2005-07-11
 
vla
HELSINKI - Maandagavond. In Helsinki is het nog steeds belachelijk warm - de stand momenteel liefst 28°C. En ik heb nog de bonus dat mijn huis helemaal is ingepakt *puf* *puf*. Het is jammer dat de planet.nl.gnome.org-versie van mijn blog geen foto's toont, omdat de <BASE ... > dingen genegeerd worden door de aggregator.

Het was een uitermate druk weekeinde. Mijn vader en zuster kwamen op bezoek. Vrijdagnacht pikte ik ze op van vliegveld Vantaa, en via een half uurtje met de taxi kwamen we aan bij mijn huis. Het was natuurlijk goed ook deze familieleden weer te zien, na meer dan een half jaar... vader en zus waren niet al te zeer gewijzigd, en da's natuurlijk een compliment!

En ze waren mij ook niet helemaal vergeten, maar hadden een ruime hoeveelheid Nederlandse producten meegenomen - stroopwafels, drop, brok, Grolsch bier en... vanillevla... Woohoo! Ik heb net een bakje van het gele goud gegeten yum yum... Ik heb sterk de neiging om het pakken in een keer naar binnen te gieten, maar laat ik me een beetje beheersen, en er wat langer van genieten... Hetzelfde geldt voor de andere producten. Niet teveel drop eten... drop schijnt de testosteronspiegel nogal danig te verlagen... droplul.

Zaterdag was het tijd voor enig toeristisch vermaak in Helsinki. Na het ontbijt liepen we wat door de stad, en bezochten het grote warenhuis Stockmann en verbaasden ons over het weinige publiek op een zaterdagmiddag. In juli trekken veel Finnen de stad uit, zo lijkt het. Het was ook zo warm... Bij de markt ontmoetten we Ann-Christin - de spreekwoordelijke kennismaking met mijn vader en mijn zuster. Ik was niet echt gespannen maar wel een beetje. Gelukkig verliep het allemaal gladjes :-), al vereiste het natuurlijk enige diplomatie om het gesprek af te leiden van mijn vaders opmerkingen over kuilen in Scheveningen enzo...

We namen een kort boottochtje naar het eilandje Suomenlinna, een nogal cliché-bestemming (iedereen neemt z'n gasten ermee naartoe). Er staan wat militaire gebouwen, er is een strand, een museum... maar daarvoor was het veel te warm. We gingen zitten, en dronken grote glazen verkoelend bier... ahhhhh... dat smaakte goed! Terug in Helsinki bezochten we de bekende Cathedraal van Helsinki (de grote witte kerk die ik vaak aanduidt als de St. Nicolaaskerk, maar die naam is verouderd, sinds 1917...). Daarna bier op het Torni-dakterras, met een prachtig uitzicht en meer bier. We aten Italiaans, en we waren toen al tamelijk moe... thuisgekomen was er niet veel energie meer te bekennen bij vader en zus hehe.

Ik had echter nog een klusje: het opschonen van de meegebrachte laptop van mijn vader; tijd geleden dat ik Windows-XP - wat een ramp. Zoveel spyware om op te ruimen... ik gebruikte Spybot Search & Destroy om de rommel te verwijderen, hopelijk grondig genoeg tot de volgende schoonmaak. Ik herinnerde me niet dat de Windows-XP UI zo verwarrend werkte, zoveel onzinnige venstertjes. Dan nog liever Windows-2000, die een wat soberder uitstraling heeft, en minder hindernissen opwerpt tussen mij en hetgeen ik wil doen. (Toppunt was overigens de nieuwe MSN-Messenger - na het zien van dat programma neem ik meteen alle kritiek terug die ik ooit op Gaim had - opdringerige, grote, knipperende reclame in een UI?!)

Genoeg geklaagd :-) Uiteindelijk kon ik ook slapen. Zondag stonden we op en ontbeten we, waarna we wederom het centrum van Helsinki ingingen om een beetje koffie te drinken enzovoort, en ook om nogmaals de prachtige luchtfoto's van Yann Arthus-Bertrand te bewonderen. Ann-Christin kwman nogmaals voorbij, we praatten nog wat en toen was het alweer tijd voor mijn gasten om richting het vliegveld te vertrekken. En zo geschiedde het. We namen afscheid. Ik vond het een erg geslaagd weekend, en gezien de weinige beschikbare tijd, hebben ze toch een aardig beeld gekregen van Helsinki en mijn leven hier.

Daarna was voor mijn het weekend nog niet helemaal voorbij; er was nog een muziekfestival in Kaivopuisto, een groot park vlakbij het stadscentrum. De rest van de middag lag ik wat in de zon te luisteren naar matige muziek maar met koele Karjala's en prima voedsel, en daarna nog meer bier en een warme nacht... En nu heb ik de hele week om uit te rusten voor het volgende weekeinde!

En vandaag heb ik weer een dag gewerkt. Morgen eens bekijken hoe het toegaat op DebConf 5, hier op de technische universiteit van Helsinki.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger