Odyssea
Dirk-Jans saaie reisverslag...
::20021122::
meeh. Zoals gezegd, ik ben inmiddels aangekomen in Nieuw-Zeeland; in Christchurch om precies te zijn, op het zuidelijke eiland.

Mijn laatste nieuws eindigde in een internetcafe in Sydney; nadat ik dat verlaten had, heb ik nog wat laatste Aus$ uitgegeven in de nabijgelegen 'Ierse' pub (het enige Ierse was zoals gebruikelijk het Guinness-bier, en een liedje van U2). In de pub kreeg ik nog wat informatie over Nieuw-Zeeland van diverse zijden; met name over de verscheidenheid aan dingen die ze er met schapen doen. Hmmm... Daar niet al te lang gebleven - moest immers om 0600 alweer opstaan om de bus te pakken naar het vliegveld.

De vlucht van Sydney naar Christchurch was voorspoedig, iets meer dan 2000 km. 'Air New Zealand' zit ook in de zg. Star Alliance waarmee ik vlieg. Helaas wat minder goed dan Singapore Air, (en Qantas) maar ach. Om ca. 1430 lokale tijd kwam ik aan in Christchurch, nam de bus naar het stadscentrum, vond een backpackers hostel - here we are now entertain us! Christchurch is behoorlijk verschillend van Sydney; het is echt een stadje, de sfeer is gemoedelijk en geen moment hectisch. En bij vlagen is het zelf pittoresk. Veel groen. Waar Sydney nogal Amerikaans aandoet, zijn in Christchurch meer Britse invloeden zichtbaar. Toch zijn er ook andere invloeden - er zijn hier erg veel Japanners, en opvallend veel Griekse fastfood-restaurants. In het hostel zijn naast de gebruikelijke Engelsen ook veel Israeli en zelfs Brazilianen te bespeuren.

Wat even wennen is in Nieuw-Zeeland, zijn de temperaturen; die dalen tot een graad of tien. Da's niet zo heel erg koud, maar na vier maanden in de hitte heb ik toch meteen een (lichte) verkoudheid opgedaan. Mijn minimale garderobe is ook niet echt rijk aan warme kleding - ik denk dat ik vanmiddag nog maar een trui ofzo ga kopen. En een lange broek.

De eerste dag in Christchurch (eergisteren) niet zo veel bijzonders gedaan; de twee dag (gisteren) ook niet. Oh ja, onderging een behandeling in de '$10-haircut bar'; kapster heeft vermoedelijk lang als schapenscheerster gewerkt ;-) Ontmoette Koreaanse 'Miru' tijdens mijn avondeten, met haar later nog wat gedronken en belangwekkende zaken als Guus Hiddink en hondenvlees besproken; interessant. En Koreaanse leeftijden beginnen bij 1, niet bij nul zoals in het westen. Wat is het toch leerzaam, al dat gereis. Voor vanochtend was mijn bed reeds gereserveerd voor iemand anders, ik moest dus verkassen. Het bleek echter behoorlijk vol te zijn, vanavond is hier een concert van de Red Hot Chili Peppers, en alles zit vol. Met enige moeite toch nog een ander bed kunnen vinden, voor vanavond. Morgen vertrek ik richting Queenstown, voor wat actiesport.

Oh, ik heb wat foto's laten ontwikkelen, ze beginnen ergens in Vietnam en eindigen in Sydney. Hopelijk binnenkort in dit theater, enkele van die foto's.

::20021121::
nz... Oh, ik ben veilig aangekomen in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Later meer.
::20021119::
op weg naar midden-aarde... Vandaag is mijn laatste dag in Sydney, en in Australie. Morgenochtend vertrek ik richting Nieuw-Zeeland, en hoop daar ook aan te komen. De dagen hier waren niet al te talrijk, en zijn snel voorbij gegaan. Ik heb de meeste toeristische trekpleisters wel gehad, denk ik. Vandaag nog Bondi Beach bekeken, da's een ... strand. En nog wat koloniale gebouwen bekeken enzo. En een zonnebril gekocht, een attribuut dat ik in de laatste vier maanden niet nodig heb gehad - hoogste tijd dus om een wat al te opvallend spiegelglas model aan te schaffen. In Nieuw-Zeeland moet ik wellicht op zoek naar wat warmere kleding: hoewel de zomer daar nu aan gaat breken schijnt het er toch nog behoorlijk koud te kunnen worden. Nu sta ik er om bekend tegen beter weten ook bij kou nog zomers gekleed te gaan, maar aangezien er in Nieuw-Zeeland toch niemand is om indruk op te maken (er wonen alleen maar schapen en een enkele achtergebleven ork), lijkt het verstandig wat warms aan te schaffen.

Vandaag ternauwernood nog wat foto's gemaakt van het Opera House, in het bijzonder foto's met mijzelf erop. Bewijsmateriaal!
Tijdens mij dagelijkse 'Simpsons'-uurtje realiseerde ik me dat ik daar nog geen foto's had gemaakt. Snel naar de stad gerend, fotorolletje gekocht, en in recordtempo naar het Opera House gespurt, ongeacht voetgangers, verkeerslichten en (met name) langzame trimmers. Nog net voor zonsondergang was ik ter plekke, en spurtte de trappen op, het ultieme 'Rocky'-gevoel I can fly now.... Een onschuldige voorbijganger gevonden die mij hopelijk glorieus vereeuwigd heeft met de beroemde achtergrond. Pfffieww....

Wat mijn plan voor Nieuw-Zeeland is, is nog onbekend. Beter gezegd, het plan bestaat nog niet. Ik wil eigen wel wat spannende sporten gaan doen, elastiekspringen, wildwatervaren, koeien opblazen met raketwerpers, dat soort dingen. Schijnt erg goed mogelijk te zijn (twijfel over koeien). En misschien wat van de decors van 'Lord of the Rings' bezoeken.

Oh, mijn aangepast reisplan, voor wie met spelden op een wereldkaart mijn reis volgt.


4 NZ 182Q 20NOV WE SYDCHC HK1 0930 1430 /O $
5 NZ 434Q 05DEC TH CHCAKL HK1 1015 1230 /O $
6 NZ 16Q 20DEC FR AKLPPT HK1 1645 2250 -1/O $
7 NZ 16Q 22DEC SU PPTLAX HK1 0235 1320 /O $
8 NZ 2Q 30DEC MO LAXLHR HK1 1445 0910 #1/O $
9 BD 109Q 31DEC TU LHRAMS HK1 1415 1625 /O $

Terugkijkend, heb ik toch een bijzonder aangename tijd gehad in Australie. Australie heeft me wel een beetje *lui* gemaakt, zodat ik lang op plaatsen ben gebleven, en wat van de attracties gemist hebt. Nou ja, er is altijd die 'volgende keer'. Het is erg gemakkelijk om je thuis te voelen in Australie. De mensen zijn vriendelijk, 'no worries', dingen functioneren en zijn betrouwbaar. Daarbij vergeleken is Azie wat... onvoorspelbaarder, wat natuurlijk ook z'n charmes heeft. Ben benieuwd naar Nieuw Zeeland!

Ik zit hier in een internetcafe dat *onbeperkt* toegang geeft voor $4; geen slechte deal. Maar wellicht moet ik dat 'onbeperkt' niet al te letterlijk nemen, en wat anders gaan doen! No worries. Later meer.

::20021117::
sydney Aangekomen in Sydney!

Vrijdag 'gedag' gezegd tegen Daniel, Jenny en Mariko in Cairns -- verder reizen betekent altijd weer afscheidnemen, en dat is goed. To boldly go where many have gone before. Zaterdag was mijn vlucht. Het lukte me via internet een goedkoop ticket te vinden van Cairns naar Sydney; de voor de hand liggende manier is via VirginBlue, de tickets zijn erg goedkoop, maar helaas moet je ze weken van tevoren al boeken. Ik ben dus maar met good old Qantas gevlogen, voor nauwelijks meer (Qantas schijnt bovendien nogal veilig te zijn - zie Rainman).

In Sydney kwam ik min of meer toevallig bij het Australian Backpacker's hostel terecht; wat duurder dan Cairns, en wat spartaanser; maar desondanks een redelijke plek. De buurt bleek 's avonds wat... vreemd: op de straathoek naast de Ferrari-dealer en verderop bij de Masserati-showroom (!) staan straatprostituees hun koopwaar uit te stallen. Aardig contrast. Ik zit op zo'n km van het stadscentrum, en heb vanochtend al een aardige wandeling gemaakt langs wat trekpleisters alhier. Allereerst ben ik door de Botanical Gardens gelopen; mijn botanische hart ging niet echt sneller kloppen van de geboden flora, maar liggend in het gras, een boek lezen in de schaduw van een boom, met uitzicht op een baai vol zeilboten -- da's toch niet verkeerd. Toegangsbord van de Gardens:

Please walk on the grass
We also invite you to smell the roses,
hug the trees, talk to the birds and
picnic on the lawns.

Nou, aardige illustratie van het Australische 'no worries'-principe, lijkt me!

De Botanical Gardens zijn vlakbij het voor Sydney zo kenmerkende Opera House; het zag er precies zo uit als verwacht. Maar een goed gevoel - op dit soort plaatsen realiseer ik me weer eens dat ik 'gewoon' een beetje aan het rondlopen ben aan de andere kant van de wereld! Wauw. Na het Opera House nog de grote brug bekeken, die je voor $145 kunt beklimmen -- beetje duur.

Gisteravond nog even de stad ingelopen; voelde me een beetje misplaatst in mijn Thaise shorts, Cambodjaanse t-shirt en Australische slippers tussen het zaterdagavond-uitgaanspubliek in vol ornaat. Erg warm is het hier ook niet, 's avonds. Uiteindelijk kwam ik terecht in Club 77, een gothische rockgrot. De bezoekers in vertrouwd zwart - de lokale oppergoth een hekserig type in zwart lakleer met een witgeschminkt gezicht, zwarte lippenstift en dito oogschaduw. Amusant; daarna nog wat Engelse voetbal gekeken (de dwazen hier kijken meestal naar cricket -- waanzin), hoofdstuk gelezen, slapen.

trust and you'll be trusted said the liar to the fool

Info

Reisschema

Contact

Mail Dirk-Jan

Archief

Links

DJCB Software
ArtOlive

Advogato
Gnome
GNU
Kuro5hin
Slashdot
Straightdope
This page is powered by Blogger. Isn't yours? weblog commenting
(c) 2002 Dirk-Jan C. Binnema (djcb)