2007-10-21
 
n810
HELSINKI - Eind vorige week hebben we de N810 uitgebracht - de volgende stap richting een apparaat voor normale consumenten. Een hele stap vooruit! Meest zichtbare nieuwe feature is natuurlijk het inklapbare toetsenbord. En we hebben een totaal nieuwe browser (gebaseerd op Mozilla), zodat al die 'AJAX'-sites nu ook werken. En hoewel ik niet echt een liefhebber van Flash ben, is de Flash-9-ondersteuning ook een hele verbetering; dan zijn er nog leuke extra's zoals een GPS-ontvanger, en 2Gb flash-storage. En het ziet het er ook allemaal nog een stuk fraaier uit.

Voor het nieuwe emailprogramma Modest moet helaas nog een beetje geduld worden opgebracht; we proberen binnen enkele weken een bèta-versie gereed te hebben voor download. (excuses voor de wazige foto...)


2007-10-12
 
productief
HELSINKI - Vrijdagavond; weer een week achter de rug, en weer eens tijd om wat in mijn blog te schrijven. Zoals gewoonlijk was het weer druk etc., -- maar ik ben toch tamelijk tevreden over wat ik voor elkaar heb gekregen, de afgelopen week. Ik heb weer redelijk strak mijn versie van GTD gevolgd, en mijn collega's bestookt met e-mail en herinneringen daaraan. En ik heb constant mijn Moleskine bij de hand gehad om plots opkomende ideeën te noteren.

Ik probeer een beetje productief te zijn; en productief betekent tegenwoordig niet slechts dat je veel gedaan krijgt, maar ook dat je allerlei trucs gebruikt om zover te komen (met als risico dat je heel veel doet -- heel veel nutteloze dingen). Hoe dan ook, ik heb mijn arbeidsmailers (mutt en Outlook) uitgerust met allerlei macro's om zo snel als mogelijk mijn mail te kunnen verwerken. Ik volg de principes van InboxZero, oftewel, het streven altijd de Inbox leeg te maken (minstens eenmaal per dag). Ik doe dat door mijn Inbox door te wandelen en dan mijn macro's te gebruiken. Zo verplaatst alt-1 een mail naar mijn @NextActions. Dat wil zeggen dat die mail een directe actie vereist; andere mogelijkheden zijn o.a. het verplaatsen naar het archief (alt-0), of mijn favoriet: wissen (delete).

Veel van de productiviteitsverbeteringen steken in hele kleine dingen -- ik probeer zoveel mogelijk dingen zonder muis te doen (die alt-n-macro's hierboven zijn een goed voorbeeld). Het verplaatsen van de handen naar het elektronisch knaagdier kost veel tijd. Ik weet niet of het ooit wetenschappelijk onderzocht is, of het echt zoveel tijd kost, maar mij stoort het mateloos telkens mijn handen te moeten verplaatsen :-) Gelukkig hoeft dat niet meer; Mac-gebruikers zijn lyrisch over QuickSilver; op Windows gebruik ik Launchy (GPL), en op mijn GNOME-desktop Deskbar Applet, zodat mijn muis een rustig leven heeft.

Een andere 'productiviteitsverbetering' zijn audioboeken, waarover ik al eerder sprak. Elke dag weet ik minstens twee uur 'verloren' tijd (verplaatsen van/naar kantoor en elders, work-out) te vullen met allerlei interessante boeken over geschiedenis, natuurkunde, filosofie,... Voor 2007 had ik me tot doel gesteld om 52 boeken te lezen... en het gaat redelijk goed - mijn score is veertig boeken (en we leven in week 41 -- bij Nokia leert men in weeknummers te denken). Alleen, het aantal fiction-boeken... ik nam me voor er twaalf lezen, maar ben nu pas bij vier. Voor het beluisteren van audioboeken blijkt mijn hypogoedkope MP3-speler uiterst geschikt: speelt oggs, en kan audioboeken met verhoogde snelheid afspelen (zonder de toonhoogte te veranderen).



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger