2007-12-11
 
kunst
HELSINKI - Zondag zag ik een zonnestraal - geweldig! En zondag was mijn nichtje Jasmijn jarig! In de categorie 'familie' ook fraaie kunstitems van Jip en Flore. Die zijn nu al veel waard!

Ik ben geslaagd voor mijn eerste examen taekwondo; dat wil zeggen dat ik mijn witte band kan omruilen voor een half-gele. Taekwondo is een nogal sierlijke vechtkunst uit Korea, met een nadruk op schoptechnieken. Niet eenvoudig, maar het is een goed gevoel om enerzijds zeer fysiek te trainen, en anderzijds me te concentreren op het correct uitvoeren van de technieken. Bevalt me beter dan yoga, dat ik in het voorjaar volgde - en dat zo dramatisch eindigde.

De vaste patronen, de poomse (vgl. kata in karate) vind ik moeilijk om goed te beheersen - het choreografische aspect van vechtkunst heb ik altijd lastig gevonden. Maar, iets moeilijk vinden is altijd een goede reden om ergens tijd aan te besteden.

Druk druk druk... het modest-project nadert een belangrijke mijlpaal: het aanbieden van publieke packages. Dat wil zeggen plots heel veel mensen ons e-mailprogramma kunnen gaan gebruiken. Het is zeker nog niet perfect, maar met de hulp van al die mensen die nuttige bugreports gaan schrijven :) moet het zeker lukken.

Philip schreef al over IMAP en 'push-email' via IDLE. Tinymail en daarmee Modest ondersteunen dat natuurlijk. Push-email betekent dat mijn mobiele apparaat niet hoeft te vragen of ik misschien nieuwe mail heb (elke 15 minuten) -- nee, zo gauw er nieuwe mail is krijgen we binnen enkele seconden een signaal dat er nieuwe mail is.

Het bekendste voorbeeld van push-email is wel de BlackBerry. Dat apparaatje biedt een proprietary methode aan om constant gestoord te kunnen worden met nieuwe email... en zowel client als server vereisen de BlackBerry-software. Dat maakt het tamelijk ongeschikt voor gebruik door 'normale' gebruikers - alleen bedrijfsnetwerken bieden ondersteuning. Maar een sterk punt van de BlackBerry's is natuurlijk dat ze eenvoudig werken over GPRS/EDGE/3G, ofwel, de normale mobiele telefoonnetwerken. Dat maakt het gemakkelijk overal en altijd met werk-emails geconfronteerd te worden...

Er zijn RFC's volgeschreven met exotische uitbreidingen voor IMAP die allerlei leuke dingen mogelijk maken - en dat kunnen goede oplossingen zijn voor systemen waarbij men zelf kan kiezen voor een server, zoals bij een bedrijfsnetwerk. Maar in de consumentenwereld is die vrijheid er meestal niet. IMAP-IDLE brengt dat de functionaliteit echter naar normale mensen - zo kan bijvoorbeeld elke gebruiker van Gmail/IMAP er gebruik van maken.


2007-12-08
 
zaterdag
HELSINKI - Zaterdag. Het weer is allerbedroefendst -- regen en duisternis. 6°C -- waar is dat dikke pak sneeuw?!

Ik ben een engelstalig blog begonnen, geaggregeerd in Planet Maemo; natuurlijk met name als virale marketing voor mezelf. Maar door veel technische dingen voortaan in het Engels te schrijven, blijft er meer tijd over voor andere zaken hier in het vertrouwde ChangeLog, sinds 2002 het vertrouwde adres voor mijn belevenissen.



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger