2005-06-01
 
HELSINKI - Terug in Helsinki, waar het regent :-(

Zo, GUADEC is weer voorbij. Het was geweldig, ik heb veel geleerd, heel veel mensen gesproken, handen geschud, en oude contacten aangehaald.... Mensen waren erg enthousiast over ons werk, de Nokia 770, en natuurlijk met over hoe je je eigen programma's op de 770 kan krijgen, via de Maemo SDK; en er is een HOWTO inzake het porten van een desktop-applicatie naar het 770-platform, met de GAIM instant messenger als voorbeeld.

Er zijn liefst 500 exemplaren (van de Nokia 770) beschikbaar voor ontwikkelaars, voor slechts €99,-. En de opbrengst van de verkoop gaat naar de GNOME Foundation. Yeah!!! De mensen van de GNOME Foundation waren dan ook erg tevreden, en wilden me bijna knuffelen enzo :-) GUADEC was een groot succes, en ik heb ervan genoten. Veel nieuwe interessante dingen gezien; zoals de demo waarbij de virtuele desktops op de zijden van een kubus geprojecteerd waren, die soepeltjes roteerde. Inclusief de video die om een ribbe van de kubus geslagen. Ook het praatje van Robert Love inzake desktop performance was erg interessant, en inspirerend. Behalve de informatie was het natuurlijk ook geweldig voor sociale contacten, en zeker zo belangrijk bij de communicatie. En die zal vast toenemen, nu we hier niet meer zo geheim hoeven te doen over ons werk :-)

De terugreis naar Finland was tamelijk vervelend; reeds in Kopenhagen had het fraaie weer van Stuttgart plaatsgemaakt voor regen en kilheid... zucht. Maar alles kwam nog goed; even na tweeën was ik in Helsinki. En tamelijk onverwacht wachtte Ann-Christin mij daar op :-) Vroeger maakte men tv-programma's over dit soort dingen...

Op dit moment is er hier in Finland een nogal diepgaand conflict aan de gang. 80% van de Finse export bestaat uit papier (nee, niet uit telefoons:-). De werkgevers willen enkele 'rationalisaties' doorvoeren, maar de in deze sector zeer sterke vakbonden, denken daar anders over. De lonen en vakanties zijn tamelijk riant. Zo verdienen de schoonmakers in de papierindustrie liefst tweemaal zoveel als elders, en wordt er met kerst en midzomer niet gewerkt, vrij zeldzaam in de procesindustrie. Maar ja, het is natuurlijk moeilijk om verworven rechten op te geven, en de werknemerspositie is traditioneel sterk in Finland.

En dus wordt er gestaakt. In de haven is erg weinig te doen, en de doorgaans flathoog opgestapelde containers zijn ook niet meer zichtbaar. 's Woendags en vrijdags spreken werkgevers en vakbonden met elkaar, maar een oplossing lijkt nog ver weg. Sommige mensen beginnen zelfs toiletpapier te hamsteren!

Anneloes: gefeliciteerd!


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger