2009-04-27
 
op reis

kiterunner

Zo, de Kite Runner heb ik ook uit (Nederlandse vertaling: De Vliegeraar). De film (die ik niet gezien heb) is waarschijnlijk bekender dan het boek waarop 'ie gebaseerd is. Het boek, geschreven door Khaled Hosseini, beschrijft het leven van Amir, een Afghaan die opgroeit in de jaren '70, na de communistische revolutie vlucht naar de VS, en jaren later terugkeert naar het Afghanistan van de Taliban om een oude schuld in te lossen die hem zijn hele leven al achtervolgt.

spoiler warning Het laatste derde van het boek, de missie in Afghanistan, was het spannendste deel; maar het plot steunt daar op zulke enorme toevalligheden dat het zijn geloofwaardigheid een beetje verliest. Verder, de brief van recentelijk-geletterde Hassan is veel te perfect; en tenslotte was het nogal voorspelbaar hoe het verhaal zou aflopen: de hoofdpersoon is ongewenst kinderloos, en hij wordt op een missie gestuurd om een wees uit Kaboel te redden. Rara, hoe zou dat aflopen?

Ondanks deze kritiekpunten vond ik 't best een aardig werkje - zeer beeldend geschreven, en het geeft een beeld van Afghanistan en de Afghanen, de culturele eigenaardigheden, achterstelling van vrouwen, etnische minderheden. De nadruk op trots en eer. En de ellende die het land al meer dan dertig jaar teistert.

onderweg

Morgen (dinsdag) vlieg ik met AC naar Nederland; het is bijna anderhalf jaar geleden dat ik er was. Leuk om mijn vader, zusters en toenemende hoeveelheid neefjes en nichtjes te zien (de verkleinwoorden worden steeds minder toepasselijk). Behalve bezoekjes aan het oosten, westen en de hoofstad, zijn we ook van plan om Antwerpen te bezoeken.

Ik blog pas weer als ik terug ben – ik heb besloten geen laptop mee te nemen, teveel gesleep. Zo'n klein netbookje zou nog net gaan - maar ik heb geen klein netbookje :-)

vappu

Wat ik mis door deze week te gaan reizen is het jaarlijkse Vappu hier in Finland. Vappu is een Finse verbastering van de Walpurgisnacht, de nacht voorafgaand aan de eerste mei (een vrije dag hier). In de rest van Europa is er de associatie met heksen en duivels (zoals vereeuwigd in Goethe's Faust en Fates Warnings Night on Bröcken), in Finland gaat het met name om alcohol, met als belangrijk element daarbij het dragen van rare witte petjes. Die petjes zijn specifiek voor een bepaalde school of universiteit, en jaarlijks worden die uit de mottenballen gehaald om te dragen tijdens Vappu. De dag er na, de 1e mei, brengt iedereen dan de dag door in een park, in Helsinki in Kaivopuisto. Dat park ziet er dan al snel uit als een vluchtelingenkamp, met dronken mannen en wildplassende vrouwen. De anders zo gereserveerde Finnen laten zich een beetje gaan… en tijdens Koninginnenacht/dag in Nederland verwacht ik geheel andere taferelen.


2009-04-26
 
länsiväyläjuoksu

Vandaag was het dan eindelijk zover: vandaag we de Länsiväyläjuoksu, een hardlooptocht over 17,4 kilometer. Het weer was bijna perfect - 16 graden en een briesje. De beste dag van het jaar, tot nu toe. Deze week is hier in Helsinki de laatste sneeuw gesmolten.

Zoals ik al eerder schreef, hebben we sinds de herfst van vorig jaar een klein hardloopgroepje van mensen op en rond mijn thuiseiland, Lauttasaari – de Lauttarunners. Sommige van de deelnemers konden aan het beginnen nauwelijks 200 meter lopen zonder puffen en steunen, maar na wekelijks 1-2 keer hardlopen gaat het nu veel beter. Het voorlopige einddoel is de Helsinki City Run van 9 mei - een ware halve marathon (21,1 km) - maar vandaag was de generale repetitie.

Lauttarunners, vlrn: luc, lucia,marius, ann-christin, dirk-jan, david

Het was een half jaar sinds ik voor het laatst aan een georganiseerde hardlooprace deelnam; het gaf een vertrouwd gevoel. Het zoeken naar je startnummer, de massale aerobics-oefening om ons een beetje op te warmen, de spanning vooraf. Van ons groepje was ik de enige die eerder zo'n afstand had gelopen - en voor de anderen was het spannend om te zien waar al dat trainen hen gebracht had.

De start was ook als vanouds – de eerste vijf minuten na het startschot is het slechts zoeken naar een plek om te lopen in de krioelende massa. Daarna heeft het 'veld' zich een beetje uitgestrekt, en kun je doen waarvoor je kwam. De route is mooi, door bossen en langs de zee. Wel wat heuvelachtig hier en daar. Naarmate de race vordert, heb je natuurlijk minder oog voor het natuurschoon, en het volgende kilometerbordje lijkt steeds verder verwijderd… Maar, mijn tempo was goed, veel sneller dan vorig jaar, en ik kon het tempo ook goed vasthouden - een 'vlak schema'. Ik probeer tijdens het hardlopen doorgaans aan andere dingen te denken - en een daarvan is het berekenen van mij eindtijd, gegeven de huidige tijd, snelheid, misschien een versnelling etc. Na enkele van die berekeningen ben ik weer een stuk verder :)

Zo'n 500 meter voor de finish tikte mijn trainingmaatje David me op m'n schouder - in de chaos aan het begin was ik de anderen uit het oog verloren - maar hij had me bijgehaald, en met een ferme eindsprint was hij nèt de snelste :) Ik was echter bijzonder tevreden, mijn doeltijd was 1:20 en dat had ik gehaald - 13 km/uur. Het ging goed - maar ik denk dat ik nog iets sneller kan - we zullen zien in twee weken.

Enige tijd later kwamen alle anderen ook binnen - Luc, Lucia, Ann-Christin en Marius. Ze hadden het allemaal gehaald - geweldig! Luc had Franse champagne(!) meegebracht in een koelbox, zodat we een welverdiend glas dronken, liggend op het gras bij de finish.

Hardlopen is een geweldig sport - het kost bijna niets (wat de hardloop-industrie daar ook van denkt), en dit soort hardloopraces zijn geweldige evenementen, waarbij iedereen probeert een goede tijd lopen (of überhaupt de race te voltooien) en uiteindelijk is het een sociaal gebeuren - 'iedereen is een winnaar' om maar eens cliché te gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die vandaag die 17,4 km liep, over twee weken ook de halve marathon kan lopen. In een half jaar van nul to halve-marathon – een kwestie van een beetje trainen.


2009-04-24
 
seventh wonder
Mijn favoriete album van 2008 is Mercy Falls van het Zweedse Seventh Wonder, en ze komen naar Helsinki op 26 juli! Seventh Wonder en in het bijzonder dit album kan onder het genre progressive metal geschaard worden. Eigenlijk zou dat genre natuurlijk voortdurend op iets progressiefs, iet nieuws moeten duiden, maar in de praktijk lijkt het labeltje op een bepaalde soort muziek geplakt te worden, die zich wel ontwikkelt, maar langzaam. Het genre bestaat al minstens twintig jaar, en heeft zich natuurlijk al weer onderverdeeld in n subgenres. Hoe dan ook, de muziek die Seventh Wonder maakt heeft een aantal van de essentiële kenmerken: grote rol voor gitaren en drums, nadruk op melodie en composities, complexe, meerlagige muzikale arrangementen. Daarbij komen dan nog het keyboardwerk voor extra melodie, en tenslotte een krachtig zingende zanger.

Een andere veelgebruikte tool is het 'conceptalbum' – een plaat met een verhaal. Ik hou daarvan, zoals ik meer van romans hou dan van verhalenbundels. Mercy Falls vertelt het verhaal van een coma-patient na een auto-ongeluk, liefde, verraad, en het vinden van een plek in de wereld. Het verhaal kent meerdere lagen, en het is niet altijd direct duidelijk wat alles betekent… Luisteraars hebben een uitgebreide discussie over de details van dit verhaal. De bassist van de band geeft af en toe hints.

Een van de problemen met conceptalbums is dat ze vaak (korte) gesproken secties hebben, of teksten die wat vreemd lijken buiten de context van het verhaal. Als ik dit muziek dus beluister zonder koptelefoon en anderen kunnen meeluisteren, kan dit tot tenenkrommende situaties leiden… Om de een of andere reden is het acceptabel om naar muziek te luisteren zonder enige betekenis, maar als iemand iets te melden heeft, dan wordt het al gauw cheesy of belachelijk.

[Toegegeven, sommige bands (ik kijk naar jullie, Rhapsody) plaatsen hun teksten in een Tolkien-wereld, en zingen over het doden van draken en demonen enzo. Steelgods of the last Apocalypse of The Mystic Prophecy of the Demon Knight – da's nauwelijks onzinniger dan de gemiddelde hit2009 en de muziek is beter. Maar als ik in gezelschap aan dit soort muziek wordt blootgesteld, is enig schaamrood toch moeilijk te vermijden…]

Goed, de muziek, daar gaat het uiteindelijk om, en dat is de reden dat Mercy Falls mijn favoriete album is voor 2008. Het heeft alles – de sterke melodieën, de emotie. De geweldige zanger wiens krachtige en zuivere stem werkelijk door merg en been gaat — FATHER!. Er is geen slecht nummer te vinden op de plaat. De emotionele nummers gaan door merg en been, terwijl de energiekere echt opwekkend zijn - energiek genoeg voor mijn verzameling hardloopmuziek – zo'n zes uur muziek met als doel me te inspireren tot grote sportieve prestaties.

Ok, genoeg over Seventh Wonder. Ik kijk er naar uit om ze te zien, eind juli! Het genre is niet zo grootschalig populair, dus deze topband kan ik een kleine club voor 7 euro spelen…


2009-04-21
 
al weer

Binnen een week alweer een nieuwe aflevering… Hoofdschuldige lijkt Emacs' org-mode, de software die ik gebruik om dit te schrijven – daarover later meer.

Zondag (26 april) vindt de jaarlijkse Länsiväyläjuoksu weer plaats, de hardlooprace waarover ik al eerder sprak. Ik probeer na woensdag niet meer te trainen (in elke geval niet meer te hardlopen), zodat hopelijk zondag mijn beenspieren totaal uitgerust zijn. Ik weet niet precies wat de optimale rusttijd is, maar ik vermoed dat vier dagen rust voldoende is. Op internet zoeken naar informatie is niet zo nuttig; de hersteltijd is waarschijnlijk erg persoonlijk en bovendien bestaan er zoveel halve waarheden en mythes over hardlopen dat ik niet weet wie ik moet geloven :-)

Org-mode

Zoals ik al zei, het lijkt het erop dat org-mode me wat productiever maakt bij het schrijven van blog-entries. 'Org-mode' is een uitbreiding voor de emacs teksteditor (zie de link) voor het organiseren van informatie. Die informatie bestaat uit doodnormale tekstbestanden, waarvoor org-mode allerlei trucs aanbiedt, zoals het invoegen van tabellen, lijsten, data etc.; uit al die gegevens kan ik dan weer een agenda samenstellen.

Bijvoorbeeld: ik heb een tekstbestand met daarin een aantal TODO-items:

In org-mode geeft wat fleurige kleurtjes aan 'TODO', 'DEADLINE' en de datum. Het aantal sterretjes aan het begin van de regel geeft de hierarchie in een lijst aan.

Ik kan automatisch een agenda genereren op basis van die TODO-items en hun deadlines. En dat doe ik veelvuldig. Ik kan ook op zo'n TODO-item gaan staan, en 'm markeren als 'DONE'; in org-mode hoef ik alleen maar C-c C-t te typen (Ctrl-c Ctrl-t), en mijn item past zich aan:

Het verdwijnt dan uit mijn agenda.

Ik kan het ook automatisch naar een archiefbestand verplaatsen (C-c C-x C-s). Dit is maar een klein voorbeeldje van wat org-mode kan doen; voor de vele vragen 'maar kan ik ook…' zie de links, en de aldaar gelinkte uitgebreide documentatie en tutorials. Het antwoord is waarschijnlijk 'ja dat kan'.

Hoe dan ook, behalve voor TODO-lijsten, is org-mode ook een tamelijk comfortabele manier om documenten te schrijven, zeker in vergelijking met 'rauwe' HTML – dat deed ik tot nu toe. In org-mode gaat het allemaal net wat fijner, sneller. En als ik klaar ben, exporteer ik naar HTML, hetgeen ik dan kan invoegen als blog-artikel.

Lezen

Deze week heb ik eindelijk Dostovjeski's De gebroeders Karamazov uitgelezen (merk op dat 'gelezen' ook 'gehoord als hoorboek' kan betekenen). Voor een echte klassieker opmerkelijk leesbaar. Ik kan natuurlijk niet veel over het boek zeggen dat Wikipedia niet reeds beter gezegd heeft, maar ik heb ervan genoten. Het kost wel wat moeite de 19e-eeuwse lange monologen te doorstaan, de af en toe zeer omslachtige manier om iets eenvoudigs uit te drukken. Maar het boek biedt zoveel (met name in de tweede helft), dat ik het van harte kan aanbevelen.

De filosofische bespiegelingen rond moraliteit en godsdienst zijn m.i. wel wat achterhaald – m.i. is theïsme geen voorwaarde voor moraliteit, en atheïsme leidt niet altijd tot krankzinnigheid. Godsdiensten zijn de belichaming van de moraliteit en zeden van een bepaalde cultuur, en niet andersom. De spanning die er bestaat tussen eeuwen- en millenia-oude godsdiensten en de moderniteit kan dan simpelweg verklaard worden als de spanning tussen culturen die door zoveel tijd gescheiden worden.

De bron van moraliteit moet m.i. eerder gezocht worden in de 'nuttige illusies' die evolutie en later cultuur ons gebracht hebben. Speltheoretisch hebben culturen met bepaalde overtuigingen, zeg, 'het is deugdzaam te sterven voor mijn stam' een hogere overlevingskans dan eenlingen, of culturen die bestaan uit individuen die slechts handelen uit direct-zichtbaar eigenbelang.

Ok – genoeg filosofie für Anfänger :-) De Gebroeders Karamazov is zeker aan te raden; er valt zoveel in te ontdekken– sommige passages zijn bijna filmisch (bijv. Dimitri's verwoede jacht op drieduizend roebel), satirisch (de rechtzaak), filosofisch (de Grand Inquisitor) of delirisch (Ivans discussie met een duivel) etc.

Het boek is natuurlijk ook een van de Grote Werken der Wereldliteratuur, en terecht. Maar om de een of andere reden krijgt je op school alleen de werken voorgeschoteld die toevallig in een taal geschreven zijn die je leert voor je examen. Voor het goed leren van een taal, al dan niet voor een examen, is het lezen van boeken in die taal erg belangrijk.

Maar je leest ook voor algemene ontwikkeling; en daarbij horen dan klassieke boeken. Maar wanneer die boeken niet in een van de paar vreemde talen geschreven zijn die onderwezen worden, dan tellen ze plots niet meer mee… Het is moeilijk te verdedigen dat het voor de algemene ontwikkeling beter is om een boekenweekgeschenk of een of andere suffe Franse novelle te lezen, dan iets van Homerus, Tolstoi of De Cervantes, al dan niet in vertaling… Misschien zou literatuuronderwijs moeten worden losgekoppeld van taalonderwijs? Dat is de stelling voor vandaag.


2009-04-19
 
update 2009
Eindelijk weer eens wat nieuws in mijn blog. Er is een niet onaanzienlijke kans dat het weer een tijdje duurt voordat ik hier iets schrijf, dus laat ik een samenvatting geven van hetgeen mij zoal bezighoudt…

Maar laat ik allereerst vermelden dat ondanks de lage verversingsfrequentie alhier niet helemaal onzichtbaar ben op internet. Allereerst ben ik te volgen als djcb op Twitter. Lange verhalen zijn daar natuurlijk niet te vinden, maar als korte 'ping', als teken van leven, is het best aardig. Verder, voor emacs-gebruikers ben ik mijn emacs-fu-blog gestart, met hopelijk nuttige tips voor de middelmatig-gevorderde emacs-gebruiker. Twitter en emacs-fu zijn in het Engels.

Ok, terug naar mijn leven. Ik woon nog steeds in Helsinki, Finland, op het eiland Lauttasaari. Ik werk nog steeds bij Nokia, tegenwoordig op de afdeling voor onderzoek & ontwikkeling.

loneliness of the long distance runner

Tot nog toe is 2009 best een aardig jaar. Ik heb mijn trainingsprogramma een beetje opgevoerd, en ben klop klop in werkelijk uitstekende conditie, wellicht de beste ooit. Ik ga 3-4 keer in de week hardlopen; elke keer een kilometertje of 19-20 en daarnaast train ik nog wat in de fitnesskelder op kantoor, inclusief wat gevarieerde vechtsport. Volgende week, zondag 26 april ren ik de Länsiväyläjuoksu, een hardlooprace over 17,4 km. Vorig jaar liep ik ca. 1:30, dit jaar is mijn streeftijd ongeveer 1:20 – da's Vooruitgang. Tenminste, als het me lukt.

Twee weken daarna is het tijd voor de jaarlijkse Helsinki City Run, een halve marathon (21,1 km). Ik hoop daar in minder dan 1:40 binnen te komen – vorig jaar liep ik 1:47. Ik ben benieuwd hoe het gaat - ik ben zeker beter getraind dan vorig jaar, maar natuurlijk zijn er altijd omstandigheden zoals de 'vorm van de dag' en het weer.

Ik probeer vaak mensen te interesseren om ook te gaan hardlopen, en da's gelukt met een aantal mensen – de Lauttarunners. Veel mensen zijn niet echt dol op hardlopen, maar het blijkt dat het vooral om eraan te beginnen. Als iemand dan in staat is een paar kilometer te lopen, dan gaat het bijna 'vanzelf', dat wil zeggen, periodiek die schoenen aantrekken en een rondje gaan lopen. En met het aanbreken van de lente, zelfs in Finland, gaat het steeds beter – wat is er mooier dan in het zonnetje te lopen, door de bossen, langs het water. Na verloop van tijd loopt men dan ook door regen en sneeuw, mist en ijzel en vorst. Met enige trots kan ik zeggen dat ik ongeveer 5 mensen heb kunnen motiveren om te gaan hardlopen en deel te nemen aan de Helsinki City Run dit jaar – en ik verwacht dat ze het allemaal met glans zullen doorstaan.

Na deze twee races ga ik trainen voor de wat langere afstanden - ik wil dit jaar nog een of twee marathons lopen.

research

Ik werk ook nog steeds bij Nokia. Ik werk tegenwoordig bij Nokia Research; veel interessante projecten; gelukkig blijken veel van de technologie die ik de afgelopen twintig jaar heb opgepikt, nog zeer nuttig en praktisch, en niet alleen als 'fundament' maar als 'dagelijks nuttig'. Voor wie nog twijfelt kan ik daarom zeker aanraden de 'klassiekers' van de informatietechnologie te leren, en niet (alleen) de hippe-technologie-van-de-maand. Toegegeven, misschien is er enige selection bias hier…

lezen

Sommige 'productiviteitsblogs' hebben nogal problemen met het concept multitasking. Het idee is dat je je altijd concentreert op een enkel ding: Unitasker. Da's goed advies, maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld, telefoneren (hands-free!) tijdens de afwas is een nuttige twee-in-een. Een andere is het beluisteren van audioboeken tijdens het hardlopen - en dat doe ik dan ook veelvuldig. Er zijn veel bronnen voor audioboeken op het internet; een goede gratis bron is Librivox, dat door vrijwilligers ingesproken versies van klassieke boeken aanbiedt. Niet alle vrijwilligers hebben de meest geschikte stem, en ik wil ook niet altijd eeuw(en)oude boeken beluisteren, maar ik kan het zeker aanraden. Een andere bron zijn podcasts op allerlei gebied. Dankzij audioboeken heb ik ongeveer 2-3 uur leestijd per dag, bijna alles in 'verloren' tijd zoals wachten, winkelen, forenzen - en hardlopen.

plannen

Eind april kom ik naar Nederland; aanvankelijk was een van de directe redenen om mijn paspoort te vernieuwen, maar dat heb ik inmiddels bij de ambassade kunnen doen. Dus nu wordt het een zuiver plezierbezoek, om mijn familie weer eens te zien, koninginnedag etc. Bijna anderhalf jaar sinds mijn laatste bezoek aan Nederland; ben benieuwd of er veel veranderd is.

te weinig tijd

Ik heb wat weinig tijd besteed aan een aantal van mijn hacking projecten, zoals mu en ttb; hopelijk binnenkort. De huidige versies werken tamelijk goed, dus ik heb niet zoveel haast - maar ik heb ideeën voor nieuwe features.



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger