2006-06-13
 
tiistai
HELSINKI - Nog immer is het zomer in Helsinki: 21°C, 22:54! Het begin nu een beetje te schemeren (hoewel de zon eigenlijk al is ondergegaan). Middernacht is het een beetje donker, maar om een uur of drie breekt de dag al weer aan. De Finse nachten zijn kort... en worden almaar korter, tot aan midzomer (21 juni). Daarna gaat het bergafwaarts, worden de dagen korter en korter, duisternis... winter...
Winter - The realm of eternal ice
Snowfall and darkness descends upon the vales of time
Distant caress of the sun's fading light
The lands were painted white with the Winter's might
zoals het Finse Wintersun zo poëtisch bezingt. Maar nu nog even niet. Ik neem een Karjala-biertje, en maak me op voor de tweede helft van Brazilië tegen Kroatië.

Ann-Christin is nu alweer tweeënhalve week in Viëtnam. En nu van Hoian naar Muiné (ongetwijfeld vernoemd naar Jorns Muziekspeler). Volgens mij heeft ze het naar haar zin ;-)

udev

En dat brengt me bij het volgende punt: ik heb een webcam en een videokaart, die zich als /dev/video0 en /dev/video1 openbaren. Probleem is dat het niet te voorspellen is wat video0 en wat video1 wordt. En dat brengt mijn programma's in de war. Als ik op het tv-pictogram klik, wil ik toch graag Brazilië - Kroatië zien, en niet m'n eigen gezicht...

Gelukkig kent de Linux-kernel udev. Behalve veel andere nuttige dingen kan ik daarmee 'aliassen' definiëren voor devices, gebaseerd op bepaalde criteria. In sysfs (/sys) staan veel details over de devices beschreven, en die kunnen gebruikt worden voor de 'match'.

In de praktijk: mijn /etc/udev/rules.d/95-video.rules:

SUBSYSTEM=="video4linux", SYSFS{name}=="QuickCam USB" NAME="webcam"
SUBSYSTEM=="video4linux", SYSFS{card}=="52" NAME="tv"
'name' en 'card' zijn parameters die ik in /sys gevonden (met udevinfo); en nu heb ik /dev/webcam en /dev/tv, en kan ik altijd het juiste device kiezen. Lees hier meer informatie.

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger