2007-09-21
 
-O2
HELSINKI - Veel nieuws van het free software compiler front. Allereerst het werk van Tom Tromey om van gcc een incrementele compiler te maken - lees het interview. De mogelijheden zijn erg interessant - veel sneller compileren, en tijdens het schrijven van code kan de compiler aanwijzingen geven (autocompletion, syntax-checking, etc.).

En dan is er pcc dat (nogal voorbarig) getipt werd als vervanger voor gcc. Het is een port van een jaren-70 compiler naar C99 -- het duurt vast nog wel even voordat gcc zich echt zorgen moet gaan maken.

Misschien is Clang dan een beter alternatief? Onder meer Apple ondersteunt deze compiler, gebaseerd op LLVM.

Een andere belangrijke factor voor performance (met name startup) is de linker; er blijken twee nieuwe linkers in ontwikkeling te zijn voor de GNU toolchain: 'gold'van Ian Lance Taylor, en die van elfutils (wie steekt daarachter? Ulrich Drepper?)


2007-09-09
 
dag des heeren
HELSINKI - Zondag, een prachtige dag voor wat softwaretips.

Bryan Clark waardeerde Wikipedia-willekeurige-pagina-als-homepage-suggestie. Het zo simpel: zet http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Random als homepage, en je leert elke dag iets nieuws! En nu ik het toch over Firefox heb...

Al enige tijd crashte firefox elke keer bij het openen van dialogen - zoals die van 'Save As..' of, 'Add bookmark...'. Ik maakte een backtrace in wilde bug rapporteren bij Ubuntu Launchpad, maar het blijkt een probleem met het GTK+-'theme'. Na het terugschakelen naar Human werkt alles weer naar behoren. Geweldig -- maar het is een beetje zorgwekkend dat een buggy theme kennelijk allerlei applicaties kan destabiliseren.

Over software gesproken, hier een lijstje van mijn favorieten:

Dan de de essentiële Firefox-plugins: En tenslotte nog wat huisvlijt: Met een beetje recente Ubuntu is het wel zeer eenvoudig (in 'universe'):
% sudo apt-get install pinfo htop zsh zsh-doc emacs-snapshot-gtk liferea pan ttb gnuvd
Et voilà! (behalve de Firefox-plugins)

2007-09-08
 
반대 돌려 차기
HELSINKI - De herfst lijkt vroeg aangebroken te zijn in Helsinki. De laatste dagen kenden elk een periode van intense stortbuien. Temperatuur ca. 10°C. Na midzomer gaat het hier natuurlijk bergafwaarts -- dagen worden korter, nachten langer -- en de 'dag' is een soort schemerzone, de temperaturen dalen, de hemel betrekt. Niets om ons uit de somberheid te verlossen, behalve C2H5OH. Gelukkig ben ik zelf niet zo vatbaar voor de duistere gevoelens die Finland in hun greep nemen... tot aan de lente. Er is tenslotte nog voldoende om te genieten!

Zoals werk. Ik probeer naast het vele non-technische werk, elke dag enige tijd vrij te maken om wat technische dingen te doen -- ik probreer wat te hacken, ik ben een hobbyprojectje gestart om weer wat met c++/std::/boost:: te spelen, en dat gaat verbazingwekkend eenvoudig.

En alsof dat nog niet voldoende is, heb ik een nieuwe hobby opgevat: Taekwondo; de Koreaanse vechtkunst. Ik ben natuurlijk een absolute beginner - maar da's niet zo belangrijk. Met name de vaste patronen (vergelijkbaar met kata's in karate) vind ik bijzonder lastig te onthouden - moet ik nu links of rechtsdraaien, welk been stond ook alweer voor, enzovoort. Een beetje rondschoppen gaat een stuk beter :)



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger