2006-01-01
 
hyvää uuden vuotta!
HELSINKI - Gelukkig Nieuwjaar! Ik had een zeer geslaagde oudejaarsavond met Ann, Agathe, Fredrik en Minh en later ook Rike en Rob. Het normale multinationale (2 x NL, 2 x DE, 2 x FR, 1 x SE) gezelschap. A&A hadden een geweldig raklettendiner voorbereid, en mijn bijdrage bestond uit openhaardhout en bier. Veel te veel eten.... maar het smaakte geweldig. Net als de wijn en het bier... en champagne. Het duurde tot ca. vier uur voor de laatste gasten het feest verlaten hadden, en ik eindelijk kon zzzzzlapen. (zie Ann-Christins Flickr-pagina voor meer foto's)Ik was op tijd wakker voor het Nieuwjaarsconcert in Wenen en het skispringen in Garmisch-Partenkirchen, maar zag geen van beide.

Natuurlijk verveelde ik de aanwezigen weer met mijn eeuwige raadsel: we zijn hier met 7 mensen, die allemaal klinken (met hun glazen). Hoe vaak wordt er geklonken? (zie onderaan voor het antwoord)

Nog eenmaal UTF-8 (zie ); we nemen het fraaie Finse woord ääretön ("oneindig").

karakters:ääretönlengte: 7 (g_utf8_strlen)
UTF8-bytes (hex):c3a4c3a4726574c3866elengte: 10 (strlen)
Zo eenvoudig is het! De vele problemen met UTF-8 doen me vermoeden dat sommige mensen een beetje het zicht missen op wat 'onder water' gebeurd. Zou het te maken hebben met de programmeertaal waarmee mensen 'opgegroeid' zijn?

Joel klaagt over het gebruik van Java als onderwijstaal. Studenten zouden onvoldoende leren van hoe een computer echt werkt. En belangrijker nog: Java is niet moeilijk genoeg, zodat ook mindere goden hun informaticastudie kunnen voltooien (nou ja, die testjes van hem zijn tamelijk eenvoudig). Paul Graham heeft dezelfde reserves tegen Java (en soortgenoten); en hij heeft het ook over Javagebruik buiten het onderwijs. In beide gevallen gaat het niet zozeer om Java an sich, maar over het type mensen dat zich in de taal specialiseert - de stereotiepe ontwikkelaars in overhemd met korte mouwen en pen in de borstzak. Op meer sympathie mogen echte hackers rekenen, de mannen die Lisp programmeren. Of Python.

Geen idee of ze gelijk hebben - maar een ding vind ik belangrijk, en daarin volg ik Joel: studeren is om jezelf te ontwikkelen. Om algemene vaardigheden te leren. Om het verstand te scherpen. Om te leren leren. En vooral om iets te doen dat echt interesseert. Studeren is (voor mij) niet een cursus om een baan te vinden. En hoeft ook niet alle trefwoorden uit de laatste vacatures te ondersteunen. Elitair standpunt? Misschien... maar zelfs vanuit een plat utilitaristisch 'ik-zoek-een-baan' perspectief gaat het daarom: middelmatige mensen zullen hun baan in toenemende mate zien verdwijnen naar lage-lonenlanden. Daarom vind ik het belangrijk een passie te volgen, dat ene ding waarin je goed bent. Ok - genoeg gepreekt ;-)

21 keer; in het algemeen n(n-1)/2, of (n-1)+(n-2)+...+1


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger