2005-09-18
 
toerisme
HELSINKI - Terug in Helsinki, na ruim een week in Nederland... Waar was ik ook al weer gebleven? Oh ja, in Den Haag.

Vrijdag ontwaakten we al vroeg, en een groot deel van de dag stond in het teken van mijn nieuwe Panasonic FZ5 digitale camera. Na wat eerdere pogingen had ik besloten 'm dan maar in Nederland te kopen (via internet), en vrijdag zou 'ie bezorgd worden. Dat duurde lang, maar om een uur of drie 's middags kon ik het felbegeerde apparaatje in mijn sluiten. Later meer over de camera, eerst was het nu zaak om nog wat toerisme te gaan doen - daarvoor was ik tenslotte in Nederland ;-)

We gingen naar Delft, het prachtige oude stadje met zoveel historie. We waren nog op tijd om de Nieuwe Kerk te bezoeken. Onder de Nieuwe Kerk liggen Willem van Oranje en veel van zijn nageslacht begraven, en in de Nieuwe Kerk is een prachtig praalgraf zichtbaar van de Vader des Vaderlands. Ik kende de geschiedenis wel een beetje natuurlijk, maar het is erg interessant om het allemaal van dichtbij te zien.

Daarna gingen we naar de Prinsenhof, waar op 10 juli 1584 Willem van Oranje vermoord werd, door de fanatieke katholiek Balthasar G.. Hij kwam er een stuk beroerder vanaf dan, zeg, Folkert van der G.. Balthasar werd naar het schavot geleid,

omme aldaer eerst zijn rechterhant, daer hy het voorsz. verradisch moordadighe feyt mede bedreven heeft, met een gloeyende toesluytende yzer geschroyet ende afghebrant te worden, ende dat daer naer met gloeyende tanghen tot ses reysen ende verscheyden plaetsen so aen aermen, beenen, en t'gheen daer sijn lichaem meest met vleesch becleedt is, het vleesch uutgebrant en afghenepen sal worden, ende dat hij daer nae levendich aen vier quartieren ghehouden sal worden, beghinnende van onderen.

Na deze geschiedenisles aten we typisch Hollandse lekkernijen als poffertjes en foe-yong-hai, onderwijl driftig fotgraferend met nieuwe camera :-) We wilden eigenlijk alweer terug gaan naar Den Haag, toen ik nog een telefoontje kreeg van oud-collega Jeremy. Met hem en zijn broer Christo dronken we bier in overvloed in De Waag. Leuk ze weer te zien, en we hadden een heleboel technische en non-technische zaken te bespreken.

Zaterdag was alweer onze laatste dag in Nederland - het was snel hard gegaan! In Den Haag kocht ik nog een geheugenkaart voor m'n camera, en daarna gingen we naar Amsterdam - nog een paar uurtjes voordat we via Schiphol weer naar Helsinki zouden vliegen. Het liep niet allemaal zo gladjes... Ann-Christins iBook viel uit een bagagekluis, we braken een fles wijn, rennen voor de trein, geen kaartje, op Schiphol van kastje naar muur gestuurd, en toen nog de extra strenge controle... Maar we hebben het gehaald!

Samenvattend - het was een heel erg leuke week in Nederland. En het is leuk om toerist te spelen in je eigen land. Er is nog zoveel *meer* te zien, en dat komt een volgende keer. Maar ik ben ook wel blij weer in Finland te zijn :-)

Op de vlucht terug ontdekten we dat vliegtuigvoer voorbij zijn houdbaarheidsdatum was - slordig, KLM! Toen we dat meldden ging plots het halve vliegtuig te klagen, en waren er niet genoeg maaltijden. Oh well. Aangekomen in Helsinki hadden we nog een feest bij Alex, waar ik whisky en wat ongedefinieerde Baltische drank / raketbrandstof dronk. En daarna heb ik **heerlijk** geslapen!

Ik denk soms wel veel gereisd te hebben, maar het kaartje toont dat ik er nog heel wat wereld is waar ik niet geweest ben... Het kaartje is gegenereerd met behulp van http://douweosinga.com/projects/visitedcountries. Zuid-Amerika, Afrika en een groot deel van Azië... ik heb in ieder geval de meeste cliché-bestemmingen al gehad ;-)


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger