2006-06-20
 
De bal is een essentieel onderdeel van het spel
HELSINKI - Wow - Philip blijft verbazen. Zal ik een fanclub beginnen ofzo? Tinymail op de 770. Twee weken geleden ofzo werkte onze 'modest' (gebaseerd op tinymail) al in scratchbox emulatie-omgeving. Nu heeft Philip de laatste stap gezet. Met filmpje. Belangrijke tip: tinymail configureren met --without-background-music :-).

Ann-Christin zit inmiddels in Saigon in Vietnam; geruchten gaan echter dat ze begin juli weer richting Europa komt... ik hoop het!

En tijdens GUADEC kunnen we spreken over tinymail en modest; dat laatste begint zich ook aardig te ontwikkelen, en er zijn verschillende user-interfaces voor desktop en 770 (Maemo). De basisfunctionaliteit is aanwezig, en er is een ontwerp zichtbaar, een architectuur. En ik hoop dat de code ook *snel* beschikbaar komt...

Ja.... GUADEC... ik heb d'r zin an. Deze week zijn er nog wat belangrijke dingen die ik hier met voltooien. Dat vergt veel energie. Maar woensdag is er al het grote Nokia zomerfeest, ter gelegenheid van midzomer. Na de festiviteiten (in de middag), gaan veel Nokianen de stad in voor verder vermaak. Ik natuurlijk ook; maar mijn plan is Nederland - Argentinië. Ik ben benieuwd wat de twee B-elftallen er van maken. Ik vraag me af of de twee bondscoaches met elkaar afgesproken hebben de grootste vedettes thuis te laten... Als ik dat alles overleef, vlieg ik ergens in de vroege vrijdag naar Barcelona. Wat een leven!

Ik installeerde Linux kernel 2.6.17 (leesbare ChangeLog). Een van de verbetering is de splice systemcall. De data gaat vanaf het bronbestand (via DMA) naar het geheugen, en dan *zonder* kopie wordt weer DMA gebruikt om diezelfde data in het doelbestand te schrijven. (doet me denken aan een patch die ik honderd jaar geleden voor Sylpheed schreef...). Ik hoop eindelijk dat good-old cp eens gebruik gaat maken van dit soort dingen; nu zuigen grote kopieeracties (zeg, een 800Mb AVI) alle performance uit mijn machine.


2006-06-16
 
hop
HELSINKI - Duitsland heeft gewonnen van Polen, beetje geluk, beetje verlenging, maar ze waren toch net een tikje beter. Ik zag het spannende schouwspel bij collega Marius (oud interview). Ik kan me langzaam gaan opmaken voor vrijdag, voor de strijd met de mannen uit Ivoorkust. Een aardige browser-plugin: FootieFox (dank aan Marja!), die de scores bijhoudt, en na elke goal (na 45 minuten) "GGGGOAAALLLL!" roept.

Werk is druk. Weinig tijd voor interessante zaken; maar ik maar vooruitgang met de saaie. Ook belangrijk. En vanochtend kwam Agathe mij verrassen met een lading vla (hopjes en vanille) (geweldig!! bedankt, ook Fredrik!). Agathe had ook nog een fraaie foto van de Margarita-party van zaterdag: ik zing met Alex - mijn excuses aan Eagles. Er staat zelfs ergens een filmpje online, maar om veiligheidsredenen...

Ok, van de roddelrubriek: Andy Wingo schrijft over de ouwejongenskrentebrood-atmosfeer in Planet GNOME. Voor echt venijnige, ad hominem kritiek moet je buiten deze planeet zijn. Zoals Robert Staudinger, die niet zo gecharmeerd lijkt van de entries van Philip. Kritiek is goed; maar opbouwend is beter. Ik weet persoonlijk best wat design patterns zijn, of geheugengebruik, maar lees de entries van Philip met veel belangstelling. En velen met mij. Al zou hij niets nieuws schrijven, dan nog zou het vestigen van de aandacht op deze dingen belangrijk genoeg zijn. En al zou elk 'lid' van de Planet-GNOME-club elk detail allang kennen, dan nog zijn er de lezers van Planet GNOME. En als het dan nog teveel is, zijn de entries eenvoudig te verbergen.

Nog slechts een beetje meer dan een week en dan begint GUADEC, de jaarlijkse Europese GNOME-conferentie. Ik was er in 2000 (Parijs) en vorig jaar in Stuttgart. En nu in Vilanova, vlak bij Barcelona. Ik ben natuurlijk erg geïntereseerd in de kennis die ik er kan op doen, zoals bij de voordracht van de eerdergenoemde Philip, of bij de vele andere presentaties (dat wordt nog moeilijk kiezen!), vele direct of indirect gerelateerd aan onze software.

Maar vooral is GUADEC ook een sociaal evenement. Eindelijk de gezichten (weer eens) ontmoeten achter de software die we gebruiken, waarop we bouwen, waaraan we bijdragen. Da's heel erg belangrijk. Veel meer dan in commerciële wereld van contracten en overeenkomsten, is de free software wereld gebaseerd op persoonlijke contacten. Op onderling vertrouwen, maar ook op de mogelijkheid om elkaar goed te waarheid te kunnen zeggen. Rechtstreekse communicatie is daarvoor heel belangrijk - een biertje drinken met iemand kan heel belangrijk zijn voor het vertrouwen. Da's tenminste mijn rechtvaardiging :-) Maar aan alle vriendelijkheid zal wel snel een einde komen als het GUADEC-voetbaltoernooi begint...

Maar zover is het nog niet. Morgen is Nederland - Ivoorkust. Ik probeer zoveel mogelijk Nederlands op te trommelen... en wie ons verder nog wil volgen voor het bekijken van de wedstrijd in de sportbar.


2006-06-13
 
tiistai
HELSINKI - Nog immer is het zomer in Helsinki: 21°C, 22:54! Het begin nu een beetje te schemeren (hoewel de zon eigenlijk al is ondergegaan). Middernacht is het een beetje donker, maar om een uur of drie breekt de dag al weer aan. De Finse nachten zijn kort... en worden almaar korter, tot aan midzomer (21 juni). Daarna gaat het bergafwaarts, worden de dagen korter en korter, duisternis... winter...
Winter - The realm of eternal ice
Snowfall and darkness descends upon the vales of time
Distant caress of the sun's fading light
The lands were painted white with the Winter's might
zoals het Finse Wintersun zo poëtisch bezingt. Maar nu nog even niet. Ik neem een Karjala-biertje, en maak me op voor de tweede helft van Brazilië tegen Kroatië.

Ann-Christin is nu alweer tweeënhalve week in Viëtnam. En nu van Hoian naar Muiné (ongetwijfeld vernoemd naar Jorns Muziekspeler). Volgens mij heeft ze het naar haar zin ;-)

udev

En dat brengt me bij het volgende punt: ik heb een webcam en een videokaart, die zich als /dev/video0 en /dev/video1 openbaren. Probleem is dat het niet te voorspellen is wat video0 en wat video1 wordt. En dat brengt mijn programma's in de war. Als ik op het tv-pictogram klik, wil ik toch graag Brazilië - Kroatië zien, en niet m'n eigen gezicht...

Gelukkig kent de Linux-kernel udev. Behalve veel andere nuttige dingen kan ik daarmee 'aliassen' definiëren voor devices, gebaseerd op bepaalde criteria. In sysfs (/sys) staan veel details over de devices beschreven, en die kunnen gebruikt worden voor de 'match'.

In de praktijk: mijn /etc/udev/rules.d/95-video.rules:

SUBSYSTEM=="video4linux", SYSFS{name}=="QuickCam USB" NAME="webcam"
SUBSYSTEM=="video4linux", SYSFS{card}=="52" NAME="tv"
'name' en 'card' zijn parameters die ik in /sys gevonden (met udevinfo); en nu heb ik /dev/webcam en /dev/tv, en kan ik altijd het juiste device kiezen. Lees hier meer informatie.

 
el poema de la illuvia triste
HELSINKI - Maandag. Het was weer een lange dag, maar met succes. Na lange frustratie over een bug, greep ik mijn emacs (met verse .emacs), en hielp de ellendeling naar de volgende wereld. Olé! (trekt shirt over hoofd, maakt vreugdedans, bedankt het afwezige publiek)

Sommigen mensen wenden zich dagelijks meermaals tot hun opperwezen. Voor mij is dat het commando apt-get update && apt-get dist-upgrade. De totaal nutteloze drang op altijd het 'allernieuwste' te hebben. Zo vlak na een nieuwe Ubuntu-release, is er echter niet zoveel beschikbaar. Natuurlijk, de edgy-repo bestaat nu, maar er is nog niets interessants... geduld, geduld.

Trouwens, vanaf de huidige 'Dapper' is mijn ttb teletekst browser (screenshot) ook zo eenvoudig beschikbaar - wie ooit installatieproblemen had, en 'dapper' gebruikt, kan simpelweg apt-get install ttb doen, en alles gaat automatisch.

ttb gebruikstip: rechtsklikken op de pijltjes wijzigt de sub-pagina, alt-pijltje-links en alt-pijltje-rechts werkt zoals in een webbrowser.

Ik had ooit plannen om het programma verder uit te breiden, maar ach, het werkt best aardig. Bugs blijf ik natuurlijk fixen, maar sinds het laatste half jaar heb ik niet echt meer wat voorbij zien komen. Het is wel een van de programma's die ik zelf veel gebruik.


2006-06-11
 
dabei
HELSINKI - Gisteravond was er de Margarita-party van Agathe/Javier/Alex op het dakterras aan de Abrahaminkatu. Meer dan 30 mensen en een van de zeer schaarse Finse zomeravonden. En de Margarita's... ditmaal bijzonder sterk. Sterk genoeg om samen met Alex heel hard te zingen door de nacht, met Javier op de gitaar. Hotel California. Na de festiviteiten dronk ik met Agathe en Tommi nog wat in Baker's - wat een heuse vleeschtempel bleek. Ik wist mijn bed echter zonder kleerscheuren te bereiken.

Ik zie nu al veel goede kritieken voor de 770 software upgrade (aka OS release 2006). Ik ben blij dat ons werk van de afgelopen tijd gewaardeerd wordt. Hoewel ik altijd wat skeptisch was over het werken voor Grote Bedrijven, zijn dit erg leuke aspecten. Veel mensen zijn geïnteresseerd in wat we doen, enthousiast zelfs. Dat maakt consumentenelektronica erg interessant. En hoewel er natuurlijk altijd dingen zijn die we nog niet vertellen kunnen, zijn we behoorlijk open. Zeker in vergelijking met andere bedrijven, en het grootste deel van Nokia.

En Nederland won van Servië-Montenegro! Ik bekeek de wedstrijd met collega Makoto + aanhang in de Sport's Academy; en alle Nederlanders van Helsinki leken zich daar verzameld te hebben - in diverse oranje uitdossingen. Ik ben niet zo'n liefhebber van oranje-dwaasheid, maar droeg mijn shirtje natuurlijk ook. Geweldig, die Robben. Mijn vertrouwen in Oranje stijgt; tegen een gewilliger tegenstander speelt Nederland ook beter - en Ruud krijgt zijn Moment nog wel.


2006-06-10
 
wk
HELSINKI - Weekend. En het Wereldkampioenschap Voetbal 2006. Het zal weinigen ontgaan zijn. Het WK leidt ongetwijfeld tot spanningen in ons multinationale team. Een gedreven Ruud van Nistelrooy in een inspirerend interview met het AD:
,,We mogen niet groeien in het toernooi. We moeten onmiddellijk op ons best zijn. Vanaf de eerste dag gas geven. Wij moeten op de eerste dag winnen en imponeren. Elke seconde telt. Iedere seconde investeren om wereldkampioen te worden. Dat is het toch waard? Hier heb ik vier jaar op gewacht. En het is acht jaar geleden dat we er voor het laatst bij waren. Weet je hoe lang dat is?

Deze week zag ook de bèta-release van OS Release 2006 het levenslicht. OS Release 2006 is de marketing naam voor de nieuwe software voor de Nokia 770, die binnenkort officieel uitbrengen. Er is een (zeer kort) overzicht, dat niet echt recht doet aan de vele grote en kleine verbeteringen.

Mijn collega Makoto geeft treffend het verschil tussen managers en engineers duidelijk aan. Volgens zijn business card is hij overigens zelf ook 'manager', net als ik -- maar goed, we rekenen ons graag tot de engineers, wanneer dat goed uitkomt.


2006-06-08
 
glxgears
HELSINKI - En zo is het alweer woensdagavond. 6-6-6 overleefd - zo schijnt het. En al tien dagen zonder Ann-Christin, die zich nog steeds prima lijkt te vermaken in Thailand en Vietnam. En daar ergens zal ze nog steeds zijn als Nederland en Duitsland elkaar treffen op 30 juni in Berlijn, voor de kwartfinale :-)

glxgears

Weinig dingen zijn zo saai als een werkend computersysteem. En ik heb zo'n systeem. Als dingen dan te lang goed gaan, ga je een beetje experimenteren. Zo heb ik een FX5200-videokaart, een nVidia-OEM kaartje. Ik was best tevreden, totdat ik glxgears -printfps probeerde. Dat toont roterende tandwielen (zie plaatje), en kan daarmee de 'FPS' ('frames per second') berekenen, wat een maat is voor de snelheid van X/videokaart etc. Dat levert *nu* het volgende op:
djcb@mindcrime % glxgears -printfps
3447 frames in 5.0 seconds = 689.396 FPS
3430 frames in 5.0 seconds = 685.813 FPS
3445 frames in 5.0 seconds = 688.998 FPS
3282 frames in 5.0 seconds = 656.258 FPS
3387 frames in 5.0 seconds = 677.268 FPS
De oorspronkelijke score lag ergens bij de 400 FPS. Via google kwam ik bij allerlei mensen die FPS-waarden tot in de duizenden liggen... Mijn arbeidscomputer (een IBM met een Intel 82915G) geeft:
djcb@dragonforce % glxgears -printfps
7472 frames in 5.0 seconds = 1494.216 FPS
7510 frames in 5.0 seconds = 1501.875 FPS
7514 frames in 5.0 seconds = 1502.668 FPS
7519 frames in 5.0 seconds = 1503.769 FPS
7517 frames in 5.0 seconds = 1503.219 FPS
*zucht*. Nu moeten de glxgears getallen ongeveer net zo serieus genomen worden als, zeg, 'Bogomips', zijn afhankelijke van resolutie, diepte etc. Maar het zegt wel iets. En het blijkt een probleem van mijn videokaart, zelfs als ik de proprietary nVidia-drivers gebruik. Zoals gezegd, de oorspronkelijke score lag ergens bij de 400, en dat zette me op het spoor -- het bleek dat AGP helemaal niet functioneerde - de Linux-versie noch de nVidia-versie. Ughh... Dat probleem heb ik op kunnen lossen, en de scores zijn een beetje verbeterd.

Ik was natuurlijk nog niet tevreden, en na het rebooten (nieuwe kernel), liep ik eens door mijn BIOS-settings. Kon ik die machine niet een beetje overklokken ofzo. Een instelling om alles sneller te maken (onbegrijpelijk dat computers niet met "Turbo-knop" worden geleverd!). Ik speelde wat met de voltages en... mijn computer was helemaal dood. Ik kon niet meer booten. Geen enkele output. Geen knipperende toetsenbord-LEDjes, geen beeld. Nederlandse woorden hoort men niet vaak in mijn huis - maar dit was het moment... Ik dacht aan het ongemak iemand te vinden die het kon repareren, hoe lang dat zou duren, hoeveel het zou kosten.

Maar... op deze duivelse 6-6-6 maakte ik mijn machine open, tuurde over het moederbord, en zag een jumpertje, met daar in miniscule lettertjes: 'Clear CMOS'. Jumper verwijderen. Opstarten. Jumper terugplaatsen. Booten. Woohoo. Weer klonk er Nederlands door de Finse nacht... Moraal van dit verhaal: wat je ook doet, er is altijd een eenvoudige manier om het weer te herstellen!

modest

Traditiegetrouw had ik het druk op m'n werk. Allerlei managementactiviteiten, -dingen en -aangelegenheden. Ik probeer echter ook elke dag 2-3 uur vrij te maken om een beetje ouderwets te hacken...

...zoals op ons e-mail-experiment modest (er gaat een gerucht dat het hernoemd wordt in shy -- maar da's niet waar. en ik kan het weten, het gerucht kwam van mij ;). Hoe dan ook, dankzij het werk van de hyperproductieve Philip aan zijn tinymail, en wat hacking onzerzijds... kunnen we nu spam lezen en ook verwijderen, en hebben we ook pictogrammen in de folderlijst. Die zijn ook verschillend per foldertype (Inbox, Outbox etc.), maar niet in het screenshot, want POP begrijpt niet zoveel van folders :-)

Hoe dan ook - het is nog niet helemaal af, maar het wordt met de dag beter - kom allemaal naar GUADEC voor een demonstratie.


2006-06-03
 
nachtzon
HELSINKI - Moe. Mijn eerst AC-loze weekend in lange tijd. Ze zit nu ergens in het noorden van Vietnam, bij de Ha Long Baai.

Ik ben behoorlijk moe van deze week. Veel management, veel dingen regelen, rapportage etc. Vrijdagavond was het echter tijd voor wat ontspanning, en ik dronk wat met collega Makoto (die nog collega's zoekt -- en meer banen in het 770-team). Goed Gesprek. Ik probeerde nog een film te kijken -- maar na zo'n week + café-bezoek leidde dat tot voorspelbare resultaten - en ik werd om 04.00 uur wakker op de bank... wakker van het daglicht. De nachten zijn hier heel kort.

Maar ik had nog een beetje tijd voor wat hacktiviteiten - ik 'portte' libcamel, libtinymail en modest naar het Maemo-platform (nog niet op target-hardware, maar in Scratchbox). Zie screenshot. Het was allemaal relatief eenvoudig; ik gebruikte onze EDS-port die dbus gebruikt in plaats van Bonobo, en voegde de 'normale' libcamel toe. tinymail ging ook zonder al te grote problemen.


2006-06-01
 
an unforeseen future nestled somewhere in time
HELSINKI - Zondagavond bracht ik Ann-Christin naar vliegveld Vantaa, vanwaar ze vertrok naar Bangkok, voor meer dan vijf weken reizen door Thailand, Vietnam en Cambodja. Het is natuurlijk vreemd haar zo lang te missen. Maar die reis is natuurlijk geweldig. Wie door mijn oude blog-entries klikt (2002-2004) kan zich er een voorstelling van maken. Zuid-Oost Azië is een geweldig gebied om te bereizen - zeer interessant, veilig en goedkoop. De balans tussen authentiek en westers begint echter in een bedenkelijke "het nieuwe Spanje"-richting over te hellen. Dus wees er snel bij :-)

Ann-Christin is in ieder geval veilig aangekomen, en heeft het zelfs te druk om haar Flickr-pagina bij te werken. En da's bijzonder :-) Inmiddels is ze in Hanoi aangekomen.

Hier in Helsinki gaat het werk natuurlijk gewoon door -- zoveel dingen te doen en te regelen. Ik heb niet al te veel tijd om aan modest te hacken, en 'vergeet' soms ook om mijn code mee te nemen naar huis voor wat ontspannend coden in de avonduren. Maar ik probeer elke dag 2-3 uur vrij te maken om wat te hacken. Vandaag ontdekte ik hoe eenvoudig het is om de volgorde van de kolommen in een GtkTreeView dynamisch (ie., met de muis) te wijzigen: gtk_tree_view_column_set_reorderable. En ik maakte wat speciale vergelijkingsfuncties, zodat bijv. bij het sorteren op Subject: een eventuele Re:/Fwd:-prefix genegeerd wordt. Leuk.

Oh, en in enkele dagen is het 06-06-06 - reden genoeg voor de (Inter)National Day of Slayer, ofwel de hele dag Angel of Death en South of Heaven. (En CVS-Rhythmbox heeft plugins voor album-art en songteksten :-)



Emacs, the UberEditor Powered by Blogger