2009-04-27
 
op reis

kiterunner

Zo, de Kite Runner heb ik ook uit (Nederlandse vertaling: De Vliegeraar). De film (die ik niet gezien heb) is waarschijnlijk bekender dan het boek waarop 'ie gebaseerd is. Het boek, geschreven door Khaled Hosseini, beschrijft het leven van Amir, een Afghaan die opgroeit in de jaren '70, na de communistische revolutie vlucht naar de VS, en jaren later terugkeert naar het Afghanistan van de Taliban om een oude schuld in te lossen die hem zijn hele leven al achtervolgt.

spoiler warning Het laatste derde van het boek, de missie in Afghanistan, was het spannendste deel; maar het plot steunt daar op zulke enorme toevalligheden dat het zijn geloofwaardigheid een beetje verliest. Verder, de brief van recentelijk-geletterde Hassan is veel te perfect; en tenslotte was het nogal voorspelbaar hoe het verhaal zou aflopen: de hoofdpersoon is ongewenst kinderloos, en hij wordt op een missie gestuurd om een wees uit Kaboel te redden. Rara, hoe zou dat aflopen?

Ondanks deze kritiekpunten vond ik 't best een aardig werkje - zeer beeldend geschreven, en het geeft een beeld van Afghanistan en de Afghanen, de culturele eigenaardigheden, achterstelling van vrouwen, etnische minderheden. De nadruk op trots en eer. En de ellende die het land al meer dan dertig jaar teistert.

onderweg

Morgen (dinsdag) vlieg ik met AC naar Nederland; het is bijna anderhalf jaar geleden dat ik er was. Leuk om mijn vader, zusters en toenemende hoeveelheid neefjes en nichtjes te zien (de verkleinwoorden worden steeds minder toepasselijk). Behalve bezoekjes aan het oosten, westen en de hoofstad, zijn we ook van plan om Antwerpen te bezoeken.

Ik blog pas weer als ik terug ben – ik heb besloten geen laptop mee te nemen, teveel gesleep. Zo'n klein netbookje zou nog net gaan - maar ik heb geen klein netbookje :-)

vappu

Wat ik mis door deze week te gaan reizen is het jaarlijkse Vappu hier in Finland. Vappu is een Finse verbastering van de Walpurgisnacht, de nacht voorafgaand aan de eerste mei (een vrije dag hier). In de rest van Europa is er de associatie met heksen en duivels (zoals vereeuwigd in Goethe's Faust en Fates Warnings Night on Bröcken), in Finland gaat het met name om alcohol, met als belangrijk element daarbij het dragen van rare witte petjes. Die petjes zijn specifiek voor een bepaalde school of universiteit, en jaarlijks worden die uit de mottenballen gehaald om te dragen tijdens Vappu. De dag er na, de 1e mei, brengt iedereen dan de dag door in een park, in Helsinki in Kaivopuisto. Dat park ziet er dan al snel uit als een vluchtelingenkamp, met dronken mannen en wildplassende vrouwen. De anders zo gereserveerde Finnen laten zich een beetje gaan… en tijdens Koninginnenacht/dag in Nederland verwacht ik geheel andere taferelen.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger