2007-03-18
 
lá 'le pádraig, the gaybar and a couple of books
HELSINKI - Zondagmiddag. Al uren sneeuwt het. Het hoofd suist nog wat na van de nachtelijke festiviteiten. Gisteren hebben we St.Patrick's gevierd - de Ierse feestdag. Dat gebeurde in bar Dubliner, met een gemêleerd gezelschap; gekleed met allerlei vreemde hoofddeksel, met Guinness bier voor de halve prijs. Op weg naar huis was er nog de behoefte aan een laatste bier in het Duits/Nederlands/Zweeds/Frans/Ierse gezelschap. Het enige wat nog open was, was de gay bar - gay bar

lifehacker

Ik las Lifehacker, een boek van Gina Trapani, vol met tips om allerlei alledaagse (werk)activiteiten te versnellen, te automatiseren enzo. Het werkwoord 'to hack' betekende ooit iets als 'hakken', maar heeft sindsdien een evolutie doorgemaakt, van listig programmeren tot het inbreken in computers. En tegenwoordig wordt ongeveer alles waarbij iemand op wannabee-McGuyveriaanse wijze met wat dan ook omgaat, 'hack' genoemd. Maar goed, het boek is best aardig - veel tips zijn dezelfde die elke lezer van GTD etc wel kent, maar er zijn ook best originele ideeën. En veel software tips (voor Mac en Windows).

your money or your life

En ik las Your Money or Your Life van Neil Cavuto - nou ja, ik ben tot voorbij de helft gekomen, dat was genoeg. Cavuto is business (en politiek) commentator van het Amerikaanse FoxNews ('fair and balanced'), hetgeen een nogal eenzijdig, pro-Republikeins televisiestation schijnt te zijn; ik heb het nooit gezien, en kan er derhalve niet over oordelen. Maar, het ik kan me er iets bij voorstellen, na lezing van het boekwerkje. Een klaagzang in dagboekvorm op alles waarmee de schrijver het oneens is: de Irak-demonstranten, democraten, de New York Times, Frankrijk etc. En precies op de manier die je van een redneck in maatpak zou verwachten :). Volgende boek graag.

the tipping point

Tenslotte las ik nog The Tipping Point, een boek van Malcolm Gladwell. Het boek tracht het hoe en waarom achter sociale 'epidemieën' te verklaren, en heeft daarvoor een aantal regels en wetten. Zoals dit soort boeken betaamt staat het vol met interessante voorbeelden en sociologische en psychologische experimenten. Zie het wikipedia-artikel voor een beschrijving van de inhoud van het boek.

Het probleem met dit boek is dat de schrijver kennelijk een gedachte ontwikkeld heeft om zijn 'tipping points' te verklaren; vervolgens worden er voorbeelden gezocht en gevonden om die theorie aannemelijk te maken. De verzameling mogelijke voorbeelden is echter zo groot, dat het altijd wel lukt om de juiste te vinden. Bovendien zijn dat soort anekdotische zeer kneedbaar tot elke gewenste vorm.

Typisch voorbeeld, de implosie de criminaliteit in de New York in de jaren '90. Gladwell stelt dat dat het gevolg is van zero-tolerance en graffitti-meteen-verwijderen beleid. Maar in een soortgelijk boek, Freakonomics van Levitt/Dubner wordt de legalisering van abortus in de jaren '70 als reden aangevoerd. Wie heeft er gelijk?

Natuurlijk is het boek geen wetenschappelijk werk, maar voor skeptici als ik, is het allemaal wat erg hand-wavy.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger