2009-04-19
 
update 2009
Eindelijk weer eens wat nieuws in mijn blog. Er is een niet onaanzienlijke kans dat het weer een tijdje duurt voordat ik hier iets schrijf, dus laat ik een samenvatting geven van hetgeen mij zoal bezighoudt…

Maar laat ik allereerst vermelden dat ondanks de lage verversingsfrequentie alhier niet helemaal onzichtbaar ben op internet. Allereerst ben ik te volgen als djcb op Twitter. Lange verhalen zijn daar natuurlijk niet te vinden, maar als korte 'ping', als teken van leven, is het best aardig. Verder, voor emacs-gebruikers ben ik mijn emacs-fu-blog gestart, met hopelijk nuttige tips voor de middelmatig-gevorderde emacs-gebruiker. Twitter en emacs-fu zijn in het Engels.

Ok, terug naar mijn leven. Ik woon nog steeds in Helsinki, Finland, op het eiland Lauttasaari. Ik werk nog steeds bij Nokia, tegenwoordig op de afdeling voor onderzoek & ontwikkeling.

loneliness of the long distance runner

Tot nog toe is 2009 best een aardig jaar. Ik heb mijn trainingsprogramma een beetje opgevoerd, en ben klop klop in werkelijk uitstekende conditie, wellicht de beste ooit. Ik ga 3-4 keer in de week hardlopen; elke keer een kilometertje of 19-20 en daarnaast train ik nog wat in de fitnesskelder op kantoor, inclusief wat gevarieerde vechtsport. Volgende week, zondag 26 april ren ik de Länsiväyläjuoksu, een hardlooprace over 17,4 km. Vorig jaar liep ik ca. 1:30, dit jaar is mijn streeftijd ongeveer 1:20 – da's Vooruitgang. Tenminste, als het me lukt.

Twee weken daarna is het tijd voor de jaarlijkse Helsinki City Run, een halve marathon (21,1 km). Ik hoop daar in minder dan 1:40 binnen te komen – vorig jaar liep ik 1:47. Ik ben benieuwd hoe het gaat - ik ben zeker beter getraind dan vorig jaar, maar natuurlijk zijn er altijd omstandigheden zoals de 'vorm van de dag' en het weer.

Ik probeer vaak mensen te interesseren om ook te gaan hardlopen, en da's gelukt met een aantal mensen – de Lauttarunners. Veel mensen zijn niet echt dol op hardlopen, maar het blijkt dat het vooral om eraan te beginnen. Als iemand dan in staat is een paar kilometer te lopen, dan gaat het bijna 'vanzelf', dat wil zeggen, periodiek die schoenen aantrekken en een rondje gaan lopen. En met het aanbreken van de lente, zelfs in Finland, gaat het steeds beter – wat is er mooier dan in het zonnetje te lopen, door de bossen, langs het water. Na verloop van tijd loopt men dan ook door regen en sneeuw, mist en ijzel en vorst. Met enige trots kan ik zeggen dat ik ongeveer 5 mensen heb kunnen motiveren om te gaan hardlopen en deel te nemen aan de Helsinki City Run dit jaar – en ik verwacht dat ze het allemaal met glans zullen doorstaan.

Na deze twee races ga ik trainen voor de wat langere afstanden - ik wil dit jaar nog een of twee marathons lopen.

research

Ik werk ook nog steeds bij Nokia. Ik werk tegenwoordig bij Nokia Research; veel interessante projecten; gelukkig blijken veel van de technologie die ik de afgelopen twintig jaar heb opgepikt, nog zeer nuttig en praktisch, en niet alleen als 'fundament' maar als 'dagelijks nuttig'. Voor wie nog twijfelt kan ik daarom zeker aanraden de 'klassiekers' van de informatietechnologie te leren, en niet (alleen) de hippe-technologie-van-de-maand. Toegegeven, misschien is er enige selection bias hier…

lezen

Sommige 'productiviteitsblogs' hebben nogal problemen met het concept multitasking. Het idee is dat je je altijd concentreert op een enkel ding: Unitasker. Da's goed advies, maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld, telefoneren (hands-free!) tijdens de afwas is een nuttige twee-in-een. Een andere is het beluisteren van audioboeken tijdens het hardlopen - en dat doe ik dan ook veelvuldig. Er zijn veel bronnen voor audioboeken op het internet; een goede gratis bron is Librivox, dat door vrijwilligers ingesproken versies van klassieke boeken aanbiedt. Niet alle vrijwilligers hebben de meest geschikte stem, en ik wil ook niet altijd eeuw(en)oude boeken beluisteren, maar ik kan het zeker aanraden. Een andere bron zijn podcasts op allerlei gebied. Dankzij audioboeken heb ik ongeveer 2-3 uur leestijd per dag, bijna alles in 'verloren' tijd zoals wachten, winkelen, forenzen - en hardlopen.

plannen

Eind april kom ik naar Nederland; aanvankelijk was een van de directe redenen om mijn paspoort te vernieuwen, maar dat heb ik inmiddels bij de ambassade kunnen doen. Dus nu wordt het een zuiver plezierbezoek, om mijn familie weer eens te zien, koninginnedag etc. Bijna anderhalf jaar sinds mijn laatste bezoek aan Nederland; ben benieuwd of er veel veranderd is.

te weinig tijd

Ik heb wat weinig tijd besteed aan een aantal van mijn hacking projecten, zoals mu en ttb; hopelijk binnenkort. De huidige versies werken tamelijk goed, dus ik heb niet zoveel haast - maar ik heb ideeën voor nieuwe features.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger