2006-05-27
 
hallelujah
HELSINKI - Het vorige weekend vermengden Finnen en non-Finnen zich in allerlei bars om het songfestival te bekijken; het resultaat is bekend: Lordi. Finnen zijn normaalgesproken tamelijk rustig, maar als Finnen internationaal iets presteren, komt er heel wat pattriotisme naar boven. Zelfs als het een aantal Orks betreft -- Kiss meets GWAR. En waar de Finse president, mevrouw Halonen, zich eerder afkeurend uitliet over de mannen, keerde ze na de overwinning terug op haar schreden. Gisteravond overhandigde ze hen zelfs de sleutel van Finland, waarna Lordi een overwinningsconcert gaf in het centrum van Helsinki. De Kauppatori was vol met zo'n 90.000 schreeuwende, trotse Finnen. Het vuurwerk explodeerde, de drums donderden en de gitaren scheurden door de lucht. Een woud van handen met duivelshoorns. Hallelujah!

Morgen vliegt Ann-Christin naar Zuidoost-Azië, om daar ongeveer vijf weken rond te reizen. Veel plezier!! Er is zoveel te zien daar... maar ik zal haar missen...

Gelukkig heb ik nog wel wat andere activiteiten; zoals modest. Er was zowaar al een kleine sneak-peek beschikbaar van de code, zo las ik via Philips blog :-) De code is echter nog niet helemaal klaar voor wijde verspreiding; ik ben best een voorstander van release early, release often, maar ik wil wel dat eerst alle basisfunctionaliteit goed werkt. De architectuur moet uitgewerkt zijn, anders worden bijdragen alleen maar contraproductief.

Philip stelt zich in zijn blog de vraag of hij tinymail een framework of een library moet noemen. Wel - ik zou het zeker een framework noemen - de gebruiker van tinymail bouwt verder bovenop wat reeds daar is, kan zonodig dingen vervangen, enzovoort. De samenhang is veel sterker dan bij een library. Er is ook niets mis met design patterns en allelei andere hippe woorden. Ook al zijn ze wat 'verdacht': da's met name omdat de termen vaak gebruikt worden door mensen die ze niet begrijpen... Patterns en frameworks zijn natuurlijk slechts een middel, niet het doel. Mijn doel is het maken van goede software - en daarbij is ook belangrijk om keuzes te maken. Maak flexibel wat zinnig is flexibel te maken, maar niet meer. Goed voorbeeld: Ruby on Rails. Een framework, ja, maar een framework dat keuzes maakt, en met groot succes. J2EE is wellicht flexibeler, maar niet eenvoudiger of zelfs krachtiger... Een Perl-adagium luidt: make easy things easy, and hard things possible.

Dat gezegd hebbend, vind ik (als tevreden gebruiker), tinymail zeker niet overdreven flexibel. Natuurlijk is het soms flexibeler dan wij voor modest nodig hebben, maar da's niet meer dan normaal, omdat het slechts een van mogelijk vele tinymail-gebruikers is. De tinymail-lego is tamelijk eenvoudig samen te voegen, en aan te vullen met eigen blokken. En da's geen kleine prestatie, gezien de vele details in onderliggende componenten, zoals libcamel. Terzijde: het gebruik van G_LIKELY/G_UNLIKELY in tinymail is wellicht wat overdreven. Nou ja, het is schadeloos...


2006-05-18
 
victory is mine
HELSINKI - Woensdag. Hoera -- de lancering van de nieuwe Nokia 770. We hebben allemaal erg hard gewerkt aan de nieuwe versie en nu is 'ie bijna af. 'Lancering' betekent 'bijna af' :-) Binnenkort dus alle leuke nieuwe features; zoals VoIP/IM. Ik was een beetje sceptisch over het gebruik van de stylus voor chat, maar er nu ook het full-screen finger keyboard, zodat ik de berichten zo met mijn vette vingers op het beeldscherm kan intypen :-) Ik heb het geprobeerd, en het werkt erg goed. Wat me ook erg goed doet is dat we open standaarden ondersteunen, zoals XMPP/Jabber, net als mijn sendxmpp-tooltje.

Ik vier mijn 1-jarig jubileum met Ann-Christin. Wauw! Foto van Ann-Christin, getiteld Mulder & Scully :-) I don't want to believe.

modest kan nu ook spam lezen in volle glorie dankzij gtkhtml (en natuurlijk tinymail -- de renaissance van libcamel). Implementatie was tamelijk straightforward; lastigste was nog wel conversie van tekst-mails naar html, en wat regexp-magie om dingen die er uitzien als URLs ook 'klikbaar' te maken in de tekst. Om met Peter Griffin te spreken: "Sweet!".

Over diezelfde Peter Griffin gesproken: ik geloof dat ik nu alle Family Guy-afleveringen gezien heb :-(. Ik kan me geen ander tv-programma herinneren waarbij ik zo hard gelachen heb. Hehehehehehehe. Giggedigiggedigig!


2006-05-13
 
spamorama
HELSINKI - Zaterdag; het was traditiegetrouw weer een drukke week. Gelukkig worden die, ook traditiegetrouw, vaak gevolg door rustige weekeinden. En zo is het. Nadat ik me gisteren om half acht eindelijk uit de kantoorbeslommeringen losgeworsteld had, dronk ik een welverdiend biertje in de zon, samen met Ann-Christin bij het alleraardigste Oasis. Gevolgd door wat eten bij Chicos. Thuis aangekomen was ik bijna te moe om twee afleveringen van de toch uiterst grappige Family Guy uit te zitten... Vanochtend werd ik gewekt door de zon - geweldig!

Maar deze week was het druk. Er was veel, eh, management te verrichten, en ik had minder tijd dan gewenst voor modest, ons experimentele e-mailprogramma. Maar toch wel wat voorgang geboekt. Het volgen van Philip is interessant - we gebruiken zijn tinymail, en het hoge tempo van veranderingen vereist ook constante veranderingen aan onze zijde. Geen probleem - zo verloopt vooruitgang:

HERE, you see, it takes all the running YOU can do, to keep in the same place. If you want to get somewhere else, you must run at least twice as fast as that!

-- de "Red Queen" in "Through the Looking Glass, and What Alice Found There", Lewis Carrol, 1872.

Maar zoals gezegd - het is goed. We proberen zo snel mogelijk te rennen, en we komen vooruit :-). Het screenshot toont een *klein* beetje van wat we gedaan hebben. Dit screenshot is overigens van ons throwaway prototype, dat we gebruiken om de rest van het programma te bouwen. De "echte" GTK+-versie zal de HIG volgen - vrees niet :-). Professioneel is natuurlijk de Maemo-versie nog wat interessanter, maar ik wil beslist ook een goede GTK+-versie, al was het alleen maar om die zelf te gebruiken :-)

Het screenshot gebruikt niet de MozEmbed-dingen die Philip in zijn screenshots gebruikt. Derhalve is de spam ook een stuk minder interessant :-) Gelukkig is tinymail erg flexibel. Als ik bijvoorbeeld GtkHTML wil gebruiken is dat eenvoudig toe te voegen. Ik kan eenvoudig een TnyGtkHTMLStream class maken die de TnyStreamIface-interface implementeert in termen van GtkHTML, en klaar! Laat ik dat maar eens gaan doen!

Er zijn ook veel minder experimentele, maar zeer interessante nieuwe features in het 770-platform. Zie Carlos' blog over de geïntegreerde VoIP/IM en 'presence' met Telepathy, EDS en Galago.


2006-05-07
 
zondag/oogsnoep
HELSINKI - Zelfs hier in Helsinki is nu eindelijk de lente aangebroken. 26°C! En de wereld ziet er meteen en beetje fraaier uit. Ik word gewekt door de zon, vol energie. Ik heb m'n huis opgeruimd. De was gedaan, gestofzuigd, afgewassen. Wat een energie :) Maar het is nog niet genoeg. Ik ben ook nog gaan hardlopen. De laatste twee weken ben ik weer langzaam begonnen. Snel gaat het nog niet, maar in ieder geval lukt het weer om een 45-50 minuten te hardlopen. Of in ieder geval joggen. Ik loop mijn vaste rondje. Zon in mijn gezicht, warrior-metal in mijn oren. Een beetje afzien en een beetje genieten.

Ik zag Rastermans Rage (AVI-video), een videospeler vol met grafische effecten. Ik gebruikte zijn Enlightenment in het begin van deze eeuw - en hoop dat ooit versie 0.17 af komt. Rasterman (Karsten Haitzler) is erg goed in het starten van software projecten, die dan voor driekwart te voltooien, Vervolgens komt de fase 'rethink everything', en beginnen we weer met een nog ambitieuzer, groter, beter programma... En daar is helemaal niets mis mee. Software is niet altijd een product, het is ook een vorm van zelfexpressie. Dat klinkt een beetje hoogdravend, maar het is het belangrijk om dingen te doen 'voor de fun', en met dingen te spelen. Door met dingen te spelen komen goede ideeën naar voren. Het watervalmodel van softwareontwikkeling leidt tot saaie software waar niemand van houdt. Misschien goed voor administratieve systemen, maar niet voor dingen die ik wil maken - dingen voor gebruikers met passie. Zelfs als ik zelf de enige gebruiker ben!

De laatste tijd staan grafische effecten voor de Linux-desktop natuurlijk sterk in de belangstelling - jaren nadat Rasterman daarmee bezig was. Compiz/XGL of AIGLX bieden veel fraais (al verveelt Compiz mij al snel...). En nu zag ik LowFat-video. Ziet er indrukwekkend uit - ik weet nog niet of het echt nuttig is, maar ach :-) De maker van LowFat vraagt wel iets te uitdrukkelijk om sponsoring...

Een wel zeer vreemde website: LinuxVirgin. Meisjes in ondergoed die een computer in elkaar, kennelijk om daarop Linux te installeren. Huh?!


2006-05-05
 
modest
HELSINKI - Vrijdagavond; eindelijk. Thuis na een vierdaagse werkweek, veel gedaan, geregeld. En een surprise-party voor David, compleet met maskers met zijn gezicht. Hij was erg verrast. Daarna nog een kleine samenkomst in de Superbar (buaah shockwave) - een bar met als thema superhelden. We dronken Wolverines en Spidermen. En vrijdagochtend was ik toch nogop tijd op m'n werk.

Ik heb deze week veel werk weten te verzetten, maar ben niet aan veel coding toegekomen. Anderen gelukkig wel. Goed om te zien hoeveel voortgang gemaakt wordt door Philip in zijn tinymail. We gebruiken tinymail voor een experimenteel, open-source e-mailprogramma voor het Maemo-platform (en voor "normale" GTK+). "modest" heet het. Philip heeft een fraai stuk software opgeleverd. Niet alleen werkende code, maar compleet met unit-tests en documentatie. Hulde!


2006-05-04
 
vappu
HELSINKI - Maandag -- een vrije dag hier! De Margaritaparty, zaterdag, was een doorslaand succes. Meer mensen per m2 dan in een veerboot in Bangladesh. Een grote vissenkom vol met drank, vruchten en ijs. Mensen die drinken, lachen en dansen, en tenslotte de sterke arm der wet die het geheel op vertrouwde wijze ten einde bracht. Alex, bedankt!

Heel veel foto's.

Zondag was er niet al te veel tijd om na te denken over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik; de volgende festiviteiten stonden al in de startblokken. Want zondag was er Vappu. In Finland viert men met Vappu dat scholieren hun witte pet weer op mogen (dat mocht traditioneel alleen in de zomermaanden). En iedereen in Finland die met goed gevolg de middelbare school heeft afgesloten draagt met Vappu trots zijn of haar pet. Ongeacht leeftijd, sociale klasse of subcultuur - die pet past ons allemaal. De hele Finse bevolking leek zich in Helsinki verzameld te hebben...

Daarna had ik een etentje bij Karl-Johan. Het eten was werkelijk van hoge kwaliteit, en ik leerde enkele Zweedse en Finse drinkliederen - ik bedacht dat ik eigenlijk geen Nederlandse drinkliederen ken. Na kaviaar en een goed stuk biefstuk volgde nog een exquise dessert en koffie, en parallel aan het eten was er wijn en bier en drank van het type "raketbrandstof". Erg geslaagd dus - al schrok ik een beetje van de rekening. Nou ja, een keer per jaar...

Na het eten vertrok ik met Ann-Christin naar Botta, een bar aan de noordzijde van het centrum. Na meer dan een half uur(!) wachten konden we naar binnen. Botta was ook al vol met witte petten, en met een in panterpakken gehulde band die Finse klassiekers (naar ik aanneem) ten gehore bracht. En in Botta was Gary, waarover ik eerder al sprak. Na vier jaar zag ik 'm weer, geweldig! We dronken wat en bespraken onze avonturen als backpackers in Maleisië, Thailand en Laos. Lang geleden... maar mijn reizen in 2002 zijn eigenlijk nooit opgehouden. </melodrama> ;-)

Maandag bezocht ik Kaivopusto, het park in Helsinki waar men zich traditioneel verzameld, de dag na Vappu. Het park leek wel een vluchtelingenkamp, zo vol met mensen. Overal mensen die dronken, barbecue'den, of eenvoudig van de zon genoten. Maar het was zo druk, en er stonden lange rijen voor de schaarse toiletten. Mijn Japanse collega verwonderde zich over in het openbaar pissende vrouwen... Ik kon niet te lang blijven, moest nog wat werk verrichten, maar maandagavond had ik nog tijd voor een laatste bier met Gary.

Deze week was weer erg druk met veel papierwerk. Het gevoel dat mijn werk bepaald wordt door mijn Inbox is niet zo goed... Ik hoop de rest van de week tijd te hebben voor wat meer pro-actieve dingen - met name wat technische zaken. Er zijn zoveel interessante ontwikkelingen. Laat ik daar eens wat meer over schrijven! Maar niet nu... bedtijd.



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger