2009-05-15
 
alchemie

Ik lees tamelijk veel; de laatste jaren gemiddeld meer dan een boek per week; audioboeken (waarover ik eerder schreef) helpen daarbij, natuurlijk. Ik probeer van alles wat te lezen; de laatste maanden vooral veel fictie. Ik lees veel klassiekers en science fiction.En zo nu en dan daal ik af uit mijn ivoren toren :-) en lees wat **hoest** populaire boeken.

Zo hoorde ik veel over Paulo Coelho, in het bijzonder over zijn boekje De Alchemist. Dat wel zeggen, ik hoorde vaak dat het genoemd werd, maar niet of het goed of slecht was… In ieder geval schijnt het een van de meeste verkochte boeken in de geschiedenis te zijn. Naar schatting zijn zo'n 65 miljoen exemplaren verkocht in 67 talen.

Nieuwsgierig geworden, las ik het boek. Het verhaal is een allegorie over een schaapherder die de wereld in trekt om een schat te vinden, en daarbij Wijze Lessen leert over hoe de wereld werkt, en wat een ieders rol daarin is.

Maar wat een draak van een broek! Een van de kernpunten is dat er een voor iedereen een Voorgeschreven Pad is het leven (je Personal Legend - mijn versie was in het Engels). Volg je dromen. En let op de Tekenen, die je de Weg wijzen. De Zon spreekt met de Wind in de Universele Taal van het Hart. Enzovoort… Het boek is dun laagje over de pretentieuze tegeltjeswijsheid, Oprah-filosofie, new age bla-bla van Coelho.

En al die miljoenen lezers enthousiaste lezers, hebben die het dan allemaal bij het verkeerde eind?

Inderdaad.


2009-05-13
 
ttb 1.0

Deze week heb ik versie 1.0 van de TTB Teletekst Browser uitgebracht, en de website vervangen met een wat minder spartaanse versie. Het lijkt me een goed moment om eens terug te kijken op de geschiedenis van TTB, en die de documenteren, voordat ik alles vergeet.

TeleGNOME

Eind vorige eeuw schreef ik de voorganger van TTB, genaamd TeleGNOME. Versie 0.0.0 kwam uit op 5 juli 1999. Een hele andere wereld! Ik was al redelijk ervaren als programmeur, maar er waren zoveel nieuwe dingen te leren, - autotools, gettext, Gtk+, enzovoort. En dat was ook de hoofdreden om TeleGNOME te schrijven - om er iets van te leren.

Er was ook een meer praktische reden: ik vond (en vind) Teletekst erg handig, maar vond het nogal onhandig om er een webbrowser voor te gebruiken. In 2000 had mijn Netscape ook geen tabs, wat het nog vervelender maakte… Een klein, dedicated programmaatje is veel handiger - waarom heeft niemand daar aan gedacht? Merk daarbij op dat TTB veel ouder is dan de officiële teletekstbrowser die de NOS jaren later liet ontwikkelen van Windows.

En dus schreef ik TeleGNOME. Ik programmeerde een zeer basale versie in een tijdspanne van een weekend - als ik 't me goed herinner. En ik leerde er veel van! Na veel verbeteringen in de weken daarna, deed TeleGNOME ongeveer hetzelfde wat ttb nog steeds doet. Ook de user-interface is niet heel erg veranderd, hoewel het vakje voor de paginanummers aan de bovenkant zat, zoals in een webbrowser.

Een belangrijke feature die ontbrak in TeleGNOME was de mogelijkheid om op paginanummers te klikken. De teletekstpagina komt binnen als plaatje, en we hebben dan ook geen benul van de paginanummers. Ik heb wel eens met de leden van onze Haagse Linux club (de 'LGGDH') geprobeerd daar een oplossing voor te bedenken – konden we niet eenvoudig weg de nummers in het plaatje detecteren door de pixels te vergelijken met de pixels van getallen? Dat klonk ingewikkeld…

Na enige tijd kreeg ik het erg druk met andere dingen, en droeg ik de verdere ontwikkeling van TeleGNOME over aan anderen - o.a. aan Arjan Scherpenisse (ik vermoed dat deze link klopt). Hij en anderen voegden een interessante feature toe aan TeleGNOME (die TTB niet heeft): ondersteuning voor andere teletekst-aanbieders. Het screenshot toont een pagina van de Finse YLE.

ttb

Toen kwamen er enkele jaren dat ik het druk had met vele andere dingen. Werk en leven enzo. Ik programmeerde alles wat los en vast zat – software voor netwerkanalyse, cryptosystemen, websites, een woordenboekprogramma… En ik reisde de wereld rond; ik zag de wereld en vice versa. Maar dat onderwerp wordt al afdoende behandeld, elders in dit blog…

Maar goed, waar blijft TTB? In 2004 was een tijdje in Nederland, en wat aan het spelen met Python, de uitvinding van landgenoot Guido van Rossum. Ik wilde het mezelf leren, en besloot een hobbyprojectje te starten. Op zoek naar een goed idee dacht ik weer aan TeleGNOME - dat inmiddels in de vergetelheid was geraakt. Zou het niet interessant zijn iets dergelijks in Python te schrijven?

Zo gezegd, zo gedaan. De nieuwe tools waren Python, en libglade, een tooltje waarmee ik de user-interface niet meer hoefde te programmeren, maar kon construeren in een grafisch programma. Ik ging zitten, Herengracht in Den Haag moet het geweest zijn, en de eerste versie van ttb was in een paar uur geschreven. Ik speelde ook nog weer met het idee van de aanklikbare paginanummers - en realiseerde me dat de webinterface van Teletekst wel aanklikbare paginanummers had. Inderdaad – in die stuurde een <map> met coördinaten. Alles wat ik moest doen was het parsen van die data, projecteren op het plaatje en vergelijken met de muispositie. D'oh! En zo ging het, versie 0.3 had klikbare paginanummers!

Na versie 0.3 kwam er een aantal kleinere en grotere verbetering, soms ook met hulp van anderen; bijv. Job Ganzevoort deed goed werk om zoomen (met de + en - toetsen) mogelijk te maken. Verder, bladeren in de historie werd mogelijk. Beter caching. Een grotere verandering was (in 0.9.2) het gebruik wat de Python-installatietools. Daarna waren er eigenlijk alleen maar kleine wijzigingetjes.

Op 21 november 2005 kwam versie 0.9. uit. En die versie werkte behoorlijk goed! Inmiddels was ik naar Finland verhuisd, en gebruikte ttb vrij veel om op de hoogte te blijven van het nieuws in Nederland. Er waren wat miniscule onvolkomenheden in ttb, maar niets irritant genoeg om op te lossen. De aandacht voor ttb verslapte echter niet; maandelijks duizenden hits op te ttb website, hoewel daar jarenlang niets veranderde. En ik kreeg elke week wel een paar 'bedankt'-mailtjes (altijd leuk!), soms met installatieproblemen op incourante platforms, soms suggesties voor nieuwe features. Vaker voor dingen die al mogelijk waren, maar onvindbaar bleken voor gebruikers.

De enige bugmeldingen die ik kreeg bleken na navraag vrijwel altijd betrekking te hebben op de teletekstbrowser voor Windows – mensen waren op het verkeerde adres!

Die blijvende aandacht is voor een groot deel te danken aan de vermelding op een aantal van de teletekst-websites, die naar ttb verwijzen als de officiële teletekst-client voor Linux/Unix. Ook het feit dat ttb in Debian en Ubuntu opgenomen is, zal geholpen hebben. Derhalve heb ik eind 2008, na drie jaar, versie 0.9.5 uitbracht. Om die kleine probleempjes op te lossen. En om wat betere gebruiksinformatie te bieden. En zo geschiedde het. De nog kleinere probleempjes die daar nog in zaten heb ik (hopelijk) nu opgelost met versie 1.0. Hoera! Tenzij er iets heel ernstigs is, ben ik niet van plan nog veel te veranderen aan versie 1.0. Alle nieuwe plannen zijn voor versie 2.x.

Terzijde, webinterface van Teletekst is nooit structureel veranderd, zodat ttb kan blijven werken. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot mijn woordenboekprogrammaatje gnuvd, dat ik telkens moest aanpassen na veranderingen bij vandale.nl. Laten we hopen dat internet-interface van Teletekst blijft zoals 'ie.

Toekomst

Terug naar de toekomst. Het is 2009, ttb versie 1.0 is nu beschikbaar. In de komende tijd denk ik na over versie 2.0. Ik heb wel wat ideeën voor nieuwe dingen, maar de filosofie blijft dezelfde. ttb heeft een minimale interface, en zo zie ik dat graag. Er zijn wat handigheidjes (zie de documentatie), maar die zitten nooit in de weg.

Wat kan ik daar nog aan toevoegen? Andere aanbieders misschien (RTL-Text)? Een screensaver-mode? Ik weet het nog niet. Het zal ook wel even duren. Ik wil in ieder geval wat nieuwe dingen leren bij het maken van versie 2.x. Maar het gaat niet alleen om mij :-) het feit dat kennelijk zoveel mensen ttb gebruiken, is ook een uitstekende reden om met iets goeds te komen. Tot dat moment is er in ieder geval nog ttb 1.x.


2009-05-12
 
jaunty

Dit weekend heb ik ook de nieuwe april-2009 versie van Ubuntu, Jaunty, geïnstalleerd. Aanvankelijk volgde ik de ontwikkeling van Jaunty vanaf het begin (vorig jaar oktober), maar op zeker moment was er aantal versie-conflicten dat ervoor zorgde dat m'n X-desktop niet meer werkte. Toen ben ik maar teruggegaan naar Intrepid.

Ik verwachtte wel wat kleine probleempjes met de migratie, dus ik heb een dual-boot opgezet, zodat Intrepid beschikbaar blijft, mocht Jaunty onoverkomelijke problemen opleveren. Mijn /home staat op aparte partitie, zodat ik al mijn data zowel met Jaunty als Intrepid kan benutten.

Jaunty installeerde ik van een CD (download), en dat leverde in het geheel geen problemen op. Na het installeren van verdere programma's, en bijwerken van wat dingen in /etc, lijkt het allemaal te werken als een1 zonnetje. Anderzijds, er is nu ook weer niet zoveel veranderd. Zichtbare veranderingen zijn de nieuwe notificaties en het loginscherm…

Kortom: een tevreden gebruiker.

Vroeger compileerde ik m'n software zelf, en bestede uren aan gefreubel met allerlei instellingen. Tegenwoordig heb ik niet meer zoveel zin in dat soort dingen; als een programma niet kant-en-klaar beschikbaar is als pakket voor Ubuntu, dan doe ik meestal niet meer zoveel moeite; alleen voor enkele programma's waarin ik bijzonder geïnteresseerd ben. Het leven is te kort…


2009-05-10
 
hcr 2009

9 mei 2009 - de dag van de Helsinki City Run (HCR), de jaarlijkse halve-marathon door Helsinki. Mijn derde al weer. Twee weken geleden renden we ('we' = het 'Lauttarunners' hardloopgroepje) al de Länsiväyläjuoksu als opwarmer, en nu was het tijd voor de HCR.

In 2007 liep ik mijn eerste HCR. Ik was redelijk getraind, maar had nog nooit een 'echte' halve marathon gerend. Maar bij de start was ik helemaal opgepompt; het weer was fantastisch, energieke muziek op mijn oren, en met duizenden mensen door de stad rennen geeft extra power. Ik ging dan ook van start als een raket, om na ongeveer 2/3 van de race de bekende 'man met de hamer' te ontmoeten… eindtijd was 1:56:06.

In 2008 liep ik mijn tweede HCR. Wijs geworden van de de eerste, ging het nu een stuk beter. Ik eindigde in 1:47:53.

Maar goed, dat is allemaal verleden tijd. Nu is het 2009. Ik typ deze woorden tijdens de ochtend voor de race. Ik ben me al gehuld in mijn hardloopoutfit, lichtelijk gespannen. Ik heb besloten dit jaar zonder muziek en andere elektronica te gaan lopen. Mijn doeltijd is 1:40 - honderd minuten; een aanzienlijke verbetering van mijn tijd van vorig jaar. Niet onmogelijk, denk ik, maar zeker uitdagend. Ik heb de tussentijden berekend die nodig zijn om aan het eind bij 1:40 uit te komen. Als ik uitga van een 'vlak schema', heb ik 4m44s voor een kilometer.

[ … rennen + afterparty … ]

En nu is het zondag.

De race was fantastisch, ondanks wind en beetje regen. De eerste paar kilometer was het - zo als gebruikelijk - heel erg druk – een lange zigzag. Daarna kon het echt beginnen, ik voelde me goed. De kilometertijden die ik op mijn arm had geschreven, kon ik natuurlijk niet meer lezen, maar hoofdrekenen is een aangenaam tijdverdrijf tijdens het hardlopen. De eerste twaalf kilometer waren voorbij voordat ik het wist, een paar minuten voor op mijn schema.

Toen kwam er een lastig stuk rond een baai, de wind had vrij spel (kaart). Bovendien kon je mensen zien lopen die al kilometers verder waren - altijd een beetje frustrerend… Ik kon me nog goed herinneren hoe slecht ik me voelde toen ik datzelfde stuk twee jaar daarvoor liep… Nu ging het een stuk beter.

Nog een paar kilometer, een stukje bos, een heuveltje, een straat… En daar was het stadion al! Een geweldig gevoel om daar naar binnen te rennen. Ik zette nog een keer aan, en had het gehaald – 1:36:xx (officiële tijden zijn nog niet beschikbaar) – mijn doel ruimschoots gehaald!

Alle anderen in ons hardloopgroepje volgden – iedereen had het gehaald! Op de tribune dronken we champagne (Luc!). Iedereen had diezelfde vermoeide, tevreden glimlach. Terwijl we genoten van het overwinningsgevoel kwamen nog immer mensen het stadion binnen, we klapten ons handen blauw om ze te steunen bij die laatste zware meters…


2009-05-08
 
hoorboeken

Ik lees graag, maar zoals veel mensen heb ik niet zoveel tijd om dat ook te doen. Het is vaak moeilijk om de rust/concentratie te vinden om een twee uur een boek te gaan lezen. Anderzijds heb ik dagelijks met gemak twee uur aan 'verloren tijd' - woon-werkverkeer, hardlopen, andere sport, afwassen enzovoort. Het zou fijn zijn als ik die verloren tijd zou kunnen vullen met lezen… en dat kan ook. Met hoorboeken.

Ik heb er dan ook al heel wat 'gelezen', gedurende de afgelopen jaren.

Een interessante vraag is of het beluisteren van hoorboeken wel zo diepgaand is als 'echt' lezen. Ik vermoed dat ik hoorboeken minstens zo goed in me opneem; en zelfs als dat vermoeden niet klopt, geldt dat ik heel veel van de beluisterde boeken überhaupt niet zou lezen als ik ze niet in de vorm van een hoorboek had, omdat ik eenvoudigweg er niet de tijd voor zou hebben. Of omdat het levertraan-boeken zijn, boeken die ik niet met veel plezier lees, maar waarvan ik het om de een of andere reden hoop dat het waardevol zou zijn ze gelezen te hebben. Voorbeeld: Hegel: als hoorboek gaat het nog net, maar als je dat echt moet lezen… geen aanrader, overigens. Ik vermoed een opzettelijke poging tot onbegrijpelijkheid.

Wat betreft de 'leessnelheid' van hoorboeken: de meeste mensen kunnen een stuk sneller lezen dan dat iemand het kan voorlezen. Maar goed, hoorboeken vullen voor mij nu precies die tijd wanneer het echte lezen van boeken onmogelijk is. Pure winst dus.

Een punt waarvoor hoorboeken niet goed werken is zeer technische boeken. Misschien een persoonlijke beperking, maar bijvoorbeel een goed wiskundeboek kan ik niet auditief opnemen, hoe graag ik dat ook zou willen. Ik moet er voor gaan zitten, de formules voor me zien, enzovoort. Als iemand een goede manier weet om dit soort nauwkeurige detailkennis op te nemen via een hoorboek, houd ik me van harte aanbevolen!

Maar goed, als ik veel andere boeken als hoorboek kan lezen, houd ik tijd over om diep-technische boeken op de vertrouwde wijze tot me te nemen.

librivox

Alles goed en wel, die hoorboeken, maar hoe kom je er aan? Je kunt ze natuurlijk kopen, en dat is zeker de moeite waard. Maar een goede (legale) manier om gratis aan hoorboeken te komen is Librivox. Het is een door vrijwilligers opgezette bibliotheek van hoorboeken van boeken in het publieke domein - met andere woorden, de hoorboek-variant van Project Gutenberg. Het gaat dus om doorgaans oude boeken.

Enkele bekende boeken beschikbaar via Librivox:

En vele anderen… Je zult de DaVinci Code en dergelijke de eerste 70 jaar ofzo waarschijnlijk niet op Librivox aantreffen; maar voor oudere boeken is het erg goed.

Een ander punt is dat Librivox gemaakt wordt door vrijwilligers - zij lezen die boeken voor. Het is dus niet gegarandeerd dat iemand geen hele vervelende stem heeft, of een lastig te volgen accent. In praktijk blijkt dat niet zo'n probleem; in ieder geval waren de boeken die ik beluisterd heb van prima kwaliteit.

andere aanbieders

Naast Librivox en Project Gutenberg zijn er nog andere aanbieders van legale, gratis hoorboeken.

Allereerst, het eerdergenoemde Project Gutenberg heeft een eigen afdeling met hoorboeken.

Daarnaast is er bijvoorbeeld Podiobooks, dat non-commerciële boeken aanbiedt. Dan is er het semi-gratis AudioBooksForFree, of LearnOutLoud (met veel educatieve boeken). Maar persoonlijk heb ik deze laatste drie nog niet gebruikt.


2009-05-07
 
thuis

Zo, ik ben weer thuis na een weekje in Nederland. Het was een bijzonder drukke week, met 2 nachten gereserveerd in elk van resp. Hellendoorn, Amsterdam en Den Haag en nog een nachtje in Antwerpen. Het bezoek was met name bedoeld om m'n familie weer eens te zien - en dat is bijzonder goed geslaagd. Voor het echte ontspannen zal ik nog een andere vakantie moeten plannen, denk ik :-)

Afgezien van de familiaire ontmoetingen was er nog wel plaats voor enig toerisme. Zo zag ik voor het eerst van mijn leven de Keukenhof – het was heel erg druk in de Keukenhof, maar best de moeite waard. En het kostte wel wat moeite - meer dan een half uur stond ik in de rij (op Schiphol) voor een kaartje.

Ook leuk was Amsterdam op Koninginnedag. We waren op de grote rommelmarkt in het Sarphatipark, waar mijn neefje en nichtje hun commerciële talenten aanscherpten in resp. het verkopen van armbandjes en een ballengooitent. Gedurende de dag begon langzaam de geruchten rond te gonzen van 't drama in Apeldoorn…

In Scheveningen bekeken we een zandkasteel, en dartelden vrolijk op het strand. Mmmmm….

Voor Antwerpen hadden we helaas niet zoveel tijd. Het is een leuke stad, er is heel veel te zien, en het bier is er goed en goedkoop. Geen wonder dat er heel veel Nederlanders waren! (met 28% de grootste groep toeristen, volgens de statistieken).

In de nacht van dinsdag op woensdag landde het vliegtuig weer op luchthaven Vanttaa, bij Helsinki. Ik was nog in staat gebleken mijn sleutels te verliezen in het vliegtuig :s. Het kostte enige overredingskracht die sleutels weer terug te krijgen - het leek er enige tijd op dat ik tot de volgende dag zou moeten wachten op de afdeling Gevonden Voorwerpen. Maar, met wat geluk kreeg ik m'n sleutels nog terug. Ca. half drie waren we thuis - moe maar tevreden.



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger