2008-11-29
 
duisternis
HELSINKI - Eind november. Voor de aankomende week staat een bruiloft in Rome op het programma; een kleine ontsnapping aan de Finse duisternis.

ttb

Na zo'n drie jaar een nieuwe versie van ttb, een programma voor het bekijken van teletekst pagina's op GNU/Linux. Nog steeds ontvang ik bijna wekelijks een e-mail van eenttb-gebruiker. Soms met een wens om iets toe te voegen, vaker alleen met een kort 'bedankt!'; maar in al die tijd nul bug reports. Dat betekent niet dat ttb perfect is. Tot nu :) Ik heb eindelijk een nieuwe versie uitgebracht - ttb 0.9.5. Versie 0.9.5 brengt geen nieuwe features, maar verbetert enkele kleine cosmetische onvolkomendheden, en voegt een hulpdialoog toe. Dat laatste is nuttig; veel van de vragen die ik ontving betroffen dingen die al ingebouwd zijn, maar onbekend bij de gebruiker.

texdrive

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog een programmaatje geschreven om wiskundige formules in webpagina's op te nemen: TeXDrive.

Zeer trouwe lezers van mijn blog herinneren zich wellicht WebTex, een programmaatje dat ik in Melbourne schreef. Behalve wiskundige formules was het ook mogelijk om het sierlijke Thaise schrift te gebruiken; die laatste feature schreef ik in een 100-baht-per-nacht hostel in Khao-San in Bangkok.

In het iets rustiger Lauttasaari in Helsinki heb ik TexDrive geschreven, en dat doet ongeveer hetzelfde. Het verschil is dat mijn nieuwe implementatie is emacs-lisp is, en vooral voor emacs-gebruikers is het heel eenvoudig; maar ook niet-emacs-gebruikers kunnen TexDrive gebruiken, zie de webpagina voor de instructies.


2008-11-02
 
...wel makkelijker
HELSINKI - Eind jaren '90 voerde ik een kleine polemiek met de belastingdienst over het feit dat er geen Linux-versie van het aangifteprogramma was. Zoals zovelen toen (en nu :-) was ik behoorlijk onverzettelijk en overtuigd van mijn gelijk. En dat is ook niet zo moeilijk bij een discussie met iemand die de technologie niet volledig begrijpt, een onschuldige ambtenaar geconfronteerd met iets buiten zijn denkraam. Tegenwoordig is Linux op de desktop nog immer wat obscuur, maar veel meer mensen hebben er gehoord. En voor op professioneel gebied kom je Linux werkelijk overal tegen, als is er daarvoor wel enige selection bias.

Maar goed, tegenwoordig kan ik mijn belasting doen met het Linux aangifteprogramma; natuurlijk valt er nog wel wat op aan te merken. Het ziet er een beetje clunky/retro uit, werkt alleen op x86/AMD64, en mensen klagen over vermeende licentieschendingen. Maar goed, het aangifteprogramma is, en het werkt. Alles dankzij mijn inspanningen; maar ik heb er nooit de erkenning voor gekregen ;-) Net als David Hasselhoff.


2008-11-01
 
oktober
HELSINKI - Hoogste tijd om mijn blog weer eens bij te werken. Er waren tijden dat ik bijna dagelijks wat schreef -- ik beleef kennelijk niet zo veel tegenwoordig :). De echte reden - zo hou ik mezelf voor - is eigenlijk dat ik juist veel te doen heb. En na een tijdje niet schrijven, ligt de drempel een stuk hoger.

Maar goed; waarmee ben ik dan toch zo druk? Alleerst natuurlijk mijn werkzaamheden bij Nokia. Ik zit tegenwoordig wat meer in de research hoek, en ik werk aan het NoTA-project - een soort embedded CORBA. Er zijn veel mensen en bedrijven bij betrokken, met uiteenlopende wensen. Tegelijkertijd proberen we de ontwikkeling in de juiste banen te leiden, hetgeen gelukkig in toenemende mate goed verloopt.

Ik ben ook nogal actief op sportgebied; ik probeer elke dag toch wel een uurtje te besteden aan wat lichaamsbeweging. In de gym in de kelder van kantoorRuoholahti, waar ik werk. Of hardlopen. Na mijn eerste marathon, ben ik van plan er nog enkele te rennen in 2009, en ik probeer een beetje in vorm te blijven. Een subdoel is de Helsinki City Run ('HCR', een halve marathon), die mei 2009 gehouden wordt. Die heb ik natuurlijk al twee keer volbracht -- een nieuwe uitdaging is nu om zoveel mogelijk anderen daarvoor te interesseren. Deze week hebben we al driemaal getraind - met AC, Marius, Ivan en David. Het zou leuk zijn nog wat mensen met het hardloopvirus te besmetten. Het zal moeite kosten om iedereen 'aan boord' te houden. Maar ik hoop dat het gevoel van verbetering voldoende energie geeft.

[ Overigens, voor iedereen die ook rent/fietst/... en een Nokia telefoon met GPS heeft: ik kan de Nokia Sportstracker aanraden. Met het gratis programma kan men precies de afgelegde route zien, de tijd, de afstand en de snelheid op elk moment. En met de Sportstracker website kun je die vergelijken met anderen tijden, van jezelf of anderen. ]

Tijdens het hardlopen beluister ik graag hoorboeken, maar in toenemende mate heb ik die vervangen door podcasts over onderwerpen die me interesseren - technische zaken, filosofie, biologie, militaire historie, psychologie, noem maar op. Ik probeer veel verschillende, en via een darwinistisch selectiemechanisme blijven er dan hopelijk enkele interessante over, zo leert de wet van Sturgeon ons.

Ik ben ook nog een hobbyprojectje gestart, 'mu', een programma voor indiceren en doorzoeken van e-mails. Ik moet mijn programmeerenergie tenslotte ook nog ergens kwijt, en ik vind het leuk om allerlei experimentjes te doen die ook nog ergens toe leiden. Veel van de technische dingen beschrijf ik overigens in mijn engelstalige blog.

Ik ben ook weer druk aan het lezen; in het bijzonder wat boeken en papers rond AI; dat vakgebied brengt veel interessante zaken tezamen, zoals beslissingstheorie, rationaliteit, neurologie etc. Ik wat skeptisch over de zg. 'singularity', met name hoe snel die zal plaatsvinden; maar in ieder geval heeft het veel interessant leesvoer opgeleverd. Ik wil echter nog wat meer fictie lezen, zoals Moby Dick dat ik in Griekenland las.

Inderdaad, ik was in Griekenland met AC, die begin september mij ingetrokken is in mijn paleis in Lauttasaari. Als laatste goede bericht nog het feit dat voor de vijfde maal oom geworden ben na de geboorte van Abe.

Zo, nu is mijn leven weer afdoende beschreven, denk ik :-)



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger