2006-05-27
 
hallelujah
HELSINKI - Het vorige weekend vermengden Finnen en non-Finnen zich in allerlei bars om het songfestival te bekijken; het resultaat is bekend: Lordi. Finnen zijn normaalgesproken tamelijk rustig, maar als Finnen internationaal iets presteren, komt er heel wat pattriotisme naar boven. Zelfs als het een aantal Orks betreft -- Kiss meets GWAR. En waar de Finse president, mevrouw Halonen, zich eerder afkeurend uitliet over de mannen, keerde ze na de overwinning terug op haar schreden. Gisteravond overhandigde ze hen zelfs de sleutel van Finland, waarna Lordi een overwinningsconcert gaf in het centrum van Helsinki. De Kauppatori was vol met zo'n 90.000 schreeuwende, trotse Finnen. Het vuurwerk explodeerde, de drums donderden en de gitaren scheurden door de lucht. Een woud van handen met duivelshoorns. Hallelujah!

Morgen vliegt Ann-Christin naar Zuidoost-Azië, om daar ongeveer vijf weken rond te reizen. Veel plezier!! Er is zoveel te zien daar... maar ik zal haar missen...

Gelukkig heb ik nog wel wat andere activiteiten; zoals modest. Er was zowaar al een kleine sneak-peek beschikbaar van de code, zo las ik via Philips blog :-) De code is echter nog niet helemaal klaar voor wijde verspreiding; ik ben best een voorstander van release early, release often, maar ik wil wel dat eerst alle basisfunctionaliteit goed werkt. De architectuur moet uitgewerkt zijn, anders worden bijdragen alleen maar contraproductief.

Philip stelt zich in zijn blog de vraag of hij tinymail een framework of een library moet noemen. Wel - ik zou het zeker een framework noemen - de gebruiker van tinymail bouwt verder bovenop wat reeds daar is, kan zonodig dingen vervangen, enzovoort. De samenhang is veel sterker dan bij een library. Er is ook niets mis met design patterns en allelei andere hippe woorden. Ook al zijn ze wat 'verdacht': da's met name omdat de termen vaak gebruikt worden door mensen die ze niet begrijpen... Patterns en frameworks zijn natuurlijk slechts een middel, niet het doel. Mijn doel is het maken van goede software - en daarbij is ook belangrijk om keuzes te maken. Maak flexibel wat zinnig is flexibel te maken, maar niet meer. Goed voorbeeld: Ruby on Rails. Een framework, ja, maar een framework dat keuzes maakt, en met groot succes. J2EE is wellicht flexibeler, maar niet eenvoudiger of zelfs krachtiger... Een Perl-adagium luidt: make easy things easy, and hard things possible.

Dat gezegd hebbend, vind ik (als tevreden gebruiker), tinymail zeker niet overdreven flexibel. Natuurlijk is het soms flexibeler dan wij voor modest nodig hebben, maar da's niet meer dan normaal, omdat het slechts een van mogelijk vele tinymail-gebruikers is. De tinymail-lego is tamelijk eenvoudig samen te voegen, en aan te vullen met eigen blokken. En da's geen kleine prestatie, gezien de vele details in onderliggende componenten, zoals libcamel. Terzijde: het gebruik van G_LIKELY/G_UNLIKELY in tinymail is wellicht wat overdreven. Nou ja, het is schadeloos...


1 Reacties:

ik zaal jou ook missen.. liefe schatje.. xxx jou..devil in desguise

By Blogger ac, at 28/5/06 01:51  

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger