2005-07-30
 
then we take berlin
HELSINKI - Het is alweer vrijdag, na een halve week werk ben ik toch al weer toe aan het weekeinde :-) Sterker nog, het is alweer zaterdag. Ik ga zo midget-golfen.

Allereerst terug naar Berlijn, voor deel II van mijn reisverslag. Vorige week zaterdagavond keerden we terug in de Duitse hoofdstad. Op het programma stond een uitstap in het Berlijnse nachtleven met een groep van Ann-Christins vrienden. Allereerst bezochten we het uitgestorven Prater, maar via een ander café en La Boum en Nemo (voorheen Omen - palindroom) kwamen we uiteindelijk in Knaack terecht (Kulturbrauerei was te druk), waar we bier dronken en dansten - zelfs ik, Mamba-king van Helsinki ;-). Het bleef nog lang onrustig. Best leuk om uit te gaan, al is een avond natuurlijk niet echt genoeg voor een weloverwogen oordeel over het nachtleven in een stad als Berlijn.

Zondag begon met uitslapen, en vervolgens familiebezoek... dat eindigde in een lange avond met barbecue en bier en een lange discussie over veel verschillende onderwerpen, met Ann-Christin en twee van haar ooms. Alldmaal komen ze uit de voormalige DDR, en wisten veel te vertellen over het leven aldaar, de frustraties, de tegenstand, de hoop. Tot op het allerlaatst doodde de DDR nog mensen die probeerden het land te verlaten. Begrijpelijke woede als tegenwoordig iemand in een trendy CCCP of DDR t-shirt rondloopt...

Maandag en dinsdag was het tijd voor toerisme, de Dom, Unter den Linden, Reichstag, Brandenburger Tor. Zie uw plaatselijke reisbureau voor meer informatie. Ik dronk koffie met Ulrike. En daarna naar het vliegveld, terug naar Finland...

Iemand maakte een Maemo theme voor Metacity. (tip: Ubuntu/Breezy heeft een programmaatje System/Preferences/Art Manager waarmee het installeren van themes heel eenvoudig is).

Ondertussen is in de Maemo-mailinglijsten een heuse flamewar aan de gang over het gebruik van Qt op de 770... conclusie is dat dat natuurlijk kan, maar dan waarschijnlijk de 'normale' non-embedded variant van Qt (en dat kost relatief veel geheugen), en vooralsnog zonder Maemo-bindings. Voor nieuwe code in C++ zie ik meer heil in GtkMM - dat sluit beter aan op de bestaande Gtk+-libraries. Er zijn daarvoor natuurlijk ook nog geen specifieke Maemo/Hildon-bindings, maar die zouden niet al te moeilijk te maken moeten zijn.

Wow - The Fullness of Time: IV. Transcendence, van de laatste Redemption. Wat een geweldig nummer.


2005-07-27
 
first we take manhattan
HELSINKI - Ik ben weer terug in Finland, na mijn uitstapje naar Duitsland, de afgelopen dagen. Het waren bijzonder interessante dagen. Een beetje anstrengend natuurlijk, om Ann-Christins achterban te onmoeten, maar ach, ik heb voor hetere vuren gestaan. Vandaag slechts een korte beschrijving van het begin van mijn uitstapje, de latere dagen komen, wel, later aan bod.

Donderdagochtend vlogen we naar Berlijn, en na een gebeurtenisloze vlucht naar Berlijn-Tegeln werden we opgewacht door de moeder van Ann-Christin; daarna een autorit naar het vroegere Oost-Berlijn. Oost-Berlijn ziet er lang zo slecht niet uit als wel gedacht wordt; dat gold overigens voor het mijn gehele reis, die grotendeels in de voormalige DDR plaatsvond. Zelfs de plaatsen met hoge werkeloosheid (zeg, 30% en hoger) zagen er niet al te beroerd uit - maar dat schijnt met name het resultaat te zijn van het geld dat sinds de Wende in het oosten gepompt. Na de lunch vertrokken we naar het noorden, naar Mecklenburg-Pommeren - 'Mec-Pom'.

STRALSUND - Ik ben in Hanzestad Stralsund; ondanks de stromende regen is het best druk hier op straat. Na die Wende is de stad hersteld in de oude glorie - in de middeleeuwen was Stralsund een van de rijkste steden in dit gebied. Er zijn wat fraaie gebouwen in die stijl, maar om de stad nu op de UNESCO Lijst van Werelderfgoed te plaatsen, dat gaat wat te ver. De stad herinnert wel aan andere Hanzesteden, zoals Tallin.

RÜGEN - Rügen is het grootste Duitse eiland, en heeft sinds de hereniging van de beide Duitslanden zijn oude status als populaire vakantiebestemming hervonden. Het familiebezoek verliep op de welbekende wijze; aangesproken met de naam van een of andere ex, en bij de lunch was er natuurlijk brood, besmeerd met reuzel (varkensvet), met de nodig sociale druk om het te eten. En na mijn beleefde reactie natuurlijk nog zo'n rijkelijk besmeerde lekkernij :-).

De meeste tijd besteedde ik aan het voetballen met de jongste telgen in de familie, maar toen de avond gevallen was, was het tijd voor de verjaardag van oma. We aten meer lokale lekkernijnen, en ik dronk de lokale raketbrandstof, Nordhäuser Doppelkorn. Het bleef nog lang onrustig, terwijl mijn Duits op de proef gesteld werd. Gelukkig bleek het lokale dialect gerelateerd aan plat-Nederlands. De volgende dag ging het weer terug richting Berlijn, ditmaal per veer. Later meer over mijn verdere avonturen in de Duitse hoofdstad.

Ik heb wat gespeeld met Enlightenment v 0.17, of wat dat moet worden. Er zijn debian-packages te vinden bij soulmachine.net, die redelijk goed installeren in mijn Ubuntu/Breezy. Er zit heel wat leuk oogsnoep in E17, al is het natuurlijk nog niet helemaal af. Over het algemeen is de desktop omgeving wat minder aanwezig dan bij GNOME/KDE: je gebruikt wat fraaie grafische effecten om je programma te starten, maar daarna heb je er niet meer zoveel 'last' van. Het werkt best aardig.


2005-07-18
 
pas pif
HELSINKI - Maandag; op kantoor was het relatief rustig, maar ik had wat interessante bijeenkomsten. Ik heb ook een beetje gehackt op wat SMTP-code. Ik had geconstateerd dat het versturen van e-mail via GMail niet goed verliep (GMail biedt tegenwoordig ook POP3/SMTP toegang). Probleem was echter dat GMail zich niet helemaal aan de SMTP-RFC hield:
  QUIT (QUIT)

            This command specifies that the receiver must send an OK
            reply, and then close the transmission channel.

            The receiver should not close the transmission channel until
            it receives and replies to a QUIT command
GMail breekt de TCP-verbinding echter terstond af na ontvangst van QUIT, en de SMTP-code concludeerde ten onrechte (dat staat ook in de RFC) dat het verzenden van de mail dan niet gelukt was, en gaf een foutmelding. Nu niet meer.

Een interessante toepassing is Annodex - een soort videoblogging-framework. Een van de makers (Conrad Parker) gaf tijdens GUADEC een demonstratie, en nu heb ik het zelfs eens geprobeerd - leuk idee, maar de content ontbreekt nog een beetje. Zowel clients als servers zijn als open-source beschikbaar, voor Linux/Unix, Mac en Windows. En de videoformaten zijn ook open (ogg). Het enige wat ik nu nog moet doen is een videocamera aanschaffen om mijn *hoest* interessante leven te verfilmen!

Ubuntu werkt best aardig, maar natuurlijk ben ik niet tevreden met het soepeltjes werkende Hoary - nee, ik wil de allerlaatste bloedende rand Breezy-software. En moet ik de versieconflicten met de hand oplossen, leg ik symlinkjes en werkt het soms gewoon niet... de AMD64-versie blijkt nog iets bloediger dan die voor x86. Misschien moet ik gewoon de stabiele versie gebruiken, dan heb ik ook nog ieder half jaar dat er echt iets veranderd is bij een nieuwe versie, in plaats van 180 kleine stapjes.

Ik luister naar Room V van Shadow Gallery en The Fullness of Time van Redemption. Fraaie sympho-rock/-metal.


2005-07-17
 
boy in a bubble
HELSINKI - Het weekeind loopt alweer ten einde... dat gaat snel. Het weer is hier nog steeds erg warm. En mijn huis is nu helemaal afgeplakt... zelfs het openen van ramen is nu zinloos - het plastic laat geen zuchtje frisse lucht door. Puf puf...

Ik had een bijzonder druk weekend (champagne-brunch op zondag!), maar desondanks was er nog een *klein beetje* tijd om wat code te schrijven. Omdat ik het al zo lang niet meer gedaan had, herschreef ik mijn programma voor het vervoegen van Finse werkwoorden in Java, met behulp van gcj. Dat ging best snel. Ik ben nog niet helemaal klaar, maar met nog een beetje hacken moet het wel lukken. gcj werkt ook heel vertrouwd; gewoon een command-line compiler, ik schrijf mijn code in emacs en met een Makefile etc. Mijn telefoon begrijpt ook Java (bytecodes), dus dat is een interessante volgende stap...

Ik heb eindelijk een camera bestelt, de Panasonic FX5. Als alles goed gaat, komt 'ie deze week nog aan in Duitsland, zodat ik wat foto's kan maken van mijn tripje volgende week. Nu eerst nog drie dagen werken, en dan een paar dagen vakantie... 'woohoo', zou Homer Simpson zeggen.


2005-07-16
 
kesä helsingissä
HELSINKI - Zaterdagmiddag. Eindelijk weer eens tijd om mijn blog bij te werken, dat al drie een tamelijk waarheidsgetrouw edoch eenzijdig beeld van leven schetst, in voor- en zelden tegenspoed, in vreemde landen, verre streken etc. etc. En al meer dan een half jaar in Finland, waar het weer nog steeds erg zomers is. Al wekenlang schijnt de zon, slechts onderbroken door 3 à 4 uurtjes schemering. Heel veel Finnen zijn op vakantie, voor drie-vier-vijf weken achter elkaar. Kantoren staan bijna leeg; in de kantine hooguit 25% bezetting. Maar, jongens en meisjes, er zijn ook nog mensen die wèl werken ;-)

Ik had zelfs een tamelijk drukke week, de afgelopen week. Het aantal vergaderingen was wat lager, en zo ook de hoeveelheid papierwerk. Ik had wat meer tijd om een beetje te hacken, die solitaire bezigheid waarbij uren voorbij vliegen. Met Lost Horizon en Dragon Force op de oren. En wat te denken van het laatste werkje van Redemption? Maar, de lange uren op kantoor waren niet het enige wat me van de straat hield.

Ik heb namelijk ook een tamelijk druk sociaal leven ontwikkeld, de laatste tijd. En zodoende was alleen maandagavond zonder avondprogramma. Dinsdag was ik uitgenodigd voor een diner met een groep franstaligen; mijn eigen Frans gaat niet veel verder dan un deux trois champs elysées jacques cousteau mayonaise, maar goed. Met wat wijn en concentratie kon ik de conversatie wel verstaan, tot op zekere hoogte. Voor zover men Engels sprak. Het eten was geweldig, zalm, bedankt Tommi! Woensdagavond had ik Jorn op bezoek, die hier op DebConf was voor een klein bezoek namens Opened Hand. We aten wat vla en stroopwafels, dronken wat Russische cola, en luisterden naar wat Nederlandse humor van Teeuwen en Maassen. Mijn huis is nog immer volledig ingepakt, en nogal warm, dus we besloten een avondwandelingetje te maken, eindigden in de Abrahaminkatu bij Ann-Christin, en de rest van de avond besteedden we aan het drinken van wijn en het bediscussiëren van sociaal-politieke onderwerpen, erg interessant. Donderdag was weer een heerlijk diner, weer geslaagd en weer buiten... mediterrane toestanden hier! En dan durven Chirac en Berlusconi nog te beweren dat Fins voedsel niet te eten is! Vrijdag was ik tamelijk afgepeigerd, en moest dan ook al na een bescheiden hoeveelheid alcohol een bed opzoeken... Gelukkig kon ik vanochtend een beetje uitslapen! Voor de rest van dit weekeinde staan nog wat zonnige activiteiten op het programma, en wat hacken.

Ik zou graag wat meer tijd hebben voor mijn hobbyprojectjes. Ik ontving in ieder geval een vriendelijk mailtje van de kvandale-ontwikkelaars. En nog wat vriendelijke mailtjes van gebruikers sendxmpp en ttb. Ik ben blij dat de programma's tamelijk probleemloos werken, maar ik zou toch nog wat kleine verbeteringen willen aanbrengen. Moet ik een beetje tijd voor maken. Voor mail gebruik ik doorgaans mutt; het werkt in textmode, erg snel, en ik kan het ad nauseam aan mijn wensen aanpassen. De ontwikkeling is echter een beetje gestokt, omdat de hoofdontwikkelaar niet zoveel tijd heeft. Er klinkt wat gemor in de mutt-mailinglijsten, en ik ontdekte dat er nu een fork is: mutt - next generation. Ik ben benieuwd of het levensvatbaar is. Evolution is ook wel een aardig mailprogramma, maar ik werk toch het snelst met mutt. Ik ben zo old-school :-)

Nog drie dagen werken en dan ga ik ook een paar dagen op vakantie, naar Berlijn en Oost-Duitsland. Ik heb er zin an! Het schijnt dat internet dat vrijwel onbereikbaar is - o-oh :-) Maar ach, ik kan natuurlijk best een paar dagen zonder internet. Denk ik. Misschien...


2005-07-11
 
vla
HELSINKI - Maandagavond. In Helsinki is het nog steeds belachelijk warm - de stand momenteel liefst 28°C. En ik heb nog de bonus dat mijn huis helemaal is ingepakt *puf* *puf*. Het is jammer dat de planet.nl.gnome.org-versie van mijn blog geen foto's toont, omdat de <BASE ... > dingen genegeerd worden door de aggregator.

Het was een uitermate druk weekeinde. Mijn vader en zuster kwamen op bezoek. Vrijdagnacht pikte ik ze op van vliegveld Vantaa, en via een half uurtje met de taxi kwamen we aan bij mijn huis. Het was natuurlijk goed ook deze familieleden weer te zien, na meer dan een half jaar... vader en zus waren niet al te zeer gewijzigd, en da's natuurlijk een compliment!

En ze waren mij ook niet helemaal vergeten, maar hadden een ruime hoeveelheid Nederlandse producten meegenomen - stroopwafels, drop, brok, Grolsch bier en... vanillevla... Woohoo! Ik heb net een bakje van het gele goud gegeten yum yum... Ik heb sterk de neiging om het pakken in een keer naar binnen te gieten, maar laat ik me een beetje beheersen, en er wat langer van genieten... Hetzelfde geldt voor de andere producten. Niet teveel drop eten... drop schijnt de testosteronspiegel nogal danig te verlagen... droplul.

Zaterdag was het tijd voor enig toeristisch vermaak in Helsinki. Na het ontbijt liepen we wat door de stad, en bezochten het grote warenhuis Stockmann en verbaasden ons over het weinige publiek op een zaterdagmiddag. In juli trekken veel Finnen de stad uit, zo lijkt het. Het was ook zo warm... Bij de markt ontmoetten we Ann-Christin - de spreekwoordelijke kennismaking met mijn vader en mijn zuster. Ik was niet echt gespannen maar wel een beetje. Gelukkig verliep het allemaal gladjes :-), al vereiste het natuurlijk enige diplomatie om het gesprek af te leiden van mijn vaders opmerkingen over kuilen in Scheveningen enzo...

We namen een kort boottochtje naar het eilandje Suomenlinna, een nogal cliché-bestemming (iedereen neemt z'n gasten ermee naartoe). Er staan wat militaire gebouwen, er is een strand, een museum... maar daarvoor was het veel te warm. We gingen zitten, en dronken grote glazen verkoelend bier... ahhhhh... dat smaakte goed! Terug in Helsinki bezochten we de bekende Cathedraal van Helsinki (de grote witte kerk die ik vaak aanduidt als de St. Nicolaaskerk, maar die naam is verouderd, sinds 1917...). Daarna bier op het Torni-dakterras, met een prachtig uitzicht en meer bier. We aten Italiaans, en we waren toen al tamelijk moe... thuisgekomen was er niet veel energie meer te bekennen bij vader en zus hehe.

Ik had echter nog een klusje: het opschonen van de meegebrachte laptop van mijn vader; tijd geleden dat ik Windows-XP - wat een ramp. Zoveel spyware om op te ruimen... ik gebruikte Spybot Search & Destroy om de rommel te verwijderen, hopelijk grondig genoeg tot de volgende schoonmaak. Ik herinnerde me niet dat de Windows-XP UI zo verwarrend werkte, zoveel onzinnige venstertjes. Dan nog liever Windows-2000, die een wat soberder uitstraling heeft, en minder hindernissen opwerpt tussen mij en hetgeen ik wil doen. (Toppunt was overigens de nieuwe MSN-Messenger - na het zien van dat programma neem ik meteen alle kritiek terug die ik ooit op Gaim had - opdringerige, grote, knipperende reclame in een UI?!)

Genoeg geklaagd :-) Uiteindelijk kon ik ook slapen. Zondag stonden we op en ontbeten we, waarna we wederom het centrum van Helsinki ingingen om een beetje koffie te drinken enzovoort, en ook om nogmaals de prachtige luchtfoto's van Yann Arthus-Bertrand te bewonderen. Ann-Christin kwman nogmaals voorbij, we praatten nog wat en toen was het alweer tijd voor mijn gasten om richting het vliegveld te vertrekken. En zo geschiedde het. We namen afscheid. Ik vond het een erg geslaagd weekend, en gezien de weinige beschikbare tijd, hebben ze toch een aardig beeld gekregen van Helsinki en mijn leven hier.

Daarna was voor mijn het weekend nog niet helemaal voorbij; er was nog een muziekfestival in Kaivopuisto, een groot park vlakbij het stadscentrum. De rest van de middag lag ik wat in de zon te luisteren naar matige muziek maar met koele Karjala's en prima voedsel, en daarna nog meer bier en een warme nacht... En nu heb ik de hele week om uit te rusten voor het volgende weekeinde!

En vandaag heb ik weer een dag gewerkt. Morgen eens bekijken hoe het toegaat op DebConf 5, hier op de technische universiteit van Helsinki.


2005-07-07
 
nachcider
HELSINKI - Donderdagavond. Vandaag is het hier wat minder warm, en da's maar goed ook. Mijn huis is nu namelijk helemaal ingepakt, a-la; Christo. Een beetje deprimerend, als een huis zonder ramen... Morgen komen vaderlief en zuslief op bezoek; vandaag heb ik m'n huis een beetje opgeruimd (niet dat dat nodig was natuurlijk, maar toch ;-). Ik ben voor hun een programma aan het samenstellen voor het weekeinde - maar laat ik daarover nog geen mededelingen doen...

Nog een dag en dan is het weekend alweer aangebroken. Ik heb het tamelijk druk, zoveel dingen te regelen, te coördineren en te delegeren. En soms zelfs dingen om te doen. Volgende week vangt DebConf aan hier in Finland, en ik heb al een aantal afspraken. Het is aardig hoe ik werk en hobby kan combineren...

Voor mijn hobbyprojectjes heb ik echter eigenlijk niet genoeg tijd; ik heb wel de nodige wijzigingen gedaan, maar ben nog niet helemaal klaar voor nieuwe versies. Mijn sociale leven is wat te druk... Teveel Nachtbier en Nachtcider :-) En het weer is hier - verrassend - best aardig, en het eerdergenoemde ingepakte huis noopt ook niet echt tot langdurige programmeersessies in de avond...

Vandaag had ik wat tijd om een beetje te hacken onder werktijd; een eerdere patch om geheugengebruik wat in te dammen (het gebruik van wat tijdelijke bestanden en wat operaties 'streaming' te doen in plaats van het malloc()'en van megabytes...), maar ja, op de target hardware werkt /tmp via tmpfs, dus een in-mem bstandssysteem.... d'oh! Nou ja, dat bleek gelukkig eenvoudig te verhelpen.

Over hacken gesproken, bij Nokia zoeken we nog hackers; dat wil zeggen, getalenteerde mensen, met C en GTK+-kennis en ervaring, die van technische uitdagingen houden in een zeer internationale omgeving in Helsinki. Wie geïnteresseerd is en meer wil weten, kan me e-mail sturen, of probeer Jabber: (djcb@jabber.org).

2005-07-05
 
die perfekte welle
HELSINKI - De zomer duurt voort hier in Helsinki. Dit weekeinde komen vader en zus op bezoek. Ik heb al wat interessante programmapunten. Als het weer is zoals vandaag, zal het wel lukken :-)

Ik heb de afgelopen dagen veel gewerkt aan performance - er voor zorgen dat software sneller werkt, minder geheugen gebruikt etc. Het is interessant werk - het vereist creativiteit, intuïtie, maar soms ook frustrerend. Tussen mijn kamer en de koffiemachine zijn al heel wat ideeën opgeborreld. Maar na implementatie blijken de verbeteringen meestal niet zo dramatisch. Een paar procent. En soms zelfs een verslechtering. Maar uiteindelijk is het een kwestie van doorwerken. Drie procent hier, twee procent daar, en alles bij elkaar zijn er toch behoorlijke verbeteringen te boeken. Zoals vaak gaat het meer om transpiratie dan om inspiratie.

Nu is het echter tijd voor ander vertier. Ik werk tamelijk lang, maar de avonden hier zijn eindeloos. Het wordt gewoon helemaal niet donker; zelfs midden in de nacht schemert het slechts een beetje. Uitstekende omstandigheden om een halve nacht wat bier te drinken en een beetje te filosoferen over het leven. Zoals gisteravond, bij een braai. En dan lijken al die computerdingen toch ver-ver weg.


2005-07-03
 
zomer in helsinki
HELSINKI - Een prachtige dag... de zon schijnt, de vogeltjes fluiten.

Eerder klaagde ik al over de ene kant van mijn huis, nu al zo'n 5 weken of zo verduisterd. En nu zijn de noeste bouwvakkers begonnen aan de voorkant van mijn huis - het ziet er naar uit dat ook die kant verduisterd wordt. Dat wordt wel erg deprimerend, een raamloos huis. Gelukkig is de zomer hier ook aangebroken, en is er weinig reden om al te veel tijd thuis door te brengen. De Finnen (en anderen) klagen nogal over de slechte zomers hier, maar vooralsnog valt het best mee.

De Finnen trekken er wel massaal op uit in de zomer, en met name in juli. Veel mensen nemen 2-3-4 weken vakantie, kantoor is een stuk rustiger (prima tijd dus om geen vakantie te nemen :-). De grootste krant van Finland,de Helsingin Sanomat heeft zelfs de (toch al matige) Engelstalige editie bevroren voor de komende weken!

Reinout wees me op kvandale, een KDE-client voor mijn command-line woordenboekprogrammaatje gnuvd. De kvandalen :-) hadden me best even een mailtje kunnen sturen. Dan had ik ze bijvoorbeeld kunnen vertellen dat men bij Vandale nogal hecht aan het correct gebruik van hun namen - gnuvd heette ooit (in 2001!) gvd, maar de mensen van Vandale vroegen mij (vriendelijk) of ik een andere naam wilde kiezen, omdat zij gvd reeds gebruiken voor Grote VanDale. Tja. Overigens, voor wie graag een grafische interface wil voor gnuvd: in de contrib/ van source-tarball staat een shell-script dat met behulp van zenity een eenvoudige GUI biedt. [Erg handig programma, dat zenity]. Diezelfde Reinout heeft me ook aangemeld voor de planet.nl.gnome.org-metablog. Welkom, duizenden nieuwe lezers :-)

Na 6UADEC en LinuxTag is het festivalseizoen voor mij nog niet afgelopen, want er is ook DebConf. En toevalligerwijs is dat dit jaar in Helsinki. Meer dan twee weken lang komen Debian-ontwikkelaars bij elkaar om code te schrijven, om lezingen te geven of bij te wonen, en gewoon voor wat barbecuën, bier drinken etc. Zoals bekend maakt onze Nokia 770 gebruik van Debian/ARM software, en ik wil nog met wat mensen praten...

Ann-Christin is wedergekeerd uit Duitschland, en vandaag bezochten we een openlucht-fototentoonstelling van Yann Arthus-Bertrand, een Franse fotograaf die foto's maakt van boven. Dat levert erg fraaie plaatjes op, moet ik zeggen. De foto hier is slechts een mager voorbeeld. Jammer dat deze Arthus-Bertrand zo'n brand probeert te maken van zijn naam. Het herinnerde mij er ook nogmaals aan dat ik een nieuwe camera moet kopen... *zucht*.


2005-07-02
 
HELSINKI - Vrijdagavond. Weekend! Het was een erg drukke week, en ik was zelden voor 21:00 uur thuis, terwijl het toch slechts een 20 min. wandelingetje vanaf kantoor is... Ook vandaag kon ik weer een beetje hacken, hoewel niet genoeg. Het is een interessante omgeving, met zoveel slimme mensen om me heen. Elke dag is er veel te leren... Zoals over de details van ELF library symbols, of over GPE.

Mijn Italiaanse collega klaagt dagelijks over het aanbod in de kantine, en krijgt nu steun van Berlusconi, die daarmee de Fins-Italiaanse betrekkingen onder druk zette. En hij maakte het nog erger door te verklaren dat hij zijn 'playboy'-charmes gebruikte om de Finse president, mevr. Halonen, te paaien.

Ik heb dit weekend ook weer een gaste - Natasja heet ze, en de zuster van Saara.



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger