2006-01-06
 
Loppiainen
HELSINKI - Zo - vandaag geniet ik van een (welverdiende?) vrije dag - het is Driekoningen, of wel Epiphany, naar de gelijknamige web browser.

Donderdagavond had ik een feestje bij de Fins-Spaanse combinatie Antti en Grisella. Eerstgenoemde vierde zijn dertigste verjaardag in het luxueuze appartement van zijn ouders. Het was allemaal tamelijk schicki-micki, met allerlei exquize lekkernijen, champagne en kaviaar. Ik voelde me daar natuurlijk als een vis in het water, babbelend met de andere gasten, nippend aan een whisky. Cynisme terzijde - het was best leuk, en het was ook best laat toen we huiswaarts wankelden... blij dat het een vrije dag is, vandaag!

Binnenkort zijn er hier presidentsverkiezingen. Finland is een parlementaire democratie met het zg. semi-presidentiële systeem. Dat wil zeggen dat het een gekozen president kent die verantwoordelijk is voor de buitenlandse politiek, die samenwerkt met een minister-president die verantwoordelijk is voor de binnenlandse politiek. Dit is vergelijkbaar met het systeem in bijv. Frankrijk. Andere systemen zijn het presidentiële (gekozen president heeft zowel uitvoerende als wetgevende macht, voorbeeld: Verenigde Staten), en het parlementaire systeem (een niet direct-gekozen minister-president, steunend op een parlementsmeerderheid; voorbeelden: Nederland).

Merk op dat niet iedereen het eens is over het systeem in Finland - semi-presidentieel of toch gewoon parlementair. In Finland heeft de president in ieder geval tamelijk veel macht - hij (of zij) draagt de minister-president voor, gaat over buitenlands beleid en kan het parlement ontbinden. Een president kan maximaal tweemaal de ambtstermijn van zes jaar vervullen, en moet een geboren Fin zijn... *Damn* daar gaan mijn kansen - nou ja, Finland heeft vaak met speciale wetten de regels voor het presidentschap een beetje aangepast.

Ok, genoeg achtergrondinformatie ;-) De huidige president van Finland is Tarja Halonen van de Sociaal-Democratische Partij ('Suomen Sosialidemokraatinen Puolue'). En dat zal ook wel zo blijven, want in de polls lijkt ze liefst 54% van de bevolking (en 63% van de vrouwen) achter zich te hebben. Haar tegenstanders zijn Matti Vanhanen (huidig minister-president, en leider van de conservatieve Finse Centrum Partij - 'Suomen Keskusta'), en Sauli Niinistö (van de conservatief/liberale, pro-Europese Nationale Coalitie Partij - 'Kansallinen Kokomuus').

Black horse bij deze verkiezingen is Timo Soini (foto), van de populistische en eurosceptische True Finns ('Perussuomalaiset'), bekend om zijn charisma en redenaarskunst. ... (Nou ja, black horse... Eigenlijk maakt hij geen schijn van kans. Maar de foto is geweldig!)


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger