2004-07-04
 
DEN HAAG - Vrijdagavond. Buiten regen en bliksem, maar binnen is het *eh* gezellig, en tenminste droog. Ik ben net terug van mijn hardlopen, 26:53 ditmaal, tevreden, gezien wind en verkeer. Het was een stress week. Maar nu is het weekeinde aangebroken. [...] Inmiddels is het al zaterdag. Ik zal mijn schrijfsel maar eens online zetten.

Maar eerst weer hardlopen. Dat ging best goed (26:15 ditmaal). Ik heb een beetje een haat/liefdeverhouding met hardlopen. en probeer me tijdens het lopen bezig te houden met allerlei rekensommetjes (hoeveel procent heb ik al gelopen, hoeveel meter per seconde loop ik, wat is de totale oppervlakte van mijn voetafdrukken,...) zodat ik me niet zo hoef te concentreren op de inspanning.

In Den Haag was er dit weekeinde niet eens echt een demonstratie; het bleef wat vertwijfelde 'Boycot Israel'-demonstranten. Maar vlak om de hoek was een bijeenkomst van break-dancers (wow, dat die deze eeuw nog gehaald hebben!) en grafitti-spuiters (foto's). Verder weinig vermeldenswaardigs; ik kocht nog bijna een honkbalknuppel want die waren in de aanbieding. Maar afgezien van het machtige gevoel is het een tamelijk nutteloos attribuut.

Ik keek naar Nederland-Portugal met Ulrike, op doorreis van Berlijn naar Engeland. Goed haar weer te zien, na bijna een jaar. Een jaar waarin veel gebeurd is. De wedstrijd was een drama natuurlijk, erg frustrerend. Ik dronk mijn blikjes bier in een rap tempo. Toen ik de volgende ochtend opstond om te gaan werken voelde ik me wat... sub-optimaal. En ik had het zo druk!

software en politiek

oss

OSS is niet alleen bekend van de "Bommengooier van Oss" (vreemdgenoeg onvindbaar op Google) en meer recente voetbalrellen. Nee, OSS is natuurlijk ook open source software. Zelfs de Nederlandse overheid maakt er gebruik van; waarom ook niet? kwalitatief goede software zonder licentiekosten, die bovendien door verschillende leveranciers ondersteund kan worden. Daar kan toch niemand het mee oneens zijn, of het zouden leveranciers van dure niet-open software moeten zijn.En de VVD. VVD'er Szabo wil dat de overheid 'pas op de plaats maakt bij de invoering van open-source software' (bron: Automatiseringsgids). De VVD, die zich ook wel eens heeft laten sponsoren door de gesloten-softwareindustrie. Of had het iets met Szabo's eerder werkgever te maken? Nou ja, niet alle VVD'ers blijken tegen OSS, en inmiddels lijkt Zsolt Szabo (wie verzint zo'n naam?!) zijn woorden wat 'genuanceerd' te hebben.

Overigens is de overheid niet alleen gebruiker, maar ook aanbieder van open software; bij het zg. Uitwisselplatform kan de software voor o.a. "Stemmen op Afstand" gedownload worden (met de GPL-licentie), en kan gratis een cdrom met Linux, OpenOffice e.d. aangevraagd worden.

patenten

Eerder sprak ik al over de voorgenomen Europese plannen voor het toestaan van softwarepatenten. In een verrassende zet heeft Nederland zijn steun daaraan ingetrokken. Minister Brinkhorst gaf toe dat hij de Tweede Kamer inderdaad verkeerd had ingelicht, maar, zo verzekerde hij, dat was het gevolg van een fout met de tekstverwerker... Tijdens het kamerdebat werden twee moties ingediend om de minister te bewegen de Nederlandse stem te veranderen in een (1) een tegenstem of (2) een onthouding van stemming. Uiteindelijk haalde (2) het, met steun van alle partijen.... behalve de VVD.

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger