2006-12-20
 
het einde is nabij
HELSINKI - Kerst in nabij. Ik probeer alle mijn loose ends nog voor het eind van het jaar af te handelen, zodat ik vol nieuwe energie (blabla) het nieuwe jaar in kan gaan, met vele nieuwe, interessante projecten - how projects really work (en de Nederlandse versie).

freakonomics

Ik slaagde er ook nog in een boek te lezen - Freakonomics van Levitt/Dubner (blog). Het is een boek over hoe 'economische' motieven (geld/macht/eer) die bepalen hoe veel dingen in deze wereld, goed en slecht, tot stand komen. Via die economische benadering en wat statistiek komen ze tot interessante ontdekkingen. Zoals het frauderen van leraren en sumo-worstelaars, de economie van de crackhandel, en hoe legale abortussen de misdaadcijfers omlaag gebracht hebben. Vooral dat laatste is natuurlijk een beetje controversieel.

Het boek toont hoe de mens als 'economisch dier' op prikkels reageert, en nog meer hoeveel informatie er te vinden is met behulp van statistiek en data-mining. Het blijft natuurlijk moeilijk om correlatie en causaliteit te onderscheiden, en bijv. bij de koppeling abortus/misdaadcijfers vond ik de onderbouwing niet helemaal sluitend... maar misschien moet ik Levitts wetenschappelijke papers lezen, waarop het boek gebaseerd is. Het boek is best aardig, leuk voor in het vliegtuig ofzo...

klagen

Finnen staan niet echt bekend om hun positieve levensinstelling - en nu ontdekte ik dat er zelfs een Fins Klaagkoor is! Het is van vorig jaar, toen ze nog niet van Zweden gewonnen hadden, bij het Eurovisie Songfestival :-)

oplossingen

Hier zijn de oplossingen voor de raadsels van vorige keer:
1. Je hebt twee lonten, die elk precies één uur branden. De lonten zijn echter niet hetzelfde, en ze branden ook niet gelijkmatig - er zijn snellere en langzamere stukken. Hoe kan ik met deze twee lonten precies 45 minuten afmeten?

Antwoord: neem een lont, en steek het tegelijkertijd aan beide kanten, en tegelijkertijd ook een kant van het tweede lont. Na precies een half uur is het eerste lont totaal opgebrand, en het tweede lont voor de helft (in tijd). Steek nu de andere kant van het tweede lont aan. Het tweede lont is dan na een kwartier ook helemaal opgebrand. Half uur + 1 kwartier = drie kwartier.

2. Je hebt vijf flesjes met pillen; vier die alleen 'normale' pillen van 10 gram bevatten, en eentje met alleen giftige pillen van 9 gram. Je hebt een weegschaal, en je mag 'm eenmaal gebruiken. Hoe kan ik daarmee het flesje met giftige pillen vinden?

Antwoord: label de flesjes 1 t/m 5. Neem nu 1 pil uit flesje 1, 2 uit flesje 2,... en 5 uit flesje 5. Weeg al die pillen nu tezamen. Als alle pillen tien gram zouden wegen, zou het totaal (1+2+3+4+5) x 10 gram = 150 moeten wegen. Maar... het gewicht zal minder zijn. Stel dat het gewicht 146 gram is; dan waren er kennelijk 4 pillen van 9 gram, en zaten die in flesje 4. Dus, het flesje met giftige pillen heeft nummer (150 - gewicht)


2006-12-16
 
raadsels
HELSINKI - Ik heb weer wat boeken gelezen:

7 negotiating techniques

7 Negotiating Techniques (for people who don't like to negotiate) van Roger Dawson is een aardig boekje met wat tips over het voeren van onderhandelingen. Hij geeft zeven regels:

  1. Vraag altijd om meer dan je verwacht te krijgen;
  2. Wees altijd verrast en geschokt na het horen van het openingsbod van de andere partij;
  3. Zeg nooit 'ja' op het eerst bod;
  4. Laat de eerste concessie een kleine zijn;
  5. Doe nooit een concessie zonder iets terug te verlangen;
  6. Pas op voor / maak gebruik van 'good cop/bad cop' bij onderhandelingen met meerdere personen;
  7. Ga er nooit akkoord mee het verschil te delen.
Vooral aardig vond ik de verdere regels voor het uitonderhandelen (elkaar naderen) van een prijsverschil tussen aanbieder en koper. Voor iedereen is het opdoen van wat onderhandelingstechniek handig natuurlijk - maar ik vond dit boek toch wat plat. Bij veel van de beschreven onderhandelingen vond ik het allemaal wat onbeleefd ("what's in it for me?!"). Maar misschien ben ik heel naïef... Ik wil nog wel wat meer lezen over het onderwerp.

the world is flat

Het tweede boek dat ik las was The World is Flat, een lijvig boek van Thomas Friedman. Het draait om globalisering - hoe India en China een steeds belangrijkere plaats innemen in de wereld, en hoe we de globalisering omarmen moeten. In een 'platte wereld' zoekt productie altijd de goedkoopste/beste plaats, en de consument wordt daarmee gediend. De vele voorbeelden tonen hoe de wereld meer en meer verbonden is, en hoe oude tegenstellingen geslecht worden. Als 'expat' zie ik de globalisering natuurlijk van dichtbij, en ook bij mijn werk komen allerlei aspecten daarvan naar voren.

Er zijn daarbij natuurlijk een heleboel kanttekeningen te maken, en negatieve bijkomende effecten en groeipijnen, en Friedman beschrijft die ook uitvoerig. Dat balanceerde het boek; geen totale hosannalezing over globalisering, maar ook geen globofobe verhandeling over het allesoverheersende grootkapitaal. Voor de meeste betrokkenen is het leven allerminste slechter geworden door de nieuwe ontwikkelingen. Het is echter de vraag hoe die voordelen ook bij anderen te brengen, zonder direct de goede dingen van de bestaande maatschappijen/culturen de nek om te draaien.

Friedman is ook de uitvinder van de semi-serieuze Golden Arches Theory of Conflict Prevention, die stelt dat twee landen met een McDonalds-vestiging nooit een oorlog met elkaar zullen beginnen. Er zijn natuurlijk wat tegenvoorbeelden te bedenken (NATO versus Servië, Israël versus Libanon), maar er zit wel wat in: 'echte' oorlogen zijn zo ongelooflijk kostbaar, zelfs in ordinaire monetaire termen, dat moderne economiëen (die waar men ook McDonalds vindt) wel drie keer na zullen denken zich in een oorlog te storten waarbij die eigen economie bedreigd wordt.

Interessant boek.

how would you move mount fuji

Een ander interessant boek vond ik How would you move Mount Fuji van William Poundstone. Het 'leitmotiv' is de wijze waarop sollicitatiegesprekken bij Microsoft verlopen. Tijdens die gesprekken worden allerlei 'onmogelijke' vragen gesteld, die de sollicitant testen op creatitiviteit en analytisch vermogen - bijvoorbeeld 'Hoe zou u de berg Fuji verplaatsen?'. Interessanter vond ik eigenlijk de logische raadsel die naar voren kwamen; zoals bekend ben ik een liefhebber van dat soort puzzels, zoals het raadsel van de acht ballen of het raadsel van de munten op te tafel, en beide problemen kwamen ook terug in het boek. Ik merkte dat ik bijna alle (logische) problemen op kon lossen, of tenminste in de juiste richting dacht voordat mijn nieuwsgierigheid het van mijn peinskracht won. Misschien moet ik ook maar bij Microsoft gaan solliciteren? :-)

Poundstone gaat nog wat verder in op de context; in hoeverre zegt dit soort puzzels iets over 'intelligentie'. En in hoeverre is het oplossen van dit soort puzzels een goede indicatie voor succes op de werkvloer. Voor veel mensen (en zeker computerprogrammeurs) zijn goede probleemoplossende en analytische vermogens natuurlijk belangrijk - maar vinden we dat met wat puzzels? Die vraag blijft een beetje onbeantwoord. Maar who cares - de puzzels zijn leuk genoeg als simpel vermaak. En ik denk dat het ook wel iets zegt over het oplossen van andere problemen.

Maar goed, nog enkele aardige om de hersencellen een beetje te laten werken, in verschillende moeilijkheidsgraden (antwoord volgt de volgende keer):

1. Je hebt twee lonten, die elk precies één uur branden. De lonten zijn echter niet hetzelfde, en ze branden ook niet gelijkmatig - er zijn snellere en langzamere stukken. Hoe kan ik met deze twee lonten precies 45 minuten afmeten?

2. Je hebt vijf flesjes met pillen; vier die alleen 'normale' pillen van 10 gram bevatten, en eentje met alleen giftige pillen van 9 gram. Je hebt een weegschaal, en je mag 'm eenmaal gebruiken. Hoe kan ik daarmee het flesje met giftige pillen vinden?

Een aardige website met veel meer van dit soort puzzels: ..:: Riddles ::...


2006-12-15
 
woef
HELSINKI - Woohaaaa. Een Nokia-770-Robot-hond (en avi).

Mijn verjaardag is alweer voorbij (hier in Finland). Ik ontving cadeaus en telefoontjes, een onverwachte lunch, een boek, een ochtendjas, een portemonee (met inhoud natuurlijk!) en vla. Het leven is goed, zelfs op deze *hoest* gevorderde leeftijd. Glazen-oog-houten-poot-kunstgebit.

Hier in Finland zijn verjaardag niet zo belangrijk; het gaat meer om zg. 'naamdagen' - bij elke naam (en 'overige') hoort een bepaalde datum (27 januari voor mij, vermoed ik). En er is een speciale dag voor 'overigen' - Sharona, Frodo etc...


2006-12-14
 
xxxiv
34. muahhhhh....

2006-12-11
 
stoute kinderen
HELSINKI - Maandagavond. Na enig oponthoud door wat kleine problemen aan de kant van mijn hosting provider, nu toch eindelijk een nieuwe blogentry.

sinterklaas, noch mal

De goedheiligman wist Helsinki prima te vinden; vorige week dinsdagavond hadden we een grote bijeenkomst hier bij mij thuis in Lauttasaari. Mijn favoriete Duitse Ann-Christin en mijn favoriete Française Agathe overtroffen zichzelf niet alleen met geweldig en overvloedig eten, ze wisten bovendien een urgent probleem met mijn stroomvoorziening op adequate wijze op te lossen. Hulde! De avond was een groot succes, met liefst 14 niet-stoute kinderen met gedichten en pakjes.

Een van de kritieke succesfactoren was natuurlijk mijn lootjes-trek-algoritme waarover ik de vorige keer al sprak. MartinW, mijn intellectuele sparringpartner sinds we ons ergens in de vorige eeuw troffen op een softwareproject (waar anders), reageerde in zijn blog met zijn algoritme. Hoewel hij mijn algoritme wel kon waarderen, vond hij het niet helemaal eerlijk; ie. niet alle mogelijkheden zijn even waarschijnlijk. Natuurlijk sluit mijn methode een aantal oplossingen uit, waarvan sommige wellicht ook valide zijn. Maar welke dat zijn is alleen afhankelijk van de volgorde bij het begin - en die is willekeurig. Maar misschien zie ik iets over het hoofd.

Martin geeft een aardig visualisatie van mijn methode, die mijn helemaal ontgaan was. Namelijk, dat het er op neerkomt mensen 'virtueel' in een kring te plaatsen (in willekeurige volgorde), en dan je buurman danwel je buurmans buurman te kiezen (in een richting).

ehci -> uhci

Sinds kort heb ik externe harde schijf, die via een USB-verbinding aan mijn computer hangt. Het lezen van grote hoeveelheden dat bleek echter te resulteren in:
[  227.926284] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 3
[  228.207604] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 3
[  228.457302] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 3
[  228.687018] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 3
[  229.013343] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 3
In menselijke termen betekent dat, dat mijn film bleef hangen, totdat de kernel en de harde schijf weer op een lijn zitten (en dat kan best 30 seconden duren...). Na veel prutsen heb ik een _deel oplossing. In plaats van ehci_hcd gebruik ik uhci_hcd... oftewel van Hi-Speed USB 2.0 (60 Mb/s) terug naar Full-speed(!) USB (1,5 Mb/s). *diepe zucht*. Genoeg om films te *bekijken*, maar om 'm naar die schijf te kopiëren?! De Linux USB 2.0 implementatie heeft kennelijk nog wat moeite met met USB 2.0 (zelfs in mijn 2.6.19 kernel); waar de schuld ligt is niet helemaal duidelijk.


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger