2005-09-25
 
but I doubt there's a journey planned for me; as I own every moment of my life
HELSINKI - Zaterdag! Na een zeer inspannende week, is het weekeinde dan toch aangebroken. Ik besteedde de vrijdagavond met Ann-Christin, en het bekijken van wat afleveringen van The Office; bijzonder grappig. Ik was echter ook nogal moe, zodat het niet lang duurde voordat ik in een diepe slaap viel, waaruit ik niet al te vroeg ontwaakte.

Zaterdag is een heerlijk rustige dag (in ieder geval tot nu toe!), gevuld met wat tv-kijken, bier drinken en pannenkoeken eten. Net wat ik nodig heb! We hebben een wandeling gemaakt over dit eiland. Met name ook om mijn camera een beetje uit te proberen. Het lukt soms best om wat leuke plaatjes te schieten, maar het kost nog wel wat tijd voordat ik wat beter inzicht heb hoe de diverse instellingen de foto beïnvloeden, en wat de beste keuze voor een bepaald effect.

Tijdens mijn wandeling kon ik ook mijn appartement nog eens bekijken; zoals eerder gezegd, kon ik maandenlang niet uit het raam kijken omdat men *iets* aan het doen was. Nu schijnt het eindelijk voltooid te zijn; ik verwachtte iets als de hangende tuinen van Babylon, maar veel verder dan wat schilderwerk lijkt men niet gekomen te zijn - moest dat nu *zo* lang duren?! Het is wel heerlijk om weer uit het raam te kunnen kijken!

Ik heb een TV-kaart in mijn computer, en daarbij hoorde ook een afstandsbediening. En natuurlijk probeer ik nu een zg. media-center te maken van mijn computer. Dat wil zeggen - een computer die zich gedraagt als een intelligente tv, waarbij ik liggend met een afstandsbediening muziek kan beluisteren, films en tv kan kijken, en op te nemen. Tv-kijken/opnemen is voor mij niet zo belangrijk. De twee bekendste Linux-programma's om dat te doen zijn (voorzover ik weet) MythTV en Freevo. MythTV installeerde niet out-of-the-box op mijn Ubuntu/Breezy/AMD64, maar Freevo wel (met enige moeite - in 32 bits modus).

Het kostte enige moeite om mijn afstandsbediening werkend te krijgen (via lirc, maar dan kan het feest ook van start... Hmm.. nou ja, feest, Freevo werkt 'best aardig', maar meer ook niet. De muziekspeler is nogal... Spartaans, en het lukte me vooralsnog niet om de videospeler ook in volledig-scherm-modus te laten spelen (hoeveel ik ook in de configuratiebestanden wroette - nou ja, het lukt als ik mplayer niet rechtstreeks start maar via een shellscript...). Het programma werkt ook nogal langzaam, zelfs op mijn tamelijk rappe machine. Over het algemeen lijkt Freevo best een aardig programma, dat zich zou kunnen ontwikkelen in iets heel erg leuks... maar dat kan nog wel even duren.

Een volgende keer (als ik het kan installeren) zal ik MythTV eens proberen... (en moet ik wellicht mijn reserves tegen Qt-programma's laten varen ;-). MythTV lijkt (op basis van de screenshots) in ieder geval wat verder. We zullen zien.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger