2007-02-24
 
but then again, no
HELSINKI - Vrijdagavond, en behoorlijk koud! Als ik over de Lautta-brug loop, vallen m'n oren er bijna af van de kou - minus 20°C. Ik duik weg in mijn coltrui, en neem nog maar een slok glögi.

Het was een zeer drukke week; niet alleen verwerkte ik een enorme hoeveelheid documentatie, vergaderingen, code etc., maar ik las Haruki Murakami's Norwegian Wood (of "ノルウェイの森", voor de Japannisten onder ons); een melancholische (en autobiografische?) herinnering aan ene Naoko, ergens eind jaren zestig.

Daarop naadloos aansluitend: de geboorte van een zoon van mijn collega en drinking buddy Makoto -- well done! (voor drinking zal nu wel weinig tijd overblijven - hoewel, zijn Maemo CJK support project was deze week nog wel het meest actieve in de Garage!

En daar dan weer gladjes op voortbordurend: ik heb hedenavond het modest e-mail project beschikbaar gemaakt in diezelfde garage. Het is allemaal pre-alpha kwaliteit en slechts bedoeld voor ontwikkelaars, etc. etc. -- maar toch aardig om eens wat code te kunnen tonen in plaats van al die geheimzinnigheid en vapor.

En morgenvroeg vlieg ik naar Brussel voor de FOSDEM-conferentie.


2007-02-19
 
weekeinde in de sneeuw
HELSINKI - Het weekeind is alweer bijna voorbij... Maar het was een goed weekend; vrijdagavond diner à la maison Abrahaminkatu, en zaterdag skiëen (langlaufen) vlak buiten de stad. Dat ging best aardig.

De rest van het weekend heb ik besteed aan wat lezen: ik las I am Charlotte Simmons van Tom Wolfe, een verhaal over een hoogst intelligent maar naïef meisje uit een bergstadje, dat op een prestieuze Amerikaanse universiteit terechtkomt, en daar verzeild raakt in het decadente leven van sex, drugs, rock 'n' roll, brallerige studententensociëteiten. En met name ook de speciale positie van sporters. Veel van de sporters ('jocks') hebben niet al teveel academische kwaliteiten, maar worden op allerlei manieren door hun studie geholpen. Ik vond het geen geweldig goed boek, en veel van de personages nogal karikaturen, maar het was vermakelijk om te lezen. Al is het voor mij natuurlijk wat moeilijk te bepalen of te beschrijvingen kloppen; en of het taalgebruik goed is weergegeven, of net niet:

Without even realizing what it was, Jojo spoke in this year’s prevailing college creole: Fuck Patois. In Fuck Patois, the word fuck was used as an interjection (“What the fuck” or plain “Fuck,” with or without an exclamation point) expressing unhappy surprise; as a participial adjective (“fucking guy,” “fucking tree,” “fucking elbows”) expressing disparagement or discontent; as an adverb modifying and intensifying an adjective (“pretty fucking obvious”) or a verb (“I’m gonna fucking kick his ass”); as a noun (“That stupid fuck,” “don’t give a good fuck”); as a verb meaning Go away (“Fuck off”), beat—physically, financially, or politically (“really fucked him over”) or beaten (“I’m fucked”), botch (“really fucked that up”), drunk (“You are so fucked up”); as an imperative expressing contempt (“Fuck you,” “Fuck that”). Rarely—the usage had become somewhat archaic —but every now and then it referred to sexual intercourse (“He fucked her on the carpet in front of the TV”).
Geeft aardig de stijl van het boek weer; tongue-in-cheek. Het boek toont de gebeurtenissen vanuit de verschillende hoofdpersonen, maar voelt hoe Wolfe het een en ander observeert met kin tussen duim en wijsvinger, het hoofd licht schuddend in afkeuring, maar toch glimlachend. Kortom - aardig, maar ik vond Bonfire of the Vanities beter. Sommige elementen - 'master of the universe' - zien we terug.

2007-02-13
 
5 things
HELSINKI - Via MartinW kreeg ik het estafettestokje van '5 things you didn't know about me' toegeworpen. Al enige tijd geleden zelfs, maar door de verhuizing van het zijn blog had ik dat even gemist.... Mea culpa, Martin. Het is niet zo eenvoudig - de laatste vierenhalf jaar zijn in dit blog tamelijk nauwkeurig beschreven voor wat betreft de dingen die ik graag met de buitenwereld deel...

Maar goed, vijf dingen die u nog niet over mij wist:

  1. bruine bonen vind ik bijzonder onsmakelijk;
  2. voor mijn VWO-eindexamen had ik acht van de voorgeschreven dertig boeken ook werkelijk gelezen (voor Nederlands); tijdens het mondelinge examen bleek ik ook niet alle uittreksels gelezen te hebben ('Wierrook en tranen'). Maar langzamerhand heb ik mijn leesachterstand kunnen wegwerken...
  3. tijdens mijn hardloopuurtje, gisteren, was ik vergeten om ondergoed aan te trekken. Dit bleek plaatselijk dermate koud, dat ik mijn handschoenen op creatieve wijze moest inzetten...
  4. geruchten spreken over het theater, maar in werkelijkheid hebben Ann-Christin en ik elkaar voor het eerst in Molly Malone's ontmoet;
  5. ?

code

Eindelijk ook weer eens wat gelezen...

Code (version 2.0, online (PDF)) is de tweede versie van Lawrence Lessigs boek over de wet, in het bijzonder de grondwet in het internettijdperk. Wetsgeleerde Lessig neemt de Amerikaanse grondwet als uitgangspunt, en zoekt naar een manier om om te gaan met de mogelijkheden en moeilijkheden van internettechnologie.

Voor mijn privacy wil ik misschien wel cryptografie gebruiken, maar diezelfde cryptografie kan ook gebruikt worden door terroristen, pedofielen en, erger nog, copyright-schenders. En in Duitsland is Mein Kampf verboden, maar in de VS niet (de Wikipedia-pagina geeft allerlei online versies, incl. een audioboek). Omgekeerd is in een deel van de VS online-gokken verboden, en porno voor wie nog geen 18 is. Maar - het is nogal moeilijk te wet te handhaven als het buitenland zo dichtbij is als op het internet. Slechts enkele van de vragen die het internet opwerpt.

Lessig bespreekt de problemen, en wat er aan te doen. Hoewel hij nogal liberaal (in de Amerikaanse betekenis van het woord) is, pleit hij toch ook voor het wereldwijd taggen van webpagina's, zodat mijn lokale ISP mij de de pagina's kan verbieden die mijn regering me niet toevertrouwd. Het is moeilijk om met goede antwoorden te komen op de vragen die het internet opwerpt op juridisch gebied. Laat staan om met goede wetten te komen - er lijken altijd vervelende nevenwerkingen te zijn. Maar Code probeert het gebied systematisch in kaart te brengen, en hoewel veel speciek-Amerikaans is, vormt het boek uitstekend breinvoedsel.

wisdom of the crowds

Een tweede boek dat ik las is het veel-gehype'te Wisdom of the Crowds van James Surowiecki. In het boek doet de schrijver zijn theorie uit de doeken die stelt dat de geaggregeerde informatie van een groep dikwijls veel beter is dan die van enkele experts op een gebied.

Treffend voorbeeld daarbij is het raden hoeveel jellybeans (iirc) er in een fles zitten. Het gemiddelde van een groep mensen wordt slechts door een paar individuen verbeterd, en dat blijken ook steeds verschillende mensen te zijn.

Het is een interessante theorie, en de schrijver probeert aan de hand van zeer veel voorbeelden aan te geven hoe het werkt, wanneer het werkt, en vooral ook wanneer het niet werkt. Dat laatste gebeurt nogal eens - het soort 'massapsychose' van de aandelenmarkten bijvoorbeeld. Het probleem schuilt er daar in dat iedereen zich laat beïnvloeden door anderen. En bij kleinere groepen beslissers is er vaak het gebrek aan diversiteit. 'Alle neuzen in dezelfde richting' is een slecht idee. Het beste resultaat volgt uit het 'gemiddelde' van heel veel neuzen die elk zelfstandig hun richting kiezen.

Het boek is natuurlijk geen bewijs van de stelling, maar het is bijzonder intrigerend. Aardig boek, een gaat goed samen met Freakonomics, dat ik eind vorig jaar las.


2007-02-10
 
goede voornemens revisited
HELSINKI - Een februarizaterdag, ergens in het noorden van Europa. Het is toch nog flink koud geworden. Tot onder de -20°C daalde het kwik deze week. Er viel nog flink wat sneeuw, en met een stralend blauwe lucht, en een zonnetje erbij is het werkelijk prachtig.

We zijn alweer behoorlijk ver in februari, en het is tijd om mijn goede voornemens voor 2007 nog eens te bekijken:

  1. lees minstens 52 boeken, waarvan minstens 12 fiction.
    Hmm... ik ben een beetje achterop geraakt; ik heb tweeënhalf boek gelezen in januari; en die halve ('Faust') gaat niet echt hard vooruit
  2. loop een halve marathon
    Ik ben aan het trainen; maar dat kon nog wat meer zijn - de sneeuw maakt het echter wat lastiger. Fitness gaat wel erg goed, en ik ben begonnen met yoga(!) -- maar voor hardlopen helpt dat niet echt...
  3. doe interessant werk.
    Dat gaat goed - productief maar geen stress - zie ook volgend punt
  4. breng 'modest' uit.
    Wordt aan gewerkt. hopelijk in een paar weken een developer-release
  5. eet gezonder
    Dat gaat ook redelijk; ik drink in ieder geval alcohol alleen nog in het weekend
Dat kon slechter; maar goed, een beetje meer hardlopen en wat meer lezen.

Mijn camera heeft wat moeite te hebben om de foto's over de USB-kabel te pompe - daarom slechts oude foto's. Ik vrees dat ik een kaartlezer moet kopen om mijn foto's weer van camera naar computer te krijgen.



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger