2004-07-09
 
DEN HAAG - Een regenachtige donderdagavond...

ren je rot

Net weer heen en weer gerend naar Huis ten Bosch; en nee, ik ben nog niet aangereden door Maxima... Maandag liep ik 26:40 ofzo. Slecht! Veel verkeer, wind etc., maar toch. Dinsdag revancheerde ik mezelf met 25:30, en vandaag brak ik mijn record opnieuw met 25:15. Het gaat de goede kant op. Vandaag, zoals gezegd, in de regen. Bemodderd kwam ik weer thuis, maar de overwinning (op mezelf) was daar. Het Hennie Stamsnijder-gevoel, voor wie die nog kent (sportman van het jaar 1981!).

revisionisme

Eerder plaatste ik de trouwfoto van Arean; op hun verzoek heb ik vervangen door een leukere foto. Geweldig. En Arean: die andere foto's zijn in veilige handen. Misschien kan ik ze gebruiken voor het huwelijkscollage...

werk

Deze week behoorlijk hard gewerkt; ik liep tegen behoorlijk wat muren op, maar lijk ze nu toch allemaal geslecht te hebben. Multi-tier debugging is vervelend, net zoals het testen van code die afhangt van databasevulling (die ik natuurlijk eerst nog uit een oude database moest trekken en een beetje "masseren").

Ik integreerde ook wat patches in mijn woordenboekprogrammaatjes gnuvd, die mensen mij stuurden. Dit weekeinde zal ik mij eens door de auto*-hel vechten en een nieuwe release doen, dat werd eens tijd, na een jaar ofzo, hoewel er gelukkig geen bugmeldingen zijn, alleen wat verzoeken.

reisgenoten

Mijn huisgenoten Kate en Mark (zie de wat *vage*) foto hiernaast... gaan drie weken op vakantie naar Kenia - *wauw*. Ik zal op het huis passen; een verantwoordelijke taak, zeker ook omdat ik de kat ("Nacho") in leven moet proberen te houden... Mijn huisgenote en ik bleken ook nog een boekhouder te delen - en dat schept een band natuurlijk! Zo sterk zelfs dat Mark en Kate woensdag voor mij kookten - taco's en wijn. Mmmmmm...

geluid

Ik had nog *bijna* zo'n aansteker-formaat MP3-speler gekocht bij Mediamarkt; 75 euro leek een goede koop; er zijn wel meer spelers die ongeveer zoveel kosten, maar er was een aanbieding voor de Gembird FMP3, met 256Mb geheugen, terwijl de meeste spelers het met 128Mb moeten doen. Bij een *redelijke* geluidskwaliteit (zeker bij een koptelefoon), comprimeert MP3 naar iets minder dan 1Mb per minuut.

Iets preciezer; een redelijke geluidskwaliteit voor een apparaat met koptelefoon is 128Kbps (128 kilo bit per seconde), dat betekent ruwweg (60 x 128000) / (8 * 1024 * 1024) ~= 0,92Mb / minuut en nog een beetje overhead; een betere kwaliteit is 192Kbps (ongeveer 1,37Mb/minuut). Merk op dat sommige MP3-encoders ook per fragmentje ("frame") een verschillend aantal bits per seconde kunnen kiezen, afhankelijk van de vraag of het een "druk" of "rustig" stuk geluid is; dit staat bekend als VBR (variable bitrate).

Natuurlijk is MP3 niet het enige geluidsformaat; zo is er Microsofts WMA en Ogg/Vorbis, die allebei een wat betere compressie bieden bij dezelfde geluidskwaliteit. Van deze twee biedt Ogg/Vorbis de beste geluidskwaliteit en nog wat voordelen (volledig open, geen patenten enzovoort), maar heeft WMA een betere ondersteuning in mobiele hardware (zoals die Gembird FMP3).

Uiteindelijk heb ik die Gembird nog niet gekocht; er moeten van die kleine AAA-batterijtjes in waarvoor ik geen oplader heb, en misschien moet ik iets meer geld uitgeven voor een beter apparaat. Maar op zichzelf is het wel leuk; bijna 4 uur muziek past erop, velen uren muziek (geen draaiende onderdelen), dus ideaal voor hardlopen enzo...


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger