2006-03-12
 
sunnantai
HELSINKI - Zondag. Ik houd me bezig met m'n normale weekendactiveiten ofwel het totale gebrek daaraan. Vrijdag- en zaterdagavond had ik eet- respectievelijk drinksessies met wat bekenden, uit alle windstreken.

De Hellendoornse verkiezingen leverden niet echt het gewenste resultaat op - ondanks mijn voorkeurstem. Maar goed, ik zal er hier niet veel van merken. Gemeentepolitiek... Mochten de verkiezingen van volgend jaar u niet bevallen, dan is emigreren wellicht een optie. Vanaf 1999 neemt het aantal mensen dat emigreert gestaag toe, to 75.049 personen in 2004, inclusief 'administratieve correcties' zelfs 110.235 mensen. En omdat 94.019 mensen Nederland kwamen verrijken, nam de bevolking per saldo met 16.216 af. Als dat zo doorgaat is er in 1000 jaar niemand meer over! De verkiezingen in Nederland interesseren me niet echt - de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren wat spannender. Ik herinner met het debat na afloop, de zg. nacht van Fortuyn (RealVideo). De tijd vliegt.

Het blijft indrukwekkend om de continue stroom van verbeteringen in de Linux-kernel te zien. Veel van de dingen zijn niet echt zichtbaar voor mij, als eenvoudige eindgebruiker. Maar recentelijk zijn er een aantal patches om Linux merkbaar sneller te maken.

Landgenoot (naar ik aanneem) Arjan van de Ven schreef een patch om de kernel meer dan 10% sneller te maken, zo bericht LWN. De patch zorgt ervoor dat de meestgebruikte kernelfuncties in dezelfde TLB 'translation buffer' terug te vinden zijn. Dat vermijdt de dure operatie om het adres elders op te zoeken. Het doet een beetje denken aan GNU Rope, dat iets soortgelijks deed voor functies in binary's -- helaas lijkt het project de milleniumwisseling niet overleefd te hebben...

Natuurlijk betekent een 10% snellere kernel nog niet dat programma's ook 10% sneller werken. Maar er zijn ook directere verbeteringen. Zo schreef de Australische anestesist (!) Con Kolivas een patch voor swap prefetching. Het idee is eenvoudig: al er een piek is in het geheugengebruik, wordt het geheugen van andere applicatie 'uitgeswapt'. De patch zorgt ervoor dat nà de piek het 'uitgeswapte' geheugen weer langzaam wordt ingeladen. Als daarna een andere applicatie wordt geactiveerd, hoeft niet eerst de swap weer te worden ingelezen - alles gaat vloeiender. Ik ben benieuwd wat het doet voor laptops - het effect op energiegebruik. Je wilt dat alleen doen als de drive nog draait.

(BTW, er blijken asteroïden vernoemd te zijn naar Linux (9885), Torvalds (9793), GNU (9965) en Stallman (9882))


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger