2004-12-20
 
DEN HAAG - Het was een van mijn laatste weekenden hier in Nederland...

weekend

Vrijdag had ik een expat-party in Amsterdam, en zoals de foto toont, heb ik me gedragen als een engeltje:-) Vele buitenlandse werknemers, met name uit de Angelsaksische landen, kwamen in café Coco's bijeen om zich eens ouderwets te buiten te laten gaan. De kerstman is een huisgenoot, hetgeen het binnengaan wat vergemakkelijkte. Ik wilde natuurlijk niet onderdoen voor de anderen, en dronk stevig mee. Stevig genoeg om zaterdag behoorlijk beroerd wakker te worden. Nou ja, dat hoort erbij. Natuurlijk weet ik best dat als je teveel drinkt, je je dan de volgende dag wel eens slecht kunt voelen. Maar wat zo vreemd is, is dat die gedachte de hele avond geen moment bij mij is opgekomen. Tja.

Zaterdag heb ik gebruikt om weer een beetje bij te komen, wat ten dele lukte :)

Zondag was het tijd om mijn verjaardag (en die van neefje Jip en nichtje Jasmijn) te vieren met mijn familie. We ontmoetten elkaar bij een pannekoekenrestaurant in Bunnik. Het was erg gezellig, en ik kreeg maar liefst drie warme wintertruien. Die zullen we zeker goed van pas komen! En nog wat boekjes (waaronder een Fins-voor-beginners), en een scheurkalender.

Voor Jip had ik een vliegtuig gekocht, en voor Jasmijn een kleine magnetronoven. Ze leken er best blij mee. Toegegeven, het is wel wat erg rolbevestigend om een jongen een vliegtuig te geven, en een meisje keukengerei; aan de andere kant, ze kunnen het niet vroeg genoeg leren :-)

Vandaag zijn mijn huisgenoten het huis aan het leeghalen en de spullen aan het verplaatsen naar hun nieuwe huis, zodat er plots geen bank, tv of meubels meer zijn. Koelkast is er *nog* wel, alsmede magnetron (bij nader inzien helemaal geen product voor vrouwen, maar juist voor koks zoals ik!)

fins

Goed, vloeiend zal ik niet snel worden, maar ik ga proberen me wat basisdingen van de Finse taal meester te maken. Met het boekje dat ik daarvoor heb moet dat lukken. Wereldwijd spreken zo'n zes miljoen mensen Fins, en het heeft de reputatie erg moeilijk te leren te zijn, met name omdat het op weinig andere talen lijkt. Van de talen met enige populariteit, is Fins alleen het Estisch en in mindere mate het Hongaars verwant. En in tegenstelling tot de Germaanse talen (Nederland, Engels, Duits, Zweeds, ...), Romaanse (Latijn, Frans, Spaans,...) en Slavische (Russisch, Pools, Tsjechisch, ...) behoren ze niet tot de Indo-Europese taalfamilie.

Oh, er is toch nog een verwante taal: Tolkien liet zich door het Fins inspireren voor Quenya, een van de talen van de Elfen.

Goed, de taal zelf. Dies is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het Fins ken liefst 15 naamvallen, Wikipedia heeft een voorbeeld:

Finnish cases
Case Suffix English prep. Sample Translation
Grammatical
nominatiivi   - talo house
genetiivi -n of talon of (a) house
akkusatiivi   - talo house
partitiivi -(t)a - taloa house (as an object)
Locative (internal)
inessiivi -ssa in talossa in (a) house
elatiivi -sta from (inside) talosta from (a) house
illatiivi -an, -en, etc. into taloon into (a) house
Locative (external)
adessiivi -lla at, on talolla at (a) house
ablatiivi -lta from talolta from (a) house
allatiivi -lle to talolle to (a) house
Marginal
essiivi -na as talona as a house
translatiivi -ksi to (role of) taloksi to a house
instruktiivi -n with (the aid of) taloin with the houses
abessiivi -tta without talotta without (a) house
komitatiivi -ne- together (with) taloineni with my house(s)
Zelfstandige naamwoorden zijn dus onderhevig aan naamvallen, net als bijv. bij het Latijn (denk aan de scene uit The Life Of Brian). Persoonlijke voornaamwoorden worden op gelijke wijze vervoegd. Het Fins kent geen geslachten voor zelfstandige naamwoorden of zelfs persoonlijke voornaamwoorden (hij of zij is hän). Het Fins kent geen toekomende tijd.

Ik denk dus dat mijn Fins voorlopig niet vloeiend zal zijn... Laat ik dan in ieder geval proberen wat nuttige zinnetjes uit mijn hoofd te leren. Ik zal verslag doen van mijn pogingen... Mijn aanpak is om allereerst zoveel mogelijk feitjes over de taal te leren, om daarmee Finnen te imponeren... in het Engels :-)

Saanko esitellä itseni?
Nimeni on Dirk-Jan
Olen kotoisin Hollanista
Olen täällä töissä

misc

Er staan wat interessante artikelen in het Red Hat Magazine van deze maand, bijvoorbeeld over het ontwikkelen van user-interfaces en de interne werking van gcc (aardig artikel; niet al te gedetailleerd, maar geeft een goed overzicht van wat gcc 4.0 voor leuks biedt).

Ik hielp gisteren nog iemand met z'n Ubuntu-systeem. Deze iemand had alleen Windows-ervaring, maar de installatie verliep vlekkeloos. Het enige wat ik nog even moest doen was Samba en Apache installeren. Da's natuurlijk niet zo moeilijk, maar valt (voorzover ik weet?!) wel ver buiten de Ubuntu-experience. Ik heb smb.conf en apache2.conf even aangepast, smbpasswd, enzovoort. Van een 'echte systeembeheerder' mag je verwachten dat 'ie dat kan doen, maar voor een echte eindgebruiker zuigt dat een beetje. Er is overigens wel een Konqueror-plugin, maar da's niet zo handig. to talolle to (a) house Marginal essiivi -na as talona as a house translatiivi -ksi to (role of) taloksi to a house instruktiivi -n with (the aid of) taloin with the houses abessiivi -tta without talotta without (a) house komitatiivi -ne- together (with) taloineni with my house(s) Zelfstandige naamwoorden zijn dus onderhevig aan naamvallen, net als bijv. bij het Latijn (denk aan de scène uit The Life Of Brian). Persoonlijke voornaamwoorden worden op gelijke wijze vervoegd. Het Fins kent geen geslachten voor zelfstandige naamwoorden of zelfs persoonlijke voornaamwoorden (hij of zij is hän). Het Fins kent geen toekomende tijd.

Ik denk dus dat mijn Fins voorlopig niet vloeiend zal zijn... Laat ik dan in ieder geval proberen wat nuttige zinnetjes uit mijn hoofd te leren. Ik zal verslag doen van mijn pogingen... Mijn aanpak is om allereerst zoveel mogelijk feitjes over de taal te leren, om daarmee Finnen te imponeren... in het Engels :-)

Saanko esitellä itseni?
Nimeni on Dirk-Jan
Olen kotoisin Hollanista
Olen täällä töissä

misc

Er staan wat interessante artikelen in het Red Hat Magazine van deze maand, bijvoorbeeld over het ontwikkelen van user-interfaces en de interne werking van gcc (aardig artikel; niet al te gedetailleerd, maar geeft een goed overzicht van wat gcc 4.0 voor leuks biedt).

Ik hielp gisteren nog iemand met z'n Ubuntu-systeem. Deze iemand had alleen Windows-ervaring, maar de installatie verliep vlekkeloos. Het enige wat ik nog even moest doen was Samba en Apache installeren. Da's natuurlijk niet zo moeilijk, maar valt (voorzover ik weet?!) wel ver buiten de Ubuntu-experience. Ik heb smb.conf en apache2.conf even aangepast, smbpasswd, enzovoort. Van een 'echte systeembeheerder' mag je verwachten dat 'ie dat kan doen, maar voor een echte eindgebruiker zuigt dat een beetje. Er is overigens wel een Konqueror-plugin, maar da's niet zo handig.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger