2004-08-27
 
DEN HAAG - Vrijdagochtend. De werkweek loopt alweer bijna ten einde. Vanavond nog even een stukje hardgelopen, nadat ik met wat halters gespeeld had, met meer succes dan de dames-hockeysters op televisie. Woensdagavond bij mijn Nootdorpse zus gegegeten, en het wordt ook weer eens tijd de Amsterdamse tak van de familie op te zoeken, hetgeen vorige week op mysterieuze wijze mislukte.

Ontving een foto van een Koreaanse vriend, Young-Hwan, die ik ken uit m'n dormroom in het Dury House in Sydney. Een foto van hem en zijn Japanse (!)vriendin. Kreeg ook een pakje van Aini uit Maleisië, en een kaartje van Ulrike uit Duitsland. Soms denk je dat alleen de Belastingdienst je nooit vergeet, en soms ook niet!

Ik maakte ook nog wat foto's her en der uit mijn dagelijkse leven, en laat ik daarmee mijn tekst een beetje opleuken!

werk

Ik heb veel vooruitgang geboekt met de code, deze week. Vandaag vrijwel alle nog ontbrekende code-documentatie ingevuld (doxymacs!), en een flinke hoeveelheid "dode" (ongebruikte) code geëlimineerd. Verder lijkt het allemaal ook tamelijk 'af', modulo testen, maar ach... Het lijkt allemaal aardig te werken.

post

Vader klaagt nog steeds over de problemen met zijn mail; vanuit Vietnam blijkt het niet mogelijk mail te versturen. Maar het ontvangen gaat probleemloos. Hoe kan dat nu???!!! Welnu, bij internet e-mail is de ingaande en uitgaande post strikt gescheiden (ja dit is gesimplificeerd...): Bijvoorbeeld, Alice stuurt een bericht aan Bob. Alice' mailprogramma 'praat' met de SMTP-server van haar provider. Die stuurt het bericht door naar de SMTP-server van Bob, en die bewaart het bericht. Het mailprogramma van Bob 'praat', met de POP3-server van zijn provider, en die server geeft het bewaarde bericht aan het mailprogramma. En Bob kan het lezen!

POP3-servers vragen doorgaans om een naam en wachtwoord voor het lezen van mail. En daarom 'vertrouwt' je provider het doorgaans wel, ook al probeer je je mail te lezen vanuit Vietnam. Echter, SMTP-servers vragen meestal meestal niet om naam en wachtwoord (om diverse redenen). Vanwege de problemen met spam, beperken providers de toegang tot hun SMTP-server meestal tot:

  1. mensen die op hun netwerk zijn ingebeld (telefoon, kabel, ADSL), of
  2. mail die als bestemming iemand bij die provider heeft.
Mail die vanuit Vietnam wordt verstuurd voldoet meestal niet aan (1) of (2) en wordt daarom geweigerd. Als testje kun je jezelf echter een mailtje sturen (naar het e-mailadres bij je provider natuurlijk), en dat zal wel geaccepteerd worden.

Goed, daarom werkt het dus niet. Maar wat dan? Er zijn verschillende mogelijkheden:

  1. zoek uit wat de lokale (Vietnamese) SMTP-server is, en vul die gegevens in in het mailprogramma; nadeel hier is dat je je gegevens moet veranderen als je weer ergens anders naar toe gaat. En als je dit probeert vanuit een internet-cafe ofzo, kan iedereen je mail meelezen (SMTP en POP3, inclusief je wachtwoorden).
  2. gebruik een overal-toegankelijke SMTP-server. De Britse Yahoo-servers doen dat bijvoorbeeld. De SMTP-server werkt nog steeds zonder naam/wachtwoord, maar vereist dat je vlak daarvoor contact maakt met de POP3-server van Yahoo. Dit zou met de meeste mailprogramma's moeten werken. Voordeel is dat dat overal ter wereld werkt, maar nadeel is dat nog steeds iedereen kan meelezen...
  3. (mijn favoriet) maak een ssh-tunnel met een machine in een netwerk met een mailserver. Dit werkt overal en is onleesbaar voor pottenkijkers. Nadeel is echter dat het wat lastig te configureren kan zijn. Voor mijn veilige POP3 gebruik ik bijvoorbeeld (in .fetchmailrc):
    poll localhost protocol pop3 port 11001 username foo password bar fetchall nokeep forcecr is dirkjan here
    preconnect "ssh -f -C -L 11001:smtp.myisp.nl foo@my-ssh-tunnel-machine sleep 4"
     
Tja... het leven is niet gemakkelijk ;-) Tijdens mijn reizen sleepte ik natuurlijk ook een laptop mee, en natuurlijk gebruik ik Debian GNU/Linux. Ik ben heel wat rare internetcafés tegengekomen, en het lukte uiteindelijk altijd wel om verbinding te maken, mail te lezen, www te lezen enzovoort. Misschien moet ik er eens een boek over schrijven! ;)

quorthon

Ontdekte laatst dat Quorton (van Bathory-fame) dood is. Wow; kan de muziek van Bathory meestal niet echt waarderen, behalve dan One rode to Asa Bay van Hammerheart uit 1990 (en met geweldige video!), over de onfortuinlijke kerstening van de stoere vikingen...:
A man of pride with the Hammer told new God
To build his house on own
And spoke loud of the Gods of their fathers
Not too long time gone
The rumours said the man with a beard like fire
And the Hammer in chain
By men in armour silenced was and by
Their swords was slain
Ik herinner me nog hoe ik ik in '91 die Hammerheart CD kocht, alleen voor dat nummer. Ah - da's een tijd geleden!

weekend

Voor mij zelf ook nog een raadsel. Maar vast een leuk raadsel!

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger