2004-08-31
 
DEN HAAG - Maandagavond.

Het weekend zit er weer op, en een dag vol zonneschijn en regen. Ik doe mijn laatste dingen op het project dat ik doe; zowaar nog wat documentatie geschreven. Ik ben nog niet helemaal klaar - er moet nog flink getest worden, en bugs gefixt, enzovoort. Maar het einde is nabij. Misschien eens wat toekomstplannen maken? Naahh... we zien het allemaal wel!

uit

Gisteren was ik op de Uitmarkt in Amsterdam; ik ontmoette Louise bij het jaarlijks terugkerende festijn waar de kunstsector zijn waren voor het komende seizoen aan de man probeert te brengen. Dit jaar was er enig protest zichtbaar tegen de bezuinigingen van de overheid. Maar weinig toeschouwers lijken daarin geinteresseerd. Nou ja, je kunt een lange discussie voeren over het subsidieren van kunstuitingen, en de effecten van bezuinigingen. En of arme kunstenaars kunstenaars slechter werk leveren.... Maar laat ik dat niet doen :-)

Het was op veel plekken zo druk dat ik nauwelijks tot een verantwoorde beoordeling van het getoonde kunstaanbod kon komen. Maar ja. Gelukkig kon ik in het park naar wat muziek luisteren, van Fleurine nog wel, een Nederlandse jazz-zangeres die aardig aan de weg timmert. Nu ben ik niet de grootste liefhebber van jazz, maar dit was best aardig om te horen. Gelegen in het gras, genietend van de motregen, is veel muziek natuurlijk wel te verdragen...

Al met al was het best aardig om te zien; ik weet niet direct of ik me nu het komende seizoen op een of andere podiumkunst ga storten; hmm.. ik zou best eens een klassiek concert willen zien, iets bekends, Beethoven ofzo. Een beetje cheesy (nee, niet zo cheesy...). Maar een concert zoals het concert in Melbourne, dat lijkt me wel wat!

misc links

Hmmm... dit is griezelig (a-la Blairwitch Project). En een maagd van 33 (maar nu niet meer!).

2004-08-27
 
DEN HAAG - Vrijdagochtend. De werkweek loopt alweer bijna ten einde. Vanavond nog even een stukje hardgelopen, nadat ik met wat halters gespeeld had, met meer succes dan de dames-hockeysters op televisie. Woensdagavond bij mijn Nootdorpse zus gegegeten, en het wordt ook weer eens tijd de Amsterdamse tak van de familie op te zoeken, hetgeen vorige week op mysterieuze wijze mislukte.

Ontving een foto van een Koreaanse vriend, Young-Hwan, die ik ken uit m'n dormroom in het Dury House in Sydney. Een foto van hem en zijn Japanse (!)vriendin. Kreeg ook een pakje van Aini uit Maleisië, en een kaartje van Ulrike uit Duitsland. Soms denk je dat alleen de Belastingdienst je nooit vergeet, en soms ook niet!

Ik maakte ook nog wat foto's her en der uit mijn dagelijkse leven, en laat ik daarmee mijn tekst een beetje opleuken!

werk

Ik heb veel vooruitgang geboekt met de code, deze week. Vandaag vrijwel alle nog ontbrekende code-documentatie ingevuld (doxymacs!), en een flinke hoeveelheid "dode" (ongebruikte) code geëlimineerd. Verder lijkt het allemaal ook tamelijk 'af', modulo testen, maar ach... Het lijkt allemaal aardig te werken.

post

Vader klaagt nog steeds over de problemen met zijn mail; vanuit Vietnam blijkt het niet mogelijk mail te versturen. Maar het ontvangen gaat probleemloos. Hoe kan dat nu???!!! Welnu, bij internet e-mail is de ingaande en uitgaande post strikt gescheiden (ja dit is gesimplificeerd...): Bijvoorbeeld, Alice stuurt een bericht aan Bob. Alice' mailprogramma 'praat' met de SMTP-server van haar provider. Die stuurt het bericht door naar de SMTP-server van Bob, en die bewaart het bericht. Het mailprogramma van Bob 'praat', met de POP3-server van zijn provider, en die server geeft het bewaarde bericht aan het mailprogramma. En Bob kan het lezen!

POP3-servers vragen doorgaans om een naam en wachtwoord voor het lezen van mail. En daarom 'vertrouwt' je provider het doorgaans wel, ook al probeer je je mail te lezen vanuit Vietnam. Echter, SMTP-servers vragen meestal meestal niet om naam en wachtwoord (om diverse redenen). Vanwege de problemen met spam, beperken providers de toegang tot hun SMTP-server meestal tot:

  1. mensen die op hun netwerk zijn ingebeld (telefoon, kabel, ADSL), of
  2. mail die als bestemming iemand bij die provider heeft.
Mail die vanuit Vietnam wordt verstuurd voldoet meestal niet aan (1) of (2) en wordt daarom geweigerd. Als testje kun je jezelf echter een mailtje sturen (naar het e-mailadres bij je provider natuurlijk), en dat zal wel geaccepteerd worden.

Goed, daarom werkt het dus niet. Maar wat dan? Er zijn verschillende mogelijkheden:

  1. zoek uit wat de lokale (Vietnamese) SMTP-server is, en vul die gegevens in in het mailprogramma; nadeel hier is dat je je gegevens moet veranderen als je weer ergens anders naar toe gaat. En als je dit probeert vanuit een internet-cafe ofzo, kan iedereen je mail meelezen (SMTP en POP3, inclusief je wachtwoorden).
  2. gebruik een overal-toegankelijke SMTP-server. De Britse Yahoo-servers doen dat bijvoorbeeld. De SMTP-server werkt nog steeds zonder naam/wachtwoord, maar vereist dat je vlak daarvoor contact maakt met de POP3-server van Yahoo. Dit zou met de meeste mailprogramma's moeten werken. Voordeel is dat dat overal ter wereld werkt, maar nadeel is dat nog steeds iedereen kan meelezen...
  3. (mijn favoriet) maak een ssh-tunnel met een machine in een netwerk met een mailserver. Dit werkt overal en is onleesbaar voor pottenkijkers. Nadeel is echter dat het wat lastig te configureren kan zijn. Voor mijn veilige POP3 gebruik ik bijvoorbeeld (in .fetchmailrc):
    poll localhost protocol pop3 port 11001 username foo password bar fetchall nokeep forcecr is dirkjan here
    preconnect "ssh -f -C -L 11001:smtp.myisp.nl foo@my-ssh-tunnel-machine sleep 4"
     
Tja... het leven is niet gemakkelijk ;-) Tijdens mijn reizen sleepte ik natuurlijk ook een laptop mee, en natuurlijk gebruik ik Debian GNU/Linux. Ik ben heel wat rare internetcafés tegengekomen, en het lukte uiteindelijk altijd wel om verbinding te maken, mail te lezen, www te lezen enzovoort. Misschien moet ik er eens een boek over schrijven! ;)

quorthon

Ontdekte laatst dat Quorton (van Bathory-fame) dood is. Wow; kan de muziek van Bathory meestal niet echt waarderen, behalve dan One rode to Asa Bay van Hammerheart uit 1990 (en met geweldige video!), over de onfortuinlijke kerstening van de stoere vikingen...:
A man of pride with the Hammer told new God
To build his house on own
And spoke loud of the Gods of their fathers
Not too long time gone
The rumours said the man with a beard like fire
And the Hammer in chain
By men in armour silenced was and by
Their swords was slain
Ik herinner me nog hoe ik ik in '91 die Hammerheart CD kocht, alleen voor dat nummer. Ah - da's een tijd geleden!

weekend

Voor mij zelf ook nog een raadsel. Maar vast een leuk raadsel!

2004-08-25
 
DEN HAAG - Dinsdagavond. Net terug van zus; weer eens goed gegeten en mijn nichtjes gezien. Jasmijn kan springen - eindelijk, na lang oefenen, olympische inspiratie etc., kwam ze los van de grond. En blij dat ze was :-)

Zelf heb ik twee dagen van intens codekloppen achter de rug; ging best aardig, moet ik zeggen. Maar wat moest ik zonder emacs? (Huh - wat is Emacs?!)

blairwitch

Maandagavond. Terug van het hardlopen. Hardlopen door een duister bos is al enerverend, vanavond nog meer. Eerst een stel duistere figuren die in een eh meningsverschil leken verwikkeld. En toen midden in het bos iemand, stilstaand zittend op een scooter, onverlicht. Hmmmm... spannend genoeg om mij te nopen mijn sleutelbos op tactische wijze in mijn hand te houden. Maar niet spannend genoeg om mijn rondje voortijdig te beeindigen. Er liepen ook mensen met zaklantaarns rond, en bij het verlaten van het bos werd ik opgewacht door... een politieauto! Die bleken echter niet geinteresseerd in een eenzame hardloper. Maar er was iets gaande...

Vandaag was ik tamelijk energiek, en schreef een behoorlijke hoeveelheid code. Het project loopt echter ten einde, en het is nu met name wat bugfixing, en hier en daar toevoegen van functionaliteit, en het aanpassen van bestaande code aan de nieuwe situatie. Binnen twee weken ofzo zal mijn rol wel uitgespeeld zijn. Ik heb besloten me niet als loonslaaf te laten inlijven, hoewel dat wellicht wel interessant zou zijn. Maar mijn vrijheid is me veel waard, en er zijn nog wat dingen die ik wil proberen.

springbok

Dit weekeinde keek ik rugby met Louise in een Amsterdams cafe. Het was de wedstrijd tussen Zuid-Afrika (Springbokke) tegen Australie (Wallabees), de finale van het Tri-Nation-toernooi (de All Blacks van Nieuw-Zeeland doen ook mee). Hoewel ik de basisregels van het spelletje inmiddels wel kende -- ik zat tenslotte tijdens het wereldkampioenschap in Australie, blijft het lastig om te volgen.

(Terzijde: het moderne voetbal en rugby kennen een gemeenschappelijke oorsprong in de 19e eeuw. Volgens de legende besloot ene William Webb Ellis tijdens een partijtje voetbal de bal op te pakken; uit de daaruitvolgende ruzie ontstond Rugby. Het verhaal is overigens hoogstwaarschijnlijk niet waar, maar leuk desondanks :-)

Terug naar de wedstrijd; na een vlammende start van de Wallabees, en een verdiende voorsprong in de rust, kwamen de Springboks toch nog terug. En wonnen uiteindelijk met 23-19. Die overwinning leverde ons een zg. Springbok-cocktail op, een combinatie van Amarula en Creme de Menthe

bedtijd

En nu begin het weer te regenen... ik ben moe en ga slapen.

2004-08-21
 
DEN HAAG - Vrijdagavond. De week zit er op. Ik ben moe, en ga zo maar naar bed.

kip

Vader zit momenteel in Vietnam in de Mekong Delta, het gebied rond de rivier de Mekong. Hij probeert aldaar de lokale pluimveehouders te overtuigen van de kwaliteit van BIO-producten (veterinaire geneesmiddelen). Na de vogelgriepepidemie van eerder dit jaar verklaarde de Vietnamese op 30 maart dat het vrij was van de ziekte. Niet iedereen was daar toen van overtuigd; in ieder geval zijn er onlangs nieuwe gevallen geconstateerd, die het allemaal erg moeilijk maken. Vogelgriep ("avian influenza") wordt doorgaans aangepakt met de tactiek van de verschroeide aarde, en daarna vallen er natuurlijk niet veel farmaceutica meer te verkopen...

Mensen zijn ook enigszins vatbaar voor het vogelgriepvirus, maar vooralsnog is het niet *erg* besmettelijk voor mensen. Men vreest echter een zg. antigene verschuiving. Ik ben geen viroloog (nor do I play one on tv), maar het betekent dat het RNA van het menselijke griepvirus zich "mengt" met dat van het vogelgriepvirus, en daarmee een erg besmettelijk en dodelijk virus ontstaat. Er zijn al van die antigene verschuivingen bekend voor varkens en muizen; nu is het wachten op de menselijke variant, zodat het menselijk ras *eindelijk* eens aan haar einde kan komen...

kerry

Nu ik het toch over Vietnam heb... Zo'n 35 jaar geleden dat de huidige presidentskandidaat John F. Kerry in Vietnam. In diezelfde Mekong Delta was hij commandant van een zg. swift boat, een klein bootje. En toen kwamen er anderen, de zg. Swift Boat Veterans for Truth (SBFT), die beweerden dat Kerry helemaal niet zo'n held was. Kerry had drie uiterst lichte verwondingen waarvoor hij zg. purple hearts kreeg; en met drie purple hearts mocht hij naar huis, na vier maanden dienst. En de het beschieten van burgers en zo is ook niet zo heldhaftig.

En die SBFT worden dan vervolgens in de New York Times weer bestreden (niet echt overtuigend overigens, IMHO). En met dat NYT-artikel is natuurlijk ook niet iedereen het eens...

Conclusie? Nou... ik heb zelf niet in Vietnam gevochten :-) maar na lezing van de diverse kanten van het verhaal krijg ik de indruk dat John Kerry's heldendaden wellicht wat minder glansrijk waren dan de medailles die hij er voor ontving... of ben ik nu ook gevallen voor de propaganda?

twister

Hmmmm.... naakttwister?! Bierbeer?

2004-08-19
 
DEN HAAG - Donderdagochtend alweer. Hoogste tijd om mijn blog eens bij te werken. Ik heb weer een werkende bankpas! En meteen ben ik eens wild geld aan het uitgeven, zoals aan mijn huur!

De foto's komen overigens allemaal uit Den Haag (niet uit Vietnam); om maar eens te laten zien dat Den Haag ook mooie kanten heeft (en dat ik de kunst der fotografie slechts matig beheer...)

gcc

Drukke week (zoals altijd...). Maar boekte gelukkig de nodige vooruitgang. Fixte een buslading bugs, o.a. nadat ik had ontdekte dat -Werror niet -Wall impliceert. Wie niet weet waarover ik het heb - het gaat over gcc-opties, en gcc (g++ in dit geval) is het programma dat gebruikt wordt om door mensen geschreven programmacode om te zetten in machinecode die door een computer uitgevoerd kan worden. En gcc heeft tegenwoordig zelfs een eigen nieuwsbrief, geschreven door mijn oude Franse makker Mathieu. Over gcc later meer. Maar niet vandaag.

vietnam

Alles alles goed is, zit vader nu in Vietnam (en uitgebreider, in het Engels). Ik was er zelf ongeveer twee jaar geleden, en mijn huisgenoten (een stel) hebben elkaar daar in ontmoet (in Hoian). Kortom, ik heb een sterke band met Vietnam! Vanmiddag heb ik enkele elektronische woorden gewisseld met vader; hij maakte het goed (maar wel oppassen!), afgezien van het feit dat hij geen mail kon versturen vanaf zijn laptop. Dat komt natuurlijk omdat zijn Nederlandse provider geen smtp-mail wil doorsturen vanaf een Vietnamees netwerk. Daar zijn verschillende oplossingen voor waarop ik nu niet inga :-)

Terug naar Vietnam. Vietnam is een heerlijk vakantieland; er is zoveel te zien. Prachtige natuur, witte stranden, pittoreske steden, vriendelijke mensen. De twee grote steden zijn Ho-Chi-Mhin-Stad (Saigon) in het zuiden en Hanoi in het noorden. Ik wil hier niet ingaan op de politieke verwikkelingen in het verleden, maar volsta met te zeggen dat alle Vietnamezen een groot respect hebben voor "vader des vaderlands" Ho Chi Minh, aan welke kant ze ook stonden in de Vietnamese "burgeroorlog" van 1961-1975. En dat de Amerikanen de strijd uiteindelijk toch gewonnen hebben, niet met soldaten maar met dollars... Veel Vietnamezen zijn behoorlijk materialistisch, en werken (met succes) hard voor hun geld, hetgeen dan weer tot jaloezie leidt, bijvoorbeeld in Thailand.

Hoewel het kapitalisme de straat regeert, zijn nog steeds de, inmiddels stokoude, communistische machthebbers aan het bewind. En die houden de touwtjes nog tamelijk strak in de trillende handen. Regelmatig gaan er nog mensen achter de tralies wegens het "misbruiken van democatische vrijheden", wat zoveel betekent als iets zeggen dat de regering niet zo bevalt. *Ergens* (Tahiti?) las ik een boekje van een Nederlandse vrouw die in 1991 Vietnam bezocht, en overal een "geheim agent" meekreeg. Tien jaar later was de situatie al een stuk verbeterd... Maar toerisme wordt beperkt tot de kuststrook; daar wonen de westers-georienteerde mensen. De rest van Vietnam blijft voor de meeste toeristen onzichtbaar. Ik was zelf ooit in Vinh [IE-only :-(] (op doorreis naar Laos). Daar was het allemaal wat minder toeristisch. Een nachtmarkt om drie uur 's nachts, van het soort dat in Europa sinds de middeleeuwen niet meer aangetroffen wordt :-) En westerlingen zijn er nog een bezienswaardigheid.

Vietnam is een geweldig vakantieland. Zoals gezegd, prachtige stranden en vriendelijke mensen (al zijn mijn huisgenoten het daarover niet helemaal eens...). En veel interessante bezienswaardigheden, o.a. uit de oorlog. De Cu-chi-tunnels, oorlogsmuseum, het mausoleum van Ho-Chi Mhin. Hmmmm... misschien moest ik er nog maar eens naar toe gaan. Ik herinner me hoe ik voor US$ 1,- een heerlijke maaltijd kocht bij de Bodhi Tree in Saigon; voor een 50 cent kun je er nog een groot glas Bia Hoi (lokaal bier) bij krijgen. En voor US$5 per nacht in een redelijk hotelletje.

[in Vietnam wel altijd oppassen met vrouwen die met je willen trouwen...]

dragon flame

Remember, proud brothers... everything is possible... when you let the mystic power of the dragonflame burn in your heart... believe it... ...it's the dragonflame!
Ten kantore doet de ridder-rock het goed; Rhapsody blijft favoriet, maar ook Symphony-X en Sonata Arctica doen het goed. Met Hammerfall in opkomst. Maar goed.

Ik ben zelf eigenlijk wel erg benieuwd naar de nieuwe Fates Warning; en het schijnt dat de mannen van Queensryche bezig zijn met Mindcrime II!!!


2004-08-15
 
Gevaar in Athene

 
DEN HAAG - Zaterdag. Zonnig, maar bewolkt. Heerlijke dag om eens extra lang te gaan hardlopen. Zo gezegd, zo gedaan.

Mijn huisgenoten hebben voorlopig nog geen huis gevonden, zodat ik ook nog niet per 1 september hoef te verhuizen! Dat komt goed uit! Nu moet ik nog wel de huur zien te betalen, mijn vrieden van de Rabobank waren namelijk vergeten mijn internetbankieren het her-activeren (d'oh!), zodat ik nog steeds niet bij mijn geld kan :-( Maar, ik heb nog een riante 10 euro over, genoeg voor een wilde zondag...

flirt master

Collega Sjoerd gaf mij zijn 'bijbel' te leen, een boekje MasterFlirt: Hoe verleid je iedere vrouw, met bijhorende wrakke website. De heren Robert Rossier en Tijn van Ewijk beweren iedere vrouw te kunnen versieren. Hmmm....

Kennelijk dacht mijn collega dat ik wel baat zou hebben bij zo'n boek!

Ondanks mijn scepsis heb ik het wat doorgebladerd. De schrijvers lijken het boek niet als grap bedoeld te hebben; ze menen het echt. Soms komen ze met quotes van anderen om hun punten toe te lichten, soms ook met quotes van zichzelf(!):

Tijn: 'Ik word nooit afgewezen. Ik ontdek alleen of een vrouw een goede smaak heeft of niet.'
Gelukkig zijn we in de goed handen bij de heren. Ze zijn experts op dit gebied, en *begrijpen* vrouwen zoals ze zijn:
Laten we eerlijk zijn, vrouwen zijn niet altijd heilig. [...] Manipuleren in de liefde is in de regel een vrouwelijke aangelegenheid. Als je dit niet gelooft, dan raden we je aan jezelf eens op te sluiten in een wc-hokje van een groot damestoilet. [...] Wij hebben het allebei een keer gedaan en zijn behoorlijk geschrokken.

Zoals veel van de 'self-help' boekjes, en dan met name die van zelf-uitgeroepen experts, is het matig geschreven, en bestaat uit een lange reeks onbewezen stellingen die niet onlogisch klinken. Het boek is bovendien in spreektaal geschreven - behalve, vreemdgenoeg, de "citaten" van bezoekers van de workshops (ja, die geven de heren ook!). Er worden nog wat techniekjes uit het neuro-linguistisch programmeren toegepast op de kunst van het verleiden van vrouwen. Uit het hoofdstuk Toegang tot haar onbewuste:

Als je goed bent geworden in het oproepen van een trance, dan is het alsof je vrouwen kunt betoveren. Dat is omdat je het onbewuste van een vrouw rechtstreeks aanspreekt als ze in trance is. En het onderbewuste reageert als een kind van vijf en voert met plezier de opdrachten uit die het krijgt.
De schrijvers hebben kennelijk geen kinderen ;-) Nou ja, wat maakt het ook uit voor het soort boekje dat je iemand voor zijn verjaardag geeft omdat je echt niets anders kunt verzinnen...

maar... werkt het?! Wellicht zijn weinig mannen geinteresseerd in de schrijfstijl of het gebrek aan onderbouwing, als het maar doet wat het belooft! Na lezing wilde het geleerde natuurlijk direct in de praktijk brengen. Ik heb de adviezen zorgvuldig opgevolgd. En geloof me, het is echt geweldig, bosjes vrouwen liggen aan mijn voeten, vechtend om mijn aandacht. Die ik natuurlijk spaarzaam geef, om ze hongerig te houden. En allemaal lachen ze om mijn grappen, en zijn ze onder de indruk van mijn elisp-macro's. Wat een boek. Ga het kopen voor dat het uitverkocht is!

Terzijde, in veel van de wetenschappen die gebaseerd zijn op makkelijk kneedbare natuurlijke taal, is het tamelijk eenvoudig om *alles* te "bewijzen", zolang het maar aardig klinkt. Beste voorbeeld is wel het onzin-paper Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity, een parodie op het post-modernisme. Natuurkundige Alan Sokal slaagde er in 1996 in om het gepubliceerd te krijgen in een bekende academische sociologische publicatie:

And as feminist thinkers have repeatedly pointed out, in the present culture this contamination [of science] is overwhelmingly capitalist, patriarchal and militaristic: ``mathematics is portrayed as a woman whose nature desires to be the conquered Other.''103 104 Thus, a liberatory science cannot be complete without a profound revision of the canon of mathematics.105 As yet no such emancipatory mathematics exists, and we can only speculate upon its eventual content.

grolsch

Mijn huisgenote Kate had blikjes bier voor mij meegenomen, als dank voor het passen op de kat! En die komen nu goed van pas!

2004-08-11
 
DEN HAAG - Zondagavond (of maandagochtend...). Sterker nog, het is alweer dinsdagavond! Het weekeinde is definitief voorbij. En na de hitte heeft de regen z'n weg ook weer gevonden... Als een van de laatste der Mohicanen ging ik *niet* in korte broek naar kantoor.

Was zaterdag nog even in Amsterdam, zag de laatste restanten van de roze grachtenparade; zondag kwam MartinW op bezoek; had hem een tijd niet gezien, behalve op elektronische wijze. Ik wacht nog steeds op zijn blog! We bespraken wat interessante businessplannen, volgens het bekende dot-com drie-stappen-patroon:

  1. Flitsende webpagina
  2. ???
  3. Winst!

stilte

Mijn Gembird MP3-speler weigerde dienst... het LCD-schermpje toonde alleen nog maar onzin, *zucht*. Ik heb het "ter reparatie" aangeboden; nou ja, over drie weken(!) zal ik wel een nieuw exemplaar krijgen. Ik koester nog de hoop dat mijn exemplaar net dat ene uit miljoenen was dat niet helemaal goed werkte...

Voor de Mac is een programmaatje ISpeak, dat webpagina's in gesproken tekst omzet, die je vervolgends op je iPod kunt beluisteren. Aardig idee om tijdens het woon-werkverkeer, of tijdens het hardlopen het laatste nieuws te lezen. Helaas werkt iSpeak alleen op de Mac, alleen met een iPod, en kost het $12,95. Maar... vrees niet! Want hier is ikPraat:

% links -dump http://www.nu.nl | gst-launch filesrc location=/dev/stdin ! festival ! mp3audio ! filesink location=news.mp3
Maar goed, nu moet ik eerst wachten tot m'n MP3-speler terugkeert... *zucht*. En gstreamer even debuggen...

misc

Ik moet maar weer eens een gnuvd-release (mijn woordenboekprogrammaatje) doen. Ik heb wat patches van verschillende mensen ontvangen, en die ook geintegreerd. Het programma JustWorks(tm), en mensen lijken het nuttig te vinden. Ik heb niet zoveel features die ik nog toe wil voegen; maar in ieder geval wil ik de GNOME-frontend (gnovd) verwijderen, en vervangen door een nieuwe, gebaseerd op GTK+ versie 2.x.

Ik heb nog wel wat ideeen voor hobbyprojectjes, en hier en daar ligt al wat code, maar de tijd ontbreekt een beetje. Nou ja, de tijd is er wel, maar niet de aaneengesloten geconcentreerde uren. Misschien moet ik verhuizen naar een saai oord zonder internet maar met laptop.

moooo!

Uit de linux kernel mailing list:
Subject: Re: /dev/hdl not showing up because of fix-ide-probe-double-detection patch
From:	 Alan Cox <>
Date:    Mon, 09 Aug 2004 20:06:13 +0100

On Llu, 2004-08-09 at 19:19, Tupshin Harper wrote:
> Doing a google search on "M0000000000000000000" shows that there have a
> been a handful of reports of maxtor drives showing this as the serial
> number, but I don't see any explanation of why.

Thanks. Well thats easy to special case. Wonder what kind of a cow the
Maxtor was having that day 8)

M00 indeed
Alan

2004-08-05
 
DEN HAAG - Donderdagavond. Vanavond maar eens op tijd naar bed.

Enkele dagen geleden overleed de Franse meesterfotograaf Henri Cartier-Bresson; als ik toch eens *zo* zou kunnen fotograferen... Zie zijn fotos over bijv. landschappen en retrospectie.

terras

Ontmoette Louise, die net een dagje gezond had in Kijkduin. Ze heeft een al even rusteloze ziel als ik, en we bespraken vele uithoeken van de wereld die we al bezocht hebben, of die nog op het programma staan. Het weer leende zich bij uitstek voor het op het plein drinken van witbier... ik had ook enkele flesjes in de koelkast staan, en net toen die op dreigden te raken... raakten ze ook op! En kwamen mijn huisgenoten (na drie weken Kenia) weer thuis. Tot mijn opluchting bleek ik inderdaad de juiste kat uit het asiel te hebben opgepikt :-)

werk

Na alle opwinding was ik vandaag nogal *moe*. Toch slaagde ik er in nog het nodige te doen. Maar het is belangrijk scherp te zijn bij schrijven van software - het verschil tussen een goede oplossing voor een probleem, en helemaal geen oplossing. Vandaag had ik wat lol met std::mem_fun en vrienden.

arbeidsamfetaminen

Tijdens het werk is het aardig om wat muziek te beluisteren; er blijkt een redelijk groepje liefhebbers van de ridderrock van Rhapsody; maar ook Symphony X doet het goed, met het het prachtige Accolade II. Ik beluister hun oudere werk, zoals het sober getitelde Divine wings of tragedy. Überbombastica. Edelkitsch. Geweldig.

wat de toekomst brenge moge...

Ik ben me ook eens wat aan het bezinnen op mijn toekomst. *In principe* moet ik hier aan het eind van deze maand vertrekken. Nou ja, aangenomen dat mijn huisgenoten dan een ander huis hebben gevonden, wat niet *heel* waarschijnlijk is. Maar ik moet het initiatief natuurlijk in handen houden. Wat wil ik... hier blijven, reizen? Ik heb nog immer de wens om ergens ver weg te gaan werken, en ben op dat vlak bezig met dingen. We zullen zien wat daar uitkomt... Voorlopig blijk ik maar even free-lancen, hetgeen goed past bij mijn ongebondenheid. (Trouwens, freelancer betekende oorspronkelijk (in de Middeleeuwen) "vrije lansier", oftewel, een huurling....)

2004-08-03
 
DEN HAAG - Dinsdag... eindelijk tijd om mijn blog eens bij te werken. Moe maar tevreden :-) Ik heb gisteren het huis eens schoongemaakt, gestofzuigd, de vaat gedan, de kattenbak uitgemest (yuk!), vuilniszakken aan de straat gezet, gefactureerd... Dan blijven taken als het beantwoorden van e-mail, chatten en van kleinschalig systeembeheer nog even liggen, maar goed, dat kan nu! Te meer daar ik iets eerder naar huis kon vanwege een stroomstoring.

demsterwold

Heerlijk weer om te rennen door het bos. Ik heb de afgelopen tijd een aantal keren in het duister gerend, en dat is toch wel een bijzondere ervaring. Ik ren met muziek op mijn oren, zodat ik niet al te veel van de omgeving vernam. Maar vrijdag hoorde ik constant allerlei knallen. Ik dacht dat er in het bos iemand geliquideerd werd -- maar het was natuurlijk het vuurwerk in Scheveningen. En in het bos lijken allerlei bomen plots wel mensen. Ik ga maar wat harder rennen, en ik hoor allemaal rare geluiden op de achtergrond van de muziek. Nog maar wat sneller. Ik hoor wat takken breken, vreemde mannen in dit bos?! Die pijnlijke scene uit Spetters schiet door m'n hoofd... *urghhh*. In een recordtijd ren ik het bos uit! Nou ja, vermoedelijk, ik ren zonder tijdswaarneming.

Zondag ben ik naar Scheveningen heen en weer gerend, even een briefje afleveren bij mijn boekhouder. Wat een zweterig weer. Hardlopen ging wel aardig, al had ik niet veel zin meer, de terugweg. Toch gauw een kilometer of acht.

70

Zaterdag had ik een feestje met als thema de jaren '70, bij Louise en Nadja in Amsterdam. Ik ken Louise (ZA) uit Australie (de 2002 editie), en heb altijd contact gehouden; op dit moment woont ze in Amsterdam.

Maar goed, het feest. Een alleraardigst thema natuurlijk, de seventies - ik ben tenslotte van 1972, en zou me dus met gemak op de juiste wijze kunnen aankleden... Nou ja, hoewel mijn kleding wel tamelijk, uhm, 'retro' is, mis ik toch dat typische jaren '70 gevoel. Ik wilde niet al te uitbundig (laten we zeggen, Kiss meets Boney-M), maar ook niet helemaal het thema negeren. Gelukkig bleek het allemaal niet al te extravagant; ik kon de avond grotendeels doorkomen zonder gekleurde pruik; de over-sized zonnebril was voldoende. Mijn modulaire verkleed-strategie had gewerkt!

Feest was in ieder geval geslaagd. Veel bier gedronken en naar de volle maan gekeken, zonder nadelige gevolgen overigens.

Ik was eigenlijk van plan weer terug te gaan naar Den Haag, maar de bezweek tenslotte op een matras in de woonkamer, in een slagveld van bierblikjes, wodka-gedrenkte meloen, toast en wijnflessen. Te weinig uren later ontwaakte ik met koffie... en kon gelukkig met Louises zuster Jeanette meerijden naar Den Haag; interessant om met een new-age adept te spreken, voor mij als scepticus. Vooralsnog kon mijn toekomstvoorspelling me nog niet overtuigen; maar ik ben benieuwd!

werk

Werk gaat goed; ik heb veel kunnen doen. Ik schreef wat brute-force code voor het depth-first sorteren van een verzameling nodes van een boom. Ik heb echter een wat slimmer algoritme in mijn hoofd. Ik zal het eens prototypen.

Door de stroomuitval vanmiddag raakte ik wat werk kwijt, maar het dwong me ook me nog eens te herbezinnen over de gekozen methode. En, nu heb ik een betere manier bedacht, die bovendien eenvoudiger te implementeren is! Ik vind het interessant om eens te analyseren hoe mijn denkproces voor het verzinnen van creatieve oplossingen verloopt, en hoe ik dat kan verbeteren. Ik moet DeBono maar weer eens lezen om mijn laterale denken weer wat te prikkelen.


 
DEN HAAG - Ik leef nog steeds, maar een beetje druk. Vanavond zal ik mijn blog bijwerken. Nu geen tijd - het werk roept...


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger