2009-05-13
 
ttb 1.0

Deze week heb ik versie 1.0 van de TTB Teletekst Browser uitgebracht, en de website vervangen met een wat minder spartaanse versie. Het lijkt me een goed moment om eens terug te kijken op de geschiedenis van TTB, en die de documenteren, voordat ik alles vergeet.

TeleGNOME

Eind vorige eeuw schreef ik de voorganger van TTB, genaamd TeleGNOME. Versie 0.0.0 kwam uit op 5 juli 1999. Een hele andere wereld! Ik was al redelijk ervaren als programmeur, maar er waren zoveel nieuwe dingen te leren, - autotools, gettext, Gtk+, enzovoort. En dat was ook de hoofdreden om TeleGNOME te schrijven - om er iets van te leren.

Er was ook een meer praktische reden: ik vond (en vind) Teletekst erg handig, maar vond het nogal onhandig om er een webbrowser voor te gebruiken. In 2000 had mijn Netscape ook geen tabs, wat het nog vervelender maakte… Een klein, dedicated programmaatje is veel handiger - waarom heeft niemand daar aan gedacht? Merk daarbij op dat TTB veel ouder is dan de officiële teletekstbrowser die de NOS jaren later liet ontwikkelen van Windows.

En dus schreef ik TeleGNOME. Ik programmeerde een zeer basale versie in een tijdspanne van een weekend - als ik 't me goed herinner. En ik leerde er veel van! Na veel verbeteringen in de weken daarna, deed TeleGNOME ongeveer hetzelfde wat ttb nog steeds doet. Ook de user-interface is niet heel erg veranderd, hoewel het vakje voor de paginanummers aan de bovenkant zat, zoals in een webbrowser.

Een belangrijke feature die ontbrak in TeleGNOME was de mogelijkheid om op paginanummers te klikken. De teletekstpagina komt binnen als plaatje, en we hebben dan ook geen benul van de paginanummers. Ik heb wel eens met de leden van onze Haagse Linux club (de 'LGGDH') geprobeerd daar een oplossing voor te bedenken – konden we niet eenvoudig weg de nummers in het plaatje detecteren door de pixels te vergelijken met de pixels van getallen? Dat klonk ingewikkeld…

Na enige tijd kreeg ik het erg druk met andere dingen, en droeg ik de verdere ontwikkeling van TeleGNOME over aan anderen - o.a. aan Arjan Scherpenisse (ik vermoed dat deze link klopt). Hij en anderen voegden een interessante feature toe aan TeleGNOME (die TTB niet heeft): ondersteuning voor andere teletekst-aanbieders. Het screenshot toont een pagina van de Finse YLE.

ttb

Toen kwamen er enkele jaren dat ik het druk had met vele andere dingen. Werk en leven enzo. Ik programmeerde alles wat los en vast zat – software voor netwerkanalyse, cryptosystemen, websites, een woordenboekprogramma… En ik reisde de wereld rond; ik zag de wereld en vice versa. Maar dat onderwerp wordt al afdoende behandeld, elders in dit blog…

Maar goed, waar blijft TTB? In 2004 was een tijdje in Nederland, en wat aan het spelen met Python, de uitvinding van landgenoot Guido van Rossum. Ik wilde het mezelf leren, en besloot een hobbyprojectje te starten. Op zoek naar een goed idee dacht ik weer aan TeleGNOME - dat inmiddels in de vergetelheid was geraakt. Zou het niet interessant zijn iets dergelijks in Python te schrijven?

Zo gezegd, zo gedaan. De nieuwe tools waren Python, en libglade, een tooltje waarmee ik de user-interface niet meer hoefde te programmeren, maar kon construeren in een grafisch programma. Ik ging zitten, Herengracht in Den Haag moet het geweest zijn, en de eerste versie van ttb was in een paar uur geschreven. Ik speelde ook nog weer met het idee van de aanklikbare paginanummers - en realiseerde me dat de webinterface van Teletekst wel aanklikbare paginanummers had. Inderdaad – in die stuurde een <map> met coördinaten. Alles wat ik moest doen was het parsen van die data, projecteren op het plaatje en vergelijken met de muispositie. D'oh! En zo ging het, versie 0.3 had klikbare paginanummers!

Na versie 0.3 kwam er een aantal kleinere en grotere verbetering, soms ook met hulp van anderen; bijv. Job Ganzevoort deed goed werk om zoomen (met de + en - toetsen) mogelijk te maken. Verder, bladeren in de historie werd mogelijk. Beter caching. Een grotere verandering was (in 0.9.2) het gebruik wat de Python-installatietools. Daarna waren er eigenlijk alleen maar kleine wijzigingetjes.

Op 21 november 2005 kwam versie 0.9. uit. En die versie werkte behoorlijk goed! Inmiddels was ik naar Finland verhuisd, en gebruikte ttb vrij veel om op de hoogte te blijven van het nieuws in Nederland. Er waren wat miniscule onvolkomenheden in ttb, maar niets irritant genoeg om op te lossen. De aandacht voor ttb verslapte echter niet; maandelijks duizenden hits op te ttb website, hoewel daar jarenlang niets veranderde. En ik kreeg elke week wel een paar 'bedankt'-mailtjes (altijd leuk!), soms met installatieproblemen op incourante platforms, soms suggesties voor nieuwe features. Vaker voor dingen die al mogelijk waren, maar onvindbaar bleken voor gebruikers.

De enige bugmeldingen die ik kreeg bleken na navraag vrijwel altijd betrekking te hebben op de teletekstbrowser voor Windows – mensen waren op het verkeerde adres!

Die blijvende aandacht is voor een groot deel te danken aan de vermelding op een aantal van de teletekst-websites, die naar ttb verwijzen als de officiële teletekst-client voor Linux/Unix. Ook het feit dat ttb in Debian en Ubuntu opgenomen is, zal geholpen hebben. Derhalve heb ik eind 2008, na drie jaar, versie 0.9.5 uitbracht. Om die kleine probleempjes op te lossen. En om wat betere gebruiksinformatie te bieden. En zo geschiedde het. De nog kleinere probleempjes die daar nog in zaten heb ik (hopelijk) nu opgelost met versie 1.0. Hoera! Tenzij er iets heel ernstigs is, ben ik niet van plan nog veel te veranderen aan versie 1.0. Alle nieuwe plannen zijn voor versie 2.x.

Terzijde, webinterface van Teletekst is nooit structureel veranderd, zodat ttb kan blijven werken. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot mijn woordenboekprogrammaatje gnuvd, dat ik telkens moest aanpassen na veranderingen bij vandale.nl. Laten we hopen dat internet-interface van Teletekst blijft zoals 'ie.

Toekomst

Terug naar de toekomst. Het is 2009, ttb versie 1.0 is nu beschikbaar. In de komende tijd denk ik na over versie 2.0. Ik heb wel wat ideeën voor nieuwe dingen, maar de filosofie blijft dezelfde. ttb heeft een minimale interface, en zo zie ik dat graag. Er zijn wat handigheidjes (zie de documentatie), maar die zitten nooit in de weg.

Wat kan ik daar nog aan toevoegen? Andere aanbieders misschien (RTL-Text)? Een screensaver-mode? Ik weet het nog niet. Het zal ook wel even duren. Ik wil in ieder geval wat nieuwe dingen leren bij het maken van versie 2.x. Maar het gaat niet alleen om mij :-) het feit dat kennelijk zoveel mensen ttb gebruiken, is ook een uitstekende reden om met iets goeds te komen. Tot dat moment is er in ieder geval nog ttb 1.x.


4 Reacties:

Dirk Jan,

ziet er erg mooi uit, ik gebruik Ubuntu 9.04 en ben er blij mee :-)
Ik neem er een Trappist Achelse Kluis (bruin) op, proost!
Keep up the good work!

Groetjes van Gerard.
http://www.mayhemfm.com

By Blogger willem, at 31-5-09 12:52  

Dit bericht is verwijderd door de auteur.

By Blogger Theije, at 4-6-09 15:10  

Beste Dirk-Jan, wat een fantastisch idee! Ik ben net overgeschakeld op ubuntu (8.10), en de enige app die ik nog nodig had om makkelijk op de hoogte te blijven van het Nederlandse nieuws (ik woon in Rome), is door jou gemaakt.

Vooral de screenshot methode vind ik erg elegant. Btw, zou het ook mogelijk zijn om de browser te embedden in andere programma's (is dit misschien al gedaan)?

groeten,
theije

By Anonymous Anoniem, at 4-6-09 15:12  

bedankt! Gebruik ttb nog altijd heel erg graag.

By Anonymous Anoniem, at 2-8-09 15:52  

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger