2007-01-09
 
leesweer
HELSINKI - De Finse winter laat het nogal afweten, dit jaar. Na een klein beetje vorst in oktober, is het sindsdien herfst. Geen vorst, maar wel veel regen en wind. En natuurlijk de zeer korte dagen... de aardas laat het voorlopig nog niet afweten. Weer om in bed te blijven. Of om wat te lezen.

lunar park

Eind 2006 las ik nog Bret Easton-Ellis' laatste, Lunar Park. Het begin als een terugblik op de opkomst (en bijna ondergang) van de schrijver, in de ik-vorm. Dat stuk schijnt tamelijk dicht bij de werkelijkheid te liggen; maar daarna divergeert het in een niet-bestaande wereld. Ten eerste in een post-9/11 wereld met nog veel meer aanslagen in de VS, en ten tweede in de waandenkbeelden van de dan fictionele Easton-Ellis. Ik vond het verhaal niet zo 'pakkend' als, zeg, American Psycho en Glamorama.

purple cow

Nog minder pakkend was Purple Cow van Seth Godin. Het is een boek over marketing; op zichzelf een interessant onderwerp, maar dit boek heeft 101 voorbeelden van ideeën die achteraf succesvol bleken, omdat de bedenkers het *echt* begrepen. Kom, kom, het is best leuk om succesverhalen te lezen, maar het is toch wat te gemakkelijk om achteraf nog eens te 'verklaren' waarom die ideeën werkten, en andere niet.

mind performance hacks

Het derde boek heb ik uitgelezen in 2007 en telt dus mee voor mijn goede voornemens:-): Mind Performance Hacks van Ron Hale-Evans. Het is een boek met allerlei trucs om je brein te optimaliseren, zoals het verbeteren van het geheugen, de rekencapaciteit en het nemen van beslissingen. De meeste dagen gebruik ik mijn brein wel een keer, dus ik ben zeer geïnteresseerd omdat zo goed mogelijk te doen.

De geheugentrucs zijn aardig; ik had ze al eens gezien, maar ik ga er nu toch eens serieus werk van maken. De manier om willekeurige informatie te onthouden is door ze te koppelen aan een aantal bekende begrippen, en daar een verhaal mee te maken. Door dat verhaal later af te spelen in je hoofd, komen de begrippen (die bijvoorbeeld weer getallen kunnen zijn) terug. Klinkt wat abstract,maar lees de Memory Improvement HOWTO voor een uitgebreide uitleg.

Later in het boek wordt het wat minder praktisch ('Verzin je eigen taal!'), maar het blijft interessant. Ik werd nog eens genoopt de kritiek op Esperanto eens te lezen; vermakelijk, hoewel me de linguïstische bagage een beetje ontbreekt.

Heel veel van de informatie is ook online beschikbaar. Maar een leuk boek, waarin ik me zeker verder ga verdiepen.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger