2004-12-28
 
DEN HAAG

Tijd om mijn blog weer eens bij te werken. Er is heel wat gebeurd sinds de vorige editie. Op kerstavond overleed mijn oma (Beppe), op 91-jarige leeftijd. Altijd gezond, maar nu in ongeveer een week was het afgelopen. Morgen is begrafenis.

Ik ben mijn spullen aan het pakken voor Helsinki. Ik heb er zin an. In tegenstelling tot eerdere berichten, lijkt het niet onmogelijk om een gemeubileerde kamer te vinden, en dat is eigenlijk wat ik zoek. Om nu mijn verblijf aan Finland met een bezoek aan IKEA te beginnen, daar heb ik niet zoveel zin in. Maar het bemiddelingsbureau stuurde me een lijstje met appartementen in en om Helsinki. De huren lijken ook niet erg hoog. Maar natuurlijk heb ik de appartementen nog niet *gezien*. Dat zal ik volgende week (!) maar eens doen. In eerste instantie verblijf ik in een hotel, totdat ik een leuk apartement gevonden heb.

Ik ben nu aan het bekijken hoe ik mijn schamele bezitting mee kan nemen. Ik den dat ik het in een paar tassen en een paar dozen mee kan nemen, en met een lichte toeslag moet het wel lukken alles gewoon in het vliegtuig mee te nemen.

Een van de dingen die ik zeker meeneem is mijn nieuwe computer; ik heb bij m'n buren van Computerland een AMD64/3400 gekocht. Razendsnel systeem! Ik heb Ubuntu geïnstalleerd, die een echte 64bit distro hebben gemaakt. Installeren was zo simpel als het Ubuntu-schijfje in de CD-lade schuiven; alles werkte out-of-the-box. Totdat ik kernel 2.6.10 installeerde natuurlijk, maar inmiddels is alles weer hersteld. Het enige dat nog niet werkt is de afstandsbediening van de TV-kaart (ja ik kan ook TV kijken :-), Maar goed, dat komt nog wel.

Rare beelden vanuit Patong, Phuket... waar ik in maart nog rondliep. Ik herkende de straten op TV. Ik heb contact met een paar mensen in de regio, Burg is veilg, maar Aini uit Maleisië heeft wat vermiste familieleden...


2004-12-20
 
DEN HAAG - Het was een van mijn laatste weekenden hier in Nederland...

weekend

Vrijdag had ik een expat-party in Amsterdam, en zoals de foto toont, heb ik me gedragen als een engeltje:-) Vele buitenlandse werknemers, met name uit de Angelsaksische landen, kwamen in café Coco's bijeen om zich eens ouderwets te buiten te laten gaan. De kerstman is een huisgenoot, hetgeen het binnengaan wat vergemakkelijkte. Ik wilde natuurlijk niet onderdoen voor de anderen, en dronk stevig mee. Stevig genoeg om zaterdag behoorlijk beroerd wakker te worden. Nou ja, dat hoort erbij. Natuurlijk weet ik best dat als je teveel drinkt, je je dan de volgende dag wel eens slecht kunt voelen. Maar wat zo vreemd is, is dat die gedachte de hele avond geen moment bij mij is opgekomen. Tja.

Zaterdag heb ik gebruikt om weer een beetje bij te komen, wat ten dele lukte :)

Zondag was het tijd om mijn verjaardag (en die van neefje Jip en nichtje Jasmijn) te vieren met mijn familie. We ontmoetten elkaar bij een pannekoekenrestaurant in Bunnik. Het was erg gezellig, en ik kreeg maar liefst drie warme wintertruien. Die zullen we zeker goed van pas komen! En nog wat boekjes (waaronder een Fins-voor-beginners), en een scheurkalender.

Voor Jip had ik een vliegtuig gekocht, en voor Jasmijn een kleine magnetronoven. Ze leken er best blij mee. Toegegeven, het is wel wat erg rolbevestigend om een jongen een vliegtuig te geven, en een meisje keukengerei; aan de andere kant, ze kunnen het niet vroeg genoeg leren :-)

Vandaag zijn mijn huisgenoten het huis aan het leeghalen en de spullen aan het verplaatsen naar hun nieuwe huis, zodat er plots geen bank, tv of meubels meer zijn. Koelkast is er *nog* wel, alsmede magnetron (bij nader inzien helemaal geen product voor vrouwen, maar juist voor koks zoals ik!)

fins

Goed, vloeiend zal ik niet snel worden, maar ik ga proberen me wat basisdingen van de Finse taal meester te maken. Met het boekje dat ik daarvoor heb moet dat lukken. Wereldwijd spreken zo'n zes miljoen mensen Fins, en het heeft de reputatie erg moeilijk te leren te zijn, met name omdat het op weinig andere talen lijkt. Van de talen met enige populariteit, is Fins alleen het Estisch en in mindere mate het Hongaars verwant. En in tegenstelling tot de Germaanse talen (Nederland, Engels, Duits, Zweeds, ...), Romaanse (Latijn, Frans, Spaans,...) en Slavische (Russisch, Pools, Tsjechisch, ...) behoren ze niet tot de Indo-Europese taalfamilie.

Oh, er is toch nog een verwante taal: Tolkien liet zich door het Fins inspireren voor Quenya, een van de talen van de Elfen.

Goed, de taal zelf. Dies is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het Fins ken liefst 15 naamvallen, Wikipedia heeft een voorbeeld:

Finnish cases
Case Suffix English prep. Sample Translation
Grammatical
nominatiivi   - talo house
genetiivi -n of talon of (a) house
akkusatiivi   - talo house
partitiivi -(t)a - taloa house (as an object)
Locative (internal)
inessiivi -ssa in talossa in (a) house
elatiivi -sta from (inside) talosta from (a) house
illatiivi -an, -en, etc. into taloon into (a) house
Locative (external)
adessiivi -lla at, on talolla at (a) house
ablatiivi -lta from talolta from (a) house
allatiivi -lle to talolle to (a) house
Marginal
essiivi -na as talona as a house
translatiivi -ksi to (role of) taloksi to a house
instruktiivi -n with (the aid of) taloin with the houses
abessiivi -tta without talotta without (a) house
komitatiivi -ne- together (with) taloineni with my house(s)
Zelfstandige naamwoorden zijn dus onderhevig aan naamvallen, net als bijv. bij het Latijn (denk aan de scene uit The Life Of Brian). Persoonlijke voornaamwoorden worden op gelijke wijze vervoegd. Het Fins kent geen geslachten voor zelfstandige naamwoorden of zelfs persoonlijke voornaamwoorden (hij of zij is hän). Het Fins kent geen toekomende tijd.

Ik denk dus dat mijn Fins voorlopig niet vloeiend zal zijn... Laat ik dan in ieder geval proberen wat nuttige zinnetjes uit mijn hoofd te leren. Ik zal verslag doen van mijn pogingen... Mijn aanpak is om allereerst zoveel mogelijk feitjes over de taal te leren, om daarmee Finnen te imponeren... in het Engels :-)

Saanko esitellä itseni?
Nimeni on Dirk-Jan
Olen kotoisin Hollanista
Olen täällä töissä

misc

Er staan wat interessante artikelen in het Red Hat Magazine van deze maand, bijvoorbeeld over het ontwikkelen van user-interfaces en de interne werking van gcc (aardig artikel; niet al te gedetailleerd, maar geeft een goed overzicht van wat gcc 4.0 voor leuks biedt).

Ik hielp gisteren nog iemand met z'n Ubuntu-systeem. Deze iemand had alleen Windows-ervaring, maar de installatie verliep vlekkeloos. Het enige wat ik nog even moest doen was Samba en Apache installeren. Da's natuurlijk niet zo moeilijk, maar valt (voorzover ik weet?!) wel ver buiten de Ubuntu-experience. Ik heb smb.conf en apache2.conf even aangepast, smbpasswd, enzovoort. Van een 'echte systeembeheerder' mag je verwachten dat 'ie dat kan doen, maar voor een echte eindgebruiker zuigt dat een beetje. Er is overigens wel een Konqueror-plugin, maar da's niet zo handig. to talolle to (a) house Marginal essiivi -na as talona as a house translatiivi -ksi to (role of) taloksi to a house instruktiivi -n with (the aid of) taloin with the houses abessiivi -tta without talotta without (a) house komitatiivi -ne- together (with) taloineni with my house(s) Zelfstandige naamwoorden zijn dus onderhevig aan naamvallen, net als bijv. bij het Latijn (denk aan de scène uit The Life Of Brian). Persoonlijke voornaamwoorden worden op gelijke wijze vervoegd. Het Fins kent geen geslachten voor zelfstandige naamwoorden of zelfs persoonlijke voornaamwoorden (hij of zij is hän). Het Fins kent geen toekomende tijd.

Ik denk dus dat mijn Fins voorlopig niet vloeiend zal zijn... Laat ik dan in ieder geval proberen wat nuttige zinnetjes uit mijn hoofd te leren. Ik zal verslag doen van mijn pogingen... Mijn aanpak is om allereerst zoveel mogelijk feitjes over de taal te leren, om daarmee Finnen te imponeren... in het Engels :-)

Saanko esitellä itseni?
Nimeni on Dirk-Jan
Olen kotoisin Hollanista
Olen täällä töissä

misc

Er staan wat interessante artikelen in het Red Hat Magazine van deze maand, bijvoorbeeld over het ontwikkelen van user-interfaces en de interne werking van gcc (aardig artikel; niet al te gedetailleerd, maar geeft een goed overzicht van wat gcc 4.0 voor leuks biedt).

Ik hielp gisteren nog iemand met z'n Ubuntu-systeem. Deze iemand had alleen Windows-ervaring, maar de installatie verliep vlekkeloos. Het enige wat ik nog even moest doen was Samba en Apache installeren. Da's natuurlijk niet zo moeilijk, maar valt (voorzover ik weet?!) wel ver buiten de Ubuntu-experience. Ik heb smb.conf en apache2.conf even aangepast, smbpasswd, enzovoort. Van een 'echte systeembeheerder' mag je verwachten dat 'ie dat kan doen, maar voor een echte eindgebruiker zuigt dat een beetje. Er is overigens wel een Konqueror-plugin, maar da's niet zo handig.


2004-12-17
 
DEN HAAG. De kruitdampen van mijn verjaardag zijn opgetrokken. Ik kijk terug op de ruïne van mijn leven :-) en vooruit naar de naderende uitdagingen in het noorden. Iedereen lijkt allerlei eigen wensen te hebben waar het hun mobiele telefoon betreft, en ik luister goed naar de suggesties.

Mijn verjaardag was geslaagd - dat wil zeggen, het is me gelukt om 32 te worden! Louise gaf me een zeer welkome warme sjaal, Ulrike stuurde een cool Berlijns 'djcb'-tshirt. En ik wat vriendelijke wensen uit diverse uithoeken van de wereld, zoals Den Haag, Amsterdam en Hellendoorn.

Ik ben ook bezig met mijn volgende leven, in Finland. Werken bij een groot bedrijf en in het buitenland vergt een hoeveelheid papierwerk waar de gemiddelde shredder van zou kokhalzen. Ik wordt ook gebombardeerd met emails voor allerlei aanvullende diensten, zoals het verschepen van mijn bezittingen -- die ik niet heb (ik hoor mijn vader klagen over die dozen in zijn kelder...). Een paar tassen/rugzak zou genoeg moeten zijn. En een doos met wat computerrommel. Het verschepen van spullen wordt weliswaar vergoed, maar telt mee als loon, zodat ik er belasting over moet betalen - en da's niet zo heel weinig in Volksrepubliek Finland.

Een andere belangrijk punt is natuurlijk mijn huisvesting ter plaatse. Gezien mijn materiële status lijkt het handig om een gemeubileerd appartement te nemen, maar die schijnen tamelijk zeldzaam te zijn in Finland. Dus moet ik in Finland eerst naar IKEA of equivalent voor bed, tafel en stoelen etc. Om nog maar te zwijgen over potten, pannen, borden, bestek,... tv, koelkast, ... Hmmm. Voor expats geldt in Nederland vaak nog een soort Ausländer-tax, dat wil zeggen, huren gaan plots met 200 euro (of meer) omhoog. Nou ja ik kan altijd nog snel een jonge knappe rijke eenzame Finse vinden natuurlijk, met een groot huis.

Om vast een beetje in de stemming te komen, ga ik vanavond naar expat christmas party in Amsterdam; dankzij mijn goede contacten met de kerstman aldaar, mag ik hopelijk naar binnen. Ja, een expat word ik, een mooi woord voor gastarbeider. Ik heb heel wat expats ontmoet. Met name die in Bangkok waren een beetje... gek.

Ik las The curious incident of the dog in the night-time van Mark Haddon, over een jongetje dat aan het Syndroom van Asperger (zoals 'Rainman') lijdt. Het is een tragikomisch boek, over een slim jongetje dat geen gevoel voor mensen heeft.

EricE is vader geworden van Frank - gefeliciteerd!


2004-12-14
 
DEN HAAG.

jarig

Wel een beetje raar, 32 jaar. Inderdaad, vandaag, 14 december, ben ik jarig. Op 14 december 1972 werd ik geboren in het pittoreske Almelo, en dus word ik vandaag maar liefst 32. Oftewel 2x2x2x2x2 jaar oud, ofwel 25, oftewel behoorlijk oud. En ik kan me nog herinneren dat ik mensen van 12 al behoorlijk oud vond!

Hmmm... het is een goed tijdstip om eens na te denken over mijn verdere plannen. Over 365 dagen heeft de aarde weer een baantje getrokken rond de zon, en ben ik weer jarig, inshallah. Als ik dan terugkijk, wat heb ik dan allemaal bereikt?

Logische vraag is wat er sinds vorig jaar gebeurd is. Mijn vorige verjaardag was in Melbourne. Ik vierde mijn verjaardag in wat kroegen en ik herinner me met name dat bekend werd dat Saddam Hussein was opgepakt in Irak. Eind april was ik weer terug in Nederland, beetje gewerkt, en nu ben ik alweer jarig. *dat gaan snel*.

En nu ga ik weer op weg, naar het hoge noorden ditmaal. Hoe lang zou ik het uithouden in Finland? Ik las You know you have been in Finland too long when ..., met opmerkingen als:

20. You no longer look at sports pants as casual wear, but recognize them as almost formal wear.

21. You have undergone a transformation:
a. you accept mustamakkara (Black blood sausage) as food
b. you accept alcohol as food
c. you accept.

22. You understand why the Finnish language has no future tense
Kortom, het geklaag van expats overal ter wereld... Alles is reg, al is alles nie reg nie.

2004-12-13
 
DEN HAAG.

Terwijl ik dit schrijf, zijn mensen beneden op straat bezig om wat aanvulling voor hun huisraad te zoeken. Ik heb met m'n verhuizende huisgenoten de overtollige meubels naar beneden gesleept. De koelkast, de bank, een matras en wat tafeltjes zijn al weg. Maar de TV, een fornuis en nog meer rommel staan er nog... Hoeveel zal er nog overblijven voor de mannen van het grof vuil, morgenochtend?

xylo

Jasmijn leek blij met xylometalofoon, en ikzelf ook, eerlijk gezegd. Ik probeerde wat eenvoudige melodietjes. Vader Jacob, Boer Er Ligt Een Kip In 't Water, dat soort repertoire. Maar zoals voor zoveel dingen, mis ik ook elk talent voor het maken van muziek (net als voor het maken van foto's...). Maar leuk was het wel. Het Wilhelmus ging wel aardig, overigens.

De Finse buurvrouw van mijn zus gaf me een hele reeks goed tips op zoek naar woonruimte in Helsinki. Gezien de temperaturen ter plekke lijkt het me wel verstandig om te vragen of de huren inclusief g/w/l zijn...

nuttige spam

Ik kreeg een spamberichtje:
Hello,

I have visited www.teletekstbrowser.nl and noticed that your website is
not listed on some search engines.  I am sure that through our service
the number of people who visit your website will definitely increase.
[...]
Hmm... www.teletekstbrowser.nl?! Daar heb ik nog nooit van gehoord. Het blijkt een website van het Friese bedrijfje XSO te zijn, dat de officiële (Windows-only) teletekstbrowser maakt. Ze waren vriendelijk genoeg om ook de versie voor de Mac, en mijn versie (voor Unix/Linux) te vermelden. Zonder mij daarvan op de hoogte te stellen, overigens. En omdat mijn emailadres op die pagina staat, werd ik verblijd met deze spam...

Ik heb een verbeterde versie van mijn ttb gemaakt, met flitsend pictogram enzo; als de Q&A-afdeling tevreden is, zal ik uitbrengen :-)

rotterdam

Zondag bezocht ik Rotterdam en het Nederlands Architectuur Instituut met Milla, een architecte. Het toonde mij een heleboel lelijk gebouwen, zowel in Nederland als in Oost-Europa, waarover een tentoonstelling was. Gelukkig waren er ook mooie gebouwen bij. Architectuur is een interessante combinatie van vorm en functie die overal zichtbaar is, met wisselend succes...

Ik moet er maar eens een boek over lezen. Zoals een boek van Christopher Alexander; zijn benadering van architectuur als een verzameling patronen is ook in softwareland populair geworden. Hier en daar wel wat metaphysisch met Zen and the art of motorcycle maintenance-achtige begrippen als Quality Without a Name, maar, desondanks, samenhangend en erg concreet. Voor mijn volgende huis zal zijn Pattern Language zeker van nut zijn. Bijvoorbeeld voor de keuze van stoelen, plaatsing van lampen.


2004-12-09
 
DEN HAAG.

gefeliciteerd jasmijn krullerhuis!

Vandaag, 9 december, is de 2e verjaardag van mijn nichtje Jasmijn. Gefeliciteerd Jasmijn!!! Volgens geruchten wilde ze graag haar muzikale carriëre starten, dus ik moet op zoek naar een geschikt (stevig!) instrument om deze kleine Beethoven (maar dan met betere familieachtergrond!) een goede muzikale start te kunnen geven.

Hmmm... een xylofoon misschien? Hmmm... een xylofoon is alleen de versie van hout (ξυλον is hout in Grieks, zoals iedereen weet :-), wat ik zoek is een metalofoon.

suomi

Ik ben me wat aan het voorbereiden op het naderende vertrek richting het Hoge Noorden, waar 's winters de dagen kort zijn en de nachten lang, en de mensen hun zorgen uitzweten in de sauna... Het land van 187888 meren, van bittere kou en dure alcohol. Van de bevolking van Helsinki is zo'n 54% vrouw; en 6% buitenlander.

puhelin

Er zijn twee officiële talen, Fins (94%) en Zweeds (6%); Fins lijkt op geen enkele andere breedgebruikte taal, en het is dan ook lastig te leren. Zweeds is een Germaanse taal, en met enige creativiteit is de betekenis vaak wel te raden - en dat is gemakkelijk, want veel officiële opschriften zijn tweetalig.

puhelin betekent "telefoon" in het Fins.

hack

Ik heb ook wat aan mijn software gewerkt; sendxmpp had nog wat problemen met sommige Jabber-servers, zoals die van xs4all. Het probleem doet zich voor in XML::Stream, en ik heb schrijver ervan, XMPP-goeroe van het eerste uur Ryan Eatmon kunnen bereiken. Hopelijk kan het snel opgelost worden.

d'oh!

Iemand uit Hunan, China schreef me het volgende:
there is not any care. I have sexy and soft human bodies, have plump chests, and round thigh. I like and people that I like in warm romantic room, two people drink grape wine embrace and caress slowly together, like two people to see the pornofilm together too, then contact the naked body. Life in I very comfortable like this, can I of age get meeting and happiness of spirit in this piece too.
Hmmm....

misc

Internetbankieren bij de Rabobank gaat best aardig met FireFox, maar soms zijn er nog wat problemen. Die blijken echter makkelijk opgelost te kunnen worden. Belangrijkste tips: ga naar about:config, en zet network.http.keepalive op false, en browser.cache.check_doc_frequency op 1. Het werkt!

Lisp als stripverhaal.

Over metalofoons gesproken, ex-Pantera gitarist Dimebag Darrel is doodgeschoten tijdens een concert in een nachtclub in Columbus, OH.Believe the word - I will unlock my door - and pass - the cemetary gates.

En nog wat hele bijzondere dieren. Huh?!

Voor wie vóór de kerst nog behoefte heeft aan wat channeling of reiki, kan ik GreenFeet aanraden, de nieuwe paranormale helpdesk in Den Haag.


2004-12-06
 
DEN HAAG - 3°C hier.

Zo. Eindelijk schrijf ik weer eens wat. Mijn naderende vertrek uit Nederland vergt natuurlijk de nodige voorbereidingen. De laatste drie jaren was ik al een flink deel van het jaar diverse buitenlanden, waar ik me altijd thuis voel. Dagelijks ben ik ook nog wel een beetje in het buitenland op de een of andere manier - en dan heb ik het niet over de demografie van Den Haag. Ik schrijf en ontvang dagelijks e-mails van verre vrienden in warme of koude streken. Via chat kan ik ze bijna dagelijks 'spreken'. En met skype kan ik ze bellen. Het is niet zo zeer dat ik de hele tijd met verre plaatsnamen wil strooien, maar het is wel verleidelijk. Aan de andere kant maakt dat reizen me ook wel een beetje onrustig. Nog steeds kan ik mijn totale bezit ongeveer in een rugzak proppen. Zodat ik snel weer weg kan. Een rugzak met spullen en een koffer vol herinneringen.

Begin 2002 zat ik in een wat verwarrende tijd. Maar met mijn zuster en wat aanhang ging ik skiën in Oostenrijk. Dat was leuk - ik ben geen goede skiër, maar ook tamelijk onbevreesd! Op de laatste avond sprak ik met Marianne, mijn zusters-vriends-zuster, en zij ried mij aan om op wereldreis te gaan. Dat ik daar nooit eerder aan gedacht had. Het kostte me ongeveer vijf seconden om te besluiten dat dat een goed idee was. Natuurlijk geloofde niemand mij, in eerste instantie. Ergens in juli 2002 werkte ik in Amsterdam. Ik ging iets eerder weg. Even een ticket kopen - ik liep naar een reisbureau, en kocht een rond-de-wereld-ticket. Pas toen werd ik geloofd!

In augustus 2002 begon ik mijn reis, mijn odyssee. Ik was een beetje beduusd toen ik een aantal uren later in Singapore stond. Bloedheet was het er, ik liep wat doelloos rond. Vanaf dat moment liep het allemaal gladjes, waar ik ook was. Zoveel gezien, zoveel mensen ontmoet. Vaak oppervlakkige contacten, maar niet altijd. De afgelopen week heb ik nog met zeker vijf van hen contact gehad - meer dan twee jaar later! De reis voerde via Singapore naar Maleisië, naar Thailand en Cambodja, naar Viëtnam en Laos, naar Australë en Nieuw-Zeeland, en via Tahiti en de VS weer naar Nederland - 30 december 2002.

In augustus 2003 ben ik weer vertrokken, naar Australië. Mijn onrust was nog steeds niet bedwongen. Op vele fronten een geweldige reis en ervaring - zoals ik al uitgebreid beschreven heb. En veel geleerd over schuur- en schilderwerk. Tja. April 2003 was ik weer in Nederland. Weer gewerkt, en toevallig op een advertentie gestuit...

En nu dus op weg naar het koude noorden, een nieuw avontuur. Zoals gezegd verlopen veel van mijn contacten toch al op elektronische wijze, dus dat zal niet veel anders zijn in Finland. Maar het is toch een hele stap. Een nieuw land, een nieuwe taal, een nieuwe omgeving. Hoe lang ik er blijf weet ik natuurlijk niet. Maar avonturen zullen er zijn! Mijn odyssee is nog niet ten einde!

wordt vervolgd



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger