2006-05-07
 
zondag/oogsnoep
HELSINKI - Zelfs hier in Helsinki is nu eindelijk de lente aangebroken. 26°C! En de wereld ziet er meteen en beetje fraaier uit. Ik word gewekt door de zon, vol energie. Ik heb m'n huis opgeruimd. De was gedaan, gestofzuigd, afgewassen. Wat een energie :) Maar het is nog niet genoeg. Ik ben ook nog gaan hardlopen. De laatste twee weken ben ik weer langzaam begonnen. Snel gaat het nog niet, maar in ieder geval lukt het weer om een 45-50 minuten te hardlopen. Of in ieder geval joggen. Ik loop mijn vaste rondje. Zon in mijn gezicht, warrior-metal in mijn oren. Een beetje afzien en een beetje genieten.

Ik zag Rastermans Rage (AVI-video), een videospeler vol met grafische effecten. Ik gebruikte zijn Enlightenment in het begin van deze eeuw - en hoop dat ooit versie 0.17 af komt. Rasterman (Karsten Haitzler) is erg goed in het starten van software projecten, die dan voor driekwart te voltooien, Vervolgens komt de fase 'rethink everything', en beginnen we weer met een nog ambitieuzer, groter, beter programma... En daar is helemaal niets mis mee. Software is niet altijd een product, het is ook een vorm van zelfexpressie. Dat klinkt een beetje hoogdravend, maar het is het belangrijk om dingen te doen 'voor de fun', en met dingen te spelen. Door met dingen te spelen komen goede ideeën naar voren. Het watervalmodel van softwareontwikkeling leidt tot saaie software waar niemand van houdt. Misschien goed voor administratieve systemen, maar niet voor dingen die ik wil maken - dingen voor gebruikers met passie. Zelfs als ik zelf de enige gebruiker ben!

De laatste tijd staan grafische effecten voor de Linux-desktop natuurlijk sterk in de belangstelling - jaren nadat Rasterman daarmee bezig was. Compiz/XGL of AIGLX bieden veel fraais (al verveelt Compiz mij al snel...). En nu zag ik LowFat-video. Ziet er indrukwekkend uit - ik weet nog niet of het echt nuttig is, maar ach :-) De maker van LowFat vraagt wel iets te uitdrukkelijk om sponsoring...

Een wel zeer vreemde website: LinuxVirgin. Meisjes in ondergoed die een computer in elkaar, kennelijk om daarop Linux te installeren. Huh?!


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger