup zeilrace vertrekt vanuit hier) geeindigd in een niet-al-te-Ierse Ierse pub; bier; slaap. De sint kon mijn schoen helaas niet vinden; zorgwekkend.

Gisteren, vrijdag, heb ik zowaar wat *bezichtigd*. Volgens de Lonely Planet is het nationale museum een *must*. Welnu, dat bleek wat overdreven. Het was niet onaardig, maar nogal ongeorganiseerd, zodat je door de Maori-tentoonstelling liep, en dan plotseling van alle kanten door dinosauriers belaagd werd. En even later via een Castle Wolfenstein decor in WOII terecht kwam. Nou ja. Rest van de dag weer wat rondgehangen, Chinees gegeten, naar andere Ierse pub. En naast mijn hostel is ruige rockbar met een Metallica-coverband, Seek and Destroy.

Ik ga me zo maar eens in het ruige ontbijtgebeuren storten. Minder dan vier weken te gaan nog, en dan ben ik weer terug in Nederland *diepe zucht*. Het einde is nabij.

::20021204::
de zak... Morgen vlieg ik vanuit Christchurch (op het zuidelijke eiland) naar Auckland (hoofdstad, op het noordelijke eiland). Laatste avond hier...

De afgelopen zondag heb ik, behalve aan het bijwerken van mijn dagboek, nog besteed aan een lange chatsessie en het bekijken van wat films. Niet al te spectaculair dus ;-). Maandag heb ik wat kleren gekocht alhier, om voldoende hip over te komen ben ik naar een skateboardkleding winkel gegaan, zodat ik er nu weer uitermate bijdetijds bijloop. Geweldig. Inmiddels was ik Christchurch wel behoorlijk zat, en dinsdag ben ik naar Kaikoura, 200km ofzo ten noorden van Christchurch gelift. Serieus liften had ik al een tijd niet gedaan, maar het bleek niet erg moeilijk hier in Nieuw-Zeeland (in Australie is het op veel plaatsen verboden, hier gelukkig niet). Via een heggenknipauto (! -- er zijn er veel heggen hier) en een machinebouwer kwam ik in Kaikoura aan. Het plaatsje is bekend om activiteiten als walvissen bekijken, dolfijnzwemmen en natuurlijk sharkhugging. Hmmm... verder was er niet zoveel te doen, al was de zee prachtig en veel te koud om in te zwemmen...

Vandaag, woensdag, was het zaak weer terug naar Christchurch te liften, om mijn vlucht morgenochtend te halen. Wel, terugliften was een *stuk* lastiger! Het kostte me meer dan tweeenhalf uur, blaren op mijn duim etc.; uiteindelijk meegenomen door een Kiwi-girl, een echte Maori nogwel. Erg leerzaam. En nu weer terug in Christchurch, ietwat verveeld. Ach ja.

Wel een beetje bang voor die zak morgen - ben ik wel zoet genoeg geweest?

::20021202::
foto's... zoals beloofd wat foto's; ze beslaan de periode van Hue (Vietnam) tot Sydney. Ik ben niet helemaal tevreden over de scankwaliteit, maar ach... In chronologische volgorde:


Strand nabij Hue, Vietnam. Mysterieuze lege stoel naast mij...


Watervallen bij Katchanaburi, Thailand.


Scheepswrak op Fraser Island, Australie.

::20021201::
christchurch... terug in Christchurch, na mijn 'roadtrip' door het zuiden van het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. En eindelijk weer een behoorlijk internetverbinding om mijn email/blog weer eens bij te werken. De onderbreking van mijn doorgaans nogal furieuze beantwoordtempo van email was wellicht wat verontrustend, maar ik ben nog steeds in leven! De 'roadtrip' was erg geslaagd in ieder geval; een verslag.

Zondag kwam ik, zoals gezegd, Miru uit Korea tegen in Queenstown. Ze had een semi-uitgewerkt Plan om het zuid-eiland te gaan verkennen, Any questions?, en min of meer automagisch vatte de gedachte post dat gezamenlijk te doen; ik ben nogal slecht in maken van plannen. Het was wel nogal een gok om met een tamelijk onbekende te gaan reizen (ik had de vrijdagavond tevoren wat met haar gesproken, that's it). Bovendien heb ik de afgelopen vier maanden steeds alleen gereisd. Maar het verliep tamelijk gladjes; we vormden een goed team. Het scheelde dat ik inmiddels aardig overweg kan met zg. Aziatisch Engels. Communicatiestoornissen zijn natuurlijk grappig, So, you told me your father is vegetarian? ;-). En de culturele verschillen you music vely loud. Nou ja, dat wende, net als de suikerzoete Koreaanse popmuziek. [hmmm... zij heeft mij cd nog]

Maandag een auto gehuurd in Queenstown; ik weet niet of mijn Nederlandse rijbewijs wel geldig is Nieuw-Zeeland, maar ben gelukkig niet aangehouden ofzo. Autorijden is Nieuw-Zeeland is sowieso wel een aardige bezigheid; links rijden is wel even wennen, maar de wegen zijn rustig genoeg om niet al teveel problemen te ondervinden. De 'snelwegen' zijn tweebaans en vaak bochtig en heuvelachtig; max. snelheid is desondanks 100 km/u, en er zijn nauwelijks snelheidscontroles. Het is dan ook erg opwindend om nogal hard een soort rally te rijden door het prachtige landschap. Beter dan die vervelende Nederlandse wegen.

Allereerst vertrokken we naar Milford Sound, en de rit daarnaartoe was werkelijk prachtig; terwijl mijn primaire emotie bij natuurschoon doorgaans bestaat uit schouderophalen, was ik toch wel onder de indruk. Zoveel prachtige watervallen, wouden, bergen en rotsformaties, rivieren vol met forellen... Wauw. Elke 10 meter kon je wel stoppen om de zaak beter te bekijken! Ik geloof niet dat ik ooit mooiere 'scenery' heb gezien. Uiteindelijk in Milford Sound aangekomen, voor een 'cruise'. Helaas misten we de laatste boot, en alle accomodatie was volgeboekt -- teruggereden naar Te Anau, goedbedoeld maar niet zo goed hostel gevonden. Wel mooie omgeving, en trampoline!

De volgende dag, dinsdag, richting ... gegaan, om wat te gaan kayakken in de 'fjorden' ('Doubtful Sound' etc.). Helaas was het weer niet al te best; zodat dat plan helaas niet door kon gaan. Vertrokken richting Wanaka, een plaatsje aan het gelijknamige meer. Afwisselend gereden. Onderweg nog getuige van spectaculair ongeluk; tegenligger verloor macht over het stuur, sloeg driemaal zijwaarts over de kop. Chauffeur was verbazingwekkend genoeg nauwelijks gewond, maar we konden enige eerste-hulp bieden. In Wanaka verblijf gevonden in The Purple Cow, een aardige BPA (backpacker's accomodation). Gekookt, goed gegeten (wauw, eindelijk), vermoeid, geslapen

Woensdag Wanaka wat verder verkend; een 'river walk' gedaan (met opgestroopte broek door bitterkoude rivier gewaad), en verdere wandeling, veel prachtige scenery. Wat regelwerk gedaan. De volgende dag moesten we nl. auto weer inleveren in Queenstown, en daarna was het plan om de bus te nemen naar Franz Josef Glacier (westkust); bus vertrok om 0730, en Wanaka-Queenstown is toch nog wel een anderhalf uur. *zucht*. Op tijd opgestaan, auto teruggereden, muziek *hard* tegen slaap. Maar ik heb toch nog genoten van Nieuw-Zeelands wegennet! Uiteindelijk kwam alles toch nog goed.

Toen met de bus naar de Franz-Josef Glacier (FJG) (genoemd naar de Oostenrijkse keizer, die van Sisi?). Alweer een aardig 'scenic' bustocht; zelfs de meest goedkope bustocht heeft nog iemand die een toelichting geeft bij het vertoonde natuurschoon en andere bezienswaardigheden. Aangekomen in FJG nog ternauwernood een dorm kunnen vinden, en nog op tijd voor een uitgebreide 'hike' naar de glacier. Je kunt een begeleide toer maken, en dan krijg je een gids, een blauwe regenjas en een pikhouweel die alleen maar lastig is, of je kunt zelf wat gaan wandelen. Dat laatste dus maar gedaan (het was bovendien al te laat voor de begeleide toer); evenzogoed erg mooi, een bizar landschap ontstaan door de zich terugtrekkende glacier... het ijs beklommen, spectaculair! Toen terug naar de BPA; een erg goede. Weer goed gekookt, gegeten, in slaap gevallen in grote luie lobbybank.

De volgende dag met de bus naar Greymouth, een nogal deprimerende stad aan de westkust. Koreaans gegeten. Gelukkig maar een nachtje gebleven (The Hairy Lemon), en toen met de trein terug naar Queenstown. Wederom een prachtige 'scenic' rit. Allereerst een spectaculair berglandschap, en daarna een wat minder spectaculair laagland, schapen als watjes op een biljartlaken (NZ: 4 miljoen mensen, 40 miljoen schapen). Aangekomen in Christchurch, kostte nogal wat moeite verblijf te vinden; uiteindelijk toch gelukt. Gekookt; gegeten - erg goed. Moe. Slaap.

Zondag (vandaag dus) gedag gezegd tegen Miru; en tijd voor wat internetactie. Zeer geslaagde week, Nieuw-Zeeland is echt prachtig, aanrader, Midden-Aarde! En dit was nog maar het zuid-eiland. Nog een paar dagen hier, en dan op naar het noordelijke eiland, waar nieuwe avonturen wachten!

Info

Reisschema

Contact

Mail Dirk-Jan

Archief

Links

DJCB Software
ArtOlive

Advogato
Gnome
GNU
Kuro5hin
Slashdot
Straightdope
This page is powered by Blogger. Isn't yours? weblog commenting
(c) 2002 Dirk-Jan C. Binnema (djcb)