2004-06-29
 
DEN HAAG - Maandag is het alweer... de tijd vliegt. Heerlijk weer vandaag. En hardlopen ging erg goed, 26:43.

substd::

Vandaag teveel tijd besteed aan het opzoeken van een rare bug in C++-code, waar ergens in een library ver, ver weg een objectje stond dat dat de operator<< kaapte, en daarbij in een recursieve definitie terechtkwam... Zelfs explicit bracht geen uitkomst.. bwuaahh... segfault, coredump. Uiteindelijke gefixt door met wat macro's (niet strikt noodzakelijk maar scheelde *heel veel* typewerk in dit geval *nog* betere matches te creeren.

ni xiao qi lai ye hen shuai

Ik heb wat Chinese (Mandarijn) woordjes geleerd, zie de kopjes bij de eerdere entry. Mandarijn is de standaardtaal in China, maar er wordt ook veel Shanghainees en Cantonees (totaal anders, maar hetzelfde schrift) gesproken. Ik heb me nog maar niet op het schrift gestort... Wie de boeken van James Clavell over Azie (met name China en Japan) kent, weet dat de Chinezen niet altijd zo positief over blanken praten. Na wat onderzoek blijken er verschillende namen te zijn; het semi-vriendelijke da bi zi (grootneuzen), en het behoorlijk hatelijke bai gui (witte duivels - te vergelijken met de woorden voor negers die ze alleen zelf mogen gebruiken...). Neutraler is wai ren (blanken) of lao wai (buitenlanders).

Oh, en de naam Didi, die me door zuslief is opgespeld (voor exclusief gebruik door nichtje Jasmijn), is niet zo'n goed idee in het Chinees... Hmmm.... Nu ben ik inderdaad mijn zus' "little brother", maar...

Slán agus beannacht leat

Voor de liefhebbers van Flash-animaties en karaoke: hier. En excuses voor de rare URL...

Dan, die ik in Bangkok ontmoette, verveelt zich een beetje sinds hij naar Seoul verhuisd is.

En een FireFox-tip. Maak een bookmark aan via de bookmark-manager. Voor Name, type Wikipedia, voor Location geef http://en.wikipedia.org/wiki/%s, en voor Keyword enc. Nu kan gemakkelijk in de prima Wikipedia-encyclopedie gezocht worden, door in de adresbalk iets als enc tiger te typen, om alle informatie over tijgers te krijgen!

Een wel zeer vreemd chatgesprek met Cathriona, die weer terug in Ierland is, maar binnenkort naar Tokio gaat. Met een wel heel vreemd verhaal. Knijpt arm.


2004-06-28
 
DEN HAAG - En het is al weer zaterdag in Den Haag; het weer is niet slecht, maar ook niet geweldig. UPDATE: Sterker nog, het is alweer maandag in Den Haag! En ik ga nu maar eens rennen naar de tram, om nog een beetje op tijd te zijn voor mijn werk! Een heerlijke dag.

lao wai

Op het Plein, hier vlakbij, staan zoals gewoonlijk weer wat demonstranten, en ik vind het altijd aardig om te zien waarvoor of -tegen men demonstreert. Vandaag een demonstratie *voor* de vrijlating van de Joegoslavische held Slobodan Milosovic, de miskende Leider, die zo dapper vocht tegen de boze NAVO-troepen.

wo de bai se wan zi

De foto toont mij in zakelijk uniform (ietwat typische geknoopte das, maar toch). Ik was donderdag (tevergeefs) in Utrecht, voor een consultancy gig bij $EXTERNE_KLANT, die afwezig bleek. Waarna ik onverrichterzake en gebruikmakend van het openbaar vervoer terug moest naar Den Haag. Dat duurde nog al lang, maar ja, zelfs voor mij gold "in de tijd van de baas" (de opdrachtgever) in dit geval. Maar laat ik hier niet meer woorden aan verspillen...

bai gui

Zaterdag was het tijd voor Nederland - Zweden; ik ben benieuwd. Ik ging naar Amsterdam om te kijken bij Martin/Martijn/Jip/Flore - laatstgenoemde nu 1 week oud! Een zenuwslopende wedstrijd natuurlijk, maar uiteindelijke gewonnen, op strafschoppen nog wel... Daarna ging ik naar het Leidse Plein, en ontmoette daar Louise, met wie ik nog een biertje dronk en wat semi-coherente gesprekken voerde over... wat eigenlijk? Oh ja, onze reiservaringen en de knagende drang weer eens verder te trekken. Via nacht-net was ik uiteindelijk om ongeveer vijf uur 's ochtends weer in Den Haag. Gelukkig woon ik naast CS! En via het bekijken van wat samenvattingen en het in ontvangst nemen van de felicitaties van mensen *ver* weg, viel ik uiteindelijk in slaap. Om natuurlijk wakker gebeld te worden om 09:30; uit China nota bene [moraal vd verhaal: geef niet iedereen je telefoonnummer, ook niet voor SMS, dat werkt toch niet vanuit China]. Foto van twee Oranje-fans in Seattle...

da bi zi

Zondag was het verder tijd voor klusjes als het doen van de was enzo. Maar laat ik geen woorden vuil maken aan mijn schone was :-). 's Middag heb ik hardgelopen, mijn vaste route naar Huis ten Bosch en weer terug. Ik ben nu een week bezig. Na een aanvankelijk snelle verbetering richting de 27:33 minuten, zit ik nu toch weer ergens in de 28:xx... Harder trainen! 's Avonds weer voetbal gekeken; uitslag zoals verwacht.

2004-06-24
 
Bild: Die Tschechen-Fans singen hämisch: „Auf Wiedersehen.“

Nein! Diese Truppe will niemand wiedersehen...


2004-06-23
 

oh oh

DEN HAAG - Laat ik proberen mijn blog-entries weer wat frequenter te laten zijn, met name natuurlijk omdat mijn leven *zo* interessant is. Ik probeer wat foto's te maken van het dagelijks leven. Zoals hiernaast, tram-15 richting Nootdorp, die mij in tien minuutjes mijn huidige opdrachtgever brengt. De Haagse trams zijn bijzonder vrienelijk; wie geen kaartje heeft kan altijd nog snel afstempelen als de controleurs komen (zelden), uitstappen of, in het uiterste geval, een bescheiden boete betalen (tja, anders worden mensen ook zo agressief); in bijv. Amsterdam is het allemaal wat strakker geregeld. Oh, en die eerste foto is natuurlijk van het torentje van Balkenende, om maar aan te geven dat er ook best mooie dingen zijn in Den Haag :-)

patent

En vanuit het torentje komen we bij het volgende punt... Er zijn toch wat mensen wakker geworden in de zaak rond de softwarepatenten, waar ik het eerder over had en die op Europees niveau ingevoerd dreigen te worden. Iemand heeft een lang artikel (in het Engels!) geschreven over de veranderende inzichten in de Nederlandse politiek; bovendien blijkt minister Brinkhorst de Kamer onjuist de hebben ingelicht over deze kwestie. Wordt vervolgd.

ren je rot

Mijn huisgenote stopte mij voorraadkast vol met voedsel en zette een Tsjechisch (?#$#O$) biertje in mijn koelkast. Zie ik er zo slecht uit?! :-) Foto is niet van huisgenote maar van lunchende Zhang; zoals ik al zei is het grappig hoe eenvoudig het is tegenwoordig totale vreemden te zien in hun dagelijkse leven; interessanter in ieder geval dan Big Brother (een naam die in China ook wat andere associaties oproept...). Palantir.

Vandaag in ieder geval weer naar Huis ten Bosch en terug gerend; in 29 minuten. Ik zit nog aan het begin van mijn trainingsopbouw, wanneer hardlopen erg vervelend is... maar met een paar weken gaat het vast een stuk beter en sneller. Maar altijd loop een stuk sneller dan comfortabel, ik wil elke dag een stukje sneller dan de dag daarvoor... Ook richting het paleis is het heerlijk rennen (of wandelen). Vorig jaar rende ik elke dag langs het Scheveningse strand, en later in Sydney langs de baai naar het Opera House... en nu alweer zo'n mooi parcours! Hmmm... ik ben geen geboren hardloper, maar het voelt zo goed om lekker te rennen... over een paar weken.

Ik luister naar Evergrey uit Zweden.

Nu is het bedijd; later meer.


2004-06-19
 

3-2

DEN HAAG - Eindelijk weer eens een update voor mijn blog. Ik woon nu een paar weken in mijn nieuwe optrekje aan de Herengracht in Den Haag. Het bevalt prima, en kan goed opschieten met mijn huisgenoten. Interessant om te zien hoe mensen die je nog niet kent een eerste indruk van je krijgen, en dat die behoorlijk kan verschillen voor verschillende mensen. Zo denken ze hier vast dat ik een C2H5OH-list ben, terwijl die dagelijkse biertjes toch met name met het EK voetbal in Portugal te maken heeft. Bier en voetbal vormen nu eenmaal een prima combinatie.

En nee, over voetbal ga ik nu verder niets over zeggen, na de dramatische Nederland-Tsjechie van gisteren. $(#@*&$(@#*$& arggggghhh.

keek

Verder van alles gedaan, de laatste twee weken. Ik moet eigenlijk gewoon weer om de dag gaan schrijven; na twee weken blijken weinig gebeurtenissen echt opzienbarend... Uitzondering daarop (nou ja, het gebeurde gisteren:-) was de geboorte van mijn nichtje Flore... zie haar hier in volle glorie!

Ik heb natuurlijk ook veel gewerkt; codito ergo sum, zo stelde rasterman ooit in zijn .sig. En zo zij het. In de kantooromgeving is het nog al gemakkelijk me te laten afleiden en me te bemoeien met allerlei andere gesprekken. Maar een echte productiviteitsbooster blijkt het in mijn oren pluggen van muziek, en dan het liefste snelle gitaarmuziek, zoals het Finse Sonata Arctica; in combinatie natuurlijk met Emacs en wat slimme macro's, zodat de code bijna automagisch verschijnt... en BugFreetm natuurlijk!

qinqin

Ook veel tijd verspildbruikt aan het chatten met totale onbekenden, zoals babyhug, penelope en joy. Het EK voetbal (begin ik er toch weer over) blijkt ook in China erg populair te zijn, met mensen die 's nachts opblijven enzo, en elk een favoriet team hebben. Maar het is aardig om te zien hoe makkelijk je tegenwoordig het dagelijks leven van mensen aan de andere kant van de aardbol kun bekijken (met name als ze een webcam hebben, en hoe weinig het eigenlijk verschilt van het dagelijks leven hier (dwz, het webcammende deel van de wereldbevolking).

ham / spam * 100% = 5% :-(

Ik onderhoud ook veel contacten met diverse buitenlandse partijen, en krijg elke dag wel een handvol *echte* mailtjes; maar de spam wordt alleen maar erger. Gelukkig heb ik spamassassin en crm114 beide ingeschakeld via procmail. En die stuur ik dan door naar mijn gmail-account. Maar als ik in mijn ongefilterd mail kijk... wat een ramp. 95% spam.

misc fixes

En verder... kreeg vorige week JanB op bezoek, jaaaaren niet gezien. Ben weer gestart met hardlopen; in een halfuurtje van hier naar Huis ten Bosch en weer terug. Dat moet sneller kunnen!

Ik ga nu _toch maar_ voetbal kijken *zucht* Ik ben vast honderd belangrijke dingen vergeten te vermelden, dat komt de volgende keer!


2004-06-07
 
DEN HAAG - Da's lang geleden!

Vorige week maandag ben ik ingetrokken in mijn nieuwe huis aan de Herengracht. Ik ben inmiddels een beetje ingeburgerd. Deze week is er niet zo veel gebeurd behalve het algemene inburgeringstraject. Zo had ik donderdag het welkomstdiner met mijn huisgenoten Kate en Mark. Erg geslaagd! Voor die gelegenheid was ik heel Den Haag afgestruind voor een geschikte wijn.... die ik natuurlijk uiteindelijk vond bij de Hema...

Afgelopen zaterdag bleek er een behoorlijk rel te zijn, op letterlijk nog geen steenworp afstand van hier. met zo'n 200 arrestaties... En ik heb er *niets* van gemerkt.

's Avonds zag ik met Kate een bedroevende Nederland-Ierland (0-1). Wat een vervelende wedstrijd,heel pijnlijk ook nog bedoeld als uitzwaaifeest voordat Oranje naar Portugal vertrekt. Hoogtepunt van de avond: het optreden van Frans Bauer...

adsl

Een van de gemakken van m'n nieuwe onderkomen is de ADSL-aansluiting (via KPN). De hardware hier is een klein doosje van Ericsson, dat via een USB-poort op een computer moet worden aangesloten. Als Linux-gebruik ben ik natuurlijk wel gewend aan het aansluiten van mijn machines op 'vijandige' netwerken, dwz. netwerken waarbij Linuxgebruik niet ondersteund of gedocumenteerd wordt. De laatste twee jaar moest ik me verbinden via PPP, ISDN, L2TP en nu ADSL. En dan zwijg ik nog over tientallen wild verschillende internet-cafe's in Azie en Australie. Misschien moet ik eens een autodetectie 'expert-systeem' (nou ja) maken om de verschillende configuraties automagisch te doen. Zelfs voor technisch ingestelde mensen zoals ik is het soms fijn als het 'gewoon werkt'...

*zucht*. Er zijn echter helemaal geen Linux-drivers voor Ericsson HM121dp ADSL-modem... noch is er enige informatie beschikbaar voor de dapperen onder ons die zelf een driver willen schrijven. En dus zit ik nu met een Win2K machine op m'n bureau (die had ik nog). Tijd geleden dat ik echt wat moest doen met een Windows-familielid, en ik werd gelijk herinnert aan de ergernissen van een groot deel van de gecomputeriseerde medemens. Toen ik online ging liep de zaak vrijwel ogenblikkelijk in de soep, en kon ik mijn tijd gaan besteden aan het installeren van allerlei service-packs en security patches. En natuurlijk aan het installeren van de essentiele software: emacs, winamp, nero, putty, firefox... oh Debian ik mis je :-) Na een dag kon ik ook aan het werk met adblocker en spyware blockers die er voor zorgden dat svchost.exe crashte, en daarmee de desktop wat er vervelend wordt...

Hopelijk kan ik overgaan op VMWare, of misschien een oud machientje installeren met Win98 ofzo...

cam

Nadat m'n internetverbinding werkte heb ik hier direct een LAN opgezet. Van mijn zwager had ik wat webcams geleend. Na enige McGuyver-actie werkten ze ook nog, en ik kan nu chatten met mijn wijdverbreide reisvrienden en anderen, en we kunnen elkaar nog zien ook! Bijvoorbeeld, Arean gaf mij een uitgebreide rondleiding in zijn appartement via zijn webcamera een een laptop met draadloze netwerkverbing. Cool! Ook leuk hoe je via zo'n camera inzicht krijgt in het dagelijkse leven van mensen ver weg. En ik werd via een audioverbinding toegezongen vanuit Korea; veel gekker moet het niet worden.

beelden

Deze zondagmiddag bezocht ik met Suuz de jaarlijkse openlucht-beeldententoonstelling in het Haagse centrum. Het thema was "Giganten", en er stonden dan ook overal grote beelden! Nou ja, de foto's van vandaag geven dat wel aan...


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger