Odyssea
Dirk-Jans saaie reisverslag...
::20020824::
sawadi... het is inmiddels alweer *zaterdag*; de tijd -=vliegt=-. De dagen in Bangkok hebben weinig met backpacken ofzo te maken; dit is meer *vakantievieren*. De afgelopen dagen laten zich dan ook goed beschrijven door 'meer van hetzelfde', in positieve zin. Maar aan alles komt een einde; zoals gezegd vertrek in dinsdag naar Cambodja. Van hen die mij reeds voorgegaan zijn, kreeg ik de waarschuwing niet met de 'bus' te gaan; in werkelijk is dat namelijk een pick-up; zij hadden zo'n tien uur (inclusief omwegen) in de open lucht gezeten, vrezend voor hun leven (want slechte wegen, slechte chauffeurs), en het regende ook nog... hmmm.. ik denk dat ik maar met de trein ga.

Nog heel wat omzwervingen door Bangkok gemaakt; de taxichauffeurs proberen je vrijwel zonder uitzondering te bedriegen op een of andere manier; als je een vaste prijs afspreekt vragen ze zeker 3 a 4 keer het reele tarief; meestal gebruiken ze de meter; die biedt echter de mogelijkheid om via een omweg naar de plaats van bestemming te gaan; voor hetzelfde traject heb ik zo tussen de 89 en 143 baht moeten betalen... Tja. Wat doe je er aan; mijn Thais is niet echt vloeiend ofzo, en ik heb ook wat moeite met het Bangkok dialect ;-) Gisteren naar een enorm winkelcentrum geweest, vlakbij het zg National Stadium; erg Singapore-achtig allemaal, maar leuk om er wat rond te lopen. De terugweg naar Khao San road is zo'n 5 kilometer, waarvoor een taxi mij 250 baht wou rekenen; afdingen onder de 200 lukte niet. Aangezien het spitsuur was en een taxi toch niet erg opschiet, besloot ik te gaan hardlopen -- met recht 'hardlopen in de sauna' zeg! En ongelooflijk gezond natuurlijk, een half uur hardlopen in de frisse Bangkokse stadslucht ;-)

Over mijn hostel zou ik ook wel een boek kunnen schrijven; wat een vreemde vogels zitten daar. Wat minder aantrekkelijk zijn de kakkerlakken, die met de dag lijken te groeien, of de zieke-hond lucht die er hangt. Ik probeer er niet al te veel te zijn; in ieder geval is het tamelijk goedkoop. Mijn Enschedese studentenhuis heeft me in ieder geval totaal onverschillig gemaakt van dit soort omstandigheden; ik kan me voorstellen dat veel mensen het er geen week zouden uithouden... Opvallend weinig eskimo's hier, trouwens.

Hopelijk gaat de 'Reageer'-functionaliteit weer snel functioneren; ik kan er zelf helaas weinig aan doen.

Tenslotte, ik ontving wat geruchten uit Nederland over ongerustheid over al die vrouwen hier; wees gerust, ik heb me terughoudend opgesteld, en geen al te domme dingen gedaan.

::20020821::
...my preciousssss.... Het is alweer woensdag; drie weken onderweg in Azie en nog steeds in Bangkok. Het is echt onvoorstelbaar (voor mij) dat ik nog maar drie weken geleden vertrok; al zoveel dingen gezien, gedaan, zoveel mensen ontmoet. Alsof ik al die tijd in een achtbaan zit.

Mijn Engelse 'mate' Gary is inmiddels naar Cambodja vertrokken, naar Phnom Pen, Angkor, The Killing Fields en natuurlijk The Cow Fields. Ik zie hem wellicht weer in Laos. We hebben de afgelopen dagen veel tijd doorgebracht met het analyseren van het Thaise nachtleven; maar er valt hier ook erg veel te analyseren. We zijn niet veel verder gekomen dan deze ene Kho San Road (of Kho San Load, zoals men hier zegt). Eergisteren ging we na het consumeren van wat Amsteltjes in het hostel wederom naar Gulliver's, ongeveer tegenover mijn hostel; een alleszin gezellige avond volgde. Toen de lichten aangingen, zo rond kwart voor twee, werden we door twee Thais meegesleept door wat steegjes en achterin een cafe drie trappen omhoog kwamen we terecht in een soort disco met alleen maar Thais; enige Heinekens later weer vertrokken; met diezelfde twee Thais (Gary's idee...) Aangekomen bij mijn hostel werd een van de twee (waar ik drie woorden mee gewisseld had) wat al te vriendelijk. Ik zag haar niet echt zitten; maar dat maakt hier niets uit. Het kostte me welhaast fysiek geweld om die vrouw weer weg te krijgen [en ja dit is echt wat er gebeurde]. En toen vroeg ze toch nog om geld (100 baht == 2,5 euro) 'for food'. Bah. Zoek normaal werk ofzo.

Gisteravond was een stuk beter; er zijn ook *leuke* Thais; maar je moet goed oppassen.

Gisteren ook nog de prachtige grote tempel en het paleis van de koning bezocht; erg indrukwekkend. De tempel heeft zoveel goud dat je welhaast een zonnebril moet dragen als je er rondloopt; maar hij is echt prachtig om te zien; je zou er bijna Boeddhist van worden! Verder nog wat rondgelopen, een rondvaart gemaakt (nooit doen -- duur en niet leuk).

De komende dagen maar een beetje rustig aan; boekje lezen ofzo. Het leven bestaat tenslotte uit meer dan uitgaan. Een beetje bijkomen van de Bangkokse nachten. Of misschien toch nog even naar Pat Pong; het 'red light district' alhier; er schijnt daar een vrouw te zijn die iets heel bijzonders met een goudvis kan... hmmm...

Nu eerst maar even een hapje eten... ik hou jullie op de hoogte. Bedankt voor alle email en reacties.

::20020819::
Ha! Nog steeds vanuit Bangkok; en nog steeds alles prima hier. Ik heb vandaag eindelijk die visa-procedure opgestart (in het weekend werken ze niet op de ambassades); volgende week maandag 1800 uur krijg ik de visa voor Vietnam, Cambodja en Laos. Dat betekent dat ik nog een dikke week de tijd heb om Thailand te doorkruisen.

De komende week ga ik wat tripjes maken; in ieder geval naar de Bridge on the River Kwai (geweldige film ook); maar er zijn hier *zoveel* plekken om te bezoeken. Morgen ga ik de grote Boeddhistische tempel alhier bezoeken. Noord-Thailand bewaar ik voor als vanuit Laos weer terug in het land kom.

Ik zit hier nu heerlijk ontspannen in een internetcafe; ik heb een koptelefoon op, en beluister een van mijn meegenomen cd's met favorieten. Zometeen even een hapje eten, kraampje op straat enzo, een Amstelbiertje en vervolgens de nacht in, terwijl een licht briesje voor wat verkoeling zorgt. Het kon slechter allemaal....

Ik zal jullie verder maar niet verder vervelen met allerlei verhalen over bier, Thaise vrouwen enzo; met Gary kwam ik tot de conclusie dat Bangkok een beetje is als de Ring (uit Lord of the Rings, one ring to rule them all); aantrekkelijk om te dragen, maar je kunt 'm maar beter op tijd weer afdoen, voordat 'ie je brein overneemt ;-)

::20020818::
Boe. Nog steeds in Bangkok; mijn lichamelijk herstel verloopt prima; het verband is al van m'n rug gevallen, en de onderliggende wonden lijken goed geheeld te zijn. Ik voel m'n knie nog een klein beetje, maar kan hopelijk snel weer meedoen met de ochtendgymnastiek e.d.; mijn rug ziet er wel uit als een slagveld, maar dat komt met name doordat ik behoorlijk aan het vervellen geslagen ben. Verder nog zo gezond als een vis!

De afgelopen dagen waren alleszins leuk; overdag niet zoveel gedaan; beetje rondlopen en wat low-profile sightseeing. Omdat het hier zo warm is, verliest je lichaam veel vocht; 's avonds probeer je dat dan weer zo veel mogelijk aan te vullen. Bijvoorbeeld met Amstelbier, dat hier overal voordelig verkrijgbaar is. Of met melk, dat hier onder het merk 'Dutch Mill' wordt verkocht.

Het uitgaansleven hier is echt opmerkelijk. Samen met de eerdergenoemde Gary ben ik naar bar Gulliver's gegaan; de clientele bestaat voor ongeveer 50-50 uit westerlingen en Thais. De Thaise vrouwen aldaar lijken welhaast geobsedeerd door het idee een westerling te vinden; alleszins mooie vrouwen komen van alle kanten op je af om met je te praten, of te dansen (no way); sommigen knijpen je in je billen! En ik heb het niet over prostituees ofzo, maar 'normale' vrouwen. Heel bizar allemaal. Alle reden dus om extreem achterdochtig te worden; ze lijken echer niet direct uit op huwelijk + verblijfsvergunning ofzo, of op je geld. Maar om de een of andere reden ben je hier een soort godheid. Erg vervelend allemaal.

Ben ook een beetje aan het plannen voor mijn reis naar Cambodja, eind deze week ofzo. Visa verkrijgen kan hier op elke straathoek, al is het verstandig wat prijzen te vergelijken. Ik moet ook m'n visum voor Vietnam regelen, maar dat heeft als vervelende bijkomstigheid dat je precies in- en uitreisdatum moet vermelden. Hmm...

Vandaag nog wat tempels bezocht met een Thaise; ik was niet helemaal voorbereid en mocht de werkelijk prachtige grote Boeddhistische tempel niet in. Terwijl Boeddha zelf breed glimlachend *met ontbloot bovenlichaam* zijn aanbidders ontvangt, mocht ik niet naar binnen omdat ik een korte broek droeg -- erg hypocriet allemaal. Daarna nog deelgenomen aan wat vreemde rituelen bij een wat minder streng heiligdom, wat wierook en kaarsen gebrand en goudpapier op een beeld gesmeerd; en wat olie in een olielamp gegoten. Tja. Baat het niet dan schaadt het niet. Was wel interessant overigens.

Info

Reisschema

Contact

Mail Dirk-Jan

Archief

Links

DJCB Software
ArtOlive

Advogato
Gnome
GNU
Kuro5hin
Slashdot
Straightdope
This page is powered by Blogger. Isn't yours? weblog commenting
(c) 2002 Dirk-Jan C. Binnema (djcb)