2007-03-27
 
murder in the city
HELSINKI - Maandagavond. Ik ben druk met het produceren van allerlei documenten, plannen, specificaties enzovoort. Het zijn de piekdagen van een project voor een projectmanager. Vanwege mijn geoliede plannen gaat het daarna van een leien dakje natuurlijk :) maar, zover zijn we nog niet. Ik probeer zoveel mogelijk nuttigs van de vele productivity-boeken te gebruiken. Ik ben een skepticus, maar sta altijd open voor goede ideeën.

Wat een enorme killer blijkt voor productiviteit zijn onderbrekeningen; twee artikelen in de NYT gaan in op wetenschappelijk onderzoek op dit gebied (gevonden via 43 Folders). Bij het uitvoeren van veel taken, zoals het analyseren van documenten, het maken van plannen of het schrijven van software is diepe concentratie vereist om optimaal te functioneren. En na elke onderbreking, hoe klein ook, kost het gemiddeld 15 minuten om weer in die productieve staat te geraken.

Bij veel taken is het dan ook goed om e-mail, IM, irc, telefoon etc. uit te schakelen, en de deur op slot te doen. En voor onderbrekers geldt dat ze zich moeten vragen of hun vraag belangrijk genoeg is om die 15 minuten productiviteitsverlies te rechtvaardigen. Ik heb zelf gemerkt dat een zeer productieve tijd voor denkwerk mijn dagelijkse wandeling naar kantoor is: ik kan me dan volledig concentreren op het probleem. Nu maar hopen dat ik niet overreden wordt tijdens een eureka-moment!

moordstad

Spiegel schrijft over de crimineelste metropolen in Europa. In Helsinki lijkt het relatief veilig (en Amsterdam heeft een zeer beschamende derde plek). Maar als het gaat om moord, kent Finland relatief het hoogste aantal moorden in West-Europa -- uitgezonderd Zwitserland (huh?). Finland kent 2,75 moorden per 100.000, vgl. 0,97 voor Nederland, en zie wereldwijd. Gelukkig zit ik niet zo in de gevarenzone:
Half of the crimes involve men of marginalized groups (unemployed, under educated, drug and alcohol problems) in heavy drinking situations where they end up in a quarrel and stab or batter each other to death. 35% of homicides occur in the family. Long term alcohol problems and low social status are again a major catalyst in these situations. 10% is youth crime. The rest are other cases.[1]

2007-03-18
 
lá 'le pádraig, the gaybar and a couple of books
HELSINKI - Zondagmiddag. Al uren sneeuwt het. Het hoofd suist nog wat na van de nachtelijke festiviteiten. Gisteren hebben we St.Patrick's gevierd - de Ierse feestdag. Dat gebeurde in bar Dubliner, met een gemêleerd gezelschap; gekleed met allerlei vreemde hoofddeksel, met Guinness bier voor de halve prijs. Op weg naar huis was er nog de behoefte aan een laatste bier in het Duits/Nederlands/Zweeds/Frans/Ierse gezelschap. Het enige wat nog open was, was de gay bar - gay bar

lifehacker

Ik las Lifehacker, een boek van Gina Trapani, vol met tips om allerlei alledaagse (werk)activiteiten te versnellen, te automatiseren enzo. Het werkwoord 'to hack' betekende ooit iets als 'hakken', maar heeft sindsdien een evolutie doorgemaakt, van listig programmeren tot het inbreken in computers. En tegenwoordig wordt ongeveer alles waarbij iemand op wannabee-McGuyveriaanse wijze met wat dan ook omgaat, 'hack' genoemd. Maar goed, het boek is best aardig - veel tips zijn dezelfde die elke lezer van GTD etc wel kent, maar er zijn ook best originele ideeën. En veel software tips (voor Mac en Windows).

your money or your life

En ik las Your Money or Your Life van Neil Cavuto - nou ja, ik ben tot voorbij de helft gekomen, dat was genoeg. Cavuto is business (en politiek) commentator van het Amerikaanse FoxNews ('fair and balanced'), hetgeen een nogal eenzijdig, pro-Republikeins televisiestation schijnt te zijn; ik heb het nooit gezien, en kan er derhalve niet over oordelen. Maar, het ik kan me er iets bij voorstellen, na lezing van het boekwerkje. Een klaagzang in dagboekvorm op alles waarmee de schrijver het oneens is: de Irak-demonstranten, democraten, de New York Times, Frankrijk etc. En precies op de manier die je van een redneck in maatpak zou verwachten :). Volgende boek graag.

the tipping point

Tenslotte las ik nog The Tipping Point, een boek van Malcolm Gladwell. Het boek tracht het hoe en waarom achter sociale 'epidemieën' te verklaren, en heeft daarvoor een aantal regels en wetten. Zoals dit soort boeken betaamt staat het vol met interessante voorbeelden en sociologische en psychologische experimenten. Zie het wikipedia-artikel voor een beschrijving van de inhoud van het boek.

Het probleem met dit boek is dat de schrijver kennelijk een gedachte ontwikkeld heeft om zijn 'tipping points' te verklaren; vervolgens worden er voorbeelden gezocht en gevonden om die theorie aannemelijk te maken. De verzameling mogelijke voorbeelden is echter zo groot, dat het altijd wel lukt om de juiste te vinden. Bovendien zijn dat soort anekdotische zeer kneedbaar tot elke gewenste vorm.

Typisch voorbeeld, de implosie de criminaliteit in de New York in de jaren '90. Gladwell stelt dat dat het gevolg is van zero-tolerance en graffitti-meteen-verwijderen beleid. Maar in een soortgelijk boek, Freakonomics van Levitt/Dubner wordt de legalisering van abortus in de jaren '70 als reden aangevoerd. Wie heeft er gelijk?

Natuurlijk is het boek geen wetenschappelijk werk, maar voor skeptici als ik, is het allemaal wat erg hand-wavy.


2007-03-11
 
viikonloppu
HELSINKI - Zondagavond. Heerlijk rustig weekeinde met AC, beetje gedronken, gegeten, hardgelopen en een beetje code geschreven. Ik heb nog wat ideeën ontwikkeld, die ik de komende week eens ga uitwerken.

boeken

Deze week eindelijk weer eens wat gelezen. Allereerst, Ready for Anything van Gettings Things Done-bedenker David Allen. Een verzameling van tips, columns etc., die ook al elders verschenen zijn. Weinig nieuws voor wie dat Getting-Things-Done boek gelezen heeft, en/of blogs als Lifehack en 43 Folders volgt.

Lees dan 207(!) Great Tips To Make 2007 Your Best Year Ever.

Daarnaast las ik Ernest Hemingways (1899-1961) The Old Man and the Sea (1952). Een vertelling over een oude Cubaanse visser, die alleen de zee opgaat en daar een bittere strijd levert met de Grootste Vis Ooit. Daarbij spreekt hij met zichzelf, een oude man, alleen ver op zee, een strijd etc. etc.; allemaal graag geziene attributen in de symboliekpuzzels waarmee literatuurkenners zichzelf graag bezighouden - en al meer dan 50 jaar. Best een aardig verhaal, maar ik moet mijn literaire zintuig nog wat verder ontwikkelen om de werkelijke grootsheid te kunnen waarnemenm, I s'pose.

worldmapper

Aardige website: Worldmapper. Land gevisualiseerd door de oppervlakte van landen op de wereldkaart op te blazen danwel in te krimpen aan de hand van bepaalde kengetallen.

Het plaatje rechts toont bijvoorbeeld de relatieve uitstoot van CO2; eindelijk eens een wereldkaart waarin Nederland ook zichtbaar is :) Nederlands is ook een van de grootste exporteurs van zuivelproducten.


2007-03-09
 
quo vadis
HELSINKI - hmmmm...?

Looking for a new Emacs maintainer or team


From: Richard Stallman
Subject: Looking for a new Emacs maintainer or team
Date: Sun, 04 Mar 2007 12:34:31 -0500

Once Emacs 22 is released, I would like to hand over Emacs maintenance
to one person or a small team.  The new maintainer or maintainers
would take responsibility for making sure new releases are made and
that they are reliable, and for focusing attention on priority
projects for improvement.

Please write to me if you would like to offer to be the maintainer or
to be one of a team.




Labels:


 
the march of time, it has begun
HELSINKI - Een drukke week. Ik heb weinig tijd voor ontspannende dingen als het schrijven van code, hoewel dat ook nog gebeurt. De meeste tijd kost het schrijven van allerlei plannen, specificaties, work-breakdown-structures, gantt-grafieken etc. En het doornemen andermans plannen, specifications, work-breakdown-structures, gantt-grafieken om te zien of dat allemaal op elkaar past. En dan het lezen en schrijven van e-mail...

Zoals ik al eerder schreef, gebruik ik de Getting Things Done (GTD) methode om mijn tijd een beetje efficiënt in te delen. En sinds ik dat een half jaar geleden ofzo ontdekte heb ik gemerkt dat het echt werkt.

Ik gebruik natuurlijk mijn eigen versie van GTD; maar de belangrijkste elementen zijn er:

Nu, hoe bepaald ik welke actie ik kies om te doen uit mijn NextActions? Vier criteria, en in de volgende volgorde.
  1. Context: eerst bekijk ik de context; op kantoor kan ik sommige dingen doen, onderweg of thuis andere. Vergeet alle dingen die ik nu toch niet kan doen.
  2. Beschikbare Tijd: als ik vijf minuten heb, kan ik nog een snel telefoontje plegen, of een mail versturen. Het heeft geen zin om aan iets groots te beginnen.
  3. Beschikbare Energie: 's ochtends als ik energiek ben, kan ik multithreaded software design doen, of project plannings tetris; maar vrijdagmiddag om vijf uur kan ik misschien beter wat minder uitdagende taken doen, zoals het maken van wat unit tests, het bekijken van mailinglijsten of wat bijpraten met collega's. Het gaat er niet om vervelende taken te ontwijken, maar om ze op het juiste tijdstip te doen.
  4. Prioriteit: en pas dan komt de prioriteit kijken. Als de voorgaande punten nog geen uitsluitsel bieden, kies dan het belangrijkste.
Merk op dat dit lijstje op zichzelf nog weer ondergeschikt is aan Het Moment. Dat wil zeggen - als mijn baas mij belt met een urgente vraag, dan stop ik met mijn vier-punten-lijstje, en doe de ad-hoc taak. Maar wanneer ik niet direct tot iets gedwongen wordt door kalender, baas, etc., vormt dit lijstje een goede manier om mijn taken te organiseren.

En belangrijk, ik probeer het aantal dingen dat ik in de gaten moet houden te minimaliseren; bijna alle dingen die ik nu moet doen komen in mijn NextActions of mijn kalender. Ik gebruik geen aparte todo-lijst, maar in plaats daarvan maak ik kleine notities die ook in mijn NextActions terechtkomen. (Ctrl-Shift-S in Outlook, en in Modest,,,, hmmm).

Labels: ,


2007-03-04
 
brussel
BRUSSEL/HELSINKI - Zaterdag.

Vorige week was ik op de FOSDEM-conferentie in Brussel. Het was aardig om aan de Finse winterdepressie te ontsnappen, al was het maar voor zo'n 36 uur... Ik was aeonen geleden eens in de Belgische hoofdstad, maar kan me daar weinig van herinneren. Ik was echter positief verrast - het stadscentrum is fraai, en de mensen vriendelijk. Hoewel ik Brussel voornamelijk Franstalig is, probeerde ik overal in het Nederlands mijn ding te doen. Dat ging best aardig bij trein en bus, maar de receptioniste in het hotel stond op Engels, de Afrikaanse taxichauffeur op Frans en verder nog wat Spaans en Duits.

De zaterdagavond eindigde ik met mijn collega's Michael ('mdk') en Tapani in een kroeg, tegenover Manneken Pis, en Belgisch bier.

Hoe dan ook, de conferentie was erg interessant. Ik sprak met de mannen van Igalia, met Philip, met Lemonade-Dave, met Sean Moss-Pultz van OpenMoko, die ooit als ontwerper van schoenen(!) zijn geld verdiende. En ik sprak met 10E6 anderen; altijd goed dit soort conferentie. De presentaties zijn interessant - maar het belangrijkst zijn het leggen en onderhouden van contacten met al die mensen met wie ik samenwerk, direct of indirect.

En verder druk aan het hacken op modest. We hebben nu een blog waarop we ontwikkelingen bijhouden...

Labels: , ,



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger