2006-01-24
 
i'm just a singer in a rock 'n' roll band
HELSINKI - Dinsdag - en wat is er nu interessanter dan het weer? Het weer hier heeft een verrassende wending gemaakt - en nu is het kwik gestegen naar 0°C!. 20 graden temperatuurstijging in twee dagen. Boze tongen beweren dat het binnen enkele dagen weer heel koud wordt... ik ben benieuwd. Op mijn gezicht zijn in ieder geval twee rode vlekken van de laatste dagen - mijn wangen waren bevroren!

Vandaag heb ik het contract getekend voor mijn nieuwe woning. En ik kon twee sofa's en een wasmachine overnemen van de oude bewoner voor een zacht prijsje. Nu alleen nog de rest van de meubels kopen... een heel gedoe, want ik heb werkelijk niets. Maar in ieder geval heb ik nu ook in februari een dak boven mijn hoofd...

How I Learned to Stop Worrying and Love MS-Project... Drukte op het werk. Finnen schijnen een fetish te hebben voor het documenteren en het maken van gedetailleerde processen... Ik besteed veel tijd aan het schrijven van tientallen documenten, en het aanmoedigen van anderen dat ook te doen. Het is vast mijn jeugdige onervarenheid die mij doet denken dat het toch allemaal niet zo bureaucratisch hoeft. Of is het mijn Nederlandse non-conformisme... Op dit moment vind ik het eigenlijk nog wel interessant. Ik leer eenvoudigweg heel veel. Zo heb ik vandaag wat plannen gemaakt het het duivelse MS-Project; wat een hel om de Gantt-chart in de juiste vorm te krijgen. Maar binnen enkele weken kan ik me hopelijk weer wat meer op technische zaken gaan richten - da's toch nog wat meer mijn ding.

Interessante dingen, zoals Erlang versus Haskell; nou ja, dat gebruik ik niet bij mijn dagelijkse arbeid. Maar functionele programmeertalen zijn uitstekend geschikt voor wiskundige problemen en (vooral) om mijn brein een beetje te scherpen - hard nodig na al dat geschuif met mensen, dagen en taken in MS-Project :-) Programmeertalen als, zeg, Lisp (niet zuiver functioneel natuurlijk) bieden enorme voordelen, zo schrijft bijv. Paul Graham. Nou ja... (uit mijn verzameling lelijke hacks in Emacs-Lisp):

;; when replying to email
;; remove parts of email, and replace with 
(defun snip-mail (r-begin r-end summary)
  (interactive "r\nsSummary:")
  (let ((line-num (count-lines r-begin r-end)))
    (delete-region r-begin r-end)
    (insert (format "\n" 
       (if (= 0 (length summary)) "" (concat ": " summary))
       line-num 
       (if (= line-num 1) "" "s")))))
Ik vermoed echter dat de mensen die zich aangetrokken voelen tot Lisp, relatief vaak behoorlijk slim zijn, en dat dat de voornaamste reden is voor de voorgestelde voordelen. Al bewijst bovenstaand voorbeeld dat je geen genie hoeft te zijn, is (goede!) Lisp of Haskell voor de gemiddelde Visual Basic-programmeur (met de nadruk op 'gemiddeld'), te abstract. Wat natuurlijk niet wegneemt dat de gemiddelde Visual Basic programmeur misschien eenvoudiger werk vindt, en geld.

Een Indiase Microsoft-programmeur durft de vraag "what will be the next Lisp?" zelfs te beantwoorden met "C# and VB" in een overigens interessante blog-entry. Da's natuurlijk onzin - want Ruby is de nieuwe Lisp.

Zo, genoeg elitair geblaat over Visual Basic versus Lisp - ik ga me vermaken met Family Guy, een bijzonder grappig Amerikaanse tekenfilmserie, die doet denken aan The Simpsons, maar nog enkele stappen verder gaat in cynisme, humor en vooral een kritische kijk op samenleving. Maar, vooral, grappig is.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger