2004-08-15
 
DEN HAAG - Zaterdag. Zonnig, maar bewolkt. Heerlijke dag om eens extra lang te gaan hardlopen. Zo gezegd, zo gedaan.

Mijn huisgenoten hebben voorlopig nog geen huis gevonden, zodat ik ook nog niet per 1 september hoef te verhuizen! Dat komt goed uit! Nu moet ik nog wel de huur zien te betalen, mijn vrieden van de Rabobank waren namelijk vergeten mijn internetbankieren het her-activeren (d'oh!), zodat ik nog steeds niet bij mijn geld kan :-( Maar, ik heb nog een riante 10 euro over, genoeg voor een wilde zondag...

flirt master

Collega Sjoerd gaf mij zijn 'bijbel' te leen, een boekje MasterFlirt: Hoe verleid je iedere vrouw, met bijhorende wrakke website. De heren Robert Rossier en Tijn van Ewijk beweren iedere vrouw te kunnen versieren. Hmmm....

Kennelijk dacht mijn collega dat ik wel baat zou hebben bij zo'n boek!

Ondanks mijn scepsis heb ik het wat doorgebladerd. De schrijvers lijken het boek niet als grap bedoeld te hebben; ze menen het echt. Soms komen ze met quotes van anderen om hun punten toe te lichten, soms ook met quotes van zichzelf(!):

Tijn: 'Ik word nooit afgewezen. Ik ontdek alleen of een vrouw een goede smaak heeft of niet.'
Gelukkig zijn we in de goed handen bij de heren. Ze zijn experts op dit gebied, en *begrijpen* vrouwen zoals ze zijn:
Laten we eerlijk zijn, vrouwen zijn niet altijd heilig. [...] Manipuleren in de liefde is in de regel een vrouwelijke aangelegenheid. Als je dit niet gelooft, dan raden we je aan jezelf eens op te sluiten in een wc-hokje van een groot damestoilet. [...] Wij hebben het allebei een keer gedaan en zijn behoorlijk geschrokken.

Zoals veel van de 'self-help' boekjes, en dan met name die van zelf-uitgeroepen experts, is het matig geschreven, en bestaat uit een lange reeks onbewezen stellingen die niet onlogisch klinken. Het boek is bovendien in spreektaal geschreven - behalve, vreemdgenoeg, de "citaten" van bezoekers van de workshops (ja, die geven de heren ook!). Er worden nog wat techniekjes uit het neuro-linguistisch programmeren toegepast op de kunst van het verleiden van vrouwen. Uit het hoofdstuk Toegang tot haar onbewuste:

Als je goed bent geworden in het oproepen van een trance, dan is het alsof je vrouwen kunt betoveren. Dat is omdat je het onbewuste van een vrouw rechtstreeks aanspreekt als ze in trance is. En het onderbewuste reageert als een kind van vijf en voert met plezier de opdrachten uit die het krijgt.
De schrijvers hebben kennelijk geen kinderen ;-) Nou ja, wat maakt het ook uit voor het soort boekje dat je iemand voor zijn verjaardag geeft omdat je echt niets anders kunt verzinnen...

maar... werkt het?! Wellicht zijn weinig mannen geinteresseerd in de schrijfstijl of het gebrek aan onderbouwing, als het maar doet wat het belooft! Na lezing wilde het geleerde natuurlijk direct in de praktijk brengen. Ik heb de adviezen zorgvuldig opgevolgd. En geloof me, het is echt geweldig, bosjes vrouwen liggen aan mijn voeten, vechtend om mijn aandacht. Die ik natuurlijk spaarzaam geef, om ze hongerig te houden. En allemaal lachen ze om mijn grappen, en zijn ze onder de indruk van mijn elisp-macro's. Wat een boek. Ga het kopen voor dat het uitverkocht is!

Terzijde, in veel van de wetenschappen die gebaseerd zijn op makkelijk kneedbare natuurlijke taal, is het tamelijk eenvoudig om *alles* te "bewijzen", zolang het maar aardig klinkt. Beste voorbeeld is wel het onzin-paper Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity, een parodie op het post-modernisme. Natuurkundige Alan Sokal slaagde er in 1996 in om het gepubliceerd te krijgen in een bekende academische sociologische publicatie:

And as feminist thinkers have repeatedly pointed out, in the present culture this contamination [of science] is overwhelmingly capitalist, patriarchal and militaristic: ``mathematics is portrayed as a woman whose nature desires to be the conquered Other.''103 104 Thus, a liberatory science cannot be complete without a profound revision of the canon of mathematics.105 As yet no such emancipatory mathematics exists, and we can only speculate upon its eventual content.

grolsch

Mijn huisgenote Kate had blikjes bier voor mij meegenomen, als dank voor het passen op de kat! En die komen nu goed van pas!

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger