2006-12-20
 
het einde is nabij
HELSINKI - Kerst in nabij. Ik probeer alle mijn loose ends nog voor het eind van het jaar af te handelen, zodat ik vol nieuwe energie (blabla) het nieuwe jaar in kan gaan, met vele nieuwe, interessante projecten - how projects really work (en de Nederlandse versie).

freakonomics

Ik slaagde er ook nog in een boek te lezen - Freakonomics van Levitt/Dubner (blog). Het is een boek over hoe 'economische' motieven (geld/macht/eer) die bepalen hoe veel dingen in deze wereld, goed en slecht, tot stand komen. Via die economische benadering en wat statistiek komen ze tot interessante ontdekkingen. Zoals het frauderen van leraren en sumo-worstelaars, de economie van de crackhandel, en hoe legale abortussen de misdaadcijfers omlaag gebracht hebben. Vooral dat laatste is natuurlijk een beetje controversieel.

Het boek toont hoe de mens als 'economisch dier' op prikkels reageert, en nog meer hoeveel informatie er te vinden is met behulp van statistiek en data-mining. Het blijft natuurlijk moeilijk om correlatie en causaliteit te onderscheiden, en bijv. bij de koppeling abortus/misdaadcijfers vond ik de onderbouwing niet helemaal sluitend... maar misschien moet ik Levitts wetenschappelijke papers lezen, waarop het boek gebaseerd is. Het boek is best aardig, leuk voor in het vliegtuig ofzo...

klagen

Finnen staan niet echt bekend om hun positieve levensinstelling - en nu ontdekte ik dat er zelfs een Fins Klaagkoor is! Het is van vorig jaar, toen ze nog niet van Zweden gewonnen hadden, bij het Eurovisie Songfestival :-)

oplossingen

Hier zijn de oplossingen voor de raadsels van vorige keer:
1. Je hebt twee lonten, die elk precies één uur branden. De lonten zijn echter niet hetzelfde, en ze branden ook niet gelijkmatig - er zijn snellere en langzamere stukken. Hoe kan ik met deze twee lonten precies 45 minuten afmeten?

Antwoord: neem een lont, en steek het tegelijkertijd aan beide kanten, en tegelijkertijd ook een kant van het tweede lont. Na precies een half uur is het eerste lont totaal opgebrand, en het tweede lont voor de helft (in tijd). Steek nu de andere kant van het tweede lont aan. Het tweede lont is dan na een kwartier ook helemaal opgebrand. Half uur + 1 kwartier = drie kwartier.

2. Je hebt vijf flesjes met pillen; vier die alleen 'normale' pillen van 10 gram bevatten, en eentje met alleen giftige pillen van 9 gram. Je hebt een weegschaal, en je mag 'm eenmaal gebruiken. Hoe kan ik daarmee het flesje met giftige pillen vinden?

Antwoord: label de flesjes 1 t/m 5. Neem nu 1 pil uit flesje 1, 2 uit flesje 2,... en 5 uit flesje 5. Weeg al die pillen nu tezamen. Als alle pillen tien gram zouden wegen, zou het totaal (1+2+3+4+5) x 10 gram = 150 moeten wegen. Maar... het gewicht zal minder zijn. Stel dat het gewicht 146 gram is; dan waren er kennelijk 4 pillen van 9 gram, en zaten die in flesje 4. Dus, het flesje met giftige pillen heeft nummer (150 - gewicht)


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger