2006-12-11
 
stoute kinderen
HELSINKI - Maandagavond. Na enig oponthoud door wat kleine problemen aan de kant van mijn hosting provider, nu toch eindelijk een nieuwe blogentry.

sinterklaas, noch mal

De goedheiligman wist Helsinki prima te vinden; vorige week dinsdagavond hadden we een grote bijeenkomst hier bij mij thuis in Lauttasaari. Mijn favoriete Duitse Ann-Christin en mijn favoriete Française Agathe overtroffen zichzelf niet alleen met geweldig en overvloedig eten, ze wisten bovendien een urgent probleem met mijn stroomvoorziening op adequate wijze op te lossen. Hulde! De avond was een groot succes, met liefst 14 niet-stoute kinderen met gedichten en pakjes.

Een van de kritieke succesfactoren was natuurlijk mijn lootjes-trek-algoritme waarover ik de vorige keer al sprak. MartinW, mijn intellectuele sparringpartner sinds we ons ergens in de vorige eeuw troffen op een softwareproject (waar anders), reageerde in zijn blog met zijn algoritme. Hoewel hij mijn algoritme wel kon waarderen, vond hij het niet helemaal eerlijk; ie. niet alle mogelijkheden zijn even waarschijnlijk. Natuurlijk sluit mijn methode een aantal oplossingen uit, waarvan sommige wellicht ook valide zijn. Maar welke dat zijn is alleen afhankelijk van de volgorde bij het begin - en die is willekeurig. Maar misschien zie ik iets over het hoofd.

Martin geeft een aardig visualisatie van mijn methode, die mijn helemaal ontgaan was. Namelijk, dat het er op neerkomt mensen 'virtueel' in een kring te plaatsen (in willekeurige volgorde), en dan je buurman danwel je buurmans buurman te kiezen (in een richting).

ehci -> uhci

Sinds kort heb ik externe harde schijf, die via een USB-verbinding aan mijn computer hangt. Het lezen van grote hoeveelheden dat bleek echter te resulteren in:
[  227.926284] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 3
[  228.207604] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 3
[  228.457302] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 3
[  228.687018] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 3
[  229.013343] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 3
In menselijke termen betekent dat, dat mijn film bleef hangen, totdat de kernel en de harde schijf weer op een lijn zitten (en dat kan best 30 seconden duren...). Na veel prutsen heb ik een _deel oplossing. In plaats van ehci_hcd gebruik ik uhci_hcd... oftewel van Hi-Speed USB 2.0 (60 Mb/s) terug naar Full-speed(!) USB (1,5 Mb/s). *diepe zucht*. Genoeg om films te *bekijken*, maar om 'm naar die schijf te kopiëren?! De Linux USB 2.0 implementatie heeft kennelijk nog wat moeite met met USB 2.0 (zelfs in mijn 2.6.19 kernel); waar de schuld ligt is niet helemaal duidelijk.

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger