2007-03-27
 
murder in the city
HELSINKI - Maandagavond. Ik ben druk met het produceren van allerlei documenten, plannen, specificaties enzovoort. Het zijn de piekdagen van een project voor een projectmanager. Vanwege mijn geoliede plannen gaat het daarna van een leien dakje natuurlijk :) maar, zover zijn we nog niet. Ik probeer zoveel mogelijk nuttigs van de vele productivity-boeken te gebruiken. Ik ben een skepticus, maar sta altijd open voor goede ideeën.

Wat een enorme killer blijkt voor productiviteit zijn onderbrekeningen; twee artikelen in de NYT gaan in op wetenschappelijk onderzoek op dit gebied (gevonden via 43 Folders). Bij het uitvoeren van veel taken, zoals het analyseren van documenten, het maken van plannen of het schrijven van software is diepe concentratie vereist om optimaal te functioneren. En na elke onderbreking, hoe klein ook, kost het gemiddeld 15 minuten om weer in die productieve staat te geraken.

Bij veel taken is het dan ook goed om e-mail, IM, irc, telefoon etc. uit te schakelen, en de deur op slot te doen. En voor onderbrekers geldt dat ze zich moeten vragen of hun vraag belangrijk genoeg is om die 15 minuten productiviteitsverlies te rechtvaardigen. Ik heb zelf gemerkt dat een zeer productieve tijd voor denkwerk mijn dagelijkse wandeling naar kantoor is: ik kan me dan volledig concentreren op het probleem. Nu maar hopen dat ik niet overreden wordt tijdens een eureka-moment!

moordstad

Spiegel schrijft over de crimineelste metropolen in Europa. In Helsinki lijkt het relatief veilig (en Amsterdam heeft een zeer beschamende derde plek). Maar als het gaat om moord, kent Finland relatief het hoogste aantal moorden in West-Europa -- uitgezonderd Zwitserland (huh?). Finland kent 2,75 moorden per 100.000, vgl. 0,97 voor Nederland, en zie wereldwijd. Gelukkig zit ik niet zo in de gevarenzone:
Half of the crimes involve men of marginalized groups (unemployed, under educated, drug and alcohol problems) in heavy drinking situations where they end up in a quarrel and stab or batter each other to death. 35% of homicides occur in the family. Long term alcohol problems and low social status are again a major catalyst in these situations. 10% is youth crime. The rest are other cases.[1]

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger